Connect with us

ACTUALITATE

Asociația Daisler lansează ediția cu numărul 4 a campaniei Blue Monday

Publicat


Asociația Daisler lansează ediția cu numărul 4 a campaniei Blue Monday, care poartă numele celei mai depresive zile de peste an, respectiv fiecare a treia zi de luni din ianuarie (18 ianuarie 2021).

Sub coordonarea psihologilor clujeni Denisa Niță și Cristina Lațcu, campania conectează sute de persoane din toată țara cu peste 30 de psihologi și psihoterapeuți români, dispuși să-i asculte și asiste în cadrul consultațiilor de specialitate oferite gratuit în perioada 18 – 31 ianuarie 2021.

Din 2005, în fiecare an, cea de-a treia zi de luni a lui ianuarie e supranumită Blue Monday. Conceptul vine de peste ocean și potrivit unei ecuații pseudoștiințifice are de-a face cu o stare generală proastă cauzată de trecerea sărbătorilor de iarnă, întoarcerea la muncă, o situație financiară mai precară decât în luna anterioară și per total o stare generală deprimantă.

42% dintre români sunt mai fricoși la final de 2020, început de 2021

Sub semnul unui 2020 marcat de pandemia Covid-19 și în contextul rezultatelor studiului realizat de Institutul de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și Universitatea Transilvania, potrivit căruia 42% dintre români sunt mai furioși, mai triști și mai fricoși la final de 2020 și început de 2021, Blue Monday devine o campanie cu adevărat importantă.

„Blue Monday este un proiect foarte drag mie. Am pornit de la niște vederi, acum 3 ani, la prima ediție, și am ajuns la 80 de persoane care au beneficiat de terapie gratuită și 20 de psihologi parteneri anul trecut. În fiecare an crește numărul psihologilor care ne susțin, ceea ce înseamnă că nu doar noi credem în inițiativa noastră”, a spus psihologul Denisa Niță, coordonatoare a campaniei Blue Monday.

„Campania Blue Monday a creat un awareness și pentru noi în ceea ce privește numărul mare de oameni care au nevoie să discute cu un specialist; au renunțat să se mai ascundă în spatele măștii de “sunt bine, totul e sub control”, lucru pe care eu, ca specialist, nu pot decât să-l apreciez și încurajez” – psiholog Cristina Lațcu, coordonatoare a campaniei Blue Monday.

Pornită în 2018, inițiativa permite celor care se simt singuri, triști sau deprimați în această perioadă să discute cu psihologi în cadrul unor ședințe oferite cu titlu gratuit în perioada 18-31 ianuarie 2021. Pentru a se înscrie, doritorii trebuie să completeze un formular AICI.

Din cauza pandemiei toate ședințele se vor desfășura în format digital. Toate informațiile vor fi oferite pe email după înscriere.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Fundația UNITECH – un nou HUB de inovare și antreprenoriat lansat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Publicat

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca anunță lansarea Fundației UNITECH, un centru de inovare și antreprenoriat, care va consolida colaborarea dintre mediul universitar și sectorul de afaceri, cercetători, studenți și profesioniști din diverse domenii. Obiectivul principal al fundației constă în contribuția la dezvoltarea unui ecosistem care să conecteze oameni, idei și oportunități în vederea creării unor parteneriate solide și orientate către viitor.

„Prin activitatea sa, Fundația UNITECH își propune să creeze un mediu sigur și deschis atât pentru promovarea inițiativelor și demersurilor antreprenoriale locale, cât și pentru o strânsă colaborare între administrația publică, profesorii și studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

FOTO. Fundația UNITECH – un nou HUB de inovare și antreprenoriat lansat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

”Înființarea Fundației UNITECH a fost de multă vreme o aspirație, devenită realitate acum, când condițiile sociale, academice și economice au creat cadrul propice pentru această evoluție. UNITECH este concepută ca o „House of the Future” dinamică și inovatoare capabilă să valorifice oportunitățile si potențialul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Fundația deschide premisele prin care se creează o punte între universitate și mediul de afaceri astfel încât   studenții și cercetătorii să-și poată dezvolta și valorifica întregul potențialul creator”, a declarat Prof. Dr. Ing. Daniela Popescu, Prorector UTC-N.

Obiectivele principale ale Fundația UNITECH sunt:

·       Sprijinirea conferințelor științifice și susținerea dezvoltării profesionale a cercetătorilor universitari, inclusiv prin finanțarea participării la congrese și programe de instruire.

·       Valorificarea colaborării între universitate și sectorul privat prin încurajarea transferului de cunoștințe, tehnologii și expertiză între universitate și mediul industrial. În plus, prin fundație se va oferi consultanță precum și acces asistat la facilitățile de cercetare în vederea dezvoltării de produse și servicii noi.

·       Stimularea spiritului antreprenorial în rândul studenților, pentru a transforma ideile inovatoare în afaceri de succes. Prin programe de incubare și accelerare, fundația va oferi resurse, mentorat și acces la rețele de specialiști pentru a ajuta noile companii să facă față provocărilor inițiale și să se dezvolte sustenabil. Un scop ambițios al fundației este constituirea unui fond de investiții în colaborare cu mediul economic pentru finanțarea start-up-urilor și spin-off-urilor inovatoare.

·       Dezvoltarea comunității ALUMNI – o resursă valoroasă pentru mentorat, networking și parteneriate.

”Planurile pe termen lung ale Fundației UNITECH Cluj se concentrează pe consolidarea unui ecosistem inovator și sustenabil în care educația, cercetarea și antreprenoriatul să se  potențeze reciproc. Sunt entuziasmat de potențialul transformațional pe care îl are Fundația UNITECH Cluj pentru comunitatea academică și pentru cea de business din Cluj și din regiune.

Ideea de a consolida și aprofunda legăturile dintre universitate și sectorul de afaceri, încurajând în același timp spiritul antreprenorial printre studenți și cercetători, este unul dintre factorii care mă motivează”, spune Alexandru Lazarec, Director Fundația UNITECH.

Fundația UNITECH Cluj reprezintă un vector important al ecosistemului clujean, o punte între Universitate și mediul de afaceri, un instrument financiar și legal de gestionare a sponsorizărilor pentru dezvoltarea universității și un actor important în susținerea inițiativelor inovatoare și antreprenoriale”, se arată în comunicatul UTCN.

La eveniment a participat și Emil Boc

„Am participat la evenimentul de lansare al fundației UNITECH. (…) Am subliniat în acest cadru că Primăria sprijină orice inițiativă a mediului academic, deoarece Universitățile sunt principalul motor de dezvoltare a municipiului. Resursa umană bine pregătită în universitățile clujene transformă Clujul într-unul dintre cele mai dinamice orașe din România și de ce nu, din Uniunea Europeană.

Obiectivul nostru este să păstrăm cât mai mulți dintre acești studenți în oraș, oferindu-le cea mai bună calitate a vieții”, a scris pe Facebook Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Viaductele de pe secțiunea Nădășelu-Mihăiești din A3, construite în 27 de luni. A fost desemnat câștigătorul licitației

Publicat

De

Secțiunea Nădășelu Mihăiaști din A3

A fost desemnat câștigătorul contractului pentru construcția celor două viaducte de pe secțiunea Nădășelu -Mihăiești a Autostrăzii Transilvania – A3, anunță CNAIR.

Contractul pentru devierea traseului între kilometri 10+009– kilometri 12+000 și kilometri 21+406 – kilometri 24+890 a fost atribuit Asocierii OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. – ILGAZ INSAAT TICARET A.S. – VISIO CONSTRUCTION WORKS S.R.L.

Aceasta a fost și singura ofertă depusă pentru construcția viaductelor într-o zonă care este afectată de alunecările de teren.

Viaductele de pe secțiunea Nădășelu-Mihăiești din A3, construite în 27 de luni. A fost desemnat câștigătorul licitației

Valoarea contractului, finanțat prin PNRR este de 994,7 milioane de lei fără TVA. Contractul are o durată de 27 de luni, din care 9 luni perioada de proiectare și 18 luni execuția lucrărilor, potrivit CNAIR.

Antreprenorul va proiecta și va executa lucrări de deviere a traseului în zonele cu alunecări de teren de pe secțiunea de autostradă Nădășelu – Mihăiești care constau în:

  • construirea unui viaduct cu lungimea de 1,2 kilometri fundat pe piloți forați de diametru mare,
  • un viaduct cu lungimea de aproximativ 2 kilometri care să depășească în aval traseul DN1F și cursului pârâului Topa Mică.

 

Foto: CNAIR

Citește mai departe

EVENIMENT

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, extins și modernizat. Pacienții vor beneficia de terapie hiperbară

Publicat

De

Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca va fi reabilitat, modernizat, extins și dotat cu aparatură și va avea inclusiv o cameră pentru terapie hiperbară.

Consiliul Județean Cluj a aprobat indicatorii tehnico-economici, iar proiectul va fi depus spre finanțate prin Programul de Sănătate, care beneficiază de fondri europene nerambursabile.

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, extins și modernizat. Pacienții vor beneficia de terapie hiperbară

„Consider că este absolut necesar să investim în această instituție medicală de elită la nivel național, cu atât mai mult cu cât vorbim de despre singurul spital cu profil de recuperare multidisciplinară dinTransilvania și unul din cele doar două din țară.

Investiția va aduce numeroase beneficii atât pentru zecile de mii de pacienți tratați ambulatoriu, cât și pentru personalul ce deservește spitalul nostru”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Ce este teraăia hiperbară

Lucrările propuse a fi realizate prin intermediul investiției constau în supraetajarea, extinderea, reamenajarea și modernizarea Corpului C13 M – Laboratoare, schimbarea destinației în Ambulator Integrat și implementarea terapiei hiperbare.

Terapia hiperbara accelerează recuperarea după intoxicația cu monoxid de carbon, dar și vindecarea infecțiilor sau gangrenei. Terapia de oxigenare hiperbară, accelerrează și vindecarea altori leziuni care sunt greu de tratat din cauza diabetului sau proastei circulații sanguine. necorespunzatoare.

Ambulatorul va fi relocat

Proiectul prevede crearea unor noi spații pentru decongestionarea funcțiunilor existente la parterul și etajul 1 din clădirea principală a spitalului, dar și o mai bună distribuire a circulațiilor/fluxurilor de la nivelul instituției sanitare.

„Noile spații vor asigura o funcționare corespunzătoare a Ambulatorului Integrat, într-un spațiu modern, orientat către confortul și siguranța pacienților și calitatea actului medical”, potrivit reprezentanților CJ Cluj.

De asemenea, se propune realizarea unei pasarele care va lega corpul principal al spitalului de corpul C13, unde va fi noua locație a Ambulatorului.

Lucrările vor fi realizate în două etape:

  • în prima fază vor fi amenajate spațiile necesare instalării și funcționării camerei hiperbare, care va fi achiziționată de Consiliul Județean Cluj în cadrul unui
  • proiect cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență
    în etapa a doua vor fi executate lucrările de extindere și etajare a corpului C13 și amenajările exterioare.

Proiectul are o valoare totală de aproape 36,7 milioane de lei cu TVA inclus, și urmează a fi depus spre finanțare prin Programul Sănătate.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Publicat

De

Accident motocicletă Cluj-Napoca

Un accident de circulație, în care au fost implicate o mașină și o motocicletă a avut loc în urmă cu puțin timp de strada Septimiul Albini din Cluj-Napoca. Motociclistul a fost rănit.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin la accident.

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Din primele date, în accident au fost implicate o motocicletă și un autoturism.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, motociclistul primește îngrijiri medicale de la echipajul SMURD, fiind vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani.

La o primă evaluare, acesta prezintă afecțiuni ușoare.

UPDATE

În cele din urmă, motociclistul a refuzat transportul la spital.

Accidentul s-a soldat cu pagube materiale.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax