Connect with us

ACTUALITATE

Anchetă MAI la Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj după înmormântarea colonelului de Securitate Ioan D. Gocan

Publicat


Comisia MAI anchetează Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj după înmormântarea cu onoruri militare a lui Ioan D. Gocan, fost colonel de Securitate cunoscut și pentru anchetele făcute împotriva Doinei Cornea. Situația este necunoscută pentru IJJ Cluj.

După înmormântarea din ziua de 06.11.2020 cu onoruri militare a fostului colonel de Securitate Ioan D. Gocan, a fost sesizat Ministerul Afacerilor Interne și au început o anchetă în acest sens la Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj. Sorin Despina, purtătorul de cuvânt MAI declară pentru G4Media.ro ca îi este necunoscută această situație și afirmă că Jandarmeria nu are o bază de date cu militarii care au comis infracțiuni și nu este în atribuția lor de a ține o evidență cadrelor militare cu un istoric penal.

Ioan D. Gocan este cunoscut pentru faptul ca a anchetat-o pe Doina Cornea, scriitoare care s-a remarcat pentru atitudinea sa anticomunistă și pentru faptul ca instanța a constatat ca a făcut poliție politică pe perioada regimului comunist.

„Cadrele militare ale M.A.I. au dreptul, la cererea familiei, la o ceremonie de înmormântare cu onoruri militare”

Totodată în urma unui ordinului 64 eliberat pe 30 aprilie 2014 de Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, este permis că orice colaborator sau lucrător de ai Securității să dispună de dreptul la onoruri militare la cerința familiei. Excepția o fac doar cei cărora li s-a aplicat o ,,măsură de degradare militară” în urma unui ordin de ministru conform Articolului 42 din ordinul 64/30.04.2020.

„În conformitate cu O.M.A.I nr.64 din 2014, cadrele militare ale M.A.I. au dreptul, la cererea familiei, la o ceremonie de înmormântare cu onoruri militare. În condițiile în care nu a existat o măsură complementară de degradare militară, persoana la care se face referire avea dreptul la onoruri militare. Facem totodată precizarea că la respectiva înmormântare nu a participat niciun reprezentant al conducerii instituției noastre”, a transmis Jandarmeria Cluj.

Contactat de către Cluj24.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Mariana Barbu, a declarat că fostele cadre militare au dreptul la onoruri militare, la cererea familiei, conform Ordinului MAI nr.64 din 2014.

”În condițiile în care nu a existat o măsură complementară de degradare, dânsul avea gradul de colonel, avea dreptul la onoruri militare. Orice cadru militar are dreptul la așa ceva în cazul în care există solicitare”, a spus Barbu.

Dana Coțovanu

Citește și: Fost securist condamnat, înmormântat cu onoruri militare la Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Dan Tanasă (AUR): “Nicolae Ciucă: „eroul” care ne minte pe față”

Publicat

Tanasă

Deputatul Dan Tanasă, purtătorul de cuvânt al AUR, consideră că România nu are nevoie de eroi falși, precum Nicolae Ciucă, și că românii au nevoie de lideri adevărați!

“Nicolae Ciucă sau „eroul de la Nassiriya” sau cum s-a încercat transformarea acestui mit al ostașului în realitate! Vă este clar, acum, că Nicolae Ciucă nu este ceea ce pare? Campania sa pentru președinția României, bazată pe o imagine eronată de erou național, creată din fragmente de adevăr și minciuni gogonate este o falsificare a realității.

„Un ostaș în slujba țării” este doar o altă etapă a acestei încercări de mistificare a realității. Totul se dovedește a fi doar o insultă la adresa celor care au servit onest în teatrele de operațiuni și o palmă dată întregului popor român.

Fals eroism

Respect haina militară, îi respect pe toți ostașii acestei țări, tocmai de aceea nu o să mă refer la Nicolae Ciucă – generalul, ci la Nicolae Ciucă – omul politic.

Acesta a lăsat cu bună știință un mit să se dezvolte, nu a contrazis niciodată prezentările elogioase, și acum, în pragul campanii prezidențiale, încă se folosește de acest fals eroism pentru a-și construi imaginea.

Dar adevărul este altul și iese la lumină, prezentat chiar de anchetele jurnalistice care încep să devină un coșmar pentru partidul din Aleea Modrogan, Nr. 1.

În 2003, bătălia reală de la Nassiriya, în care au murit zeci de soldați americani și britanici, s-a încheiat înainte ca Ciucă să ajungă în Irak. Când Ciucă a ajuns acolo, românii conduși de el nu au fost implicați în luptele directe, iar rolul lor a fost unul de flancare, departe de linia frontului.

Românii merită mai mult

Mai mult, în timpul unui atac în care colegii săi italieni erau prinși într-o ambuscadă, Ciucă a refuzat să le vină în ajutor, sub pretextul că nu avea aprobare de la București.

Sunt lucruri pe care presa de investigații le prezintă. Aceasta nu este conduita unui „erou”.

Îmi este imposibil de înțeles cum un asemenea om ar putea aspira la cea mai înaltă funcție în stat. Nicolae Ciucă, cu tot sprijinul consultanților săi străini plătiți cu bani grei, este doar o copie nereușită a lui Petr Pavel, actualul președinte al Cehiei, și el fost militar.

Să fie clar: nu contest meritele generale ale unui militar, dar să încerci să prezinți altfel faptele din teren și să expui o imagine falsă pentru a câștiga capital politic este de neacceptat.

România nu are nevoie de eroi falși! Românii merită mai mult și au nevoie de lideri adevărați!”, spune Dan Tanasă.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „Festival du Bonheur pour le gourmands” aduce delicii culinare în premieră la Cluj, în Iulius Parc

Publicat

festival

„Festival du Bonheur pour le gourmands” vine în premieră la Cluj, în Iulius Parc, cu multe surprize pentru pasionații de delicii culinare. Pregătește-te pentru un festival al aromelor culinare și bucură-te de atmosfera energică și dinamică!

Gastronomia street-food este recunoscută și apreciată de toată lumea pentru preparatele diverse, aparținând unor zone culturale diferite, dar și pentru bucuria cu care îi adună în jurul său pe cei dornici să experimenteze delicii.

Până duminică, 8 septembrie 2024, Iulius Parc găzduiește 14 foodtruck-uri, într-un line-up culinar care explorează preparate din toate colțurile lumii.

De la gastronomia americană, renumită pentru gustul suculent și crunchy, mâncarea mediteraneeană, asezonată cu diferite sosuri și până la preparatele inspirate din bucătăria tradițională românească, festivalul acoperă toată gama de preferințe.

Muzică și mâncăruri delicioase

Clujenii se vor putea bucura de întreg sistemul solar, care „va fi adus” în Iulius Parc: planetele uriașe vor fi decorul ideal pentru sesiuni foto și cu siguranță îi vor încânta pe cei mici, dar și pe cei mai mari.

Line-upul culinar este completat de muzica remixată de Adi Todoran, BAKU, CÉLAVI și mulți alții, care vor întreține atmosfera în fiecare seară a festivalului.

Pregătește-te să fii răsfățat cu mâncăruri delicioase, să vibrezi împreună cu prietenii tăi pe ritmurile DJ-ilor și să creezi amintiri de neuitat! Mai multe informații despre Festival du Bonheur pour le gourmands puteți afla accesând pagina de Facebook a evenimentului.

Line-up culinar

Churros by Pokka, Delice waffle, Festifry, Gogosi, Jerry’s pizza, Knafeida, MEATinc., Mexican Bizness, Pasta Van, Parfum de Gratar, Romanian Burger, Streetbites, Vagabundos Food Truck, Hotdog grill.

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenzi de aproape 20.000 de lei date de ITM Cluj la benzinării. Nereguli constatate

Publicat

benzinarie carburanti pixabay

Inspectorii ITM Cluj au efectuat controale  la un număr de 20 de angajatori din județul Cluj din domeniul depozitării si comercializării carburanților auto și s-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum total de 18.500 lei.

Astfel, patru societăți comerciale au fost sancționate contravențional cu un număr de cinci amenzi, pentru: neorganizarea evidenței orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere și de sfârșit ale  programului de lucru pentru fiecare salariat în parte; neasigurarea supravegherii purtării echipamentului individual de protecție de către lucrători; neasigurarea autorizării operatorului care deservea stația GPL; lipsa instruirii lucrătorilor în domeniului securității și sănătății în muncă; lipsa semnalizării zonelor cu pericol de explozie.

Reprezentanții ITM Cluj au desfăsurat în perioada 02.09-04.09.2024  acţiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca si pentru verificarea modului in care sunt respectate cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor, de către angajatorii care desfasoara activitati de depozitare si comercializare a carburantilor auto.

Motivarea campaniei

”Acțiunile Inspecției Muncii din anul 2023 în unitățile de distribuție a carburanților auto, generate și de unele evenimente grave cu consecințe deosebite asupra sănătății și securității lucrătorilor, precum și asupra altor persoane aflate în apropiere, au relevat faptul că nu toți angajatorii din acest domeniu respectă prevederile legale privind cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum și prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă.

Ca urmare a numărului mare de neconformități identificate, respectiv a numărului mare de măsuri dispuse, a apărut necesitatea continuării acestor demersuri prin inițierea și desfășurarea unei noi campanii naționale de verificare în acest domeniu”, a precizat ITM Cluj.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Adrian Marian: Victoria lui Mircea Lucescu

Publicat

Lucescu

Bogăția unei țări nu este determinată de bogățiile solului, subsolului sau frumusețea peisajului, ci de inteligența și educația populației care ocupă acel teritoriu. Parafrazând, extrapolând, am spune că valoarea și perspectiva sportivă a unei țări nu este determinată de numărul de medalii sau anumite valori individuale ori de moment, ci de calitatea antrenorilor și valorilor manageriale implicate în sport.

Exagerând oarecum retoric, unul dintre cei mai mari jurnaliști de sport din România, Ioan Chirilă, spunea că recunoaște doar trei antrenori în sportul românesc –  Ion Țiriac în tenis, Bela Karoly în gimnastică și Mircea Lucescu în fotbal.

Despre Lucescu , un alt fotbalist uriaș, magicianul Nicolae Dobrin într-o carte autobiografică, zicea că-i un om și fotbalist de excepție, dar nu s-a realizat ca și jucător la un nivel și mai înalt pentru că pe primul loc la el era școala, nu fotbalul. Excepțional surprins adevărul, într-adevăr, Mircea Lucescu nu a neglijat niciodată școala în ciuda giganticei pasiuni pentru fotbal. A încercat să insufle respectul și dragostea de școală și elevilor săi, iar Ioan Andone, cu un ales respect, povestește că în toate deplasările vizitau muzee și principalele atracții culturale în oraș.

Un martor ocular povestește că o profesoară universitară de la Comerț Exterior a întrebat la un sfârșit de semestru studenții dacă îl cunosc pe colegul lor Mircea Sandu, pe atunci jucător la Sportul Studențesc și mai apoi președinte al Federației Române de Fotbal. Studenții nu îl cunoșteau, iar profesoara i-a rugat să îi transmită lui Sandu ( zis ”Nașul” vânzător/trădător de meciuri) să mai meargă și la facultate pentru că Lucescu a fost și el student acolo și era un student exemplar.

A învățat franceza, italiana, portugheza

Un fost talent pierdut al fotbalului românesc, Năsturescu amintea cum în cantonamente ei jucau table, remi, cărți, iar Mircea Lucescu învăța de unul singur franceză. De altfel, jurnaliștii italieni au rămas amorezați când după celebrul meci din 1983 în care România a învins Italia, antrenorul Naționalei României, Mircea Lucescu a răspuns direct în italiană întrebărilor.  La mare maturitate a învățat și portugheza pentru a-i antrena mai bine pe puștii aduși din Brazilia în Europa la care le creștea cota de zeci de ori.

Singur că a avut și sincope. Dar oamenii deștepți au știut să-l prețuiască. Când galeria din tribune de la Donețk îl huiduia pentru că echipa trecea printr-o perioadă mai proastă, patronul lui Șahtior, Rinat Ahmetov, a venit cu avionul personal i-a dublat salariul, a prelungit contractul cu el cu 5 ani și a făcut public acest lucru. A închis gura tuturor, iar Lucescu a răspuns câștigând cupe europene ale cluburilor și campionate naționale.

În Italia a promovat de două ori cu Brescia și valoarea l-a impus la Internationale Milano în sezonul 1998-1999. A început fulminant campionatul cu o serie incredibilă de victorii cu peste 4, 5 goluri marcate pe meci. Un odios complot al vedetelor italiene era evident pentru că se vedea că pe teren își dau viața pentru echipă în special ”extraherii” sudamericani si alții (Zaneti, Simeone, Ivan Zamorano s.a) în timp ce superstarurile italiene mimează. Masimo Morati a declarat că a fost cel mai bun antrenor pe care l-a avut vreodată la Internationale Milano, dar a fost sabotat și silit să plece. Morati a dat afară la sfârșitul acelui campionat nu mai puțin decat 9 jucători, unii cu nume foarte sonore: Bergomi, Bagio, Pagliuca.

Rezultate de excepție în Turcia

În Turcia a câstigat campionatul după 50 de ani cu Beșiktaș, iar cu Galatasaray a câștigat Supercupa Europei și apoi, ca antrenor al Naționalei Turciei a pus bazele unei reprezentative de tineri care au impresionat la Euro 2024.

A revitalizat total fotbalul românesc când a venit la Rapid două campionate. A câștigat un campionat, iar într-un an Federația ”Nașului ” l-a furat cu nemernicie prin arbitraj si al luat locul doi și ” doar ” Cupa României.

Înainte de toate, ca antrenor la 37 de ani al Naționalei României a reușit în 1984 să ne califice la Europene de pe locul 4 valoric după Italia (campioană mondială en titre), Cehia (vicecampioană mondială) și Suedia ( cândva și ea vicecampioană mondială) , iar la acele campionate europene am fost clasați pe locul 7. Șapte în Europa !

A luat ca antrenor – jucător Corvinul Hunedoara și a transformat niște anonimi în internaționali- Petcu, Bogdan, Văetuș, Alexa, iar pe unii i-a crescut încât și-au găsit loc definitiv în galeria marilor jucători din istoria campionatului – Klein, Rednic, Andone, Mateuț, Gabor !

A fost dat afară de la Națională după o senzațională victorie cu 4-0 împotriva Austriei să-i facă loc lui Jenei.

Dinamo a lui Luce

Unii spun că nu a fost cea mai titrată, însă cea mai valoroasă echipa de fotbal românească din toate timpurile a fost Dinamo 1988-1990 formată integral de el. Din acea echipă  au fost selectați nu câțiva , ci 12 fotbalisti in Lotul Romania de la Campionatul din Italia 1990. A fost prăduită echipa și clubul de hoți.

Mai impresionante decât cupele europene și trofeele naționale, rămân reușitele de senzație în selectarea și promovarea unor jucători sau reinventarea altora. L-a reinventat pe Balaci ca și coordonator de joc, i-a vindecat depresia lui Cămătaru, cel mai hulit fotbalist din țară la un moment dat, și l-a făcut super golgeter. L-a reînviat pe Boloni, un jucător absolut uitat, și i-a dat încredere pentru a fi creier al echipei  la națională și la Steaua. Răducioiu, Lupu, Lupescu, Șumudică, Timofte nu ar fi fost cunoscuți fără el și atâția brazilieni de la Șahtior și tineri de  la alte echipe.

Diego Simeone, cel mai bine plătit antrenor din lume, spune că la 17 ani când l-a transferat Lucescu la Pisa, cel puțin odată pe săptămână îl lua acasă în familie la masă pentru a-i da curaj și încredere. Și i-a dat și lui și multor altora.

Nu i s-au mai dat șanse lui Lucescu să antreneze nici Generatia de aur în 1994 sau 98 nici generatia  talentată a lui Chivu și Mutu. S-au temut de el, l-au invidiat și invidia naște ură.

Din patriotism

Situația de acum este atât de gravă încât merituosul antrenor Edi Iordănescu care își cunoaște cel mai bine oamenii și-a dat demisia. Componenții naționalei României (în afară de Denis Man) nu mai joacă nimic pe nicăieri. Echipele de club românești sunt umilite de echipe din Cipru, Kazahstan, Slovenia, Danemarca.

În condițiile acestea cel care a fost căpitan la 19 ani pe Wembley , în 1969, al Naționalei României a venit să se bată ! A venit (poate) să ia bătaie la 79 de ani !

El nu mai are nevoie nici de bani, nici de glorie. A venit din patriotism. Un cuvânt transformat în ridicol de prea mulți potentați ai zilei de azi !  Este poate un risc să publici un asemenea text cu o oră înainte de meci, dar este cert că Mircea Lucescu are deja o victorie. O mare victorie a patriotismului, a sacrificiului, a generozității celui care a mai venit să dea ceva sportului și fotbalului românesc din ceea ce știe. ȘTIE !

Are un meci cu o echipă cu jucători mai scumpi, mai bine cotați, mai buni decât ai noștri. Mai poate face minuni Mircea Lucescu? Hai România!

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax