Connect with us

ADMINISTRAȚIE

ANALIZĂ UBB. ANOMALIA votului în Cluj-Napoca: ce s-a întâmplat cu Emil Boc

Publicat


emil boc

Cercetătorii de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB Cluj-Napoca au realizat o analiză algoritmică a sentimentului exprimat prin reacțiile și comentariile postărilor de pe Facebook și TikTok care îl menționează pe Emil Boc, aratăPulsulpolitic.ro.

Perioada analizată este iunie 2023 – iunie 2024, dataset-ul cuprinzând 21.703 puncte totale de analiză. Instrumentul utilizat este cel dezvoltat de noi pentru algoritmul implementat pe Pulsul Politic și acoperă prezența publică pe două rețele de socializare: Facebook și TikTok.

ANOMALIA votului în Cluj-Napoca: ce s-a întâmplat cu Emil Boc

În plus, în setul de date a fost aplicată o linie de eveniment pentru a observa eventuale momente cheie în tendințele de sentiment exprimate față de Emil Boc.

Sociologul Ioan Hosu de la FSPAC a explicat pentru Cluj24 câteva din cauzele care au dus la înregistrarea rezultatului între primii doi candidați, Emil Boc și Sabin Sărmaș.

”Au fost mai multe elemente luate în calcul. Primul a fost uzura funcției, faptul că Emil Boc este de 20 de ani în funcție și-a spus cuvântul. Au fost și întârzieri ale unor proiecte ale municipiului care au contat.

Al doilea este folosirea rețelelor sociale de către Sabin Sărmaș la un nivel foarte ridicat. La 35 de reclame plătite de Emil Boc pe Facebook, avem 447 plătite de Sabin Sărmaș.

Pe TikTok, candidatul de pe locul 2 a folosit mesaje care se adresează tinerilor în care nu trebuie să explici probleme serioase, de substanță, pentru că această platformă are specificul ei.

Un alt element ține și de vârsta unor alegători care au votat prima oară în 9 iunie, și care au împlinit 18 ani și au acum până în 22 de ani, și care se simt mai apropiați de Sabin Sărmaș, care este mai tânăr, decât de Emil Boc care se apropie de 60 de ani”, a precizat Hosu.

Explicațiile rezultatelor

Există 3 elemente cheie pe care analiza de sentiment le identifică în rezultatele lui Emil Boc pe perioada analizată:

1. Un trend descendent evident de mai multă vreme, cel puțin din luna iunie 2023, dar care este prezent în toate analizele personalităților publice prezente în spațiul public de multă vreme; este rezultatul uzurii prin care trec politicienii; în ciuda trendului trebuie menționat că Emil Boc scădea de la mijlocul intervalului de foarte bine (ANA Score de 61) la partea inferioară a intervalului de foarte bine (ANA Score de 46);

2. Momentul anomaliei observate apare în martie 2024 când se observă o intensificare a numărului de mențiuni pe care Emil Boc le primește în spațiul online; creșterea este mult mai vizibilă pe TikTok decât pe Facebook și acționează ca un catalizator pentru algoritmii respectivei rețele de socializare; în aprilie 2024 observăm o creștere bruscă, dar de scurtă durată, a scorului de sentiment, cel mai probabil rezultatul realizării unui atac concentrat asupra lui Emil Boc și apelarea la o campanie plătită menită să corecteze algoritmii rețelelor;

3. Începând cu finalul lunii aprilie căderea este bruscă și îl duce pe Emil Boc la un ANA Score de 11, în partea inferioară a categoriei de “rău” și foarte aproape de un ANA Score de “foarte rău” (-100 la 0); aceste căderi puternice se regăsesc în momente de gafe politice, anunțuri nepopulare cu foarte puternic impact emoțional și alte probleme de comunicare cu putere mare de viralizare; în absența acestora, cum este cazul lui Emil Boc, căderea bruscă este foarte probabil rezultatul unei campanii social media bine implementate și foarte bine targetată pe public tânăr, deseori first-time-voter și cu un nivel scăzut de înțelegere a cum funcționează administrația publică.

Reclame plătite, cu mesaj electoral sau de campanie, rulate pe contul de Facebook în ultimele 9 luni:

  • Emil Boc: 35
  • Candidatul de pe locul 2 de la alegeri: 447

grafic

Analiza sentimentului pentru Emil Boc între iunie 2023 și iunie 2024 relevă trei elemente esențiale care conturează evoluția scorului său de sentiment (ANA Score):

1. Trendul descendent continu

Începând din iunie 2023, scorul de sentiment al lui Emil Boc a înregistrat o scădere treptată și constantă. Această tendință reflectă un fenomen comun în rândul personalităților publice, mai ales pentru cei aflați de mult timp în lumina reflectoarelor. Uzura politică este un factor inevitabil, iar analiza indică o scădere de la un scor de 60 în iunie 2023 la 45 în martie 2024, rămânând totuși în intervalul „foarte bine” conform metricilor ANA.

Factorii cheie ai trendului descendent:

Uzura politică: politicienii aflați de mult timp în funcții sau în atenția publicului trec printr-o uzură naturală a imaginii, pe măsură ce percepția publică se schimbă și se acumulează oboseala față de liderii vechi.

Menținerea într-un interval pozitiv: în ciuda acestei scăderi, Emil Boc a reușit să mențină un scor în categoria „foarte bine”, ceea ce indică o bază de susținere stabilă și o gestionare eficientă a imaginii publice pe parcursul majorității perioadei analizate.

2. Anomalia din martie 2024

Martie 2024 marchează un moment critic în analiza sentimentului. În această lună, se observă o intensificare a mențiunilor despre Emil Boc în spațiul online, cu o creștere notabilă pe platformele de socializare, în special pe TikTok, în comparație cu Facebook.

Detalii ale anomaliei:

Catalizator social media: TikTok, cu algoritmii săi specifici și orientarea către un public mai tânăr, a contribuit la amplificarea discuțiilor despre Boc, funcționând ca un catalizator pentru creșterea vizibilității sale.

Campanie de corectare: în aprilie 2024, a fost observată o creștere bruscă, dar de scurtă durată, a scorului de sentiment, sugerând o posibilă campanie plătită pentru a contracara efectele negative și a corecta percepția generată de discuțiile intense din luna precedentă.

3. Declinul brusc ulterior

După această creștere temporară, din aprilie 2024, scorul de sentiment a suferit o cădere abruptă, ajungând la un nivel foarte scăzut, de 11, în iunie 2024. Această cădere îl plasează pe Emil Boc în partea inferioară a categoriei „rău”, aproape de „foarte rău”.

Cauzele posibile ale declinului brusc:

Absența gafelor vizibile: spre deosebire de alte cazuri unde gafe politice majore sau anunțuri nepopulare au provocat declinuri similare, în cazul lui Emil Boc nu au fost semnalate astfel de evenimente majore.

Campanie de defăimare: este foarte probabil ca această scădere să fie rezultatul unei campanii de social media bine orchestrate, țintind un public tânăr, deseori votanți pentru prima dată, care au un nivel scăzut de înțelegere a funcționării administrației publice. O astfel de campanie ar putea manipula percepția prin mesaje bine construite și targetate.

Concluzii generale

În ansamblu, analiza sentimentului reflectă provocările constante ale menținerii unei imagini pozitive pe termen lung pentru politicieni, în special în contextul social media modern. Chiar și cu o bază de susținători stabilă, personalitățile publice trebuie să facă față atât uzurii naturale, cât și atacurilor targetate pe rețelele sociale. În cazul lui Emil Boc, un declin gradual al sentimentului s-a intensificat brusc, probabil din cauza unei campanii de defăimare, demonstrând vulnerabilitățile unui politician expus în mediul digital actual.

Observații asupra campaniilor de promovare

Pe parcursul ultimelor nouă luni, Emil Boc a avut doar 35 de reclame plătite pe Facebook comparativ cu 447 ale candidatului de pe locul 2 de la alegeri. Acest dezechilibru ar putea sugera o regândire a impactului campaniilor plătite în menținerea și creșterea percepției publice pozitive, mai ales în fața unor atacuri concentrate. Investiția relativ scăzută în promovarea pe rețelele sociale nu poate fi compensată în totalitate de vizibilitatea crescută pe care o obține “by default” un primar în funcție.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 15 ore de la București la Cluj, cu trenul! Zeci de minute de întârziere, din cauza restricțiilor de caniculă

Publicat

De

tren gara bun 2

Pasagerii trenului IR 1835 care a plecat din Gara de Nord din București duminică la ora 15.27 vor ajunge la Cluj-Napoca după aproape 16 ore. Călătoria durează în mod normal 14 ore, însă din cauza restricțiilor de viteză pe timp de caniculă, trenul înregistrează peste 100 de minute de întârziere.

Timpii de parcurgere a distanței feroviare dintre Capitală și Cluj a ajuns la valori fabuloase, în contextul în care CFR a redus viteza din cauza caniculei.

Cea mai mare întârziere o înregistrează la această oră trenul IR 1835 București Nord-Cluj-Napoca. Plecat din Capitală duminică la ora 15.27, trenul a acumulat, până în prezent, peste 100 de minute de întârziere.

Întârzieri mari s-au înregistrat pe tot parcursul zilei. Trenul IR 1836 care a plecat din Cluj-Napoca duminică la 9.10 a avut întârziere de 65 de minute până la desinația finală – Gara de Nord.

De exemplu, trenul IR 1734 care a părăsit Gara Cluj-Napoca duminică la ora 10.15 a avut întârziere de aproape o oră la sosirea în Capitală.

CFR a redus viteza din cauza caniculei

Zeci de trenuri au avut întârzieri de zeci de minute în toată țara, duminică, din cauza temperaturilor extreme.

CFR Călători a anunțat că trenurile circulă cu o viteză redusă cu 30 – 50 km/h pe anumite intervale de cale ferată de pe raza Regionalelor CF Bucureşti, Craiova, Timişoara, Iaşi, Galaţi şi Braşov, ca urmare a temperaturilor extreme de 39 – 42 de grade Celsius de duminică.

Întârzieri de zeci de minute au înregistrat mai multe trenuri care trebuiau să ajungă în Gara de Nord. Cea mai mare întârziere a avut-o trenul internațional care vine de la Viena: 100 de minute.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat a murit lovit de tren, în Apahida, în duminica Rusaliilor

Publicat

De

accident tren

Un bărbat de 60 de ani a fost lovit de tren în ziua de Rusalii, pe strada Tudor Vladimirescu din Apahida.

Accident feroviar pe strada Tudor Vladimirescu din Apahida, duminică seară. Un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost lovit mortal de tren.

Bărbatul a murit pe loc

Pompierii clujeni au intervenit cu o autostpecială și două ambulanțe SMURD. Din păcate însă, medicii nu l-au mai putut salva pe bărbat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente în apropierea străzii Tudor Vladimirescu din comuna Apahida, unde o persoană a fost lovită de tren.

Ajunse la fața locului, echipajele noastre au găsit victima care prezenta leziuni incompatibile cu viața. Din primele date, este vorba despre un bărbat de aproximativ 60 de ani. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Alunecare de teren la baza sportivă „La Terenuri” din Mănăștur

Publicat

O alunecare de teren a avut loc în baza sportivă „La Terenuri” din cartierul Mănăștur.

O porțiune dintr-un versant din baza sportivă „La Terenuri” a luat-o la vale. Alunecarea de teren s-a petrecut pe aleea pietonală de lângă râu, a semnalat un cititor Cluj24.

Tot mai multe alunecări de teren la Cluj-Napoca

Amintim că, recent, mai multe alunecări de teren au avut loc la Cluj-Napoca. Printre ele se numără alunecarea unei porțiuni din strada Uliului de la finalul lunii aprilie, unde lucrările de consolidare au început recent.

Ulterior, o surpătură a avut loc pe strada Nicolae Modoveanu din Valea Chintăului, din cauza lucrărior la un șantier. O altă alunecare s-a petrecut recent, în urma unei ploi torențiale, pe strada Govora din Mănăștur.


 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Mii de credincioși, la tradiționala Procesiune de Rusalii din centrul Clujului

Publicat

Procesiunea de Rusalii s-a desfăşurat pe străzile din centrul municipiului Cluj-Napoca, duminică, 23 iunie. Peste 100 de preoți și mii de credincioși au participat la ceremonia religioasă.

Duminică, în centrul municipiului Cluj-Napoca a avut loc la tradiţionala Procesiune de Rusalii. Mii de credințioși și peste 100 de preoți au luat parte la manifestarea religioasă.

Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Sluba Vecerniei plecării genunchilor

De la ora 17, credincioșii, alături de toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la parohiile din municipiu, dar şi din parohiile învecinate Clujului, au participat pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca la slujba Vecerniei plecării genunchilor, săvârșită de Părintele Mitropolit Andrei.

Procesiune în centrul Clujului

În jurul orei 18.30 a început procesiunea propriu-zisă, din faţa Catedralei, credincioșii deplasându-se pe traseul: Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin spatele Bisericii Sfântul Mihail) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu.

Procesiunea a avut în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, vor urma diaconii şi soborul preoţilor slujitori, în frunte cu IPS Andrei Andreicuț – mitropolitul Clujului, și PS  Benedict Bistrițeanul – episcop vicar, dar și elevi, studenţi şi credincioşi.

De-a lungul traseului, alaiul a avut trei opriri şi s-au rostit ectenii speciale. Credincioșii care au participat la procesiunea de Rusalii au primit spice de grâu.

Rugăciune pentru natură

După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane au fost rostite rugăciuni pentru natură, iar la final Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură.

Evenimentul i-a adus împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocși clujeni, la marele praznic al Cincizecimii, care reactualizează evenimentul pogorârii Duhului Sfânt, actul mântuitor prin care ia ființă Biserica în chip văzut, ca realitate istorică concretă, ca anticipare a Împărăției viitoare a lui Dumnezeu.

Pentru buna desfăşurare a procesiunii, Primăria şi Poliţia au lua măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi au asigurat liniştea desfăşurării acestei manifestări.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax