Connect with us

ACTUALITATE

Apahida are o familie confirmată pozitiv și internată

Publicat


Primarul comunei Apahida a publicat azi pe pagina sa de Facebook situația actuală a localității în ceea ce privește infectarea cu Covid-19:

„Azi 13 aprilie 2020 pe raza comunei Apahida sunt înregistrați un număr de :
– 12 autoizolați ,
– 0 carantină instituționalizată.
Din nefericire anunțăm și 3 cazuri de COVID-19 înregistrate în sat Apahida și confirmate pozitiv. După ieșirea din perioada de autoizolare cetățeanul a plecat din locuința lui în altă localitate, unde susține că a fost infectat.

În acest moment toată familia (3 persoane) este confirmată pozitiv și internată în spital.
În data de 11 aprilie 2020 a fost identificat pe raza satului Câmpenești un cetățean care trebuia să fie la izolare la domiciliu, în urma verificării a fost însoțit spre zona de carantinare institutionalizată unde va efectua cele 14 zile de carantină obligatorie și bineînțeles va plăti contravaloarea carantinării conform Ordonanțelor Militare.

Am solicitat Secției 2 de Poliție Apahida să intensifice controalele și să ia măsuri radicale în conformitate cu prevederile Ordonanțelor Militare.

Facem din nou apel pentru respectarea de către toți cetățenii a prevederilor Ordonanțelor Militare referitoare la autoizolare, păstrarea distanței sociale și mai ales limitarea deplasărilor la strictul necesar.”



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

Publicat

De

Accident mortal la Sânnicoară

Un bărbat rănit în accidentul care a avut loc marți în localitatea Sânicoară a murit la spital.

Potrivit IPJ Cluj, bărbatul avea 47 de ani.

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

În teribilul accident de circulație au fost implicate o autoutilitară și două autoturisme.

Doi bărbați au rămas încarcerați în mașină și au fost descarcerați de echipajele ISU Cluj.

Unul dintre ei a fost resuscitat minute în șir de medici la locul accidentului, iar în cele din urmă a fost transportat la spital.

În total trei persoane au fost rănite și au fost duse ala spital.

 

Citește mai departe

CULTURA

Actrița Catrinel Dumitrescu primește PREMIUL de Excelență la TIFF.23

Publicat

catrinel dumitrescu

Actrița Catrinel Dumitrescu, cunoscută pentru rolurile sale în film și teatru, va primi premiul de excelență la Gala de Închidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca).

„Catrinel Dumitrescu va participa și la o proiecție specială a filmului Căsătorie cu repetiție (r. Virgil Calotescu, 1985) care va avea loc sâmbătă, 22 iunie, de la ora 17:00 la Cinema ARTA.

catrinel dumitrescu

Actrița Catrinel Dumitrescu primește PREMIUL de Excelență la TIFF.23

„Erau vremuri în care se tăcea dureros în speranţa că din tăcerea asta va ţâşni cândva un strigăt. Buletinul a stârnit un hohot de râs. Domnul Cotescu spunea la un moment dat: «E cel mai bun scenariu de comedie pe care l-am citit». Era o doctorie într-o linguriţă de miere”, spunea Catrinel Dumitrescu despre rolul din cinema care a consacrat-o. E vorba despre cel din Buletin de București (r. Virgil Calotescu, 1983), unde interpretează o proaspătă absolventă de facultate care încearcă să facă rost de un buletin de București pentru a rămâne în Capitală.

Acest rol nu a venit însă de nicăieri. Catrinel Dumitrescu a fost remarcată încă din liceu, de pe vremea când frecventa un cerc de teatru, de regizorul Alexandru Tocilescu, care a distribuit-o în spectacolul Svanevit de August Strindberg, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Apoi, a intrat din prima la secția de actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa lui Octavian Cotescu. A jucat pe scenele din Buzău, Sibiu, Turda, iar între 1979 și 1989 la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1990 este angajată la Teatrul Nottara, iar în 2002 a primit Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

Împreună cu soțul ei, regretatul actor Emil Hossu, a jucat timp de zece ani un spectacol cu imens succes la public: Doi pe o bancă de Aleksandr Ghelman.

catrinel dumitrescu

„Actrița a fost nominalizată la premiul Gopo pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar”

În film, Catrinel Dumitrescu a fost Laura, fiica cea mare a învățătorului, în Blestemul pământului – blestemul iubirii (1980), ecranizarea lui Mircea Mureșan după romanul „Ion” de Liviu Rebreanu. Nicolae Corjos (autorul celebrei serii Liceenii) o va distribui în două filme: Ora zero (1979) și Pădurea nebună (1982). Succesul va veni însă o dată cu Buletin de București, un hit care a adus în săli peste 3.800.000 de spectatori în cinematografele din România. Va juca și în continuarea Căsătorie cu repetiție, o comedie unde a împărțit ecranul cu Mircea Diaconu, Draga Olteanu-Matei, Octavian Cotescu și Mitică Popescu. Despărțiți după o căsătorie de conveniență, taximetristul Radu (Mircea Diaconu) și inginera agronom Silvia (Catrinel Dumitrescu) se reîntâlnesc la Bolintin, unde au fost repartizați amândoi. Radu absolvise între timp, la seral, Facultatea de Medicină Veterinară. Sosirea intempestivă a rudelor fetei determină o împăcare de formă a celor doi, care se transformă într-o împăcare definitivă.

Din filmografia ei fac parte și titluri precum Râul care urcă muntele (r. Cristiana Nicolae, 1977), Omul care ne trebuie (r. Manole Marcus, 1979) și Pădurea de fagi (r. Cristina Nichituș, 1986)

Cel mai important rol al lui Catrinel Dumitrescu în cinema de după 1990 este cel din Aurora (r. Cristi Puiu, 2012), pentru care actrița a fost nominalizată la premiul Gopo pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Test de sinceritate. Ioan Oleleu (PSD Cluj): Am lansat proiectul ”Dezvoltăm Comunități Locale”

Publicat

Oleleu

Candidatul PSD la Consiliul Județean Cluj, Ioan Oleleu, a declarat la podcastul Test de sinceritate de la Cluj24 realizat de jurnalistul Vasile Măgrădean că social-democrații au lansat încă în prima zi de campanie electorală un proiect la care s-a lucrat cu specialiști din domeniul agricol și care se numește ”Dezvoltăm Comunități Locale”. 

Ioan Oleleu, care este și vicepreședinte al ANSVSA, a afirmat că acesta se adresează sectorului agroalimentar din satul românesc, care nu este dezvoltat așa cum s-ar dori.

Acesta a precizat că va pregăti și un proiect concret pentru Consiliul Județean Cluj care prevede reorganizarea Centrului Agro-Transilvania din Dezmir, pe care îl consideră ”un eșec”.

CMF: 21240002

Citește mai departe

Clujul de altădată

Clujul care a fost. Ziarul Universul, 6 ianuarie 1940: Construirea unei băi populare la Cluj

Publicat

băi comunale

Clujul de astăzi nu are încă un Aquapark modern, aşa cum ar trebui să aibă un oraş de talia municipiului nostru reşedinţă de judeţ, mare centru universitar, tehnologic şi financiar. Tentative de realizare au fost multe, de-a lungul vremii, fără sorţi de izbândă, din păcate, până acum. Astăzi, în sfârşit avem un proiect gata, care încă se află pe circuitul de primire a avizelor instituţiilor abilitate şi nu ştim deocamdată peste cât timp vom putea face o baie şi, de ce nu, un facebook live – pentru că suntem în era tehnologiei, din noul Aquapark al Clujului.

Răsfoind în presa interbelică şi fiind cu Aquapark-ul viitorului în minte, am dat peste un articol despre Cluj, cu o tematică oarecum asemănătoare, publicat de ziarul Universul într-o sâmbătă, 6 ianuarie 1940, cu titlul „Construirea unei băi populare la Cluj”.

Medici eminenți

Articolul începe abrupt, suntem anunţaţi că: „Eforia sanitară a municipiului Cluj a ţinut Marţi după masă o importantă şedinţă sub preşedinţia d-lui primar dr. Sebastian Bornemisa”. (n.red. – eforie = nume dat unor instituţiii administrative de utilitate publică sau social-culturală din trecut; consiliul de conducere al acestor instituţii)

„La această şedinţă, în cadrul căreia s’au discutat diferite probleme de igienă au participat d-nii dr. Petre Vlad, dr. Ştefan Hossu, dr. Dominic Stanca şi d-na Ghidionescu.

S’a hotărit construirea unei băi populare pe terenul spitalului Epidemic din strada Cernăuţi”, se mai arată în articol, preluat cu sprijinul bibliotecii digitale Arcanum, pasaj în care vedem numele unor medici cunoscuţi ai acelor vremuri.

Ce avea baia populară

Pentru cei curioşi, vă arătăm şi cum a fost compartimentată baia populară a Clujului interbelic: „Această baie populară, care va avea, în afară de instalaţii de aburi şi duşuri, 16 cabine cu vană, va fi construită după planuriile aprobate de ministerul sănătăţii în cursul anului curent şi va fi inaugurată în vara anului 1940.”

Putem observa termenul scurt de realizare a obiectivului şi nu facem nicio comparaţie cu anii buni de când aşteptăm Aquapark-ul Clujului, care, să fim corecţi, este o lucrare mult mai complexă decât o baie populară.

Mircea Tătar

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax