Connect with us
Advertisement
Advertisement

ADMINISTRAȚIE

ANCHETĂ Cum înțelegem să ne promovăm istoria de milenii la Cluj-Napoca: acoperim, astupăm sau dosim vestigiile romane

Publicat


lucrari

În timp ce în statele europene civilizate, autoritățile fac orice e posibil pentru a le prezenta turiștilor istoria de milenii, ajungând să facă investiții serioase pentru a arăta, să zicem, câteva pietre funerare, la noi e invers: astupăm, acoperim sau ascundem aceste vestigii. 

Cluj24.ro a documentat un articol de presă care vizează situația vestigiilor romane din Cluj și de la mall-ul VIVO!. Ancheta jurnalistică a plecat de la sesizarea că piesele romane din mall au fost acoperite, iar cele din clădirea Domus Business Center nu mai sunt la vedere.

Vestigiile romane de la VIVO!

Pe un hol din interiorul centrului comercial VIVO! Cluj-Napoca (fost POLUS Center – n.r.), se aflau încă de la deschidere mai multe piese din epoca romană și nu numai, unele dintre ele, conform arheologilor, cu o vechime de peste 3.000 de ani. Ele puteau fi văzute de clienții mall-ului într-un sit arheologic, protejat de un strat de sticlă securizată.

Însă de o perioadă, vestigiile romane au fost acoperite, iar peste această sticlă a fost așezat un linoleum. Cel mai probabil, acoperirea vestigiilor romane de la VIVO! a fost făcută odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a centrului comercial de la sfârșitul lunii octombrie 2019.

hol vivo

Întrebările privind situl de la VIVO!

Cluj24.ro a adresat o serie de întrebări conducerii centrului comercial VIVO! Cluj-Napoca referitoare la acest subiect, interesându-ne, printre altele, cine a decis să acopere situl cu vestigiile romane și dacă nu erau obligați să le păstreze la vedere pentru clienții mall-ului.

Întrebările cluj24.ro au fost trimise în urmă cu trei săptămâni (mai precis pe 31 august 2021 – n.r.) reprezentantului centrului comercial, Ancuța Fărcaș, marketing manager. Reporterul cluj24.ro s-a interesat săptămânal despre situația răspunsurilor, iar de fiecare dată a fost asigurat „că se lucrează la ele”.

După trei săptămâni de tăcere din partea conducerii mall-ului, cluj24.ro a primit răspunsul luni, 20 septembrie. Acesta, însă, pare o bătaie de joc la adresa cunoscătorilor de istorie, dar nu numai.

Iată lista cu întrebări adresate conducerii VIVO!:

  1. Cine a luat decizia de a astupa vestigiile romane?
  2. De când a fost luată această măsură?
  3. Care este motivul?
  4. Nu erați obligați să le păstrați la vedere pentru a fi văzute de trecători?
  5. Ce s-a întâmplat cu piesele aflate în sit?

Care a fost răspunsul conducerii VIVO!

„În ceea ce privește interesul dumneavoastră pentru vestigiile arheologice care se aflau pe perimetrul șantierului de construcție al VIVO! vă rugăm să rețineți că acestea au fost relocate în cadrul unui proces direcționat de autoritățile locale și centrale.

Întrucât acest proces a avut loc încă din timpul perioadei de construcție a centrului comercial, detaliile specifice pe care le căutați necesită consultări de arhivă care durează mai mult timp.

Totodată, puteți contacta și autoritățile locale în această privință, iar noi vom reveni cât mai curând posibil. Răspunsul este în totală concordanță cu cel al conducerii centrului comercial VIVO!”, a declarat Ancuța Fărcaș.

Vestigii vechi de peste 4.500 de ani

Pe de altă parte, înainte de inaugurarea Polus Center, în 2007, reprezentanții centrului comercial spuneau că cele trei ringuri funerare cu piese romane descoperite în timpul construcției mall-ului vor fi puse în valoare în cadrul unui parc tematic, lucru care nu s-a întâmplat nici până acum, la 14 ani după aceste declarații.

Cele trei ringuri funerare de Epoca Bronzului, descoperite odată cu deschiderea șantierului de la POLUS, sunt considerate valori deosebit de importante pentru istoria Transilvaniei.

Mihai Rotea, arheologul care s-a ocupat cu studierea vestigiilor descoperite pe şantierul de la Polus Center, declara, în iunie 2010, că ringurile datează din perioada 2.500 – 2.000 înainte de Hristos.

Ringurile funerare romane au „modernizat” magazinul cu flori

„Noi le-am încadrat în cultura arheologică a grupului Copăceni. Este un monument extrem de important care, de fapt, este reprezentat de acele ringuri funerare, ce înconjoară o movilă sub care se află morminte. În vârful movilei se află un menhir (bloc de piatră care înfăţişează o zeitate – n.r.). Părţi din aceste statui au fost transportate la muzeu“, a spus arheologul.

Mihai Rotea afirma în presa locală că sub cele trei ringuri funerare, s-au descoperit 40 de morminte care datează din Epoca de Bronz timpurie.

La 14 ani de la deschiderea POLUS Center și tot atâția ani de la promisiunea unui parc arhelogic, nimic nu s-a făcut. Pietrele funerare au fost așezate ca rondouri de flori în curtea Flower Time, magazinul de comercializare a plantelor de lângă mall-ul VIVO!

Ele sunt așezate într-un colț al magazinului de plante, pe partea dinspre șosea, și doar un foarte bun cunoscător al subiectului și-ar putea da seama ce reprezintă ele.

ruine

„Noi așa le-am găsit aici, și așa le-am lăsat. Ni s-a spus să nu le mutăm în altă parte”, a declarat, pentru cluj24.ro, Ovidiu Ludu, managerul „Flower Time”.

pol

Nici vestigiile din Piața Muzeului nu mai sunt la vedere

Nici ruinele romane din Piața Muzeului, peste care s-a construit clădirea de birouri Domus Business Center, de pe strada Victor Deleu, nr.1, nu mai sunt la vedere. Ruinele se aflau la subsolul clădirii care a fost construită pe piloni, tocmai pentru ca ele să fie vizibile. Din acest motiv, situl fusese acoperit cu sticlă securizată transparentă.

ruine piata muzeului

Vestigiile romane din Piața Muzeului datează de dinainte de cucerirea Daciei de către romani. Situl include și necropole romane din secolul al II-lea până în al IV-lea, dar și vestigii feudale și medievale.

De altfel, pentru obținerea autorizației de construire, proprietarii clădirii s-au angajat să asigure accesul la subsol, pentru vizitarea ruinelor. Conform actualcj.ro, lucrările au început în 2012 şi au fost încheiate în toamna anului următor.

După finalizarea construcției, Septimiu Pop, unul dintre inițiatorii proiectului Domus Business Center, declara în presa locală, în mai 2015, că la parter ar vrea să organizeze expoziții și lansări de carte, iar cu ocazia asta ar putea fi vizitate și vestigiile romane de la subsol.

La parter, au funcționat la început un wine bar şi o galerie de artă. Din 2017, locul wine bar-ului a fost luat de un alt chiriaș: Form Cafe. În timpul documentării, reporterul cluj24.ro a vizitat cafe-bar-ul, dar n-a dat de situl arheologic.

form cafe cluj napoca deschidere 1

Cluj24.ro vorbit cu reprezentantul de pe Comunicare de la Form Cafe. Se pare că în urma unor lucrări de renovare a spațiului de la parter, partea în care se afla situl arheologic a fost despărțită de cafe-bar și are o intrare separată.  

„Există acces la vestigiile respective cu orar afișat și cu program. Există chiar o intrare separată cu ușă și cu trepte. Oricine are acces. Însă mai multe puteți afla de la proprietarul imobilului, că noi suntem chiriași acolo”, a declarat Camelia Pojar.

Cluj24.ro a încercat să-l contacteze pe Septimiu Pop în cursul zilei de azi pentru a discuta despre acest subiect, dar cu toate stăruințele, n-a reușit.

În ce stare sunt vestigiile de la Galeriile Ferdinand și din fața statuii regelui Matia Corvin

Vestigii romane sunt și la parterul Galeriilor Ferdinand, de pe strada Regele Ferdinand, din centrul Clujului. Ca și la VIVO! sau Domus Business Center, ele au fost expuse trecătorilor într-un sit protejat cu sticlă securizată transparentă.

Chiar dacă sticla s-a zgâriat de-a lungul vremii, iar înăuntrul sitului s-a creat condens, vestigiile de la parterul Galeriilor Ferdinand n-au fost acoperite și nici astupate.

Cele mai vizibile ruine romane sunt cele din vecinătatea statuii regelui Matia Corvin, din centrul Clujului. E adevărat, ele sunt la exterior, n-au probleme cu condensul și poate din acest motiv sunt și cele care pot fi admirate cel mai bine de turiști. La ora documentării acestui articol, un funcționar al administrației locale spăla de zor cu mopul sticla protectoare a sitului.

spala

Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj

L-am întrebat pe directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, Felix Marcu (foto, jos) dacă proprietarii clădirilor n-aveau obligația de a păstra la vedere ruinele romane.

„Nu neapărat, nu era o obligație, era o propunere de la început: ruinele să fie conservate în situri. Și asta s-a și întâmplat. Și n-au fost distruse. Sigur că, în general, noi propunem să fie și valorificate. Au și fost făcute ceva expoziții cu piesele descoperite la Polus.

felix marcu

Problema cu sticla nu era o obligație, ci o recomandare. Și problema – până la urmă și de aceea situl a și fost astupat – este că e una dintre cele mai improprii metode de valorificare, deoarece se produce condens. De exemplu, la Galeriile Ferdinand situl n-a fost astupat, dar nu se mai vede nimic prin sticla aceea.

Uneori se potrivește, alteori, nu. Acolo unde este spațiu închis ca într-un acvariu, așa cum a fost la Polus (acum VIVO! – n.r.), sau cum întâlnim la Galeriile Ferdinand sau la clădirea de pe Victor Deleu, fiind și un spațiu de trafic, e foarte greu să le ții.

În cele trei cazuri, e problematic, adică e foarte greu de păstrat monumentele. Și-n afară de asta, vestigiile în sine sunt afectate, pentru că se menține umezeala ridicată și nu e în regulă. Nici măcar pentru ziduri nu e OK. Oricum am da-o, cea mai bună formă de conservare a ruinelor e astuparea și menținerea lor sub pământ.

Acuma, sigur că asta nu înseamnă și valorificare, dar pot fi valorificate și-n alte moduri, nu neapărat să le vezi în totalitate. Dar asta e o discuție mai lungă”, a declarat, pentru Cluj24.ro, Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Florin Piersic se recuperează după operația la genunchi. Rafila: Are o stare de spirit pozitivă și continuă tratamentul

Publicat

De

Florin Piersic se recuperează după operație

Florin Piersic a trecut cu bine de cele 72 de ore critice după operația de îndepărtare a protezei de la genunchi de unde a pornit infecția generalizată cu care actorul s-a luptat mai multe săptămâni.

Actorul clujean a fost vizitat duminică de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus că acesta are o evoluția așteptată de medici.

Florin Piersic se recuperează după operația la genunchi. Rafila: Are o stare de spirit pozitivă și continuă tratamentul

Actorul cluejan are o stare de spirit pozitivă, continuă tratamentul cu antibiotice şi este monitorizat, a spus, duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Mă bucur că are o stare de spirit pozitivă. Este o evoluţie pe care o aşteptăm cu toţii. Sperăm că într-un timp relativ scurt o să ajungă nu neapărat să îşi reia activitatea dar să aibă o viaţă apropiată de normal.

Continuă tratamentul antibiotic în mod evident. Nu urmează decât să se întâmple o monitorizare a pacientului. La un moment dat, sigur, că acolo intervenţia aceea trebuie să se încheie – intervenţia chirurgicală din punct de vedere al plăgii operatorii – şi să vedem în continuare paşi pe care îi indică echipa medicală multidisciplinară.

După cum ştiţi există cardiolog, anestezist, infecţionist şi medicii de la ortopedie care îl îngrijesc foarte bine”, a declarat Alexandru Rafila, la Spitalul de Ortopedie „Foişor”, conform Agerpres.

Și premierul Marcel Ciolacu l-a vizitat duminică la spital pe actorul Florin Piersic.

Florin Piersic supus la două operații

Florin Piersic a fost operat de urgență joi seara, în 9 mai, la Spitalul Foișor. Intervenția chirurgicală a prevăzut extragerea protezei de la genunchi și implantarea uneia temporare.

În prima zi postoperator, parametrii biologici legaţi de inflamaţie s-au ameliorat, iar actorul nu a mai făcut febră, au transmis atunci medicii.

Florin Piersic a fost operat și la Cluj-Napoca, la Institutul Inimii. Medicii clujeni i-au extras sondele de stimulare și au îndepărtat stimulatorul cardiac, chiar în prima zi de Paști.

Intervenția a fost necesară, având în veder că infecția de la genunchi s-a extins și în zona inimii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aproape 100 de clujeni la Marșul pentru HOIA: „Apărăm PĂDUREA”

Publicat

De

Marș pentru padurea Hoia la Cluj-Napoca

Aproape 100 de clujeni, printre ei mulți activiști de mediu, au participat în acest weekend la Marșul pentru Hoia.

Scopul acestora este oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu, în cadrul unui demers mai larg prin care se propune ca pădurea și pajiștile din apropiere să fie declarate arie naturală protejată.

Aproape 100 de clujeni la Marșul pentru HOIA: „Apărăm PĂDUREA”

Participanții la marș au purtat o pancartă mare pe care scria „Nu suntem pe drumul cel bun. Apărăm pădurea Hoia-Baciu”, dar și mesaje scrise pe foi mai mici, cum ar fi: „Stop construcțiilor ilegale în pădurea Hoia – Baciu”.

La marșul de sâmbătă au participat și copii, care s-au bucurat de natură.

Trafic restricționat pe strada Uliului

Activiștii de mediu au cerut, prin acest demers și închiderea străzii Uliului, unde drumul s-a surpat recent, sigur, cu o excepție pentru riverani.

Astfel, aceștia au propus ca traficul auto provizoriu pe drumul pietruit prin pădure să fie reglementat cu bariere și cartele strict pentru cei care locuiesc în zonă.

Clujenii au trecut pe lângă stejarul „Robi”, vechi de peste 250 de ani

Marșul i-a dus pe ce clujen pe la strada cu cele mai multe trepte din cartierul Grigorescu până în pădure, dar și pa drumul surpat de pe strada Uliului și pe cel proaspăt pavat prin pădure.

 

Traseul a continuat și la groapa imobiliară a Clujului de sub pădure, o săpătură imensă în pământ.

Întoarcerea a fost prin pădure, pe poteci de pământ, dar și pe drumul pietruit ilegal pe la ferma USAMV.

Foto: Adrian Dohotaru, președintele Asociației SOS

Citește mai departe

EVENIMENT

Campanie pentru informarea corectă a tinerilor în procesul electoral, lansată la Cluj

Publicat

tinerilor

Federația Tinerilor din Cluj a lansat campania #VOTare pentru stimularea implicării civice și informarea corectă a tinerilor în procesul electoral.

Campania #VOTare își propune să ofere tinerilor informații esențiale despre calendarul alegerilor, importanța alegerii reprezentanților la nivel local, național și european, rolul funcțiilor pe care aceștia le vor deține în viitor, precum și impactul pe care activitatea lor o va avea asupra vieții de zi cu zi a comunității.

Informații actualizate

Prin intermediul platformelor de social media, Federația Tinerilor din Cluj va oferi informații relevante și actualizate despre procesul electoral, încurajând tinerii să-și exercite dreptul de vot în mod responsabil și informat.

Pe lângă partea de informare online, campania #VOTare va include și activități interactive on-site, cum ar fi focus grupuri cu elevii care vor avea pentru prima dată dreptul de a vota în acest an. Scopul acestor întâlniri este de a identifica barierele în implicarea civică a tinerilor și de a-i stimula să-și exercite drepturile democratice.

Dezbatere cu candidații la europarlamentare

O altă inițiativă importantă în cadrul campaniei #VOTare este dezbaterea cu candidații la alegerile europarlamentare, care va avea loc pe data de 14 mai, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, sala Transilvania.

Această dezbatere va oferi o platformă crucială pentru dialogul direct între tineri și candidați, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a problemelor și a soluțiilor propuse.

Pentru mai multe informații despre campania #VOTare și pentru a participa la activitățile noastre, vă invităm să ne urmăriți pe rețelele noastre de socializare:

Instagram: https://www.instagram.com/ftcluj/

Facebook: https://www.facebook.com/FTCluj

TikTok: https://www.tiktok.com/@ftcluj

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, amânt din cauza condițiilor meteo. Circulația pe un tronson din A3 se închide luni

Publicat

De

Desant aerian la Baza de la Câmpia Turzii amânat

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, care urma să aibă loc duminică,12 mai, se amână din cauza condițiilor nefavorabile, anunță Ministerul Apărării.

Aproape 2.000 de parașutiști din mai multe țări aliate vor participa la exercițiului SWIFT RESPONSE 24 de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii luni, în 13 mai, și nu duminică, așa cum a fost anunțat inițial.

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, amânt din cauza condițiilor meteo. Circulația pe un tronson din A3 se închide luni

De asemenea și resticțiile de circulație anunțate pentru duminică vor fi în vigoare luni, 13 mai.

Astfel, în timpul exercițiului, se va închide circulația pe tronsonul Târgu Mureș – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania, de la km 36+000 m, nod rutier Chețani, până la km 51+796 m, nod rutier Câmpia Turzii.

Circulație este prevăzută să fie închisă, între orele 17.00 – 20.00, pentru aproximativ 30 – 45 de minute.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax