Connect with us

ECONOMIE

Aproximativ 150 de studenți de la UBB care lucrau în Cluj-Napoca și-au pierdut dreptul la cazare în cămin

Publicat


Începutul de an universitar a creat polemici extinse, studenții susținând că învățământul se face cel mai bine față în față, militând pentru întoarcerea la facultate, iar experții și profesorii lor, de altfel, susținând că în contextul actual întoarcerea la facultate reprezintă un risc prea mare pentru toată lumea. Decizia a fost luată în senatul Universității Babeș Bolyai, iar studenții au pierdut confruntarea. Cursurile se vor face online, cu excepția câtorva specializări.

Odată cu decizia de nu chema studenții la facultate, s-a ales și modul de deschidere a căminelor. Și aici s-a luat decizia cea mai sigură pentru clujeni, și anume de a nu le permite studenților să se cazeze în cămine decât cu excepția celor care au o justificare academică. Mulți dintre studenți trebuie să își regândească, totuși, planurile deoarece ei se bazau pe cazarea oferită de universitate în contextul în care aceștia au motivat șederea în timpul pandemiei și a verii cu o adeverință de la locul de muncă.

Mulți studenți au ales, din cauza chiriilor exagerat de scumpe, să părăsească orașul Cluj-Napoca și să se întoarcă în orașele în care au domiciliul. Reamintim că tariful pentru un loc în cămin se învârtea în jurul sumei de 200 de lei, pe când prețul unei garsoniere începe de la 200 de euro, adică este de 4,8 ori mai scumpă.

Ce spune Tudor Mureșan, Prefectul Studenților

Bineînțeles, o metodologie clară a fost creată și explicată studenților. Aceasta presupune că toți studenții eligibili vor primi loc în cămin, dar nu vor avea voie să îl ocupe.

„În acest an repartiția locurilor în căminele studențești se realizează diferit față de anii precedenți. Orice student poate depune cerere pentru cămin, fiind împărțite toate locurile existente. Studenții eligibili vor câștiga dreptul de a primi loc în cămin însă exercitarea dreptului este suspendată până la revenirea activității academice față în față. Astfel, în debutul anului universitar se vor caza în cămine doar studenții facultăților care au optat pentru scenariu hibrid și care, prin urmare, vor avea activități didactice on-site”, declară Tudor Mureșan, prefectul studenților.

Referitor la acei studenți care se implică în economia Clujului, prefectul spune că statutul de angajat nu este suficient pentru a le permite studenților să stea în cămin.

„Statutul de angajat nu este un criteriu prevăzut de regulamentul cadru privind cazarea în căminele studențești pe perioada anului universitar. Cazarea studenților cu statut de angajat este posibilă doar pe perioada verii, în limita locurilor disponibile. Criteriile de acordare a locurilor în cămin pe parcursul anului universitar sunt doar de ordin academic și social”, adaugă prefectul.

Referitor la salariații studenți, cea mai ușoară alternativă este chiria.

„Pentru studenții cu statut de angajat există variantele alternative existente deja precum locuințe în chirie, cămine private sau alte asemenea forme de rezidență”, explică Tudor Mureșan, prefectul studenților UBB.

Ce spun studenții

„Pulsul” opiniei studențești dictează că aceștia sunt dezamăgiți de decizie. Ei spun că sperau să fie susținuți de universitate și în carieră. Aceștia spun că nu înțeleg de ce ar fi reprezentat o problemă prezența lor în Cluj, din moment ce ei oricum se aflau acolo. Soluțiile pe care aceștia le-au găsit se învârt în jurul chiriilor. Unii au avut noroc și au găsit apartamente unde plătesc în jur de 120 de euro pe cameră, alții s-au gândit să altereze munca de acasă cu munca din birou venind din două în două luni în Cluj-Napoca.

Din păcate, nu toți au fost atât de determinați. Unii dintre ei au ales să își dea demisia pentru că plata unei chirii nu se justifica raportat la salariul lor. Ajungea viața din Cluj să le aducă pierderi și să îi forțeze să ceară bani de la părinți. Asta nu ar fi justificat munca și implicarea în economia Clujeană.

Câți studenți au ocupat locuri în căminele UBB

Biroul de presă al UBB a transmis redacției Cluj24 faptul că în căminele universității au fost cazați 514 studenți pe perioada verii. Dintre aceștia, 169 de studenți au motivat cazarea pe parcursul verii cu o adeverință de muncă. Astfel, toți cei care și-au justificat șederea pe parcursul verii cu un loc de muncă, au rămas fără cazare.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. De Crăciun și de Revelion, FRIG

Publicat

iarna vladeasa cluj (1)

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni.

De Ziua Națională, temperaturile vor fi de 4-7 grade, iar de Moș Nicolae, ușor mai scăzute.

De Crăciun, vor fi 0-2 grade, cu excepția zonelor de nord, nord-est și munte, unde va fi sub zero grade și pe timp de zi.

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. De Crăciun și de Revelion, FRIG

De Revelion, va fi frig, până la -10 grade în centru, nord, nord-est și munte, până la -7 grade în vest și sud. Temperaturile maxime vor fi în jurul pragului de zero grade, mai frig în nord.

Va ninge în intervalele 11-16, 20-21 și 24-28 decembrie în centru, vest, nord-est, nord și la munte. În sud vor fi ploi/lapoviță în 6-7 decembrie și ninsori în 14-15, respectiv 28-29 decembrie.

Săptămâna 2-8 decembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în zonele montane.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice.

Săptămâna 9-15 decembrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice și sud-estice.

Săptămâna 16-22 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 23-30 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Avertizare de CEAȚĂ densă în Cluj

Publicat

ANM a emis o avertizare de ceață densă pentru județul Cluj, valabilă începând de sâmbătă, ora 22:10 – duminică, ora 02:00. Vizibilitatea poate scădea sub 50 m.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare pentru județul Cluj privind formarea ceții dense, care va determina scăderea vizibilității sub 200 m, iar izolat sub 50 m. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 22:10, până duminică, ora 02:00.

Atenție, ȘOFERI! Avertizare de CEAȚĂ densă în Cluj

Localitățile vizate: Gherla, Dej, Bonțida, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Cășeiu, Câțcău, Vad, Cuzdrioara, Sic, Cornești, Mica, Dăbâca, Fizeșu Gherlii și Jichișu de Jos.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Programul transportului public de Ziua Națională a României

Publicat

ctp

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează publicul călător că, în 1 Decembrie, Ziua Națională a României, transportul public în municipiul Cluj-Napoca se va desfășura între orele 5:00 – 23:00, conform programului de transport valabil pentru ziua de duminică.

În intervalul orar 10:00 – 11:00, întrucât P-ța Mihai Viteazul va fi închisă traficului auto cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, traseele liniilor de transport care tranzitează zona vor fi deviate pe străzile adiacente Pieței Mihai Viteazul, dacă se impune.

CTP Cluj: Programul transportului public de Ziua Națională a României

În intervalul orar 11:00 – 13:30, restricțiile de circulație impuse de manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județului Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” în Piața Avram Iancu pot afecta traseul și programul de circulație a liniilor care tranzitează zona.

În ziua de 1 Decembrie 2024, cu ocazia manifestărilor organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în Piața Avram Iancu și Piața Unirii, vor fi suplimentate principalele linii de transport public ce asigură legatura între cartiere și zona centrală a municipiului, respectiv liniile 6, 25, 9, 24B, 30, 31, 35 și 101.

Programul de circulație actualizat al mijloacelor de transport public poate fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru incidente electorale în Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o AMENDĂ de 2.000 de lei și un avertisment

Publicat

politie 4 bun

Patru incidente electorale au avut loc în județul Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o amendă în valoare de 2.000 de lei și un avertisment.

„De la debutul campaniei electorale, la nivelul județului Cluj au fost semnalate 4 posibile incidente electorale, care au vizat afișajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a platformelor program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite, dintre care 2 nu s-au confirmat.

Patru incidente electorale în Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o AMENDĂ de 2.000 de lei și un avertisment

Polițiștii clujeni au aplicat 1 amendă în valoare de 2.000 de lei și 1 avertisment”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax