Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO/ Așteptarea a luat sfârșit! Oserul s-a deschis după aproape un an și patru luni de pauză. Cum a fost în prima zi de târg

Publicat


Pe o ploaie mocănească, măruntă și enervantă, Piața de vechituri a Clujului și-a redeschis porțile, sâmbătă, 3 iulie, după 480 de zile de pauză cauzată de pandemia COVID-19. Până la orele prânzului, au fost aproximativ 3.500 de vizitatori. Un real succes, susține administrația pieței de pe strada Bobâlnei.

Mititeii din Oser, adevărații „stâlpi de rezistență” ai pieții

Deși a trecut multă vreme de când s-a închis, ba chiar foarte multă ar spune unii, Oserul te-ntâmpină la fel ca-n urmă cu cinci, cu șapte sau cu 10 ani. Mirosul apetisant al mititeilor te lovesc direct în plex de cum intri, ca un upercut a la Mike Tyson. Sfârâind zgomotos și oarecum complice pe grătare, mititeii ăștia îți cam taie din avântul cu care ai plecat de acasă, gândindu-te la chilipirurile pe care le-ai putea întâlni. Te-ntrebi, inevitabil, ce faci pentru început: îți pui burta la cale și mănânci niște mititei, „tati, cei mai buni mici din tăt Cluju’, asta ț-o spunie tătă lumea cu care vorbești”, sau treci la treabă și te pierzi în mulțimea de vizitatori și comercianți, într-o căutare dezordonată, poate mai haotică decât mișcarea unor electroni într-un atom? Te mustri în gând și-ți spui că „micii ăștia ar mai putea aștepta până dai o tură, două, poate chiar trei prin piață”. Sigur, și cei aproape 20 de pofticioși care stau la rând, cu stoicism, să-nfulece din mititeii ăștia atât-de-lăudați nu-ți dau ghes să-ngroși coada. Și te-amăgești: „las’ c-or fi mai puțini la rând când mă-ntorc”.

Mititeii din Oser, „cei mai buni din tăt Cluju”.

Ce poți cumpăra din Oser

Ofertele vocale ale comercianților te fac să-ți amintești, totuși, de ce ai venit în Oser: „Două tricouri la 10 lei! Numai azi avem oferta asta!”. Prin față îți trec grămezi întregi de încălțăminte, nouă sau purtată, cămăși, tricouri, costume populare, geci și treninguri de tot felul, de firmă sau XIAPING. Prețuri mici, negociabile. Schimbi intervalul și dai de scule și echipamente de uz casnic, burghie, menghine și ciocane, cratițe și tigăi, telefoane și televizoare, alături de pick-up-uri nostalgice și viniluri cu Maria Ciobanu și Ion Dolănescu. Într-un alt colț, aliniate în rastel ca pentru Turul Franței, stau semeț câteva biciclete de firmă: Pinarello, Merida, Specialized. Au fost, odinioară, niște prințese, dar patina vremii le-a mai șters din frumusețe. Prețurile se negociază: patru-cinci-șase sute de lei. Dincolo, la vecinul din față, întâlnești modernitatea: biciclete noi cu motorașe. Deh, cu baterii. Prețuri? Între 1.500 și 2.000 de lei.

Un comerciant curios

Un comerciant mai plinuț e curios de … curiozitatea subsemnatului și, cu două driblinguri printre tarabe, se-mplântă la un metru de aparatul foto. E din județul Alba și mărturisește că e mai mult decât mulțumit că, după atâta vreme, Oserul din Cluj s-a redeschis. „Au fost localități din Ardeal care nu s-au închis deloc pe timpul pandemiei. E vorba de Luduș, din județul Mureș, și de Ighiu, Alba, unde am putut vinde în această perioadă fără nicio problemă. Totuși, suntem foarte bucuroși că Oserul s-a redeschis. Clujul e cea mai bună piață din Transilvania”, explică Ioan Ferdinand, de 31 de ani, venit la piață cu multe, foarte multe textile.

Ioan Ferdinand e foarte mulțumit că Oserul s-a redeschis

Tabita Covaci și prietenul ei, din județul Mureș, au venit la Cluj să vândă mobilă, tablouri și obiecte de artă nepretențioase, perdele și lenjerii de pat. Setul de mobilă, canapea și două fotolii, face 800 de lei. E foarte mulțumită că Oserul s-a redeschis după „nebunia asta cu COVID”.

Din Lugoj, a venit la piața de vechituri din Cluj un tânăr însoțit de sora sa. Vând încălțăminte sport de firmă de foarte bună calitate, tricouri și alte articole de îmbrăcăminte. „Eu sunt agent de vânzări și fac asta din 2015. Cu ce vând nu fac avere, ci doar supraviețuiesc. Dar fac asta fiindcă îmi și place. De-abia am așteptat să se deschidă Oserul!”, recunoaște Ștefan K. „Unde vinzi mai bine: la Cluj sau la Timișoara?”. „La Timișoara”, răspunde aproape instant tânărul, afișând un zâmbet șăgalnic.

3.500 de vizitatori, un real succes

Reprezentanții RADP Cluj-Napoca, ce administrează și piața de vechituri de pe strada Bobâlnei, s-au declarat foarte mulțumiți de cum a decurs prima zi. „Ne-am reluat activitatea după o pauză îndelungată. În 7 martie anul trecut a fost ultima zi de piață, după care piața s-a închis. Noi am venit de azi-noapte (vineri spre sâmbătă – n.r.), pentru a amenaja locurile. Au venit în jur de 260-270 de comercianți din Hunedoara, Hațeg Petroșani, din județele Alba și Mureș. Unii dintre ei au ajuns pe la ora 24.00. Am pus dezinfectanți și am creat căi separate de intrare și ieșire. Per total, suntem foarte mulțumiți de felul în care au decurs lucrurile. Ținând cont de context, de vremea de afară și de condițiile încă restrictive – obligativitatea purtării măștii de protecție, distanță socială, atât cât se poate într-o piață -, a fost foarte bine! Până la ora 14.00, am avut aproape 3.500 de vizitatori, în condițiile în care, în condiții normale, într-o sâmbătă plină, erau 4.000 – 4.500. Eu zic că e un succes!”, a declarat Doru Todorescu, șeful Departamentului Prestări Servicii din cadrul RADP Cluj, care administrează și Oserul.

Doru Todorescu, șeful Departamentului Prestări Servicii din RADP Cluj-Napoca.

„Fenomenul Oser” și mititeii

După mai bine de o oră de căutări prin piață, mă-ndrept spre ieșire cu cele câteva lucrușoare cumpărate și cu speranța că „fenomenul Oser” nu mă va-mpiedica să adăst la taraba cu mititei. Norocul, însă, nu-mi surâde. Am numărat: sunt 18 persoane la coadă. Spun „pas!”, zicându-mi în barbă că data viitoare va fi mai bine!

Prețuri în Oser

  • Un bilet de intrare: 1 leu
  • O cafea la pahar: 4-5 lei
  • Mititei: 4 lei/bucata
  • Cartofi pai: 4 lei/100 de grame
  • Ciocănele de pui: 7 lei/100 de grame
  • Ceafă de porc la grătar: 8 lei/100 de grame
  • Cârnați de casă: 8 lei/100 de grame
  • Piept de pui: 8 lei/100 de grame
  • Un pahar de bere: 5 lei
  • O sticlă la ½ apă: 4-5 lei
  • Intrare la toaleta publică: 1 leu

Cum ajungi la Oser

Dacă nu ești din Cluj sau n-ai fost niciodată în piața de vechituri (Oser), cel mai bune e să folosești transportul în comun: parcările în zonă, acum, că măsurile anti-COVID-19 s-au relaxat, sunt ocupate încă de dimineață. Folosește linia 36 sau 36 B din Piața Mihai Viteazu (din fața cinematografului „Florin Piersic”), și coboară în stația de pe strada Câmpina. De aici, traversezi spre strada Bobâlnei, în capătul căreia e amenajat târgul.

TEXT & FOTO: Tudor Știrbu

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Începe VACANȚA de iarnă a elevilor. Ce vacanțe mai au în 2025

Publicat

Sala de Clasa cu logo Cluj24

Vineri, 20 decembrie, după terminarea cursurilor, începe vacanța de iarnă a elevilor. Școala se reia miercuri, 8 ianuarie.

Conform Ministerului Educației, structura anului şcolar 2024-2025 cuprinde intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:

Intervale de cursuri:

– de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
– de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
– de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
– de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Începe VACANȚA de iarnă a elevilor. Ce vacanțe mai au în 2025

Intervale de vacanţă:

– de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marţi, 7 ianuarie 2025;
– o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
– de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
– de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

În zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

La clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi din învăţământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică, urmărind şi scopul acestor programe.

Sursa: Ministerul Educației

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: PROGRAMUL mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie

Publicat

ctp Cluj

CTP Cluj anunță programul mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie.

„In ziua de 24 decembrie 2024 – Ajun de Craciun si 31 decembrie 2024 – Ajun de An Nou, transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,00 – 22,00, conform programului pentru zilele lucratoare;

CTP Cluj: PROGRAMUL mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie

– In zilele de 25, 26 si 29 decembrie 2024, respectiv 1, 2, 5, 6 si 7 ianuarie 2025 transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 6,00 – 23,00, conform programului de transport pentru zilele de duminica;

In 25 decembrie 2024 si 1 ianuarie 2025 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca (28B si 43P) si cursele speciale CARREFOUR vor fi suspendate, fiind suplimentat transportul pe liniile 24, 28 si 43B. Linia 24B va avea un program special;

– In zilele de 27 si 28.12.2024 respectiv 3 si 4 ianuarie 2025 transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,30–23,00, conform programului de transport pentru zilele de sambata;

Suplimentar, in data de 27.12.2024 si 03.01.2025 vor fi introduse plecari pe liniile 26L, 36L, 48L, 50L si 52L pentru a asigura legatura intre cartiere si B-dul Muncii, respectiv zona Emerson.

– In ziua de 30 decembrie, transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,00 – 23,15, conform programului pentru zilele lucratoare;

– Transportul de noapte se va desfasura in perioada 24.12.2024 – 07.01.2025 intre orele 23,00 si 1,30 (la ora 1,00 – ultimele plecari din capetele de linii) pe liniile 5N (str. Traian Vuia–P-ta Garii), 25N (str. Unirii–str. Bucium) si 54N (cart. Zorilor – cart. Grigorescu). Exceptie fac zilele de 24 decembrie – Ajun de Craciun si 31 decembrie 2024 – Ajun de An Nou, cand transportul va fi asigurat intre orele 22,00 – 1:30. Plecarile se vor efectua din 30 in 30 de min.

Toate detaliile privind programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei si in aplicatia de mobil Tranzy”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANM: Avertizări de VREME rea în weekend. Vânt, ninsori și POLEI

Publicat

Avertizare meteo Cluj

Meteorologii avertizează că vremea se va înrăutăți începând de vineri seara, când precipitațiile vor cuprinde cea mai mare parte a țării. În Transilvania și Moldova vom avea parte de precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor cădea mai ales ploi.

De vineri, ora 18, până duminică la ora 10, o informare meteo anunță precipitații în cea mai mare parte a țării.

Vor fi precipitații mixte în Transilvania și Moldova, în zona montană vor predomina ninsorile, iar în restul teritoriului vor fi mai ales ploi. Din seara zilei de sâmbătă (21 decembrie) în estul Munteniei, în Dobrogea și în sudul Moldovei vor fi ninsori și lapoviță.

ANM: Avertizări de VREME rea în weekend. Vânt, ninsori și POLEI

Local se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp. Izolat se va forma polei și ghețuș.

În regiunile vestice, estice și sud-estice,vântul va avea intensificări temporare, cu viteze în general de 40…50 km/h.

Două avertizări cod galben vor intra în vigoare în weekend.

Prima vizează intensificări puternice ale vântului în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea, unde rafalele vor atinge viteze de 55-70 kilometri pe oră, începând de sâmbătă dimineața de la ora 3.00 până duminică la ora 10.00.

A doua avertizare cod galben anunță ninsori viscolite și polei în județele Tulcea și Constanța, precum și în jumătatea estică a județelor Ialomița și Călărași. Aceasta este valabilă de sâmbătă seara de la ora 20.00 până duminică la ora 10.00.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. A 24-a promoție de elevi a ABSOLVIT cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca

Publicat

scoala de politie

A 24-a promoție de elevi a absolvit, vineri, cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică.

„Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să-mi îndeplinesc cu răspundere şi bună credinţă îndatoririle ce-mi revin funcţiei şi să păstrez secretul profesional. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” au rostit azi la Cluj-Napoca 292 de noi agenți de poliție.

scoala de politie

VIDEO FOTO. A 24-a promoție de elevi a ABSOLVIT cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca

„A 24-a promoție de elevi a absolvit azi cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică. La festivitate au participat chestor de poliție Geani Cătălin Nica, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, oficialități de la nivel judeţean și local, numeroși parteneri educaţionali ai şcolii, precum și familiile absolvenților.

scoala de politie

Șeful promoției școlii clujene de poliție, cu media 9,93, este Pele Mario-Rareș, din județul Arad. Acesta este urmat de Verișan Răzvan-Valentin, tot din județul Arad, cu media 9,90, și de Popa Victor-Mihai, din județul Sibiu, cu media 9,88.

Cei 292 de agenți de poliție – 15 femei și 277 de bărbați – se vor prezenta luni, 23 decembrie, la unitățile teritoriale de poliție, conform repartiției.

Înființată în anul 2004, şcoala de poliţie clujeană a pregătit până acum peste 6.300 de agenți de poliţie”, scrie în comunicatul școlii.

scoala de politie

scoala de politie

scoala de politie

scoala de politie

scoala de politie

scoala de politie

scoala de politie

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax