EVENIMENT
Aproape 5.000 de cazuri noi de infectare la nivel național în ultimele 24 de ore
Până astăzi, 9 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 835.552 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
767.219 pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.989 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.003 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 21.056 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 08.03.2021 (10:00) – 09.03.2021 (10:00) au fost raportate 93 de decese (56 bărbați și 37 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, 1 deces la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.
91 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.157. Dintre acestea, 1.126 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.203.750 de teste RT-PCR și 370.579 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.469 teste RT-PCR (15.338 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.131 la cerere) și 11.150 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 48.241 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 14.178 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 53.407 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 114 persoane.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Lasconi vs Georgescu: care sunt COTELE la casele de pariuri cu două zile înainte de SCRUTIN
Turul 2 al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, pe 8 decembrie. Cota oferită inițial lui Călin Georgescu la casele de pariuri era de 1.60, ceea ce înseamnă că 10 lei s-ar fi transformat în numai 16 lei. Elena Lasconi, candidat din partea USR, era cotată cu a doua șansă, 2.05.
Bookmakerii au inversat peste noapte șansele celor doi candidați. Elena Lasconi e considerată favorită, cu o cotă de 1.75, în timp ce Călin Georgescu ține aproape, cu o cotă de 1.85, scrie GSP.
Lasconi vs Georgescu: care sunt COTELE la casele de pariuri cu două zile înainte de SCRUTIN
Probabilitatea ca Elena Lasconi să câștige scrutinul a crescut și mai mult vineri dimineața. Elena Lasconi are o cotă de 1.45 la victorie, față de 2.25 în dreptul candidatului Georgescu, declarat independent.
Fortuna avansează și ea cote care o dau favorită pe Elena Lasconi cu 1.43, față de 2.30, Călin Georgescu.
Inversarea cotelor a avut loc după o zi în care candidatul independent a primit mai multe lovituri:
Administrația Prezidențială a declasificat documentele din ultima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Instituțiile statului vorbesc despre implicarea unui „actor statal” pentru manipularea alegătorilor, cu un mod de operare asemănător celui folosit de Rusia înainte de invazia Ucrainei. Pe deasupra, instituțiile statului au dezvăluit cum campania lui Călin Georgescu a fost susținută cu sponsorizări de peste un milion de euro pentru împrăștierea clipurilor de pe TikTok, deși candidatul independent a declarat ZERO în dreptul cheltuielilor de campanie.
„Prezența la vot ar putea fi undeva în jurul valorii de 60%”
Apoi, PSD, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, și-a declarat susținerea pentru Elena Lasconi la alegerile prezidențiale, transmițând că „în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali”.
Conform caselor de pariuri, prezența la vot ar putea fi undeva în jurul valorii de 60%, iar bătălia dintre cei doi candidați va fi una strânsă, cu o diferență de voturi de aproximativ 5-10% în favoarea unuia sau a altuia.
EVENIMENT
LIVE VIDEO. Liderii clujeni ai partidelor pro-europene – PNL, PSD, USR, UDMR, declarații de susținere a Elenei Lasconi
Liderii partidelor pro-europene de la nivelul județului Cluj, respectiv Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat, Partidul Uniunea Salvați România și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, fac, vineri, declarații în vederea susținerii Elena Lasconi, candidată pentru funcția de președinte al României în turul II al alegerilor prezidențiale de duminică, 8 decembrie 2024.
La eveniment vor fi prezenți Daniel Buda, președinte PNL Cluj, Oana Murariu, președintă USR Cluj, Csoma Botond, președinte UDMR Cluj și Remus Lăpușan, prim-vicepreședinte PSD Cluj.
Liderii clujeni ai partidelor pro-europene – PNL, PSD, USR, UDMR, declarații de susținere a Elenei Lasconi
Daniel Buda spune că liderii celor 4 partide care o susțin pe Elena Lasconi vor să își arate sprijinul și de la Cluj.
“Venim în fața dumneavoastră rugându-vă să mergeți duminică la vot și să votați Elena Lasconi. Este garanția că vom continua pe parcursul european… Avem o sansa istorică să spunem nu unui viitor inrunecat”, a spus Daniel Buda.
Acesta a mai spus că Elena Lasconi este singurul lider european dina ceastă cursă, deci singura garanție că ne vom păstra locul în Europa.
Și prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan a spus că doar în Europa România se poate dezvolta.
“Fără Europa cred că multe dn lururile frumoase pe care le-am făcut ar putea deveni istorie… Mulți dintre cei care vor să mergă la vot și cu care am vorbit, nu înțeleg de ce avem un candidat care a furat ân campania electorală. Asta e prima întrebare – ‘Ce fac autoritățile statului român. Lumea nu înțelege de ce nu s-au luat măsuri” a spus Remus Lăpușan.
Acesta a mai declarat că tot ce se construiește acum în România se construiește cu fonduri europene. “Sunt convins că Clujul este pro Europa și împreună putem face lucrurile frunoase de care avem nevoie”, a mai spus Remus Lăpușan.
„Nu putem susține un candidat care face apologia legionarilor”
Csoma Botond a declarat la Cluj că UDMR nu poate să susțină un candidat care face apologia liderilor legionari.
“Dacă ar ajunge președintele României sunt sigur că va încerca să desemneze un premier din zona extemisă…
O susținem pe doamna Lasconi în această cursă. Este un șoc ce s-a întâmplat. Dacă serviciile știau (despre ce a făcut Călin Georgescu, n. red.), nu știu de ce nu s-a luat nicio măsură, și nici cetățenii nu înțeleg. Ce credibilitate mai pot să aibă aceste instiutuții. Nu s-a implicat nimeni. E foarte grav, nu știu ce se va întâmpla”, a spus liderul UDMR.
Oana Murariu, președinta USR Cluj spune că și partidul pe care îl reprezintă a lăsat toate neînțelegerile cu celelalte formațiuni politice la o parte pentru viitorul european al României.
“Suntem aici pentru că vrem binele clujenilor, al românilor. Nu mai este vorba de poersoane în acest moment, este vorba de direcții: Est sau Vest”, a declarat Oana Murariu.
Ea a spus că a primit foarte multe mesaje de la cetățeni panicați, care erau deciși ca dacă câștigă Călin Georgescu, de luni să-și facă bagajele și să plece din țară. “Le-am spus să luăm câte un Pepsi și să ne liniștim, iar duminică să mergem toți la vot”, a declarat Oana Murariu.
Liderii celor patru partide au mai spus că au înțeles mesajul transmis de popor și au îndemnat la un vot pro Europa și NATO.
CLUJ24 TV
VIDEO. Aurel Codoban: Greșeala fatală este că presa și sistemul politic au început să vitupereze împotriva lui Georgescu
Cluj24 încheie ciclul de dialoguri despre isteria din aceste zile premergătoare turului 2 al alegerilor prezidențiale cu profesorul și filozoful Aurel Codoban, membru corespondent al Academiei Române, invitatul lui Florin Danciu la podcastul Contraste. Este o perspectiva mai detașat-optimistă pe care profesorul Codoban, cu farmecul și erudiția sa, ne îndeamnă să o adoptăm.
Mai jos o parte dintre afirmațiile domniei sale.
„În lumea în care noi trăim, comunicarea depășește extrem de mult cunoașterea. Adică lumea noastră, diferit de ceea ce a fost lumea modernității, o lume care era legată de cunoaștere, de triumful științei, triumful cunoașterii, ok? Lumea noastră este triumful comunicării și a mijloacelor de comunicare. Cunoașterea are nevoie de timp ca să o poți elabora. Trebuie să experimentezi, să testezi, să elaborezi o teorie. Ori noi trăim o viață foarte rapidă.”
„Mesajele pe care le vedem sunt mesaje care oferă numai certitudini. Oamenii știu ei precis de undeva, de la cineva anume. Ori, era întrebarea aia veche din Moromeții, pe ce te bazezi?”
„Cum ziceam, pentru cunoaștere trebuie timp, trebuie răbdare, dar cine să mai aibă răbdare în graba de astăzi? De ce să ai răbdare?”
Gândirea critică nu funcționează
”Incredibil cum fiecare o ține pe-a lui fără să știe măcar de unde știe povestea, fără să fi controlat sursele, fără să știe dacă e așa. Trăim într-o lume în care inteligența artificială poate produce oricând mesaje.
„Pentru lumea noastră lucrurile au devenit mult mai pedestre și mai lipsite de dimensiunea metafizică pentru că lumea în care trăim noi e o lume în care simbolurile s-au erodat.”
„Gândirea critică oricum nu funcționează. E obositor să gândești. Ți se furnizează gata-produs mesajul și atitudinea și tu o urmezi.”
”Omul, ca ființă biologică, e o ființă care stă sub legile economiei”.
Îndârjirea celorlalți
„Voi merge la vot. Dar n-am niciun fel de preferințe, din păcate. Mi-aș fi dorit să fi avut alte alegeri. O să spun ceva ce o să sună foarte urât și probabil că lumea o să mă blameze o să mă facă pesedist: cred că în calitate de președinte Ciolacu ar fi fost mai bun decât cei doi competitori de astăzi.”
„Greșeala fatală este că dintr-o dată, întreaga presă, sistemul politic, au început să vitupereze împotriva lui Georgescu. Asta n-a făcut decât să crească îndârjirea celorlalți. E reacția negativității.”
„Acest tip de atitudine nu a negat atât poziționarea lui Georgescu, cât a negat alegerea alegătorilor. Și omul s-a simțit stânjenit și afectat în faptul că subiectivitatea lui e tratată cu dispreț. Și reactivitatea s-a întărit.”
Pariu pe o sticlă de votcă
„Hai să punem pariu pe o sticlă de vodcă Absolut, să nu fie vodcă rusească, că lucrurile, îndată după alegeri, vor curge cum trebuie și România nu va ieși din UE și din NATO! Indiferent cine va câștiga.”
„Cred că unele nuanțe se vor schimba în România dacă câștigă unul sau celălalt. Fundamental România va rămâne un stat NATO, bag mâna în foc, și rămânând stat NATO va rămâne și în comunitatea europeană.”
„Războiul din Ucraina este oribil. Îmi pare rău că doi conducători zăluzi, Putin și Zelenski, își toacă popoarele în astfel de operațiuni și acțiuni. Lucrurile stau puțin mai complicat și pentru că Ucraina și-a tratat minoritățile cu o duritate de neimaginat.”
„Nu, nu sunt optimist, pentru că omenirea a trăit excesiv de mult în avans consumând resurse, consumând posibilități, evoluând în direcții absolut haotice și că pentru asta vor exista costuri. Aceste costuri trebuie să le plătească cineva. În lumea reală nu e ca în virtualitatea comunicării, în care poți să spui alte vorbe și gata, s-a schimbat. Realitatea aceea reală nu se schimbă cu vorbe.”
România nu iese din NATO și UE
„Oamenii ar trebui să se liniștească. Mi-ar face plăcere dacă și acest dialog i-ar face să liniștească puțin. Lucrurile vor rămâne la fel. România nu poate ieși din NATO în clipa de față și neputând ieși din NATO nu va ieși niciodată din Europa”
„Trăim într-o manieră foarte plină de larghețe și de pierdere, ca să zic așa. Sunt pierderi foarte mari. În sistemul în care producem și distribuim hrana și tot felul de alte resurse, pierderile sunt foarte mari.”
Un bărbat de 47 de ani din jud. Alba a fost reținut de polițiștii clujeni la data de 4 decembrie 2024, pentru furt din locuințe. Paguba se ridică la 18.000 de lei.
„La data de 4 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 47 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat în formă continuată (3 acte materiale).
Bărbat de 47 de ani din Alba, reținut de polițiștii clujeni pentru FURT din locuințe
Din activitatea de investigații efectuată de polițiști a reieșit faptul că, în perioada 20 – 30 noiembrie a.c., bărbatul de 47 de ani, din județul Alba, ar fi intrat prin efracție în trei imobile amplasate în comuna Râșca.
În cauzele menționate a fost creat un prejudiciu total de aproximativ 18.000 de lei, fiind recuperat parțial de polițiști până în prezent.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliţiei Române, s-a constatat că bărbatul figurează ca fiind dispărut de pe raza județului Alba.
În baza probatoriului administrat, bărbatul fost reținut pentru 24 de ore, iar la data de 5 decembrie a.c., față de acesta s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetările au fost derulate sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin”, a transmis IPJ Cluj.