Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO/ Așteptarea a luat sfârșit! Oserul s-a deschis după aproape un an și patru luni de pauză. Cum a fost în prima zi de târg

Publicat


Pe o ploaie mocănească, măruntă și enervantă, Piața de vechituri a Clujului și-a redeschis porțile, sâmbătă, 3 iulie, după 480 de zile de pauză cauzată de pandemia COVID-19. Până la orele prânzului, au fost aproximativ 3.500 de vizitatori. Un real succes, susține administrația pieței de pe strada Bobâlnei.

Mititeii din Oser, adevărații „stâlpi de rezistență” ai pieții

Deși a trecut multă vreme de când s-a închis, ba chiar foarte multă ar spune unii, Oserul te-ntâmpină la fel ca-n urmă cu cinci, cu șapte sau cu 10 ani. Mirosul apetisant al mititeilor te lovesc direct în plex de cum intri, ca un upercut a la Mike Tyson. Sfârâind zgomotos și oarecum complice pe grătare, mititeii ăștia îți cam taie din avântul cu care ai plecat de acasă, gândindu-te la chilipirurile pe care le-ai putea întâlni. Te-ntrebi, inevitabil, ce faci pentru început: îți pui burta la cale și mănânci niște mititei, „tati, cei mai buni mici din tăt Cluju’, asta ț-o spunie tătă lumea cu care vorbești”, sau treci la treabă și te pierzi în mulțimea de vizitatori și comercianți, într-o căutare dezordonată, poate mai haotică decât mișcarea unor electroni într-un atom? Te mustri în gând și-ți spui că „micii ăștia ar mai putea aștepta până dai o tură, două, poate chiar trei prin piață”. Sigur, și cei aproape 20 de pofticioși care stau la rând, cu stoicism, să-nfulece din mititeii ăștia atât-de-lăudați nu-ți dau ghes să-ngroși coada. Și te-amăgești: „las’ c-or fi mai puțini la rând când mă-ntorc”.

Mititeii din Oser, „cei mai buni din tăt Cluju”.

Ce poți cumpăra din Oser

Ofertele vocale ale comercianților te fac să-ți amintești, totuși, de ce ai venit în Oser: „Două tricouri la 10 lei! Numai azi avem oferta asta!”. Prin față îți trec grămezi întregi de încălțăminte, nouă sau purtată, cămăși, tricouri, costume populare, geci și treninguri de tot felul, de firmă sau XIAPING. Prețuri mici, negociabile. Schimbi intervalul și dai de scule și echipamente de uz casnic, burghie, menghine și ciocane, cratițe și tigăi, telefoane și televizoare, alături de pick-up-uri nostalgice și viniluri cu Maria Ciobanu și Ion Dolănescu. Într-un alt colț, aliniate în rastel ca pentru Turul Franței, stau semeț câteva biciclete de firmă: Pinarello, Merida, Specialized. Au fost, odinioară, niște prințese, dar patina vremii le-a mai șters din frumusețe. Prețurile se negociază: patru-cinci-șase sute de lei. Dincolo, la vecinul din față, întâlnești modernitatea: biciclete noi cu motorașe. Deh, cu baterii. Prețuri? Între 1.500 și 2.000 de lei.

Un comerciant curios

Un comerciant mai plinuț e curios de … curiozitatea subsemnatului și, cu două driblinguri printre tarabe, se-mplântă la un metru de aparatul foto. E din județul Alba și mărturisește că e mai mult decât mulțumit că, după atâta vreme, Oserul din Cluj s-a redeschis. „Au fost localități din Ardeal care nu s-au închis deloc pe timpul pandemiei. E vorba de Luduș, din județul Mureș, și de Ighiu, Alba, unde am putut vinde în această perioadă fără nicio problemă. Totuși, suntem foarte bucuroși că Oserul s-a redeschis. Clujul e cea mai bună piață din Transilvania”, explică Ioan Ferdinand, de 31 de ani, venit la piață cu multe, foarte multe textile.

Ioan Ferdinand e foarte mulțumit că Oserul s-a redeschis

Tabita Covaci și prietenul ei, din județul Mureș, au venit la Cluj să vândă mobilă, tablouri și obiecte de artă nepretențioase, perdele și lenjerii de pat. Setul de mobilă, canapea și două fotolii, face 800 de lei. E foarte mulțumită că Oserul s-a redeschis după „nebunia asta cu COVID”.

Din Lugoj, a venit la piața de vechituri din Cluj un tânăr însoțit de sora sa. Vând încălțăminte sport de firmă de foarte bună calitate, tricouri și alte articole de îmbrăcăminte. „Eu sunt agent de vânzări și fac asta din 2015. Cu ce vând nu fac avere, ci doar supraviețuiesc. Dar fac asta fiindcă îmi și place. De-abia am așteptat să se deschidă Oserul!”, recunoaște Ștefan K. „Unde vinzi mai bine: la Cluj sau la Timișoara?”. „La Timișoara”, răspunde aproape instant tânărul, afișând un zâmbet șăgalnic.

3.500 de vizitatori, un real succes

Reprezentanții RADP Cluj-Napoca, ce administrează și piața de vechituri de pe strada Bobâlnei, s-au declarat foarte mulțumiți de cum a decurs prima zi. „Ne-am reluat activitatea după o pauză îndelungată. În 7 martie anul trecut a fost ultima zi de piață, după care piața s-a închis. Noi am venit de azi-noapte (vineri spre sâmbătă – n.r.), pentru a amenaja locurile. Au venit în jur de 260-270 de comercianți din Hunedoara, Hațeg Petroșani, din județele Alba și Mureș. Unii dintre ei au ajuns pe la ora 24.00. Am pus dezinfectanți și am creat căi separate de intrare și ieșire. Per total, suntem foarte mulțumiți de felul în care au decurs lucrurile. Ținând cont de context, de vremea de afară și de condițiile încă restrictive – obligativitatea purtării măștii de protecție, distanță socială, atât cât se poate într-o piață -, a fost foarte bine! Până la ora 14.00, am avut aproape 3.500 de vizitatori, în condițiile în care, în condiții normale, într-o sâmbătă plină, erau 4.000 – 4.500. Eu zic că e un succes!”, a declarat Doru Todorescu, șeful Departamentului Prestări Servicii din cadrul RADP Cluj, care administrează și Oserul.

Doru Todorescu, șeful Departamentului Prestări Servicii din RADP Cluj-Napoca.

„Fenomenul Oser” și mititeii

După mai bine de o oră de căutări prin piață, mă-ndrept spre ieșire cu cele câteva lucrușoare cumpărate și cu speranța că „fenomenul Oser” nu mă va-mpiedica să adăst la taraba cu mititei. Norocul, însă, nu-mi surâde. Am numărat: sunt 18 persoane la coadă. Spun „pas!”, zicându-mi în barbă că data viitoare va fi mai bine!

Prețuri în Oser

  • Un bilet de intrare: 1 leu
  • O cafea la pahar: 4-5 lei
  • Mititei: 4 lei/bucata
  • Cartofi pai: 4 lei/100 de grame
  • Ciocănele de pui: 7 lei/100 de grame
  • Ceafă de porc la grătar: 8 lei/100 de grame
  • Cârnați de casă: 8 lei/100 de grame
  • Piept de pui: 8 lei/100 de grame
  • Un pahar de bere: 5 lei
  • O sticlă la ½ apă: 4-5 lei
  • Intrare la toaleta publică: 1 leu

Cum ajungi la Oser

Dacă nu ești din Cluj sau n-ai fost niciodată în piața de vechituri (Oser), cel mai bune e să folosești transportul în comun: parcările în zonă, acum, că măsurile anti-COVID-19 s-au relaxat, sunt ocupate încă de dimineață. Folosește linia 36 sau 36 B din Piața Mihai Viteazu (din fața cinematografului „Florin Piersic”), și coboară în stația de pe strada Câmpina. De aici, traversezi spre strada Bobâlnei, în capătul căreia e amenajat târgul.

TEXT & FOTO: Tudor Știrbu

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Weekend creativ pentru COPII, la Iulius Mall Cluj. Înscrie-ți micuțul la atelierele GRATUITE de încondeiat ouă de Paște

Publicat

oua

În acest final de săptămână cei mici sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde vor da culoare imaginației și vor descoperi prin joacă arta de a încondeia ouă, în cadrul atelierelor de pictat. Accesul la eveniment este gratuit, iar participarea se face pe bază de înscriere la numărul: 0731.250.906.

Copiii au ocazia, în acest final de săptămână, să învețe faimoasa tehnică de încondeiere a ouălor și să deprindă măiestria realizării modelelor tradiționale, cum ar fi spicul grâului, calea rătăcită, sau soarele cu opt raze. În perioada 26 – 28 aprilie 2024, în intervalul orar 12.00 – 18.00, în zona Kidsland din Iulius Mall Cluj, micii artiști sunt așteptați la Atelierele de Pictat Ouă de Paște.

oua

Weekend creativ pentru COPII, la Iulius Mall Cluj. Înscrie-ți micuțul la atelierele GRATUITE de încondeiat ouă de Paște

Accesul este gratuit și se face pe bază de înscriere la numărul: 0731.250.906. Durata unei sesiuni de pictat este de 45 de minute, iar vârsta copiilor trebuie să fie între 5 și 10 ani. Mai multe informații puteți afla de pe site-ul Iulius Mall Cluj.

oua

Atelierele de pictat sunt susținute de Claudiu Cubleșan, consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Acesta le va povesti celor mici istoria ouălor de Paște, îi va duce într-o incursiune istorică prin care vor afla cum își găseau țăranii români inspirația în tot ce îi înconjura, dar le va oferi și o lecție valoroasă de interpretare a simbolurilor străvechi, motivelor inspirate din natură și alte curiozități.

Evenimentul este susținut de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Iulius Mall Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

IPJ Cluj despre accidentul de pe str. Memorandumului, cu fetița acroșată de o autospecială a Poliției

Publicat

accident

Poliția Cluj a transmis precizări despre accidentul rutier de miercuri pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că, o autospecială de poliție din cadrul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca, care, conform primelor date, era condusă în regim prioritar, ar fi acroșat cu oglinda un pieton aflat pe partea carosabilă, respectiv o minoră de 11 ani.

Fetița nu a fost transportată la spital

În urma evenimentului pietonul nu a necesitat îngrijiri medicale, nefiind transportat la spital.

Conducătorul auto, respectiv un bărbat, de 38 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, au precizat polițiștii de la IPJ Cluj.

La nivelul conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj s-au demarat verificări din oficiu pentru a se stabili cu exactitate modul în care s-a impus circulația în regim prioritar.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, pe str. Memorandumului colț cu str. Samuil Micu. O minoră a fost acroșată de o dubă a MAI.

„Din primele cercetări se pare că o autospecială aparținând MAI ar fi acroșat un pieton aflat în traversarea străzii Samuil Micu intersecție cu Memorandumului”, a transmis Poliția Locală.

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

La fața locului s-a deplasat o ambulanță SAJ. Personalul acesteia îi acordă minorei primele îngrijiri.

Vom reveni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Publicat

dezbatere

Asociatia Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) invită clujenii, joi, 25 aprilie, ora 18.00, la o dezbatere cu tema ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie” găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (BCU).

Se vor dezbate teme ca alegerile, rolul presei în alegeri, ghiduri de bune practici în mediatizarea alegerilor, dezinformare și fake news.

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Invitați:
Daniel David, psiholog, Rectorul UBB Cluj
Barbu Mateescu, sociolog
Sergiu Mișcoiu, politolog, Facultatea de Studii Europene, UBB
Viorel Nistor, lector dr., Dep. Jurnalism, UBB

Intrarea este liberă.
Dezbaterea este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, care se sărbătorește în 3 mai.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax