Connect with us

ACTUALITATE

Artistul în vremea pandemiei – Ep. 7 Mircea Bravo

Publicat


Mircea Bravo, pe numele lui real Mircea Popa, este un vlogger și umorist bistrițean adoptat de Cluj. A început ca un Jackass autohton, făcând fel de fel de prank-uri, farse filmate în care implica lumea de pe stradă. Între timp, a devenit un vlogger cunoscut și foarte solicitat de agențiile de publicitate ca influencer și de organizatorii de evenimente ca entertainer.

Cum apreciezi măsurile luate de guvern? Ce ai mai adăuga?

Nu zic că am o încredere oarbă în guvern, dar sunt sigur că are mai multe informații decât mine și automat poate să ia decizii mai bune. Prin raportare la celelalte țări, observ că avem situație mai bună. Probabil, aș comunica un pic altfel. Într-un mod diferit pentru fiecare vârstă. Lucrurile care îl motivează pe un adolescent sunt diferite de cele care funcționează pentru un pensionar. După ce aș face un mesaj diferit pentru fiecare categorie socială și de vârstă, aș găsi niște influenceri corespunzători pentru ei.

Ce măsuri ai luat sau ce ai în vedere să faci în ceea ce privește activitatea ta?

Îmi fac toată munca de acasă. Cu ocazia asta am învățat să mă filmez, lucru de care am fugit 5 ani de zile. Toate videourile mele vreau să fie filmate în interior sau la telefon cu alte personaje. Este o provocare pentru noi, dar sunt sigur că asta ne stimulează mai mult creativitatea.

Sunt arta și cultura cele mai afectate domenii în această perioadă?

Panica îl face pe om să se concentreze pe nevoile de bază: să aibă ce mânca și un acoperiș deasupra capului. Restul sunt dispensabile. De aceea, probabil lumea nu va mai „consuma” atâta artă în perioada asta. Dar nu cred că panica durează mai mult de două luni. După aceea, în cel mai rău caz este înlocuită de resemnare.

Toate domeniile sunt afectate în această perioadă, dar în măsura în care găsim metode să inovăm și să aducem un plus în viața oamenilor cred că în scurt timp vor fi mai multe oportunități decât până acum, inclusiv în domeniul artei.

Ce crezi că se va schimba după aceasta criză în comportamentul general uman?

Dacă până acum regula era să ne vedem față în față și excepția era online, acum se vor inversa. Aici includ: întâlniri de afaceri, cumpărături, ședințe de consilere, etc. Vom aprecia mai mult curtea de la țară, decât penthouse-ul luxos. Și cred că vom deveni mai atenți cu planeta care ne găzduiește.

Ce ar trebui să învățăm din această criză? Ce ai dori să nu fie la fel?

Vom învăța să fim fericiți cu mai puțin. Aș dori să fie mai puțină lăcomie. Să nu mai avem 4 mașini cu motor de 6 litri. Să nu mai fim așa de sensibili: temperatura de 21,7 grade în apartament, crema hidratantă cu factor de protecție 16, ciocolată cu lapte din aia scumpă și să ne dam seama că tot ce primim sunt cadouri.

În ce/cine îți pui cele mai mari speranțe?

:))))) Îmi pun speranța în români. Ne-am putut adapta în orice țară am mers, de aceea cred că ne vom adapta cel mai repede la noul stil de viață post-pandemie.

Cum îți petreci timpul în această perioadă?

Munca de acasă îmi ocupă foarte mult timp. Nu sunt la fel de eficient ca la birou. Încă încerc să-mi optimizez munca. De asemenea, acum învăț să fac de mâncare și să fac curățenie. Deoarece vreau să am mai multă grijă de mine, îmi fac cel puțin două mâncăruri gătite pe zi. Și asta îmi ocupă mult timp. Mi-am introdus tot felul de activități: fac mișcare o oră pe zi, fac meditație, îmi țin jurnal, îmi sun 2 prieteni zilnic. Tot ce mi-am dorit până acum dar nu am avut timp.

Ai avut evenimente anulate ori amânate?

Da, bineînțeles. Toate evenimentele din această perioadă au fost anulate, iar multe s-au mutat în online.

Care crezi că e rolul vloggerului în acestă perioadă?

Este o perioadă în care lumea e mai irascibilă. Cred că e mai sănătos să înjuri un vlogger online, decât să te cerți cu familia acasă. Online-ul oferă unele supape pentru detensionarea situației de acasă. Pe lângă rolul de „tampon” emoțional, cred că vloggerul trebuie să ofere în continuare bună dispoziție. Să îl facă pe om să uite de situația actuală.

Ajută umorul în vreme de pandemie?

Umorul este esențial pentru sistemul imunitar. Dacă noi, creatorii de umor, ne dăm voie să fim aroganți putem spune că suntem în linia a doua după medici. Nu în ce privește laurii pe care îi culegem ci cât de serios să ne facem munca. Cumva lumea se uită la noi în această perioadă și ne întreabă: îi voie să râdem și acum? Și noi ar trebui să le răspundem pozitiv.

Marius Aciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Amenajarea pădurii-parc Făget, derulată de ADI Zona Metropolitană Cluj, a primit recunoaștere internațională de bune practici

Publicat

De

recunoaștere

Clujul primește recunoaștere internațională pentru bune practici în proiecte europene. Primăria Cluj-Napoca alături de parteneri continuă să colaboreze cu orașe din toată Europa pentru a atrage noi fonduri europene și a învăța de la alte comunități din UE.

Astfel, două proiecte clujene s-au remarcat în mod special în aceste zile la URBACT City Festival, un eveniment european de referință care s-a desfășurat la Wroclaw (Polonia), sub egida președinției poloneze a Uniunii Europene.

Este vorba de Com’ON Cluj-Napoca- programul de bugetare participativă pentru tineri derulat de echipele PONT și Federația Tinerilor din Cluj alături de Primăria Cluj-Napoca și proiectul de amenajare a pădurii-parc Făget derulat de ADI Zona Metropolitană Cluj

”Aceste proiecte au primit oficial în Polonia distincția Good Practice Label URBACT, o recunoaștere internațională care subliniază că practicile de la Cluj sunt de impact, relevante pentru Uniunea Europeană și transferabile în alte orașe europene.
URBACT City Festival este dedicat orașelor care inovează și construiesc comunități mai implicate, mai sustenabile, mai orientate spre oameni. Evenimentul a reunit peste 600 de participanți din peste 100 de orașe din toată Europa”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Colaborare cu alte orașe

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca alături de echipele PONT Group și ADI Zona Metropolitană Cluj au fost prezenți în Wroclaw pentru a pune bazele unor colaborări viitoare cu alte orașe, pentru a crea rețele internaționale de transfer pentru perioada 2025-2027 și, mai ales, pentru a învăța de la omologii europeni care și-au prezentat proiectele câștigătoare, implementate cu succes în comunitățile lor.

Aplicate în UE

”În acest context, modelele de bună practică de la #Cluj vor putea fi aplicate și în alte orașe din U.E. Spre exemplu, @comoncluj poate deveni Com’ON Europe – peste 15 orașe și-au exprimat interesul, la evenimentul din Polonia, de a lucra cu Primăria Cluj-Napoca și partenerii săi în acest sens. Standul ADI ZMC de la URBACT City Festival a atras de asemenea atenție internațională, cu expresii ferme de interes pentru crearea unei rețele europene de transfer”, mai arată reprezentanții Primăriei clujene.

 

Pădurea-parc Făget, din 2021

În pădurea-parc Făget, au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice și au fost montate panouri informative privind fauna și flora din zonă. Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.

Toate aceste instalații ocupă o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%. Intervenția a fost gândită să fie cu un impact minim asupra mediului. În baza unui parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a UBB au fost realizate un plan strategic și un plan operațional pentru această zonă, ambele având ca element central protejarea biodiversității.

Studiul realizat în cadrul proiectului de experții de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a fost publicat în prestigioasa revistă științifică „Frontiers in Environmental Sciences”.

Pe unde se poate intra în pădurea-parc?

Iată coordonatele GPS pentru trei puncte principale de acces:
Acces dinspre Sunny Hill: 46°42’57.5″N 23°34’59.6″E
Acces dinspre pensiunea Serena: 46°43’33.7″N 23°35’01.2″E
Acces dinspre Feleacu: 46°42’54.9″N 23°35’26.4″E

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pictorul clujean Nicolae Maniu, numit și ”Salvador Dali de România”, împlinește 81 de ani

Publicat

Pictorul Nicolae Maniu

Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.

Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.

Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA

Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.

Nicolae Maniu a expus lucrări în galerii din Europa și din Statele Unite ale Americii, iar criticii îl compară adesea cu Salvador Dali. Interesant este faptul că tatăl lui a fost proprietarul celei mai importante librării din Transilvania, ”Librăria Noastră”, astăzi Librăria Universității din Cluj-Napoca.

Foto: Nicolae Maniu/Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE! Tentative de FRAUDĂ în numele Băncii Naționale a României

Publicat

hacker pixabay.com

S-au intensificat tentativele de fraudă de tip spoofing, apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului în care este folosită identitatea vizuală a BNR.

„În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, transmite BNR într-un comunicat.

ATENȚIE! Tentative de FRAUDĂ în numele Băncii Naționale a României

Conform acestuia, toate aceste încercări vizează furtul de identitate, instalarea de programe malware sau efectuarea de tranzacții financiare în numele victimelor.

Comunicările oficiale ale Băncii Naționale a României în mediul online se realizează exclusiv prin website-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile instituției pe rețelele sociale LinkedIn, X, Instagram și YouTube, transmite banca centrală.

„Totodată, semnalăm că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, se mai arată în comunucat.

BNR arată că nu solicită niciodată prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant, date cu caracter personal sau alte informații confidențiale despre credite, carduri sau conturi bancare, nici efectuarea unor transferuri de bani. De asemenea, reprezentanții BNR nu cer informații cu privire la veniturile personale, credite solicitate/ aprobate/ acordate de BNR sau de alți creditori profesioniști sau alte aspecte de natură financiară. Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile şi consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cursul dolarului a scăzut la valorile de la începutul lui octombrie, după ultimul anunț al lui Donald Trump

Publicat

De

Cursul dolarului

Anunțul făcut preşedintelui Donald Trump privind o suspendare de 90 de zile a suprataxelor vamale „reciproce”, cu excepţia Chinei, în cazul căreia le-a majorat la 125%, a relaxat piețele financiare și a determinat creșterea apetitului pentru risc.

Leul, însă, nu a putut profita de sentimentul din piață, de care au beneficiat celelalte monede de la marginea zonei euro, în condițiile în care presiunile de depreciere sunt ridicate, arată analistul economic Radu Georgescu.

Cursul leu – euro după acest anunț

Radu Georgescu precizează că leul nu a “profitat” și din cauza încetinirii ritmului de creștere a economiei românești.

Conform estimărilor INS, PIB-ul anului trecut a fost de 1.760,11 miliarde de lei, mai mult cu doar 0,8% faţă 2023, în timp majorarea din ultimul trimestru din 2024 a fost de doar 0,5% comparativ cu perioada similară din 2023.

Pe acest fond, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9772 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare s-a restrâns la 4,977 – 4,978 lei.

Indicele ROBOR la trei luni a revenit de la 5,89

Piața monetară a rămas calmă, arată analistul economic Radu Georgescu, dar se observă o ușoară tendință de creștere a indicilor ROBOR, după decizia BNR de a menține dobânda de referință la 6,5%. Banca centrală a semnalizat, de asemenea, o tendință de creștere a inflației până la jumătatea anului.

Joia aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,89 la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 5,98 la 5,99%, iar cel la 12 luni a stagnat la valoarea stabilită miercuri de 6,07%.

Care este cursul leu-dolar

Creșterea apetitului pentru risc a apreciat euro de la un minim de 1,0943 la 1,1088 dolari, aproape de maximul atins vinerea trecută de 1,1109 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a coborât de la 4,5115 la 4,5061 lei, o valoare similară fiind înregistrată la începutul lui octombrie trecut, arată Radu Georgescu.

Cererea de monedă elvețiană se menține ridicată, dar aceasta nu a mai coborât sub pragul de 0,93 franci/euro, astfel că media ei a scăzut de la 5,3594 la 5,3426 lei. Lira sterlină a recuperat o parte din pierderile suferite zilele trecute iar cursul ei a crescut de la 5,7821 la 5,7999 lei.

Prețul aurului a crescut

Prețul gramului de aur a crescut de la 441,8413 lei la 450,7054 lei, evoluție determinată de aprecierea metalului galben la 3.068,30 – 3.135,60 dolari/uncie.
Media monedelor din regiune s-a apreciat la 4,2644 zloți/euro, respectiv 405,97 forinți/euro.
Criptomonedele au profitat de aprecierea companiilor din domeniul tehnologiei listate la New York. Bitcoin a crescut la 81.324 – 82.704 dolari, față de minimul de 74.617 atins miercuri. Ethereum, care a coborât în ziua precedentă până la 1.390 dolari a urcat la 1.582 – 1.671 dolari.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate