Connect with us

ACTUALITATE

Aproape 800 de candidați pe 105 posturi de titular în învățământul clujean. Unde e cea mai mare concurență

Publicat


profesor meditatii pixabay

Repartizarea candidaților pe posturile pe perioadă nedeterminată vacante la Cluj se va finaliza la 26 august. La Cluj, în învățământul preuniversitar sunt doar 105 posturi pe perioadă nedeterminată.

La nivelul județului Cluj sunt disponibile în acest an 1.898 de posturi didactice sau catedre vacante pentru angajare, dintre care 105 sunt pe perioadă nedeterminată. Dintre acestea 97 sunt în mediul urban şi 8 în mediul rural.

Chiar dacă este concurență pentru posturile de titulari, la Cluj au fost, în total, cu peste 300 de cadre didactice mai puține decât locuri vacante.

Citește și: Examen de titularizare în învățământ. La Cluj sunt mai puțini candidați decât locuri scoase la concurs. Cu peste 300

În urma examenului de titularizare, 798 de candidați au obținut note peste 7.00, lucru care le dă dreptul la un post de titular în învățământ. Însă doar 105 dintre aceștia vor ocupa posturi pe perioadă nedeterminată, repartizarea urmând să se facă în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă.

Cele mai multe posturi vacante și numărul de candidați

Potivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări:

  • 43 posturi educatoare limba română – 268 candidați,
  • 10 posturi învățători limba română – 189 candidați și
  • 6 posturi educație fizică și sport – 101 candidați.

Citește și: Meseria de DASCĂL nu mai e ATRACTIVĂ. Lucia Cojocaru, lider sindical Cluj: POSTURILE de titular sunt puține, iar SALARIILE mici

Cei care au obținut note de 7 și peste 7, dar nu vor prinde un post de titular se vor putea angaja doar ca suplinitori, pe perioadă determinată, însă interesul pentru aceste posturi nu este foarte mare.

În urma examenului de titularizare care a avut loc în luna iulie, 16 dascăli clujeni au obținut nota 10.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Clujul de altădată

VIDEO. Castelul Banffy Bonţida. Proprietarul decapitat. Răzbunarea nemţilor. Ars în film. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)

Publicat

foto castelul banffy bontida

Pe lângă Festivalul Electric Castle, care a dus numele Bonţidei în lume, un alt reper important al localităţii clujene este Castelul Banffy. Supranumit odinioară Versailles-ul Transilvaniei, castelul din Bonţida a avut o istorie zbucuimată. În treacăt spus, primul său proprietar a fost decapitat. Pe lângă serbările fastuoase de odinioară, Castelul Banffy a trecut şi prin câteva distrugeri importante. Una, dintr-o răzbunare a armatei germane. Alta, probabil dintr-o neatenţie, un incendiu izbucnit în timpul filămărilor unei producţii cinematografice. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne oferă o serie de amănunte importante.

Proprietarul decapitat

„Suntem în faţa celebrului Castel Banffy. Numele îi şi spune proprietarul pe care l-a avut, familia Banffy, o familie renumită în Transilvania. Mă refer din punct de vedere al contribuţiei la viaţa politică a Transilvaniei şi nu numai.

ALTE ARTICOLE DIN

LA PAS PIN ISTORA JUDEŢULUI CLUJ

 

Construcţia castelului este începută sub patronarea lui Dionisie sau Denes Banffy, în secolul al XVII-lea, care era un apropiat al principelui Mihail sau Mihaly Apafi I. Acest reprezentant al familiei este decapitat, iar construcţia este continuată de un urmaş al său, Gyorgy sau Gheorghe Banffy al III-lea.

Între timp, la începutul secolului al XVIII-lea, castelul este devastat, în timpul războiului între curuţi şi lobonţi, acea mişcare a lui Francisc Rakoczi al II-lea împotriva habsburgilor. Ulterior, castelul va fi construit într-un mod apropiat de ceea ce vedem acum de către Denes Banffy al V-lea. Acest Denes Banffy era tatăl lui Gyorgy Banffy, care va construi Castelul Banffy din Cluj, unde este Palatul de Cultură.

Ceea ce ste remarcabil pentru această construcţie este că are un stil baroc, o curte imensă în formă de U. Aici au lucrat arhirecţi celebri, începând cu Agostino Serena, continuând -deşi nu e cert- cu celebrul arhitect Blaumann, Anton Kagerbauer, un alt arhitect celebru în istoria Clujului.

Aici erau organizate baluri anuale, cu diverse ocazii, familiile aritocrate veneau cu trăsurile. Era o modă a secolului XVII, mai ales, dar şi XVIII şi XIX. Vreau să amintesc că, în general, familiile aristocratice îşi aveau reşedinţa la ţară, vara, mai puţin în oraş, unde stăteau iarna.

E cunoscut acest loc, acest castel important, numit şi Versailles-ul Transilvaniei.

Ultimul proprietar este Miklos Banffy, de fapt este al treilea proprietar, pentru că bunicul său a cumpărat această proprietate de la altă ramură a familiei Banffy. Erau patru ramuri importante ale familiei”, explică istoricul clujean.

Răzbunarea nemţilor. Ars în film

„În timpul Celui de al doilea război mondial, în 1944, deoarece Miklos Banffy a negociat cu aliaţii pentru ca oraşul Cluj să nu fie bombardat, armata germană s-a răzbunat şi i-a jefuit acest castel.

VEZI ŞI:

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

O altă distrugere a avut loc în timpul unor filmări a unui celebru film din cinematografia românească, „Pădurea spânzuraţilor”, regizat de Liviu Ciulei. Aici a fost regizat un incendiu, iar incendiul respectiv a distrus multe imobile şi din cadrul acestui perimetru.

Astăzi, castelul este proprietatea lui Katalin Banffy, fiica romancierului şi fostului ministru Miklos Banffy, dar este dat spre folosinţă publicului, iar din punct de vedere al protejării sale culturale, patron spiritual este principesa Margareta a României, custodele Coroanei”, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

1.400 de lei, sprijin pentru plata facturilor la energie. Cine sunt beneficiarii. Ce se întâmplă cu ajutorul pentru alimente

Publicat

De

Guvernul va acorda în anul 2023 sprijin pentru plata facturilor la energie. Aproximativ 2,8 milioane de gospădării vor beneficia de acest ajutor care este în valoare de 1.400 de lei.

Banii pentru plata facturilor la energie provin din fonduri europene și vor fi alocați de guvern în două tranșe, anul viitor.

1.400 de lei, sprijin pentru plata facturilor la energie. Cine sunt beneficiarii

Beneficiarii acestul ajutor de 1.400 de lei sunt familiile și persoanele vulnerabile. Astfel, sprijinul va merge către
pensionarii cu pensii sub 2.000 lei, persoanele cu handicap, cei care primesc alocații de susținere a familiei, respectiv familiile și persoanele care au drept de ajutor social.

Vocherele pentru alimente vor ajunge la cei nevoiași și în 2023, în șase tranșe

De asemenea, executivul va continua acordarea ajutorului de 250 lei pentru alimente. Voucherele sociale vor fi încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, urmînd ca în anul 2023 beneficiarii să primească de șase ori acest ajutor.

Cine sunt beneficiarii:

  • Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  • Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cei 250 de lei pot fi folosiți pentru a cumpăra alimente de baza ca făină, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez sau conserve.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

CULTURA

„Sărbătorim România”. Spectacol dedicat Zilei Naționale la Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” Cluj-Napoca. Intrare liberă

Publicat

De

spectacol

Un spectacol dedidat Zilei Naționale a României va avea loc la Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” Cluj-Napoca. În program va fi recutal de poezie și muzică folclorică și dansuri. Intrarea este liberă.

Spectacolul „Sărbătorim România” va cuprinde momente poetice în cadrul Cenaclului ,,Pro Poem” cu membrii trupei de teatru ,,Scena”, iar cursanții claselor de canto muzică populară, împreună cu solistele de muzică populară Mariana Morcan și Ana Branea vor susține recitaluri folclorice. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de orchestra ,,Rapsozii Ardealului”.

„Sărbătorim România”. Spectacol dedicat Zilei Naționale

De asemenea, Ansamblul Folcloric ,,Vatră de dor” va aduce în fața publicului spectator frumusețea jocului popular prin prezentarea câtorva suite de dansuri.

Amfitrionul evenimentului va fi Iuliu Praja. Intrarea la spectacol este liberă.

Evenimentul dedicat Zilei Naționale a României va avea loc marți, 29 noiembrie 2022, de la ora 18.00, la sediul școlii de pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51, din Cluj-Napoca, în sala ,,Tudor Jarda”.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Victorie dramatică pentru campioana U-BT Cluj cu Rapid. Duel între singurele neînvinse. Clujenii sunt lideri la baschet masculin

Publicat

De

u bt

Campioana ACS U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a învins-o dramatic pe CS Rapid Bucureşti cu scorul de 79-77 (17-26, 22-19, 22-20, 18-12), duminică, în deplasare, într-un meci din etapa a 7-a a Ligii Naţionale de baschet masculin, care a opus singurele echipe neînvinse din campionat.

Rapid conducea cu 76-74 când mai erau trei minute de joc, dar în cele din urmă ”U” a obţinut victoria după un coş reuşit de Bircevic când mai erau patru secunde.

Cei mai buni de la clujeni au fost Karel Guzman Abreu, 18 puncte, 8 recuperări, Stefan Bircevic, cu 13 p, 8 rec, Nemanja Gordic, 13 p, 3 rec, 4 pase decisive, Patrick Neal Richard, 11 p, 4 rec, 5 pd, şi Emanuel Căţe, 10 p, 8 rec.

De la Rapid s-au remarcat Tyler Xavier Stone, 28 p, 6 rec, şi Mladen Jeremic, 19 p.

Conferinţa A
1. ACS U-Banca Transilvania Cluj-Napoca 12 puncte (6 jocuri)
2. CSM Baschet Petrolul Ploieşti 12 (7)
3. CS Rapid Bucureşti 11 (6). AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax