ACTUALITATE
Aproape 800 de candidați pe 105 posturi de titular în învățământul clujean. Unde e cea mai mare concurență

Repartizarea candidaților pe posturile pe perioadă nedeterminată vacante la Cluj se va finaliza la 26 august. La Cluj, în învățământul preuniversitar sunt doar 105 posturi pe perioadă nedeterminată.
La nivelul județului Cluj sunt disponibile în acest an 1.898 de posturi didactice sau catedre vacante pentru angajare, dintre care 105 sunt pe perioadă nedeterminată. Dintre acestea 97 sunt în mediul urban şi 8 în mediul rural.
Chiar dacă este concurență pentru posturile de titulari, la Cluj au fost, în total, cu peste 300 de cadre didactice mai puține decât locuri vacante.
Citește și: Examen de titularizare în învățământ. La Cluj sunt mai puțini candidați decât locuri scoase la concurs. Cu peste 300
În urma examenului de titularizare, 798 de candidați au obținut note peste 7.00, lucru care le dă dreptul la un post de titular în învățământ. Însă doar 105 dintre aceștia vor ocupa posturi pe perioadă nedeterminată, repartizarea urmând să se facă în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă.
Cele mai multe posturi vacante și numărul de candidați
Potivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări:
- 43 posturi educatoare limba română – 268 candidați,
- 10 posturi învățători limba română – 189 candidați și
- 6 posturi educație fizică și sport – 101 candidați.
Citește și: Meseria de DASCĂL nu mai e ATRACTIVĂ. Lucia Cojocaru, lider sindical Cluj: POSTURILE de titular sunt puține, iar SALARIILE mici
Cei care au obținut note de 7 și peste 7, dar nu vor prinde un post de titular se vor putea angaja doar ca suplinitori, pe perioadă determinată, însă interesul pentru aceste posturi nu este foarte mare.
În urma examenului de titularizare care a avut loc în luna iulie, 16 dascăli clujeni au obținut nota 10.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. ACCIDENT pe Horea, în Cluj-Napoca. Un taxi a lovit o AMBULANȚĂ. Pacientul transportat a fost mutat în altă mașină

Un accident a avut loc, miercuri, pe str. Horea din Cluj-Napoca. Un taxi a lovit din spate o ambulanță. Pacientul transportat a fost transferat ulterior într-o altă ambulanță. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Contactat de Cluj24, directorul serviciului de ambulanță, Horia Simu, a declarat: „A fost vorba de o tamponare din spate, cel mai probabil nu s-a păstrat distanța. Din fericire, nimeni nu a pățit nimic. Pacientul a fost preluat de o altă mașină. Pe mine însă mă doare că am pierdut o ambulanță. Are ușile din spate îndoite și va trebui să stea câteva zile pe tușă până se repară.”
EDUCATIE
UBB Cluj – pe locul I în România, pe locul 15 în Europa de Est și pe locul 260 în Europa, în rankingul britanic QS

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca ocupă locul I în țară, locul 15 în Europa de Est și locul 260 în Europa (între primele 38% din 690 de universități incluse din 46 de țări), conform rankingului britanic QS al universităților, dat publicității miercuri, 20 septembrie 2023 (QS World University Rankings: Europe – https://www.topuniversities.com/europe-university-rankings).
Clasamentul QS este cel mai utilizat clasament al universităților, reunind indicatori complecși de educație, cercetare-dezvoltare-inovare și relație cu societatea, inclusiv de angajabilitate, internaționalizare și sustenabilitate. Țările europene eligibile în acest ranking sunt cele 46 de țări membre ale Consiliului Europei, iar 4 dintre acestea nu au nicio universitate inclusă în acest ranking.
„Sigur că mă bucură această performanță! Dar așa cum am spus că nu trebuie făcut un „doliu național” în legătură cu faptul că România nu mai are reprezentare în rankingul Shanghai, dar că trebuie să învățăm din asta să facem ceea ce trebuie făcut pentru mediul academic românesc, această performanță nu anulează, ci amplifică nevoia de regândire a arhitecturii mediului academic românesc și a finanțării excelenței academice, dacă vrem să creștem sau măcar să rămânem la acest nivel și în acest ranking.
Rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universități, iar conform recomandărilor Comisiei Europene prin COARA, acestea trebuie văzute doar prin această logică.
În plus, fluctuațiile în diverse rankiguri – ex. prezențe, neprezențe, poziții/ranguri diferite -, determinate mai ales de nuanțele diferite în criteriile de clasificare, sunt corectate prin metarankiguri, iar UBB are sub acest aspect cea mai bună performanță din istoria sa”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Primul loc în clasamentul Ministerului Educației
În „Metarankingul Universitar” (publicat pentru prima dată în 2016 pentru anul 2016 de către Ministerul Educației, iar ulterior, cu aceeași metodologie, de alte organizații academice), care reunește 9 rankinguri/clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut constant ca performanță din 2016 în 2022.
În „Metarankingul Național” (publicat pentru prima dată în anul 2022 pentru 2021 de către Ministerul Educației), care reunește 9 clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut ca performanță din 2021/2022 în 2022/2023.
Cea mai bună performanță
Pe parcursul anului 2023, considerând toate rankingurile incluse în metarankingurile universitare/naționale publicate până în prezent, UBB are cea mai bună performanță din România:
- Poziția 801-550 în clasamentul britanic global QS – prima în România;
- Poziția 923 (top 4,5%) în clasamentul CWUR/Centre for World University Ranking – prima în România;
- Poziția 1157 (Quartilul 1) în clasamentul Scimago al universităților – prima în România;
- Poziția 1058 în clasamentul Leiden – prima în România;
- Nicio universitate românească nu a fost inclusă în clasamentul chinez Shanghai/ARWU și în cel taiwanez NTU (ambele rankinguri se bazează mai ales pe publicații de tip articol din zona științelor, indexate Web of Science).

Cinci mașini au fost implicate, miercuri, într-o ciocnire în lanț pe str. Oașului din Cluj-Napoca. Trei persoane au fost transportate la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit la un accident rutier petrecut pe strada Oașului. Echipajele noastre au găsit la fața locului cinci autoturisme avariate, însă nu au existat victime încarcerate. Trei persoane au fost evaluate din punct de vedere medical și ulterior transportate la spital de către colegii de la ambulanță. Mai exact, a fost vorba despre două femei și un bărbat, cu toții conștienți și cooperanți.
La misiune au luat parte, din partea ISU Cluj, două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
„La data de 20 septembrie a.c., în jurul orei 12.00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj au fost sesizați despre producerea unui accident de circulație pe strada Oașului, din Cluj-Napoca, unde au fost implicate 5 autovehicule.
Din primele cercetări a reieșit că o femeie, de aproximativ 35 de ani, care circula cu autoturismul înspre localitatea Chinteni, ar fi efectuat un viraj la stânga cu intenția de a pătrunde în curtea unui imobil, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de o tânără de 26 de ani, din direcția opusă.
În urma impactului, autoturismul femeii de 35 de ani a fost proiectat în alte 2 autovehicule, dintre care unul parcat, iar autoturismul tinerei a fost proiectat într-un alt autovehicul ce se afla parcat.
Din eveniment a rezultat rănirea conducătoarei auto de 35 de ani, a tinerei de 26 de ani și a unui pasager, aflat într-un alt autoturism.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Traficul a fost blocat pentru aproximativ 40 de minute”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
Personalul medical al ICUTR Cluj ameninţă cu demisia în bloc. Vieţile oamenilor, în pericol

Nemulţumiţi de faptul că lucrează într-un spaţiu impropriu şi că viitorul centru integrat de transplant nu figurează pentru finanţare prin PNRR, ci se află doar pe lista de rezevă, medicii şi cadrele medicale de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj ameninţă cu demisia în bloc.
„Deoarece se discuta desfiintarea ICUTR si comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, transmitem punctul nostru de vedere:
Orice soluție care ar afecta statutul juridic sau funcțional al ICUTR Cluj, va duce la destrămarea colectivului medical supraspecializat și afectarea gravă a activității de transplant renal din România, atât pe termen scurt cât și lung.
Vezi şi:
ICUTR, apel către Guvern şi Ministerul Sănătăţii: Asiguraţi finanţarea Centrului Integrat de Tranplant Cluj-Napoca
Orice soluție care menține ICUTR pe acelasi amplasament nu rezolva problema de fond deoarece intreaga cladire nu poate primi autorizatia de securitate la incendiu.
Dezmembrarea ICUTR in cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ar avea efecte dezastruoase pentru transplantul renal din Romania.
O astfel de soluție este respinsa vehement de pacienți si corpul medical si este considerata o ofensa la adresa profesioniștilor in transplant care sunt pregǎtiți să demisioneze în bloc.
Consideram că beneficiarii actului medical, PACIENȚII, personalul medical și cel sanitar, personalul administrativ și ACTUL MEDICAL trebuie sa primeze.
Menționăm ca Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș a trebuit sa fie reînființat după comasarea inițială cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș deoarece soluția aleasă s-a dovedit ineficientă pentru asigurarea activității de transplant cardiac.
Considerăm că astfel de erori trebuie evitate”, anunţă personalul ICUTR Cluj.