Connect with us

ACTUALITATE

Asociații clujene cer REFERENDUM național pe legea înstrăinării pământurilor. O parte din TRANSILVANIA e a străinilor

Publicat


Asociatia ASTRA – Despartamintul Cluj, Societatea Cultural-Patriotica Avram Iancu din Romania,  Societatea cultural-știintifică „Virtus Romana Rediviva” din Cluj-Napoca si  Fundatia CARPATICA au launsat o petitie către Parlament, Presedintie, Avocatul Poporului si Curtea Constitutionala ale Romaniei prin care cer organizarea unui referendum național pentru modificarea legii înstrăinării pământului.

De foarte multă vreme, cetățenii acestei țări constată cu stupefacţie şi durere comportamentul condamnabil al unor reprezentanţi cu funcţii cheie ai clasei politice, ale căror scopuri și obiective se depărtează tot mai mult de cele ale majorității populației, care le-a dat votul și pe care ar fi obligați să o reprezinte.

Prăpastia care separă  poporul  țării de astfel de reprezentanţi ce conduc formațiuni politice, ajunse temporar la butoanele de comandă ale statului,  se adâncește pe zi ce trece, cei de la putere nemaiurmărind decât într-o infimă proporție programul politic asumat și îndepărtându-se vizibil de promisiunile făcute în campania electorală.

Ca atare, dialogul necesar, care să armonizeze și să facă capabilă participarea tuturor la procesul de exercitare a principiilor democratice care stau la baza sistemului de conducere din UE, respectarea principiilor de transparență și de consultare permanentă cu cetățenii alegători, datori să cunoască în cunoștință de cauză toate hotărârile și legile care îi privesc, obligă guvernul și parlamentul să respecte această practică, nu s-o oculteze.

Proiecte necomunicate cetățenilor

Spre dezamăgirea noastră, acest instrument democratic este mereu ocolit, multe dintre proiectele de lege nefiind comunicate cetățenilor țării, urmărindu-se votarea lor în mare şi suspectă grabă, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a intereselor fundamentale ale țării și ale locuitorilor ei, punând națiunea română în fața unui fapt împlinit.

Datoria noastră, a celor care reprezentăm vocea opiniei publice,  este să respingem cu tărie aceste practici, devenite pe zi ce trece uzuale în parlament și  guvern, încălcând sistematic principiile fundamentale ale statalității și independenței naționale, mai ales atunci când vizează hotărâri și măsuri de importanță capitală pentru stat și națiune.

Escamotând dialogul viu și permanent cu poporul, unii reprezentanţi din prim planul clasei politice s-au adâncit în urmărirea unor interese meschine, atrăgând, din păcate, şi formaţiunea pe care o conduc spre direcţii străine chiar de rațiunea lor de a exista pe scena politică, slujind nu de puține ori forțe oculte, ceea ce duce la șubrezirea construcției statului național, la pierderea încrederii poporului în oamenii care îl conduc, la îndepărtarea de linia normalității și statorniciei.

Indignare maximă

Suntem, în consecință, indignați de intenția guvernului de a aduce în discuția Parlamentului un proiect de lege care vizează schimbarea condițiilor de înstrăinare a pământului țării, cu înlăturarea prevederilor de până acum,  condiții pe care nicio altă țară europeană sau din UE nu le-ar  accepta.

Dat fiind importanța unui asemenea proiect legislativ, solicităm organelor noastre în drept declanșarea unui referendum pe această temă.

Solicităm, de asemenea, informarea corectă, completă și la timp a cetățenilor și deschiderea unor dezbateri televizate prin care fiecare cetățean să fie la curent cu măsurile preconizate.

Inițiative păguboase

Ne exprimăm, de asemenea, indignarea că astfel de inițiative parlamentare, nocive și păgubitoare pentru țară, n-au fost aduse la cunoștința generală, și nici n-au fost însoțite de minime explicații motivaționale, ceea ce aruncă în spațiul public mari semne de întrebare asupra guvernării curente.

Solicităm ca acest proiect de lege să fie imediat retras de pe ordinea de zi a parlamentului, ca fiind antistatal și antinațional, având ca scop transformarea țării noastre într-o colonie.

Suntem de altfel informați că, prin păguboasa lege a  retrocedărilor și a sistemului ascuns de înstrăinare a pământului, o suprafaţă importantă din teritoriul Transilvaniei aparține deja unor străini, având drept scop șubrezirea statului național, situație pe care o vom afla la încheierea recensământului agricol demarat de curând.

Dezmembrarea provinciilor istorice

Este nevoie, prin urmare, să așteptăm rezultatul acestei evaluări la scară națională, pentru a lua măsurile care se impun, pentru ca principala avuție a țării, pământul, care definește teritoriul sacru al unei națiuni, lăsat prin testament de moșii și strămoșii noștri, să nu ne fie înstrăinat prin retrocedări ilegale sau matrapazlâcuri politice condamnabile.

Fiecare popor, fiecare țară consideră această avuție inalienabilă, ca făcând parte din patrimoniul ei de jertfe de sânge și sacrificii, încât a trata problema ca pe o chestiune comercială curentă este un gest intolerabil, echivalent cu o trădare națională, întrucât este în joc însăși eliminarea uneia dintre caracteristicile de bază ale unei națiuni, dezmembrarea provinciilor istorice, atentat criminal la existența și ființa noastră etnică.

Având în vedere încălcarea dreptului de informație și de decizie a cetățeanului în chestiunile fundamentale, care vizează însăși esența statului național, solicităm anularea  unei asemenea inițiative,  neagreate de niciun cetățean cu simț  patriotic al aceste țări.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferița care s-a răsturnat cu mașina și a avariat 4 autoturisme pe strada Brâncuși și era beată. A fost reținută de polițiști

Publicat

De

Accident strada constantin Brâncuși

O femeie de 43 de ani a fost reținută pentru 24 de ore de polițiști în urma accidentului rutier care a avut loc miercuri pe strada Constantin Brâncuși, din Cluj-Napoca.

Alte 4 mașini au fost avariate în urma accidentului.

Șoferița care s-a răsturnat cu mașina și a avariat alte 4 autoturisme pe strada Brâncuși și era beată. A fost reținută de polițiști

Accidentul a avut loc în 18 decembrie, în jurul orei 16.50.

Conform primelor cercetări a rezultat că o femeie de 43 de ani, din Cluj-Napoca, care circula cu autoturismul dinspre cartierul Borhanci înspre centru, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând în coliziune cu un autovehicul parcat pe partea dreaptă a sensului de deplasare, ulterior fiind proiectată pe sensul opus de mers, acroșând alte două autovehicule parcate.

Totodată, un element de caroserie al autovehiculului la volanul căruia se afla femeia, a fost proiectat pe capota unui alt autoturism, aflat pe sensul opus de mers.

În urma evenimentului, au rezultat pagube materiale.

A căzut testul pentru alcool

La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care aceasta a fost condusă la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice.

În baza probatoriului administrat, femeia de 43 de ani, a fost reținută pentru 24 de ore, iar cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

Citește mai departe

CULTURA

Concert de Crăciun cu grupul vocal Ad Libitum Voices la Cluj-Napoca. Ultimele bilete

Publicat

De

Grupul vocal Ad Libitum Voices organizează, duminică, 22 decembrie, de la ora 20,30, o seară specială la Cinema Teatru „Florin Piersic” din Cluj-Napoca. În cadrul spectacolului „Crăciunul Ad Libitum”, spectatorii se vor putea bucura atât de colindele clasice care îi vor transpune din nou în copilărie, cât și de piese reinterpretate într-un stil modern și plin de energie.

Ad Libitum Voices este singurul proiect din România care combină cu succes muzica pop și clasică, într-o manieră inedită și captivantă. Interpretările lor au devenit virale pe platformele digitale precum TikTok, iar acum ai șansa să-i vezi live, într-un spectacol care promite să aducă magia Crăciunului mai aproape de inima ta.

”În cadrul acestui concert, cei patru membri ai grupului vor interpreta un repertoriu special, inspirat de tradițiile și spiritul Crăciunului.

Fiecare melodie va fi o călătorie emoționantă despre iubire, speranță și nostalgie, transmisă cu pasiune de pe scenă către inimile celor prezenți.

Atmosfera va fi una de sărbătoare, cu lumini strălucitoare și decoruri festive, creând cadrul perfect pentru a celebra magia Crăciunului.

Bilete VIP, cu acces în culise

Iar pentru cei care doresc o experiență și mai specială, avem plăcerea să anunțăm biletele VIP (meet the talent), disponibile doar pentru 40 de norocoși, imediat după concert!

Aceste bilete includ backstage acces dupa concert, exclusive photo and video experience si posibilitatea de a te bucura de conversații și momente de neuitat, având toată atenția grupului Ad Libitum Voices”, arată organizatorii.

Biletele pot fi achiziționate AICI. Prețurile sunt cuprinse între 108 și 274 de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Contrabandist de țigări din Huedin, plasat sub control judiciar. Polițiștii au stabilit prejudiciul

Publicat

tigări

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, au pus, miercuri, în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară în județul Cluj, într-o cauză penală care vizează comiterea faptelor asimilate infracțiunii de contrabandă cu țigări, prevăzute de art. 270, alin.3 din Legea nr. 86/2006 (Codul Vamal al României).

”Din cercetările efectuate au rezultat indicii că, în cursul anului 2024, două persoane fizice au procedat la vânzarea către diverse persoane de țigarete, pe raza orașului Huedin, precum și a localităților alăturate, existând suspiciunea că aceste bunuri provin din acte de contrabandă.

Numărul țigaretelor identificate este de 59.980, prejudiciul fiind de aproximativ 30.000 lei .

În cauza a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, față de un bărbat de 52 de ani, din orașul Huedin, bănuit de comiterea infracțiunii de contrabandă”, arată IPJ Cluj.

 

 

Citește mai departe

Aberații de România

Destinația anului 2025. Cluj-Napoca concurează la categoria „Orașe care inspiră”. Ce locuri și obicetive din Cluj apar pe listă

Publicat

De

Cluj-Napoca

Competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, a anunțat cele 167 de destinații calificate în ediția 2025.

Mai multe localități, dar și obiective turistice din județul Cluj au fost nominalizate în categoriile competiției.

Destinația anului 2025. Cluj-Napoca concurează la categoria „Orașe care inspiră”. Cu cine se „luptă”

167 de destinații din 38 de județe și municipiul București s-au calificat în competiția pentru anul 2025. Cluj-Napoca a fost nominalizat la categoria „Orașe care inspiră”. Este vorba de municipiile care se remarcă prin notorietate și investiții în turism.

Competiția este acerbă, având în vedere că orașul se luptă pentru titlu cu Alba Iulia, Bistrița, Brașov, București, Călărași, Constanța, Craiova, Curtea de Argeș, Iași, Lugoj, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Sighișoara, Suceava, Târgu Neamț, Târgu Jiu și Timișoara, care a fost în anul 2023 Capitală Culturală Europeană.

„Tărâmul fermecat” de la Cluj

O altă categorie unde apare și Clujul se numește „Tărâmuri fermecate” și este vorba de localități sau regiuni de până la 3.000 de kilometri pătrați cu valoare naturală și istorică deosebită.

Printre cele 31 de „tărâmuri” calificate în competiție se află și comuna Mărișel din Cluj. Aflată în Munții Gilău, componenți ai Munților Apuseni, la circa 50 de kilometri de Cluj-Napoca comuna este așezată pe un platou înalt la o altitudine de 1.150-1.250 de metri. Relieful are suprafețe ușor ondulate și culmi rotunjite, dar în partea de nord și de sud sunt și văi adânci, cu versanți abrupți, cu ape repezi și baraje în miniatură.

marisel foto primari marisel

Chiar dacă este de o frumusețe deosebită, Mărișelul are competitori puternici. Este vorba de:

  • Băile Tușnad și împrejurimile, Harghita
  • Banatul Montan
  • Bicaz, Neamț
  • Borgo Pass, Bistrița-Năsăud
  • Bumbești Pițic, Gorj
  • Cetățile dacice din munții Orăștiei
  • Clisura Dunării, Caraș Severin
  • Colinele Transilvaniei, Sibiu, Brașov, Mureș
  • Delta Dunării, Tulcea
  • Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului
  • Grădina Zmeelor, Sălaj
  • Lunca Dunării de Jos, Constanța
  • Maramureșul istoric/ Eco Maramureș
  • Mărginimea Sibiului
  • Munții Vrancei
  • Orașul Bicaz și împrejurimile, Neamț
  • Parcul Național Munții Măcinului, Tulcea
  • Parcul Natural „Balta Mică a Brăilei”
  • Țara Bârsei, Brașov
  • Țara Codrului, Maramureș
  • Țara Dornelor, Suceava
  • Țara Făgărașului
  • Țara Hațegului, Hunedoara
  • Ținutul culelor doljene
  • Ținutul Mănăstirilor din Bucovina
  • Ținutul Zimbrului, Neamț
  • Valea Almăjului, Caraș Severin
  • Valea Argeșului, Argeș
  • Valea Doftanei, Prahova
  • Vorona, Valea Siretului, Botoșani
  • Ținutul Izvoarelor Tămăduitoare, Vâlcea

„Satul de poveste” al Clujului

Clujul are competitor și la categoria „Sate de poveste”. Este vorba de Sâncraiu, un sat care și-a păstrat tradițiile și obiceiurile. Printre acestea colinda, obiceiurile de paști, obiceiurile de nuntă, balul strugurilor sau balul măceșelor care atrage anual mii de turiști. Sâncraiu are și o Asociație Turistică care este alcătuită de 45 de pensiuni.

Foto: sancraiu.ro

Printre „contracandidați”, se află sate cu nume sonore în țară și peste hotare. Sibiul, de exemplu, are mai multe sate nominalizate, printre care Biertan, Hoghilag, Mărginimea Sibiului, Rășinari și Râul Sădului.

La nominalizări mai apar sate precum Altringen, Timiș, Breb, Maramureș, Cacica, Ciocănești și Fundu Moldovei, Suceava, Mila 23 din Tulcea, Saschiz din Mureș sau Viscri din Brașov.

Castelul Banffy din Răscruci și Muzeul Etmografic, nominalizate și ele

La categoria Cultură și educație, au fost nominalizate două obiective din județul Cluj. Este vorba de Castelul Banffy din Răscruci, care a fost modernizat recent, cu ajutorul fondurilor europene.

 

De asemenea, la aceeași categorie a fost nominalizat și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, găzduit de Palatul Reduta, recent modernizat, de asemenea, de Consiliul Județean Cluj.

Și la această categorie lupta este acerbă, având în vedere că pe lista de nominalizări apar castelul Bran, castelul Corvinilor sau castelul Peleș, dar și bojdeuca lui Ioan Creangă, Cetatea Devei, Cetatea Făgăraș din Brașov, Cetatea Medievală Enisala din Tulcea, Cetatea Sucevei, Cetatea Sucidava Corabia, din Olt sau Cimitirul Vesel Săpânța din Maramureș.

Destinația Anului” nu este o simplă competiție, ci o platformă care promovează destinațiile turistice din România. Mai mult, proiectul își propune să transforme turismul românesc într-o sursă de inspirație și un motiv de mândrie pentru toți românii.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax