ADMINISTRAȚIE
ANCHETĂ Cum înțelegem să ne promovăm istoria de milenii la Cluj-Napoca: acoperim, astupăm sau dosim vestigiile romane

În timp ce în statele europene civilizate, autoritățile fac orice e posibil pentru a le prezenta turiștilor istoria de milenii, ajungând să facă investiții serioase pentru a arăta, să zicem, câteva pietre funerare, la noi e invers: astupăm, acoperim sau ascundem aceste vestigii.
Cluj24.ro a documentat un articol de presă care vizează situația vestigiilor romane din Cluj și de la mall-ul VIVO!. Ancheta jurnalistică a plecat de la sesizarea că piesele romane din mall au fost acoperite, iar cele din clădirea Domus Business Center nu mai sunt la vedere.
Vestigiile romane de la VIVO!
Pe un hol din interiorul centrului comercial VIVO! Cluj-Napoca (fost POLUS Center – n.r.), se aflau încă de la deschidere mai multe piese din epoca romană și nu numai, unele dintre ele, conform arheologilor, cu o vechime de peste 3.000 de ani. Ele puteau fi văzute de clienții mall-ului într-un sit arheologic, protejat de un strat de sticlă securizată.
Însă de o perioadă, vestigiile romane au fost acoperite, iar peste această sticlă a fost așezat un linoleum. Cel mai probabil, acoperirea vestigiilor romane de la VIVO! a fost făcută odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a centrului comercial de la sfârșitul lunii octombrie 2019.
Întrebările privind situl de la VIVO!
Cluj24.ro a adresat o serie de întrebări conducerii centrului comercial VIVO! Cluj-Napoca referitoare la acest subiect, interesându-ne, printre altele, cine a decis să acopere situl cu vestigiile romane și dacă nu erau obligați să le păstreze la vedere pentru clienții mall-ului.
Întrebările cluj24.ro au fost trimise în urmă cu trei săptămâni (mai precis pe 31 august 2021 – n.r.) reprezentantului centrului comercial, Ancuța Fărcaș, marketing manager. Reporterul cluj24.ro s-a interesat săptămânal despre situația răspunsurilor, iar de fiecare dată a fost asigurat „că se lucrează la ele”.
După trei săptămâni de tăcere din partea conducerii mall-ului, cluj24.ro a primit răspunsul luni, 20 septembrie. Acesta, însă, pare o bătaie de joc la adresa cunoscătorilor de istorie, dar nu numai.
Iată lista cu întrebări adresate conducerii VIVO!:
- Cine a luat decizia de a astupa vestigiile romane?
- De când a fost luată această măsură?
- Care este motivul?
- Nu erați obligați să le păstrați la vedere pentru a fi văzute de trecători?
- Ce s-a întâmplat cu piesele aflate în sit?
Care a fost răspunsul conducerii VIVO!
„În ceea ce privește interesul dumneavoastră pentru vestigiile arheologice care se aflau pe perimetrul șantierului de construcție al VIVO! vă rugăm să rețineți că acestea au fost relocate în cadrul unui proces direcționat de autoritățile locale și centrale.
Întrucât acest proces a avut loc încă din timpul perioadei de construcție a centrului comercial, detaliile specifice pe care le căutați necesită consultări de arhivă care durează mai mult timp.
Totodată, puteți contacta și autoritățile locale în această privință, iar noi vom reveni cât mai curând posibil. Răspunsul este în totală concordanță cu cel al conducerii centrului comercial VIVO!”, a declarat Ancuța Fărcaș.
Vestigii vechi de peste 4.500 de ani
Pe de altă parte, înainte de inaugurarea Polus Center, în 2007, reprezentanții centrului comercial spuneau că cele trei ringuri funerare cu piese romane descoperite în timpul construcției mall-ului vor fi puse în valoare în cadrul unui parc tematic, lucru care nu s-a întâmplat nici până acum, la 14 ani după aceste declarații.
Cele trei ringuri funerare de Epoca Bronzului, descoperite odată cu deschiderea șantierului de la POLUS, sunt considerate valori deosebit de importante pentru istoria Transilvaniei.
Mihai Rotea, arheologul care s-a ocupat cu studierea vestigiilor descoperite pe şantierul de la Polus Center, declara, în iunie 2010, că ringurile datează din perioada 2.500 – 2.000 înainte de Hristos.
Ringurile funerare romane au „modernizat” magazinul cu flori
„Noi le-am încadrat în cultura arheologică a grupului Copăceni. Este un monument extrem de important care, de fapt, este reprezentat de acele ringuri funerare, ce înconjoară o movilă sub care se află morminte. În vârful movilei se află un menhir (bloc de piatră care înfăţişează o zeitate – n.r.). Părţi din aceste statui au fost transportate la muzeu“, a spus arheologul.
Mihai Rotea afirma în presa locală că sub cele trei ringuri funerare, s-au descoperit 40 de morminte care datează din Epoca de Bronz timpurie.
La 14 ani de la deschiderea POLUS Center și tot atâția ani de la promisiunea unui parc arhelogic, nimic nu s-a făcut. Pietrele funerare au fost așezate ca rondouri de flori în curtea Flower Time, magazinul de comercializare a plantelor de lângă mall-ul VIVO!
Ele sunt așezate într-un colț al magazinului de plante, pe partea dinspre șosea, și doar un foarte bun cunoscător al subiectului și-ar putea da seama ce reprezintă ele.
„Noi așa le-am găsit aici, și așa le-am lăsat. Ni s-a spus să nu le mutăm în altă parte”, a declarat, pentru cluj24.ro, Ovidiu Ludu, managerul „Flower Time”.
Nici vestigiile din Piața Muzeului nu mai sunt la vedere
Nici ruinele romane din Piața Muzeului, peste care s-a construit clădirea de birouri Domus Business Center, de pe strada Victor Deleu, nr.1, nu mai sunt la vedere. Ruinele se aflau la subsolul clădirii care a fost construită pe piloni, tocmai pentru ca ele să fie vizibile. Din acest motiv, situl fusese acoperit cu sticlă securizată transparentă.
Vestigiile romane din Piața Muzeului datează de dinainte de cucerirea Daciei de către romani. Situl include și necropole romane din secolul al II-lea până în al IV-lea, dar și vestigii feudale și medievale.
De altfel, pentru obținerea autorizației de construire, proprietarii clădirii s-au angajat să asigure accesul la subsol, pentru vizitarea ruinelor. Conform actualcj.ro, lucrările au început în 2012 şi au fost încheiate în toamna anului următor.
După finalizarea construcției, Septimiu Pop, unul dintre inițiatorii proiectului Domus Business Center, declara în presa locală, în mai 2015, că la parter ar vrea să organizeze expoziții și lansări de carte, iar cu ocazia asta ar putea fi vizitate și vestigiile romane de la subsol.
La parter, au funcționat la început un wine bar şi o galerie de artă. Din 2017, locul wine bar-ului a fost luat de un alt chiriaș: Form Cafe. În timpul documentării, reporterul cluj24.ro a vizitat cafe-bar-ul, dar n-a dat de situl arheologic.

Cluj24.ro vorbit cu reprezentantul de pe Comunicare de la Form Cafe. Se pare că în urma unor lucrări de renovare a spațiului de la parter, partea în care se afla situl arheologic a fost despărțită de cafe-bar și are o intrare separată.
„Există acces la vestigiile respective cu orar afișat și cu program. Există chiar o intrare separată cu ușă și cu trepte. Oricine are acces. Însă mai multe puteți afla de la proprietarul imobilului, că noi suntem chiriași acolo”, a declarat Camelia Pojar.
Cluj24.ro a încercat să-l contacteze pe Septimiu Pop în cursul zilei de azi pentru a discuta despre acest subiect, dar cu toate stăruințele, n-a reușit.
În ce stare sunt vestigiile de la Galeriile Ferdinand și din fața statuii regelui Matia Corvin
Vestigii romane sunt și la parterul Galeriilor Ferdinand, de pe strada Regele Ferdinand, din centrul Clujului. Ca și la VIVO! sau Domus Business Center, ele au fost expuse trecătorilor într-un sit protejat cu sticlă securizată transparentă.
Chiar dacă sticla s-a zgâriat de-a lungul vremii, iar înăuntrul sitului s-a creat condens, vestigiile de la parterul Galeriilor Ferdinand n-au fost acoperite și nici astupate.
Cele mai vizibile ruine romane sunt cele din vecinătatea statuii regelui Matia Corvin, din centrul Clujului. E adevărat, ele sunt la exterior, n-au probleme cu condensul și poate din acest motiv sunt și cele care pot fi admirate cel mai bine de turiști. La ora documentării acestui articol, un funcționar al administrației locale spăla de zor cu mopul sticla protectoare a sitului.
Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj
L-am întrebat pe directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, Felix Marcu (foto, jos) dacă proprietarii clădirilor n-aveau obligația de a păstra la vedere ruinele romane.
„Nu neapărat, nu era o obligație, era o propunere de la început: ruinele să fie conservate în situri. Și asta s-a și întâmplat. Și n-au fost distruse. Sigur că, în general, noi propunem să fie și valorificate. Au și fost făcute ceva expoziții cu piesele descoperite la Polus.
Problema cu sticla nu era o obligație, ci o recomandare. Și problema – până la urmă și de aceea situl a și fost astupat – este că e una dintre cele mai improprii metode de valorificare, deoarece se produce condens. De exemplu, la Galeriile Ferdinand situl n-a fost astupat, dar nu se mai vede nimic prin sticla aceea.
Uneori se potrivește, alteori, nu. Acolo unde este spațiu închis ca într-un acvariu, așa cum a fost la Polus (acum VIVO! – n.r.), sau cum întâlnim la Galeriile Ferdinand sau la clădirea de pe Victor Deleu, fiind și un spațiu de trafic, e foarte greu să le ții.
În cele trei cazuri, e problematic, adică e foarte greu de păstrat monumentele. Și-n afară de asta, vestigiile în sine sunt afectate, pentru că se menține umezeala ridicată și nu e în regulă. Nici măcar pentru ziduri nu e OK. Oricum am da-o, cea mai bună formă de conservare a ruinelor e astuparea și menținerea lor sub pământ.
Acuma, sigur că asta nu înseamnă și valorificare, dar pot fi valorificate și-n alte moduri, nu neapărat să le vezi în totalitate. Dar asta e o discuție mai lungă”, a declarat, pentru Cluj24.ro, Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Pompierii din Cluj-Napoca au intervenit, sâmbătă dimineață, pe Centura Apahida-Vâlcele, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat la un autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat preponderent la compartimentul motor al unui autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele. Solicitarea a venit în jurul orei 06.50, iar incendiul a fost stins în limitele găsite. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, flăcările izbucnind, cel mai probabil, din cauza unei defecțiuni electrice”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Un nou COD GALBEN de vreme rea pentru Cluj. Ploi, vijelii și grindină în zona montană, până duminică

Vremea instabilă persistă la Cluj, în zona de munte.
Sunt așteptate ploi torențiale, vijelii, dar și căderi de grindină.
Un nou COD GALBEN de vreme rea pentru Cluj
Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru zona montană a Clujului. Avertizarea este în vigoare începând de sâmbătă, 26 aprilie, ora 10.00 și până duminică, 27 aprilie, ora 10.00.
Potrivit meteorologilor, în această perioadă vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50-70 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-30 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 50 de litri pe metru pătrat.

Un sistem de escrocare la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate face ravagii în Europa. Vânzătorii necinstiți au folosit bucăți de țesătură în loc de airbag-uri.
Aproximativ 16.000 de mașini – numărul de vehicule pe care gruparea infracțională le-a adus din Statele Unite și Canada în țările europene începând cu 2020. Evaziunea fiscală se ridică la peste 31 de milioane de euro, iar mașini care au suferit daune atât de importante încât pun în pericol viața șoferilor și a pasagerilor au fost vândute în diferite țări europene.
STUDIU. Sistem de ESCROCARE la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate din Europa
Autoritățile din Lituania și Germania și-au unit forțele și au identificat o metodă la scară largă de a escroca cumpărătorii de mașini rulate din Europa.
Escrocii operau în multe țări europene
Autoritățile din Lituania aduc la cunoștința publicului că gruparea infracțională activează în mai multe țări europene printre care și Germania, Lituania, Letonia, Estonia, România, Ungaria, Ucraina, Portugalia, Țările de Jos și Belgia.
Potrivit oamenilor legii, a fost declanșată o anchetă preliminară pentru evaziunea fiscală comisă de un grup infracțional. În cadrul anchetei s-a descoperit și că mașinile importate erau reparate foarte slab, resturi de țesături sau îmbrăcăminte fiind „instalate” în locul airbag-urilor. Câteva dintre aceste vehicule au fost deja identificate în Germania și scoase de pe drumuri, dar numărul exact de mașini de acest fel care sunt încă în uz rămâne necunoscut.
Daunele ascunse sunt încă o problemă răspândită în Europa de Est
Informațiile carVertical, companie de date istorice auto, arată că în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere cu mașini second hand – reprezentând 1 din 20 de vehicule vândute în Europa – sunt șanse deosebit de mari să se comită fraude. Cercetările anuale ale carVertical pentru calcularea Indicelui de Transparență a Pieței au arătat că țările cele mai puțin transparente sunt Ucraina, Letonia, Lituania, România și Estonia.
O proporție mare de mașini care au kilometrajul dat înapoi și care au suferit daune, un parc de vehicule învechit și rate ridicate de import fac ca aceste piețe să fie considerate extrem de netransparente și riscante.
Consumatorii est-europeni au de obicei o putere de cumpărare mai mică în comparație cu cei din Europa de Vest. Prin urmare, există o cerere ridicată pentru mașini mai ieftine, cele rulate fiind deseori preferate în detrimentul celor noi. Importatorii și dealerii profită de acest tip de cerere aducând vehicule mai vechi sau deteriorate din țările europene mai bogate sau din SUA și vânzându-le la prețuri mai mici.
Datele carVertical evidențiază și faptul că aproximativ 7,2 % dintre mașinile importate în Europa provin din Statele Unite ale Americii. O parte semnificativă dintre acestea sunt vehicule avariate care au fost achiziționate la licitațiile susținute de companiile de asigurări, vehicule care sunt adesea reparate și revândute la prețuri atractive.
„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta”
Statisticile și numărul cazurilor depistate de fraudă subliniază faptul că este esențial să verificați istoricul oricărei mașini rulate pe care vreți s-o achiziționați deoarece acestea v-ar putea pune viața în pericol din cauza daunelor suferite în trecut.
„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta. Multe vehicule care au fost implicate în accidente majore în SUA sunt importate în Europa. Un raport care prezintă istoricul mașinii vă permite să aflați ce părți ale vehiculului au fost avariate și la cât au fost estimate costurile reparațiilor. Puteți împărtăși aceste informații cu un mecanic profesionist ca acesta să poată inspecta cu atenție modul în care au fost reparate zonele afectate”, spune Matas Buzelis, expert auto din cadrul carVertical.
Țările din Europa de Vest se confruntă cu pierderi mai mari
Ascunderea daunelor nu este singurul tip de înșelătorie pe care samsarii de mașini o folosesc pentru a profita de pe urma cumpărătorilor de vehicule second hand. În martie 2025 carVertical a estimat că fraudele care implică falsificarea kilometrajului costă țările europene în jur de 5,3 miliarde EUR anual, chiar și într-un scenariu conservator. Impactul real poate fi mai mare având în vedere că multe cazuri rămân nedetectate.
Chiar dacă modificarea odometrului este o problemă serioasă care costă economiile europene miliarde de euro în fiecare an, deciziile luate de guvernele anumitor țări sunt mai favorabile vânzătorilor de mașini necinstiți decât cumpărătorilor de mașini second hand. Acest lucru se datorează implementării fragmentate a GDPR, drepturilor de acces ale persoanelor vizate, dificultăților de schimb transfrontalier de date și altor dificultăți care complică în mod semnificativ accesul cumpărătorilor de mașini rulate la istoricul mașinilor pe care vor să le cumpere.
„Astăzi, informațiile esențiale din istoricul vehiculelor cum ar fi kilometrajul, accidentele, înregistrările de proprietate și numerele VIN rămân captive în bazele de date ale corporațiilor private sau în bazele de date naționale, creând condiții perfecte pentru comiterea de fraude în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere”, spune Rokas Medonis, CEO al carVertical.
Cele mai recente cercetări au mai arătat că, deși fraudele care implică modificarea odometrului sunt o problemă larg răspândită, impactul lor financiar este mai mare în Europa de Vest comparativ cu țările din Europa de Est.
Evaluând numărul de mașini verificate de carVertical, valoarea lor medie de piață și rata de fraudă din fiecare țară, studiul estimează că Regatul Unit pierde anual în jur de 1,4 miliarde de euro din cauza manipulării odometrelor, Franța pierde 1,15 miliarde de euro, iar Germania 1,1 miliarde de euro.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit, vineri seara, la un accident rutier petrecut între localitățile Băișoara și Iara. În accident a fost implicat un singur autoturism care, din primele date, s-a răsturnat.
”În interior s-a aflat încarcerat un bărbat de aproximativ 28 de ani, pe care echipajul de la Garda Băișoara l-a extras în siguranță.
Acesta a fost în permanență conștient și cooperant, prezentând multiple traumatisme. Victima este transportată în aceste momente la spital. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj SAJ.”, arată ISU Cluj