EDUCATIE
APLICAȚII web și mobile create de absolvenții de Informatică în limba germană, PREMIATE de MHP-A Porsche Company

„MHPBigBrains” se află deja la a 6-a ediție și a fost lansat odată cu prima promoție de absolvenți de Informatică în limba germană din Cluj-Napoca. Competiția este o inițiativă locală a companiei MHP, menită să descopere și să încurajeze următoarea generație de tineri inovatori. Anul acesta, 6 studenți și-au prezentat lucrările de licență, iar specialiștii MHP le-au jurizat ținând cont atât de tema de studiu, cât și de soluțiile propuse și potențialul lor de implementare.
· O aplicație dedicată eficientizării procesului de recrutare în companiile de IT a primit marele premiu din partea MHP România, fiind considerată cel mai bun proiect de licență de la programul de studii pe care compania IT îl sponsorizează – Informatică în limba germană, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.
· Printre ideile studenților transpuse în lucrări s-au numărat aplicații pentru detectarea comportamentului conducătorilor auto, soluții pentru facilitarea proceselor de facturare, dar și o aplicație ce asigură anonimatul persoanelor din fotografiile publicate pentru accelerarea procesării informațiilor în distribuirea articolelor jurnalistice.
„Job Profile” se numește aplicația dezvoltată de absolventa Mihaela Andra Rotar și premiată de MHP – A Porsche Company. Aceasta se adresează departamentelor de recrutare din cadrul companiilor de IT și presupune analizarea profilelor candidaților și calcularea procentajului de potrivire pe baza cerințelor jobului. Aplicația e concepută pentru a funcționa în mai multe limbi și utilizează ca procedee screening-ul și analizarea competențelor.
Potențialul științific și creativitatea studenților au fost aduse în fața experților din industrie, din dorința de a-i motiva pe tineri și de a aprofunda relațiile de colaborare dintre mediul universitar și cel privat.
„MHPBigBrains este un proiect început încă din 2014, de care suntem foarte mândri. Ne bucură să putem contribui la la educația și trainingul tinerilor și să susținem această linie de studii de Informatică în Limba Germană pe mai multe paliere: finanțare, programe de internship, academii și open doors, evenimente precum MHPBigBrains. Proiecte de acest tip contribuie semnificativ la dezvoltarea specialiștilor IT în România și la transformarea Clujului într-un hub IT în Europa”, a declarat Bernd Otto Hörmann, CEO MHP Romania.
„Ne bucurăm că am putut organiza și în acest an competiția MHPBigBrains și, mai mult, că am avut ocazia să descoperim tineri absolvenți ai secției germane de la Facultatea de Matematică și Informatică, care ne-au prezentat aplicațiile lor web și mobile, cu tematici atât de diverse. Nu a fost cea mai ușoară decizie în alegerea lucrării câștigătoare, toate având potențial, dar am luat în considerare stackul technologic folosit, aplicabilitatea în momentul acesta, cât de user friendly este aplicația, dar și potențialul de dezvoltare ulterioară.” a declarat Victor Beu, Senior Manager Hybrid Software Development în cadrul MHP Romania și membru al juriului MHPBigBrains.
Celelalte lucrări premiate au fost: o aplicație pentru detectarea nivelului de stres al conducătorilor în trafic (Mihnea Ioan Aleman), un instrument pentru generarea și analiza semnalelor (Dominic Iorganda), un sistem pentru facilitarea proceselor de facturare (Florian Moga), o aplicație ce utilizează machine learning pentru a răspunde preocupărilor legate de confidențialitate în producția și distribuția de articole (Cosmin Nemțiu) și o aplicație de clusterizare a diferitor tipuri de date (Ioana Țincu).
„Organizăm împreună cu MHP Romania pentru al șaselea an la rând competiția MHPBigBrains și deja a devenit o tradiție ca cele mai bune lucrări de licență ale studenților din cadrul specializării Informatica în limba germană să fie prezentate în fața specialiștilor MHP. Mă bucur că absolvenții au avut ocazia să-și expună ideile concretizate în aplicații într-un mediu de business și sunt sigur că a fost o experiență mai mult decât utilă pentru ei.”, a precizat conf. univ.dr. Christian Săcărea, responsabil pentru linia de studii în limba germană la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității „Babeș-Bolyai”.
MHP România a sprijinit în 2013 înființarea și implementarea programului de studii în limba germană din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, în calitate de sponsor, alături de Porsche AG și NTT Data. De asemenea, compania organizează constant workshop-uri și internship-uri pentru studenți și sprijină linia de studiu prin contribuție financiară directă șu investiții în tehnologie.
MHP – A Porsche Company, entiate afiliată concernului Porsche, este o companie lider din sfera IT, dedicată dezvoltării de soluții adresate segmentului de piață „Mobility & Manufacturing”. Compania are în prezent peste 400 de angajați, prezenți în cele 20 locații din întreaga lume. În România, MHP – A Porsche Company are o echipă de 700 de specialiști care oferă servicii de application management, process integration, SAP infrastucture services, software development și Digital Services. Compania are birouri în Cluj-Napoca și Timișoara, dar și angajați care își desfășoară activitatea remote, localizați în foarte multe orașe din România.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Persoanele cu handicap vor beneficia de SERVICII stomatologice gratuite. Lege înregistrată la Parlament

Un proiect de lege depus la Parlament prevede gratuitate la medicina dentară pentru persoanele cu handicap, scrie Alba24.ro.
Potrivit inițiatorilor, aceste categorii de persoane defavorizate, în majoritatea cazurilor, prezintă afecțiuni ce se mențin pe tot parcursul vieții.
Persoanele cu handicap vor beneficia de SERVICII stomatologice gratuite. Lege înregistrată la Parlament
Costurile pe care familiile acestora trebuie să le suporte pentru tratamentele și terapiile necesare sunt mari, raportat la veniturile din România.
Prin urmare, se propune suportarea din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate a serviciilor stomatologice pentru aceste categorii de persoane.
Servicii gratuite
Persoanele cu handicap (copii și adulți) vor beneficia astfel gratuit de:
– servicii de medicină dentară
– servicii stomatologice
– tratamente dentare
inclusiv pentru aparatele ortodontice, obturații, anestezii, extracții, proteze dentare (reparația acestora)
Modificările propuse în lege
Legea 448/2006 se modifică astfel:
Art. 10, după alineatul 1 se introduce 1.1:
„1.1 Persoanele cu handicap beneficiază în mod gratuit de asistență medicală constând în servicii medicale pentru medicina dentară/servicii stomatologice, medicamente și dispozitive medicale stomatologice,
care se suportă din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, în condițiile contractului-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate”.
În 45 de zile de la data în vigoare a legii, Guvernul va modifica normele de aprobare.
EVENIMENT
Caz şocant la Cluj. Spitalul Judeţean, obligat să plătească 300.000 de euro urmaşilor unui pacient care a murit

Spitalul Județean din Cluj-Napoca este obligat de instanţă, conform deputatului Emanuel Ungureanu, să plătească despăgubiri în valoare de 300.000 de euro fiului şi soţiei unui bărbat care a murit în urma unei operaţii.
Pacientul a murit în urma unei operaţii
„”Mi-au omorât tatăl…”. Dreptate pentru Denair Bali după 7 ani de chinuri în instanțele judecătorești din România! Spitalul Județean din Cluj-Napoca obligat să plătească 300.000 de euro despăgubiri!
În aprilie 2017, mama lui Denair Bali, a venit la Parlament, în primul meu mandat de deputat, să-mi ceară ajutorul într-o situație disperată.
Era îmbrăcată complet în negru, înecată în lacrimi, complet distrusă de șocul dispariției soțului ei care a murit cu zile pe secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj.
Ce se întâmplase?
Tatăl lui Denair a suferit un anevrism cerebral și a fost operat de profesorul Florian. După intervenția chirurgicală, doamna Bali, a vorbit cu soțul ei care își revenise și apoi a discutat și cu neurochirurgul Florian care era foarte mulțumit de munca lui.
După câteva zile, pacientul a făcut febră. Cauza? a fost infectat cu bacterii ucigașe multirezistente.
„Poarta” de intrare a bacteriilor? Un dren manipulat fără respectarea regulilor de igienă.
Vinovat? Nu se știe…
Au urmat săptămâni de chin pentru domnul Bali și decesul”, arată deputatul Emanuel Ungureanu.
El povesteşte cum i-a cunoscut pe fiul şi pe soţia celui mort şi despre determinarea celei din urmă de a se face dreptate.
Spitalul Judeţean, obligat la plata a 300.000 de euro
„L-am cunoscut pe Denair la scurt timp după moartea tatălui său, era pur și simplu devastat și dezorientat.
Apoi am cunoscut hotărârea mamei lui Denair…
Cu ajutorul unui avocat excepțional, Dorin Tătaru, doamna Anamaria Bali a început lupta pentru dreptate, pentru memoria soțului ei și pentru protecția lui Denair.
După aproape 7 ani, Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj, au condamnat ASTĂZI, definitiv, Spitalul Județean Cluj la plata, cu titlu de despăgubiri, a sumei de 300.000 de euro pentru moartea în condiții dramatice a domnului Bali, tată și soț.
200.000 de euro va primi Denair Bali și 100.000 de euro Anamaria Bali.
Îi felicit pe judecătorii din Cluj-Napoca pentru această decizie în premieră pentru sistemul judiciar și medical din Cluj.
Felicitări, avocatului Dorin Tătaru pentru caracterul puternic și tenacitate.
Astăzi, Denair, poate să spună că în orașul în care tatăl lui a murit cu zile, niște judecători cu frică de Dumnezeu și buni profesioniști, i-au făcut dreptate.
Pentru mama lui Denair am o admirație fără margini pentru lupta ei incredibilă împotriva unui sistem infernal.
PS; Fotografia de mai jos este de pe pagina lui Denair, este una dintre pozele preferate împreună cu tatăl lui care îl veghează printre stele…”, mai arată deputatul Emanuel Ungureanu.
EDUCATIE
Proiect la Guvern: De la 1 ianuarie, vor CREȘTE salariile în educație. Procentul este mult mai MIC decât prevede legea

Guvernul pregătește un act normativ prin care salariile profesorilor cresc de la 1 ianuarie 2024. O altă creștere, de 7%, ar fi promisă pentru luna august. Majorarea salariilor din educație va însemna doar 13%, față de aproape 40% cât prevede OUG 57, scrie Alba24.ro.
Guvernul ar pregăti o majorare de 13% a salariilor de bază, de la 1 ianuarie, pentru profesori și angajații din Învățământ, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor, prezentat de Edupedu.ro.
Proiect la Guvern: De la 1 ianuarie, vor CREȘTE salariile în educație. Procentul este mult mai MIC decât prevede legea
Proiectul prevede și o majorare pentru luna august, cu 7%, în condițiile în care în septembrie 2024 sunt programate alegerile locale.
“Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:
„Trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”
a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.
Contactat de Edupedu.ro, la momentul respectiv, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că salariul unui profesor debutant trebuie să fie, de la 1 ianuarie 2024, așa cum „apare în OUG 57.
Trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Dacă rezultatele nu sunt conforme cu interesele colegilor, vom declanșa proteste“, a declarat Nistor pentru Edupedu.ro.
EDUCATIE
FOTO. Elevii clujeni care folosesc autobuzele școlare au primit cadouri de la ajutoarele lui Moș Nicolae

Elevii care merg la școlile din Cluj-Napoca cu autobuzele dedicate au primit cadouri de Moș Nicolae.
E sărbătoare și cei care se bucură cel mai mult sunt copiii. Și pentru că au fost cuminți au primit daruri de Moș Nicolae.
Elevii clujeni care folosesc autobuzele școlare au primit cadouri de la ajutoarele lui Moș Nicolae
Agenții de la Poliția Locală care însoțesc în fiecare zi copiii în autobuzele școlare au împărțit dulciuri elevilor pentru a veni în ajutorul lui Moș Nicolae.
Potrivit municipalității, autobuzele școlare dedicate sunt utilizate în această perioadă de aproape 800 copii în fiecare zi, elevi în ciclul primar ai școlilor Cluj-Napoca.
Mai mult, toți elevii din Cluj-Napoca și din zona metropolitană beneficiază de transport public gratuit în oraș, pe toate mijloacele de transport în comun.