EVENIMENT
Atacurile de spoofing s-au înmulțit. Poliția Cluj: Atenție la apeluri false din partea unor companii sau bănci

În ultima perioadă au fost raportate numeroase apeluri false care par a veni din partea unor instituții, companii sau bănci, solicitând date personale, anunță Poliția Cluj.
Clujenii sunt sfătuiți să fie foarte atenți pentru că escrocii le pot lua banii din conturile bancare.
Atacurile de spoofing s-au înmulțit
Aceste apeluri folosesc tehnica spoofing, prin care atacatorii manipulează informațiile de contact, afișând un număr fals, arată polițiștii clujeni.
Astfel, atacatorii utilizează VoIP pentru a efectua apeluri prin internet, fără a fi constrânși de o cartelă telefonică, mascându-și identitatea cu numere aparținând unor entități reale.
Cum ne protejăm:
- Nu oferi niciodată prin telefon datele cardului, PIN-ul sau parolele. Băncile nu solicită astfel de informații telefonic.
- Nu urma instrucțiunile primite printr-un apel suspect.
- Întrerupe convorbirea dacă ai suspiciuni.
- Verifică autenticitatea apelului contactând direct banca prin e-mail sau mergând la sediul acesteia.
- Distribuirea acestor informații poate ajuta la prevenirea înșelătoriilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Bani ilegali din GUNOAIE. Percheziții la Cluj, București și alte 9 județe. Cum funcționa rețeaua

Nu mai puțin de 26 de percheziții domicilare au avut loc joi, 13 martie, la Cluj, București, dar și în alte 9 județe din țară.
Procuroprii DIICOT au destructurat o amplă rețea care a făcut sume imense din afaceri ilegale cu gunoaie. Suma nu a fost încă dezvăluită de procurori.
Bani ilegali din GUNOAIE. Percheziții la Cluj
Joi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au pus în aplicare 26 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Cluj, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Dâmbovița, Mureș, Sibiu, Ilfov și în municipiul București, într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare a banilor.
Din probatoriul administrat de procurori a rezultat că, în primăvara anului 2022, un suspect a inițiat, pe raza județului Gorj, un grup infracțional cu scopul creării unor circuite economice fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, prin intermediul cărora să fie obținute sume importante de bani de la OIREP – organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului.
Cum funcționa rețeaua
Potrivit procurorilor, inițial, gruparea de criminalitate organizată s-a bazat pe relații de familie, liderul acesteia folosind o societate comercială pentru a intra în relații contractuale cu OIREP-urile și prin intermediul căreia să fie obținut și distribuit produsul infracțional între membrii grupării.
“Ulterior, pentru a da o aparență de legalitate circuitului comercial conceput ca mod de operare, membrii grupării au cooptat mai mulți administratori (de fapt sau de drept) ai unor societăți comerciale având ca obiect de activitate colectarea de deșeuri, care în schimbul unor sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor, au aderat la gruparea de criminalitate organizată și au întocmit documente în care au menționat, în mod nereal, livrări de deșeuri către societatea comercială controlată de lider”, arată procutorii.
Astfel, în scopul atestării trasabilității deșeurilor de la generator până la reciclator, administratorii acestor societăți au întocmit în fals și înscrisuri privind achiziția de la persoane fizice sau de la alți colectori a cantităților de deșeuri facturate către firma liderului grupării.
Mai multe societăți comerciale, atrase în “afacere”
Pentru întregirea circuitului economic fictiv, arată procurorii DIICOT, suspecții au atras în gruparea infracțională reprezentanții unor societăți comerciale având ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri care, au întocmit documente de transport pentru curse neefectuate, au înregistrat prestări de servicii nereale și au încasat contravaloarea facturilor emise, obținând astfel o parte a produsului infracțional.
Prin acest mecanism, gruparea de criminalitate organizată a indus în eroare mai multe societăți de tip OIREP cu privire la faptul că au efectuat livrări de deșeuri pentru a fi reciclate, încasând sume de bani de la fiecare, pentru aceeași „marfă”.
“Ulterior, după ce erau transferate diverse sume de bani de către OIREP-uri sau alți clienți reali în conturile societății controlate de către lider, banii erau retrași în numerar de la ATM-uri sau virați in conturile firmelor membrilor grupului infracțional organizat”, conform reprezentanțiilor DIICOT.
30 de persoane duse la audieri
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova vor fi conduse pentru audieri un număr de aproximativ 30 persoane, suspecți și martori. Activitățile sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor subordonate Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și a jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
EVENIMENT
Eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării, amânată de Guvern. Explicațiile premierului Marcel Ciolacu

Guvernul amână eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării, anunță premierul Marcel Ciolacu.
Ordonanța de Urgență care prevede acest lucru nu intră în vigoare cel puțin până la finalul acestui an.
Eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării, amânată
Angajații aflați la vârsta pensionării trebuiau să părăsească sistemul de stat, potrivit unei Ordonanța de Urgență a Guvernului. Guvernul a amânat, însă, joi, intrarea acesteia în vigoare.
„Prorogăm până la sfârșitul anului aplicarea măsurii privind eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării”, a spus premierul în ședința de Guvern de joi. Marcel Ciolacu spune că în acest interval de timp, toată lumea va fi obligată să organizeze concursuri pentru posturile contractuale din administrația centrală și locală.
„În niciun caz, nu lăsăm spitale fără medici și școli fără dascăli”, a spus Marcel Ciolacu.

Duminică, 16 martie 2025, între orele 18:00 și 20:00, la Statuia Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca, va avea loc o manifestație pro-europeană organizată de Echipa Studenții Pentru Democrație.
„Evenimentul își propune să re-unească tinerii și toți cei care susțin valorile europene, într-un demers de reafirmare a democrației, unității și libertății. Prin această acțiune, organizatorii doresc să transmită un mesaj clar: Europa este viitorul nostru, iar apartenența României la Uniunea Europeană reprezintă o garanție a progresului și stabilității.
„Tinerii își fac vocea auzită” – manifestație Pro-EUROPEANĂ la Cluj-Napoca
„Este momentul ca tinerii să își facă vocea auzită și să își exprime susținerea pentru valorile europene. Nu putem rămâne indiferenți într-un context în care democrația și unitatea sunt puse la încercare. Ne dorim să arătăm că generația noastră este implicată, conștientă și hotărâtă să contribuie la viitorul european al României,” au declarat organizatorii manifestației.
Detalii eveniment
Data: 16 martie 2025
Locația: Statuia Alexandru Ioan Cuza, Cluj-Napoca
Ora: 18:00 – 20:00
Organizatorii fac apel la toți cei care împărtășesc aceste valori să se alăture manifestației și să participe în număr cât mai mare”, au transmis organizatorii.
EVENIMENT
Avertizare COD PORTOCALIU de vânt puternic în zona montană a județului Cluj. Rafale de peste 120 de kilometri pe oră

Meteorologii au emis o avertizare COD PORTOCALIU de vânt puternic pentru zona montană a județului Cluj.
Avertizarea este valabilă joi, 13 martie, între orele 10:00 și 18:00.
Rafale de peste 120 de kilometri pe oră în zona montană înaltă
Restul județului Cluj este sub COD GALBEN de vreme rea. Conform meteorologilor, vântul va sufla cu viteze de 70-85 de kilometri pe oră, dar în zona montană înaltă rafalele pot depăși 120 de kilometri pe oră.
Oamenii sunt sfătuiți să fie precauți și să se adăpostească.
Foto: Arhivă