Connect with us

EVENIMENT

ATENȚIE, femei! Teste GRATUITE Babeș-Papanicolaou și HPV la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca

Publicat


iocn 750x380

Începând din luna mai și până la sfârșitul anului 2023, femeile se pot programa pentru un test gratuit Babeș-Papanicolaou sau HPV și la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

”Dragi femei, Nu uitați că în următoarele 6 luni vă puteți programa pentru un test gratuit Babeș-Papanicolaou sau HPV!

Începând din luna mai și până la sfârșitul anului 2023, femeile se pot programa pentru un test gratuit Babeș-Papanicolaou sau HPV și la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, strada Republicii nr. 34-36, la Ambulatoriul integrat al institutului (camera 8) între orele 14:00 – 16:00, cu programare prealabilă la numărul gratuit de telefon 0215277598.

În cadrul proiectului se mai realizează teste gratuite Babeș-Papanicolaou sau HPV la cabinetele partenere ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca sau la unitatea mobilă de testare a acestuia, unitate care se deplasează în mediul rural din regiunea Nord-Vest”, anunță organizatorii campaniei.

Lista centrelor de testare din județele regiunii Nord-Vest sunt accesibile pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu secțiunea Programări iar programul unității mobile de testare îl găsiți accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Condiţii de testare

vizual iocn 01

  • Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani
  • Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani
  • Sunt eligibile doar femeile cu uterul prezent, fără istoric de histerectomie totală
  • Nu sunt eligibile femeile cu diagnostic confirmat de cancer de col uterin
  • Nu sunt eligibile femeile care au mai beneficiat de un test gratuit de screening al cancerului de col uterin în ultimii 5 ani în cadrul programului
  • Pot participa femeile asigurate sau neasigurate, fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI care atestă vârsta și domiciliul în Regiunea Nord-Vest (Județele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud)

Toate testele efectuate vor fi prelucrate la Laboratorul Central Regional de citologie/HPV de referință al IOCN, având o calitate asigurată și controlată prin utilizarea unei aparaturi de performanță de ultimă oră nou achiziționată în cadrul proiectului sub directa supraveghere a unui colectiv verificat de experți citologi/medici de laborator/biologi/tehnicieni. Acestea se realizează în cadrul proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II – Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 și este implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, singurul institut care promovează screening-ul cancerului de mai bine de 20 ani.

Ce este HPV?

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Care sunt simptomele infecției cu HPV?

Infecția cu HPV nu prezintă simptome. Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni precanceroase. Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer.

Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

Există tratament pentru infecția cu HPV?

Nu există tratament pentru infecția cu HPV, dar există tratament pentru efectele negative pe care infecția le are asupra sănătății. Verucile (condiloamele) genitale pot fi îndepărtate. Lăsate netratate acestea se pot înmulți sau pot crește în dimensiuni. Leziunile precanceroase ale colului uterin pot fi tratate, prin diferite metode în funcție de indicațiile medicului dumneavoastră. Astfel îndepărtați riscul de apariție a cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO. George Simion (AUR) semnează la Cluj contractul cu clujenii pentru planul său de dezvoltare a României

Publicat

aur

Președintele AUR, George Simion, este prezent, marți, la Cluj-Napoca, unde va semna contracte cu românii care vor să se înscrie în Planul SIMION.

Evenimentul are loc la sediul AUR Cluj din Piața Cipariu.

aur

aur

George Simion este primul candidat la funcția de președinte care și-a prezentat public programul pentru țară. Planul SIMION cuprinde 200 de măsuri concrete pentru dezvoltarea României.

aur

Citește mai departe

EVENIMENT

OFERTE pentru Răzvan Sava. Cristi Balaj (CFR Cluj): Va fi viitorul PORTAR al echipei naționale

Publicat

Se pare că există mai multe oferte sosite pe adresa clubului CFR Cluj pentru portarul Răzvan Sava,  aflat pe lista preliminară a naționalei României înainte de Campionatul European din 2024.

Neluțu Varga a confirmat acest lucru și a explicat că posibilul transfer al lui Sava va fi discutat de către conducerea clubului, iar în eventualitatea în care în Gruia va veni o ofertă convenabilă pentru club și jucător, CFR Cluj se poate despărți de acesta.

OFERTE pentru Răzvan Sava. Cristi Balaj (CFR Cluj): Va fi viitorul PORTAR al echipei naționale

„Este adevărat, sunt oferte pentru Răzvan Sava. Vom discuta acest subiect în cadrul clubului. Noi suntem deschiși posibilităţii ca el să plece în cazul unei oferte care să mulțumească pe toată lumea.

Vom căuta soluții să aducem și un alt portar”, a declarat Ioan Varga, conform sportpesurse.ro.

Soluții în poartă

Pe lângă Sava, CFR îi mai are în lot pe portarii Otto Hindrich (21 de ani), Rareș Gal (23 de ani), Mihai Pînzariu (19 ani) și Mihai Răcășan (17 de ani).

Dacă Răzvan Sava va pleca de la CFR Cluj, Hindrich ar urma să devină titular, iar în funcție de evoluțiile sale, Petrescu se va gândi dacă va aduce un portar mai experimentat. Otto Hindrich este eligibil pentru regula U21 și a mai îmbrăcat tricoul „feroviarilor” în 21 de meciuri oficiale, menținând poarta intactă de 13 ori.

Ce spune președintele clubului

Cristi Balaj: „Sunt discuții, concret nu avem nimic. Știu că se interesează cluburi și impresari pentru Sava. Prețul lui Sava ar fi pe la 3-4 milioane. Din punctul meu de vedere, va fi viitorul portar al echipei naționale sau va fi în lotul echipei naționale”, a spus Cristi Balaj, conform fanatik.ro.

Conform Transfermarkt, cota de piață a lui Răzvan Sava ar fi undeva la 2.000.000 euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un jandarm clujean aflat în timpul liber a prins un HOȚ de buzunare ce acționa într-un autobuz

Publicat

politia, jandarmeria

Un jandarm clujean aflat în timpul liber a prins un hoț de buzunare într-un mijloc de transport în comun. Acesta tocmai încerca să-i fure portofelul unui bătrân.

„Marți, 23 iulie, în jurul prânzului, un jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj, aflat în timpul liber, într-un mijloc de transport din municipiul Cluj-Napoca, oprit în una dintre stații, a observat, privind pe geam, un bărbat cu o borsetă pe umăr și o geacă care îi masca una dintre mâini, încercând să sustragă ceva din buzunarul hainei unei persoane în vârstă.

Un jandarm clujean aflat în timpul liber a prins un HOȚ de buzunare ce acționa într-un autobuz

Jandarmul a continuat să-l urmărească pe bărbatul respectiv care a urcat în mijlocul de transport. Odată aflat în autobuz, acesta a repetat tentativa de a-i sustrage ceva din buzunar aceleiași persoane.

În acel moment, jandarmul l-a imobilizat rapid, rugându-și fiul, alături de care călătorea, să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

La fața locului a sosit un echipaj de poliție care l-a reținut pe bărbat în vederea continuării cercetărilor şi luării măsurilor legale”, a comunicat Jandarmeria Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Dan Tarcea: Până în 2031 modernizăm Termoficarea. Va fi un transfer natural la sistemul centralizat, cu Gigacalorie mai ieftină

Publicat

De

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat, marți, că Primăria Cluj-Napoca și-a propus ca, până în 2031, să modernizeze compania Termoficare Napoca SA astfel încât să fie mai simplu și mai nepoluant pentru clujeni să fie racordați la sistemul centralizat de termoficare, care va oferi un preț mai scăzut al Gigacaloriei.

”Până în 2031 ne-am propus să modernizăm tot ce înseamnă componentă de Termoficare, astfel încât să fie mai ieftin și mai nepoluant să fii racordat la sistemul centralizat, mai ales că există posibilitatea contorizării individuale, adică fiecare plătește cât consumă.

Nu este nicio obligativitate ca cineva să revină la sistemul centralizat și cred că va fi un transfer natural, în momentul în care cetățenii vor vedea avantajele pe care le oferă acest sistem, inclusiv un preț mai mic la Gigacalorie.

Acolo se va vedea că este mult mai eficient, poți plăti cât ai consumat și plătești mai puțin”, a spus Tarcea.

Proiect de 50 de milioane de euro

Compania Termoficare Napoca SA, care este subordonată Primăriei clujene, derulează un proiect bazat pe pompe de căldură, care reprezintă o soluție la componenta verde, nepoluantă.

”Am semnat la București un contract de 50 de milioane de euro pentru Termoficare. Pompele de căldură sunt complementare panourilor fotovoltaice, pentru că cel mai eficient este să produci energie electrică din panouri fotovoltaice și s-o treci în consum, nu în rețea.

În momentul în care ai pus în rețea, ai pierdut o parte din componente și cu cât trece prin mai multe mâini cu atât este mai avantajoasă.

Produci energie electrică din panouri fotovoltaice, folosești pompa de căldură să transformi în Gigacalorie și vinzi Gigacaloria, atunci ai cea mai mare eficiență când folosești energie solară, și asta facem la Cluj-Napoca, iar rezultatele se vor vedea în viitor”, a precizat Dan Tarcea.

Primarul Emil Boc și viceprimarii Dan Tarcea și Olah Emese au prezentat, marți, cele 115 panouri fotovoltaice amplasate pe acoperișul Parkingului Hasdeu, pe o clădire publică a municipalității.

Investiția a fost de un milion de lei și a fost asigurată din fonduri norvegiene și locale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax