Connect with us

EVENIMENT

Apel din partea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj: Avem nevoie de toate grupele de sânge

Publicat


Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj face un apel către toți cetățenii Clujului să vină să doneze sânge, fiind nevoie de toate grupele.

”Numărul celor care se prezintă să doneze la centru e scăzut, iar cererea venită din partea clinicilor și spitalelor din regiune e mare și stocurile noastre nu reușesc să facă față. Bolnavii au nevoie permanentă de sânge”, au spus reprezentanții centrului.

Centrul de donare din Cluj-Napoca se află pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, iar programul este de luni până vineri între orele 7.30 – 13.30 (11-11.30 pauza de dezinfectare a suprafețelor).

Sâmbătă, 26 septembrie, central va fi deschis și va avea program normal.

A.P

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


Editorial Opinii

OPINIE. Ioan Lumperdean: Joe BIDEN, în siajul literei B. PREŞEDINŢI ai SUA cu a doua literă a alfabetului

Publicat

De ce litera B?

Se știe foarte bine că litera „B” este a doua literă din vechiul alfabet grec, format în secolul al VIII î.Hr. prin copierea și adaptarea celui fenician și transmis mai departe în limba latină și mai târziu în limbile medievale și moderne. Printr-o simplă asociere cu această literă ne dăm seama că Joe  Biden este cel de-al șaselea președinte american, al  cărui nume începe cu această literă:  Martin Van Buren, James Buchanan Jr., George Herbert Walker Bush, George Walker Bush, Barack Hussein Obama.

Această constatare este mai puțin importantă. Rămâne însă de (re)văzut proiectul său politic expus, înainte,  în timpul campaniei electorale și în Ziua Inaugurării din 20 ianuarie 2021. Acest proiect a fost construit tot sub auspiciile literei „B”. În realitatea celor trei „B” de la Build Back Better (BBB),  sintagmă prin care se transmite mesajul: „A construi la loc mai bine”!!!

Un concept (ne)definit

O analiză a conceptului ne conduce spre simpla înțelegere a construcție de după… Și nu oricum, ci mai bine. Și pentru a fi mai bine, trebuie să renunți la ceea ce a fost, să distrugi, să  dărâmi, să înlocuiești. S-a spus că această opțiune a fost exprimată, în 2015, în cadrul ONU și a fost reafirmată de mai mulți lideri mondiali. Prințul Charles, Emmanuele Macron, Angela Merkel, la Forumul Mondial de la Davos din ianuarie 2021.

Este opțiunea Marii Resetări, afirmată și reafirmată cu tărie și în vremea pandemiei Covid: „Este o oportunitate pe care nu am mai avut-o niciodată și probabil că nu o vom mai avea vreodată”, spunea prințul Charles, moștenitorul tronului Regatului Unit. Ideea a fost pe larg argumentată de Klaus Schwab, distins economist și inginer german, președinte executiv al  Forumului Mondial, într-o carte sugestiv întitulată: Covid 19: Marea Resetare. Sunt realități sau predicții este dificil de stabilit.

Obsesia previzionării și restartării

De-a lungul timpului, oamenii au dorit și s-au preocupat să-și restarteze și/sau să-și proiecteze viața. Este suficient să revedem faptele economice, sociale și politice, a revoluțiilor și războaielor, care au fost din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

Sunt aproape nelipsite opțiunile demolatoare și transformatoare, violente sau pașnice, „la termen” sau „la vedere”. Cu și fără participări și revolte sociale. Prin (non)coabitarea elitelor cu cea a mulțimilor.

Trecutul și prezentul sunt certitudini, mai mult sau mai puțin cunoscute și acceptate de oameni. Viitorul este și rămâne marea incertitudine. Chiar dacă a fost gândit și regândit, startat sau restartat. Este limpede că viitorului este mai mult imaginativ decât real. Și că de multe ori oamenii ar vrea să fie cum gândesc și doresc ei.

Însă, nu totdeauna, sau poate de cele mai multe ori omenirea se află sub semnul unor mari semne de întrebare. În 1890, American Press Association a încercat să previzioneze viitorul secolului al XX-lea prin interogarea celor mai de seamă futurologi americani. Multe păreri s-au adeverit. Altele au rămas în sfera utopiei.

Predicțiile erau văzute din perspectiva societății occidentale și a progreselor tehnice, economice și culturale generate de acestea. Electricitate, telegraf și telefon, circulației economică și monetară, emanciparea femeilor. Un optimism debordant și atrăgător, fără gândul la marile războaie, tensiuni sociale și revoluții, regimuri dictatoriale, terorism,  disoluția imperiilor, amenințări locale și globale, crize naturale, foamete și  discriminări sociale, rasiale și etnice.

După cum nu au putut fi previzionate marile realizări economice, tehnice și științifice care au dus la explorarea spațiului cosmic, la progresele din medicină și sănătate și la multe altele.

În istoria gândirii economice, un mare economist austriac, cu activități didactice în Austro-Ungaria (a predat la Cernăuți și Viena), Germania și SUA, Joseph Alois Schumpeter (1883-1950) a venit cu teoria distrugerii creatoare prin competiție și reconstrucție. Opiniile sale s-au confirmat doar parțial, însă au fost și sunt de multe ori reactivate, mai mult sau mai puți declarat!!!

SUA: ideea restartării

În prezent, în SUA, ideea restartării  se află în prelungirea acestor realizări și progrese. Discursul bidenian a fost construit pe credința în tehnologie și progres uman. Pe marea forță a Americii, optimismul reconstrucției, armoniei  și unității. Pe  politica multilateralismului, prin „întoarcerea spatelui” și negarea trumpismului.

Opțiune extrem de ambițioasă și cu multe necunoscute. „Epoca trumpiană” nu poate fi negată sau ștearsă cu un Delete, din simplul motiv că nu s-a inventat, încă, așa ceva.

Toate epocile au rămas, mai mult sau mai puțin,  în istorie. Nu știm dacă în perioada care vine America va juca în „A” sau în „B”. Competițiile și provocările sunt multiple, din interior și exterior, și s-ar putea că alți actorii să dorească să aibă rolul principal pe marea scenă a Lumii.

Deocamdată, în siajul literei  „B” se pot vedea indicii Bursei de pe  Wall Street. La deschiderea Bursei, o instituție reprezenttivă a capitalismului, și marcată de aceeași literă„B”, ieri, potrivit Agenției Reuters, acțiunile firmelor americane (cât mai sunt ele americane în condițiile globalismului) au ajuns la un maxim istoric.

A fost și impulsul venit dinspre Administrația prezidenţială de nominalizarea, pentru funcția de secretar al trezoreriei, a lui Janet Yellen. Un expert în domeniul finanțelor și relansării economice.

După cum au fost și măsurile adoptate și semnate, imediat, după instalarea la Casa Albă. O viteză de acțiune și reacțiune întâlnită și la alţi democrați, precum Franklin Delano Roosvelt sau John F. Kennedy. Poate nu ar fi lipsit de interes să ne adaptăm, și noi, România, la marea (re)setare a vitezei politice!!!

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

Citește mai departe

EVENIMENT

33.000 de români vaccinaţi într-o zi. Numărul total al vaccinaţilor depăşeşte 400.000

Publicat

Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID-19 informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate 32.949 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Dintre persoanele vaccinate în ultima zi, 31.325 de persoane au fost vaccinate cu o doză şi 1.624 persoane vaccinate cu două doze.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, până în prezent au fost vaccinate 406.006 persoane, dintre acestea 393.127 de persoane vaccinate cu o doză, iar 12.879 persoane vaccinate cu două doze.

La cei vaccinaţi în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 60 de reacţii comune şi minore, dintre care nouă reacţii de tip local şi 51 de reacţii generale.

Începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare s-au înregistrat 1.124 reacţii comune şi minore, dintre care 366 de reacţii de tip local cu durere la locul injectării, 758 de reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie), iar trei reacţii sunt în curs de investigare.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20,00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17,00 – 20,00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare. AGERPRES

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Judecătoarea Lupea îl duce pe primarul Boc în penal. Ea spune că-i dărâmă cu japca garajul şi că o şantajează şi ameninţă

Publicat

Judecătoarea Adina Daria Lupea este pe punctul de a face o plângere penală împotriva primarului Emil Boc. Aceasta susţine că faptele primarului privitoare la garajul se încadrează la şantaj. Dar şi la ameninţare şi abuz în serviciu. Adina Daria Lupea este  judecătoare la Curtea de Apel Cluj.

Şantaj şi ameninţare în formă penală

“Cand imi darami cu japca o proprietate inscrisa in cartea funciara iar inainte ma santajezi ca daca nu o daram pe cheltuiala mea, nu primesc loc de parcare, in limbaj juridic se traduce: Distrugere, abuz in serviciu, santaj si amenintare (pana la santaj). Ceea ce poate imbraca forma unei plangeri penale.

O să vorbim la parchet

Nu vrem sa vorbim de expropriere fortata, o sa vorbim la parchet.

Ce vroiam sa va mai spun. Intre timp si de cand am scris de garaje am fost contactata, pe diverse cai, de simpatizanti ai unui partid (o sa il ghiciti singuri) sa imi spuna ca sunt o refractara. Ca ma opun la frumos. Ca nu sunt ecologica. Ca nu doresc dezvoltarea urbei si nu visez parkinguri. Ca sunt garajele inestetice, toti sunt iubitori de frumos si natura. Ca nu vad la ce ma opun. Ca ei isi vand masina ca vor sa mearga cu bicicleta, ca sunt ecologisti.

Le-am zis ca daca sunt asa de ecologisti, sa o duca pe ea, masina, la casat, pe gratis, ca daca o vand nu e nicio scofala, fiindca el, cumparatorul, va circula cu ea si va polua in continuare. Niciunul insa nu a avut nimic de zis cand am spus ca e vorba de o expropriere fortata. Nu se baga in de astea, ei sunt superiori, doresc frumosul, doresc ca oamenii sa renunte la ce ii deranjeaza pe ei…

Insa daca ii intrebi , parte in parte, daca ei vor sa renunte la proprietatile lor in numele omenirii si a planetei verzi, isi gasesc scuze si dispar ca in ceata. Ca doar e mai comod sa le spui altora sa renunte la proprietate, cand tu nu ai face niciun pas in acest sens fara bani”, spune judecătoarea.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO/ Edward Iordănescu, despre meciul cu Hermannstadt: Va fi extrem de dificil

Publicat

Antrenorul CFR-ului, Edward Iordănescu a susținut o conferință de presă înaintea meciului cu Hermannstadt, de luni. Tehnicianul este îngrijorat de lipsa întăririlor din această perioadă de transferuri, dar și de programul încărcat al ardelenilor. „Feroviarii” urmează să dispută trei partide într-o săptămână (n.r.: cu Hermannstadt, Astra Giurgiu și Chindia Târgoviște). 

Meciul cu Hermannstadt va fi extrem de dificil, consideră Edward Iordănescu

„Un meci extrem de dificil, cum sunt toate jocurile, sunt multe elemente care fac meciurile să fie foarte echilibrate și disputate.

În primul rând, perioada anului, cu siguranță și starea terenurilor, faptul că perioada de pregătire nu a fost așa cum trebuie. Niciun joc nu este dinainte câștigat.

E o echipă care are mijloace, are forță de joc, chiar dacă nu au trecut printr-o perioadă fastă. Au schimbat antrenorul și deja am văzut o cu totul altă replică la ultimul lor joc.

Un antrenor (n.r.: Liviu Ciobotariu) cu experiență, cu valoare, se vede că a reușit să schimbe anumite lucruri, în mod special atitudinea, modul de poziționare în teren, dar noi avem nevoie de puncte.

”Mă îngrijorează că nu am reușit să ne completăm lotul”, afirmă tehnicianul campioanei

Mă îngrijorează că nu am reușit să ne completăm lotul așa cum îmi doream, dar am sprijinul conducerii și știu că se fac eforturi, căutăm soluții. Am mai pierdut un jucător, mă refer la Djokovic, un jucător important pentru noi.

Mă îngrijorează foarte tare și programul, avem de departe cel mai nefericit program, e total nefavorabil, în comparație cu contracandidatele noastre.

Și terenul de la Mediaș mă îngrijorează, sunt în continuare echipe care joacă în alte părți decât unde le este casa.

Nu vreau să fiu foarte critic, dar după ce Gaz Metan joacă seara acasă, iar noi mergem și jucăm a doua zi cu Sibiul, nu știu la ce să ne așteptăm.

Echipa trebuie să înțeleagă că e un moment greu și nu ne permitem să pierdem puncte. De când am venit am recuperat puncte față de FCSB și Craiova, dar presiunea ne apasă.

Cristian Bălgrădean nu va evolua cu Hermannstadt

Sunt șanse destul de mici să joace Bălgrădean, există riscul să se agraveze. Mai sunt probleme de lot, nu sunt importante, nu sunt multe, încercăm să le gestionăm.

Echipa din spatele meu e profesionistă, face eforturi să ne ajute și îi mulțumesc”, a încheiat Edi Iordănescu, antrenorul lui CFR Cluj, conferința premergătoare jocului cu Hermannstadt.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate