Connect with us

ACTUALITATE

Anchetă MAI la Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj după înmormântarea colonelului de Securitate Ioan D. Gocan

Publicat


Comisia MAI anchetează Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj după înmormântarea cu onoruri militare a lui Ioan D. Gocan, fost colonel de Securitate cunoscut și pentru anchetele făcute împotriva Doinei Cornea. Situația este necunoscută pentru IJJ Cluj.

După înmormântarea din ziua de 06.11.2020 cu onoruri militare a fostului colonel de Securitate Ioan D. Gocan, a fost sesizat Ministerul Afacerilor Interne și au început o anchetă în acest sens la Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj. Sorin Despina, purtătorul de cuvânt MAI declară pentru G4Media.ro ca îi este necunoscută această situație și afirmă că Jandarmeria nu are o bază de date cu militarii care au comis infracțiuni și nu este în atribuția lor de a ține o evidență cadrelor militare cu un istoric penal.

Ioan D. Gocan este cunoscut pentru faptul ca a anchetat-o pe Doina Cornea, scriitoare care s-a remarcat pentru atitudinea sa anticomunistă și pentru faptul ca instanța a constatat ca a făcut poliție politică pe perioada regimului comunist.

„Cadrele militare ale M.A.I. au dreptul, la cererea familiei, la o ceremonie de înmormântare cu onoruri militare”

Totodată în urma unui ordinului 64 eliberat pe 30 aprilie 2014 de Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, este permis că orice colaborator sau lucrător de ai Securității să dispună de dreptul la onoruri militare la cerința familiei. Excepția o fac doar cei cărora li s-a aplicat o ,,măsură de degradare militară” în urma unui ordin de ministru conform Articolului 42 din ordinul 64/30.04.2020.

„În conformitate cu O.M.A.I nr.64 din 2014, cadrele militare ale M.A.I. au dreptul, la cererea familiei, la o ceremonie de înmormântare cu onoruri militare. În condițiile în care nu a existat o măsură complementară de degradare militară, persoana la care se face referire avea dreptul la onoruri militare. Facem totodată precizarea că la respectiva înmormântare nu a participat niciun reprezentant al conducerii instituției noastre”, a transmis Jandarmeria Cluj.

Contactat de către Cluj24.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Mariana Barbu, a declarat că fostele cadre militare au dreptul la onoruri militare, la cererea familiei, conform Ordinului MAI nr.64 din 2014.

”În condițiile în care nu a existat o măsură complementară de degradare, dânsul avea gradul de colonel, avea dreptul la onoruri militare. Orice cadru militar are dreptul la așa ceva în cazul în care există solicitare”, a spus Barbu.

Dana Coțovanu

Citește și: Fost securist condamnat, înmormântat cu onoruri militare la Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Când ar putea avea loc alegerile prezidențiale anul viitor. Decizia coaliției de la guvernare

Publicat

prezidențiale

Coaliția PSD-PNL-UDMR ar fi stabilit, sâmbătă, în principiu, data organizării alegerilor prezidențiale. Turul 1 ar putea avea loc pe 23 martie 2025, iar turul 2 pe 6 aprilie. Campania electorală ar putea începe pe 23 februarie 2025, potrivit surselor politice citate de Mediafax.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie a fost anulat de CCR după ce s-au constatat ingerințe externe în campania electorală și promovare agresivă pe rețea TikTok a candidatului independent Călin Georgescu care a avut darul de a vicia rezultatul scrutinului.

De asemenea, s-ar fi decis adoptarea ordonanței „trenuleț” în ședința de guvern programată pentru luni.

Conform surselor, bugetul pentru anul viitor va fi finalizat și adoptat de guvern în prima săptămână din ianuarie și va fi supus aprobării Parlamentului într-o ședință extraordinară.

Un alt punct important convenit a fost reducerea cheltuielilor statului cu 1% din PIB.

Prognoze penntru guvernare

Discuțiile au avut în vedere și stabilirea clară a trei piloni esențiali de abordare a guvernării pentru anul 2025:

1. Stoparea cheltuielilor nejustificate.
2. Creșterea veniturilor existente.
3. Generarea de venituri noi prin măsuri economice sustenabile.

Față de bugetul inițial, guvernul a cheltuit în anul 2024 o sumă suplimentară de 69 de miliarde de lei, reprezentând 3,92% din PIB, pentru diverse măsuri, inclusiv:

• Susținerea programelor sociale.
• Investiții în infrastructură.
• Sprijinirea categoriilor vulnerabile.
• Creșterea finanțării pentru sistemul de sănătate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânără din Republica Moldova, dispărută la Cluj-Napoca din 10 decembrie. Este căutată de Poliție. Dacă o vedeți, sunați la 112

Publicat

De

disparuta

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, sâmbătă, de un bărbat în vârstă de 55 de ani, din Republica Moldova, cu privire la faptul că nu a mai reușit să ia legătura cu fiica sa, Victoria Coleșnic, în vârstă de 27 de ani, din data de 10 decembrie a.c., aceasta locuind în municipiul Cluj-Napoca.

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,60 m, greutate aproximativă 50 de kg, ochii căprui, părul șaten.

Nu se cunoaște vestimentația de la momentul plecării.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânăra plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, transmit polițiștii clujeni

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cât va costa PARCAREA la Cluj Arena din 2025

Publicat

Cluj Arena ora pamantului

Din 2025 se modifică tarifele de parcare la Cluj Arena. Consilierii județeni au aprobat majorarea acestora cu 50%.

Astfel, tariful va crește de la 1,68 lei/oră la 2,52 lei/oră.

Cât va costa PARCAREA la Cluj Arena din 2025

Direcţia de Administrare şi Exploatare a Stadionului Cluj Arena a comunicat rectificările propuse nivelului taxelor /tarifelor utilizate în prezent în vederea exploatării imobilului Cluj-Arena.

Care vor fi noile tarife în 2025

Pentru 2025 se propun următoarele modificări:

– majorarea taxei, pentru folosirea parcării subterane sau supraterane, în afara competițiilor, de la 1,68 lei/oră/auto, plus TVA, la 2,52 lei/ oră/auto, plus TVA;
– majorarea taxei, privind închirierea de spații publicitare exterioare arenei – tarif minim de la 35,00 lei/mp/lună, plus TVA, la 40,00 lei/mp/lună, plus TVA;
– majorarea taxei pentru închirierea de spații destinate depozitării unor materiale de la 10,00 lei/mp/lună, plus TVA, la 12,61 lei/mp/lună, plus TVA;
– majorarea taxei privind închirierea sălii multifuncționale VIP etaj 2 sau zona VIP – lojă+ terasă etaj 3, de la 5.000,00 lei/8 ore/etaj, plus TVA, la 6.000,00 lei/8 ore/etaj, plus TVA;
– majorarea taxei pentru închirierea arenei pentru concerte, festivaluri, spectacole și întruniri cu caracter comercial, de la 25.000,00 lei/zi, plus TVA, la 30.000,00 lei/zi, plus TVA;
– diminuarea taxei – încărcare stație electrică de la 1,68 Lei/kWh, plus TVA, la 1,24 lei/ kWh, plus TVA”.

Celelalte taxe și tarife se păstrează la nivelul anului 2024.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. UPDATE. Mașină răsturnată cu roțile-n sus la Cornești. Două persoane, evaluate de SMURD

Publicat

mașină

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit, sâmbătă,  la un accident rutier petrecut pe raza localității Cornești.

”Echipajele operative au găsit la fața locului un autoturism răsturnat, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Două persoane au fost evaluate de către paramedicii SMURD și au refuzat ulterior transportul la spital”, arată ISU Cluj.

UPDATE. Într-o curbă la dreapta

Polițiștii clujeni au precizat, la tândul lor, că, din primele cercetări efectuate la fața locului, s-a constatat că un bărbat de 42 de ani, din Turda, care conducea un autoturism în direcția localității Iara, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare într-o curbă la dreapta. Vehiculul s-a răsturnat în afara părții carosabile.

”Cei patru ocupanți ai autoturismului nu au solicitat transportul la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii evenimentului”, precizează IPJ Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate