EVENIMENT
Aparatură de înaltă tehnologie la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Investiție de peste 1,5 milioane de lei

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca va achiziționa noi echipamente medicale menite să contribuie la tratarea și evaluarea pacienților.
Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre care vizează, în principal, suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase pe anul 2023, din venituri proprii, cu suma de 1,5 milioane de lei.
Aparatură de înaltă tehnologie la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Investiție de peste 1,5 milioane de lei
Banii vor fi utilizați, în principal, pentru achiziționarea de echipamente medicale.
„Dotarea cu aparatură de înaltă tehnologie și infrastructura adecvată sunt elemenete esențiale pentru asigurarea unui act medical de înaltă calitate.
Vom continua să acordăm spitalelor clujene sprijinul necesar pentru diversificarea paletei de servicii oferite pacienților și pentru asigurarea celor mai bune condiții de examinare, diagnosticare și tratament”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului județean Cluj.
Printre noile echipamente medicale care vor fi achiziționate se află
un ecograf cu două sonde pentru gastroenterologie, un sistem de ultrafiltrare simplificată, o masă de examinare și terapie, un impedasmetru și sistem de investigare video, un ecograf și o masă de examinare.
De asemenea, este prevăzută achiziționarea serviciilor privind elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de investiții (DALI), a serviciilor de proiectare și execuție, precum și a dispozitivelor și echipamentelor necesare pentru organizarea și funcționarea optimă a unității sanitare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Mizerie, mucegai, rugină, produse EXPIRATE în Piața Zorilor. Amenzi de 450.000 de lei de la Protecția Consumatorilor

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Cluj, a desfășurat, luni, o acțiune de control în urma unor sesizări la 22 operatorii economici care își desfasoară activitatea în zona Pietei Zorilor.
Aceste firma sunt Columbus Operational SRL, Profi Rom Food SRL, Romvocom SRL, Mega Image SRL, Casa Ciorapilor SRL, La Casa Ristorante Pane Dolce SRL, Mega Image SRL, Profi Rom Food SRL, SC Gardenia Flower SRL, BMD Studio SRL, Deli Marchet SRL, Lauxinia Drink SRL, Dilevida SRL, Silvania Plus SRL, German Marchet SRL, Salgo Impex SRL, Panemar SRL, Ardeal Evolution Team SRL, Ofeliaprisa SRL, AGB Agro Marchet SRL, Artha Dora SRL, Green Farsel SRL.
Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.
”În urma acțiunii, comisarii CJPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:
– folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină, mucegai și chedere neigienizate cu mucegai
– pavimentul aferent camerelor frigorifice și congelare insalubre, neigienizate de o perioada mare de timp
– Produse cu data limită de consum depășită
– depozitarea direct pe paviment a legumelor și fructelor, ape minerale, bauturi răcoritoare
– folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace
– lipsă verificare metrologica mijloace de masură
– legume fructe cu mucegai, putregai improprii consumului uman
– Produse cu ambalaje deteriorate, lipsă traducere în limba română
– Produse care nu respecta etichetarea conform prevederilor legale, cu diferente țară de origine ambalșaj/documente de provenientă, sau borderouri de achiziții
– Lipsa afișare preț/um/monedă
– Lipsă documente de proveniență a legumelor si fructelor
– Neeliberare accept de schimb valutar
– Comercializare de sare neiodată
– Jucarii periculoase notificate în sistemul Rapex
– Grătare frigidere cu rugină în exces”, arată Protecția Consumatorilor.
Amenzi usturătoare
Ținând cont de neregulile constatate, echipa de control au aplicat 47 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în cuantum de 450.000 lei.
Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 35.000 de lei, oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la 8 unități, oprire temporara de la comecializare produse pană la remedierea deficiențelor în valoare de 365.000 lei.
Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.
CULTURA
PETIȚIE ”Salvați Muzeul de Artă Cluj-Napoca”. Autoritățile să exproprieze clădirea pentru interes public

Fundația ”Doina Cornea” a lansat o petiție online în care se cere intervenție autorităților centrale și locale pentru salvarea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, fostul Palat Banffy, inițiatorii sperând să adune 3.000 de semnături.
În petiția intitulată ”Să nu ucidem cultura! Să nu ucidem Muzeul de Artă Cluj-Napoca!” adresată preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, preşedintelui Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Alfred-Robert Simonis, premierului Marcel Ciolacu, ministrului Culturii, Raluca Turcan, preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, și vicepreședintelui Vakar Istvan, primarului Emil Boc, se cere acestora să intervină de urgenţă şi să găsească formula legală pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.
”Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, înfiinţat în anul 1951, a avut la bază fondul Muzeului Ardelean, dar şi pinacoteca donată de către colecţionarul de artă Virgil Cioflec Universităţii Clujene. Din anul 1956 Muzeul de Artă a funcţionat neîntrerupt în palatul Bánffy, fostă reşedinţă a Guvernatorului Transilvaniei.
Chiar dacă istoria Muzeului de Artă clujean nu este una de lungă durată acesta a intrat în peisajul cultural al urbei devenind păstrătorul unui important fond artistic şi locul central al unor evenimente culturale fără de care Clujul ar deveni mult mai sărac.
Nu este rolul nostru să evaluăm sau contestăm deciziile instanţelor din România. Până la proba contrarie acestea sunt juste, temeinice şi legale.
Expropriere în interes public
Dar rolul nostru, atât al cetăţenilor cât şi al întregii clase politice, este acela de a face tot ceea ce este legal posibil pentru a salva Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
Chiar dacă, pe baza sentinţei judecătoreşti definitive şi irevocabile, noii proprietari vor intra în posesia unei părţi importante din Palatul Bánffy statul român are posibilitatea să decidă o expropriere în interes public, plătind bineînţeles proprietarilor justa valoare a părţii din imobil ce le va aparţine. Oare cultura nu se poate pune pe acelaşi plan cu lucrările de infrastructură pentru care se fac exproprieri?
Nu credem că este o soluţie viabilă şi sigură luarea in chirie de către muzeu a părţii pierdute din palatul Bánffy. Există numeroase exemple în istoria recentă de instituţii care şi-au pierdut astfel, după câţiva ani de închiriere, sediile.
Ce ar face francezii şi clasa lor politică dacă, prin absurd, o instanţă pariziană ar fi dat câştig de cauză unui biet personaj care, pe baza unei hârtiuţe de nimeni expertizată şi autentificată, şi-ar fi adus brusc aminte că este singurul urmaş dintr-o lungă listă succesorală a unei curtezane căreia, ca recompensă pentru serviciile sale, Regele Ludovic al XIV-lea i-ar fi făcut cadou vreo trei camere din Palatul Versailles?
Prin această petiţie vă cerem să acţionaţi cu maximă urgenţă şi să Salvaţi Muzeul de Artă din Cluj-Napoca!”, se arată în petiția care poate fi semnată AICI.

Rezultatele etapei a zecea
Clasament

CFR Cluj a pierdut meciul derby din Superliga la fotbal cu Rapid Bucureşti, jucat în Capitală, cu scorul de 1-3.
Au marcat: Albion Rrahmani (5, 51), Claudiu Petrila (71), respectiv Ciprian Deac (10). Albion Rrahmani a ratat un penalty în min. 5 (a apărat Răzvan Sava)