Connect with us

ADMINISTRAȚIE

ANCHETĂ Cum înțelegem să ne promovăm istoria de milenii la Cluj-Napoca: acoperim, astupăm sau dosim vestigiile romane

Publicat


lucrari

În timp ce în statele europene civilizate, autoritățile fac orice e posibil pentru a le prezenta turiștilor istoria de milenii, ajungând să facă investiții serioase pentru a arăta, să zicem, câteva pietre funerare, la noi e invers: astupăm, acoperim sau ascundem aceste vestigii. 

Cluj24.ro a documentat un articol de presă care vizează situația vestigiilor romane din Cluj și de la mall-ul VIVO!. Ancheta jurnalistică a plecat de la sesizarea că piesele romane din mall au fost acoperite, iar cele din clădirea Domus Business Center nu mai sunt la vedere.

Vestigiile romane de la VIVO!

Pe un hol din interiorul centrului comercial VIVO! Cluj-Napoca (fost POLUS Center – n.r.), se aflau încă de la deschidere mai multe piese din epoca romană și nu numai, unele dintre ele, conform arheologilor, cu o vechime de peste 3.000 de ani. Ele puteau fi văzute de clienții mall-ului într-un sit arheologic, protejat de un strat de sticlă securizată.

Însă de o perioadă, vestigiile romane au fost acoperite, iar peste această sticlă a fost așezat un linoleum. Cel mai probabil, acoperirea vestigiilor romane de la VIVO! a fost făcută odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a centrului comercial de la sfârșitul lunii octombrie 2019.

hol vivo

Întrebările privind situl de la VIVO!

Cluj24.ro a adresat o serie de întrebări conducerii centrului comercial VIVO! Cluj-Napoca referitoare la acest subiect, interesându-ne, printre altele, cine a decis să acopere situl cu vestigiile romane și dacă nu erau obligați să le păstreze la vedere pentru clienții mall-ului.

Întrebările cluj24.ro au fost trimise în urmă cu trei săptămâni (mai precis pe 31 august 2021 – n.r.) reprezentantului centrului comercial, Ancuța Fărcaș, marketing manager. Reporterul cluj24.ro s-a interesat săptămânal despre situația răspunsurilor, iar de fiecare dată a fost asigurat „că se lucrează la ele”.

După trei săptămâni de tăcere din partea conducerii mall-ului, cluj24.ro a primit răspunsul luni, 20 septembrie. Acesta, însă, pare o bătaie de joc la adresa cunoscătorilor de istorie, dar nu numai.

Iată lista cu întrebări adresate conducerii VIVO!:

 1. Cine a luat decizia de a astupa vestigiile romane?
 2. De când a fost luată această măsură?
 3. Care este motivul?
 4. Nu erați obligați să le păstrați la vedere pentru a fi văzute de trecători?
 5. Ce s-a întâmplat cu piesele aflate în sit?

Care a fost răspunsul conducerii VIVO!

„În ceea ce privește interesul dumneavoastră pentru vestigiile arheologice care se aflau pe perimetrul șantierului de construcție al VIVO! vă rugăm să rețineți că acestea au fost relocate în cadrul unui proces direcționat de autoritățile locale și centrale.

Întrucât acest proces a avut loc încă din timpul perioadei de construcție a centrului comercial, detaliile specifice pe care le căutați necesită consultări de arhivă care durează mai mult timp.

Totodată, puteți contacta și autoritățile locale în această privință, iar noi vom reveni cât mai curând posibil. Răspunsul este în totală concordanță cu cel al conducerii centrului comercial VIVO!”, a declarat Ancuța Fărcaș.

Vestigii vechi de peste 4.500 de ani

Pe de altă parte, înainte de inaugurarea Polus Center, în 2007, reprezentanții centrului comercial spuneau că cele trei ringuri funerare cu piese romane descoperite în timpul construcției mall-ului vor fi puse în valoare în cadrul unui parc tematic, lucru care nu s-a întâmplat nici până acum, la 14 ani după aceste declarații.

Cele trei ringuri funerare de Epoca Bronzului, descoperite odată cu deschiderea șantierului de la POLUS, sunt considerate valori deosebit de importante pentru istoria Transilvaniei.

Mihai Rotea, arheologul care s-a ocupat cu studierea vestigiilor descoperite pe şantierul de la Polus Center, declara, în iunie 2010, că ringurile datează din perioada 2.500 – 2.000 înainte de Hristos.

Ringurile funerare romane au „modernizat” magazinul cu flori

„Noi le-am încadrat în cultura arheologică a grupului Copăceni. Este un monument extrem de important care, de fapt, este reprezentat de acele ringuri funerare, ce înconjoară o movilă sub care se află morminte. În vârful movilei se află un menhir (bloc de piatră care înfăţişează o zeitate – n.r.). Părţi din aceste statui au fost transportate la muzeu“, a spus arheologul.

Mihai Rotea afirma în presa locală că sub cele trei ringuri funerare, s-au descoperit 40 de morminte care datează din Epoca de Bronz timpurie.

La 14 ani de la deschiderea POLUS Center și tot atâția ani de la promisiunea unui parc arhelogic, nimic nu s-a făcut. Pietrele funerare au fost așezate ca rondouri de flori în curtea Flower Time, magazinul de comercializare a plantelor de lângă mall-ul VIVO!

Ele sunt așezate într-un colț al magazinului de plante, pe partea dinspre șosea, și doar un foarte bun cunoscător al subiectului și-ar putea da seama ce reprezintă ele.

ruine

„Noi așa le-am găsit aici, și așa le-am lăsat. Ni s-a spus să nu le mutăm în altă parte”, a declarat, pentru cluj24.ro, Ovidiu Ludu, managerul „Flower Time”.

pol

Nici vestigiile din Piața Muzeului nu mai sunt la vedere

Nici ruinele romane din Piața Muzeului, peste care s-a construit clădirea de birouri Domus Business Center, de pe strada Victor Deleu, nr.1, nu mai sunt la vedere. Ruinele se aflau la subsolul clădirii care a fost construită pe piloni, tocmai pentru ca ele să fie vizibile. Din acest motiv, situl fusese acoperit cu sticlă securizată transparentă.

ruine piata muzeului

Vestigiile romane din Piața Muzeului datează de dinainte de cucerirea Daciei de către romani. Situl include și necropole romane din secolul al II-lea până în al IV-lea, dar și vestigii feudale și medievale.

De altfel, pentru obținerea autorizației de construire, proprietarii clădirii s-au angajat să asigure accesul la subsol, pentru vizitarea ruinelor. Conform actualcj.ro, lucrările au început în 2012 şi au fost încheiate în toamna anului următor.

După finalizarea construcției, Septimiu Pop, unul dintre inițiatorii proiectului Domus Business Center, declara în presa locală, în mai 2015, că la parter ar vrea să organizeze expoziții și lansări de carte, iar cu ocazia asta ar putea fi vizitate și vestigiile romane de la subsol.

La parter, au funcționat la început un wine bar şi o galerie de artă. Din 2017, locul wine bar-ului a fost luat de un alt chiriaș: Form Cafe. În timpul documentării, reporterul cluj24.ro a vizitat cafe-bar-ul, dar n-a dat de situl arheologic.

form cafe cluj napoca deschidere 1

Cluj24.ro vorbit cu reprezentantul de pe Comunicare de la Form Cafe. Se pare că în urma unor lucrări de renovare a spațiului de la parter, partea în care se afla situl arheologic a fost despărțită de cafe-bar și are o intrare separată.  

„Există acces la vestigiile respective cu orar afișat și cu program. Există chiar o intrare separată cu ușă și cu trepte. Oricine are acces. Însă mai multe puteți afla de la proprietarul imobilului, că noi suntem chiriași acolo”, a declarat Camelia Pojar.

Cluj24.ro a încercat să-l contacteze pe Septimiu Pop în cursul zilei de azi pentru a discuta despre acest subiect, dar cu toate stăruințele, n-a reușit.

În ce stare sunt vestigiile de la Galeriile Ferdinand și din fața statuii regelui Matia Corvin

Vestigii romane sunt și la parterul Galeriilor Ferdinand, de pe strada Regele Ferdinand, din centrul Clujului. Ca și la VIVO! sau Domus Business Center, ele au fost expuse trecătorilor într-un sit protejat cu sticlă securizată transparentă.

Chiar dacă sticla s-a zgâriat de-a lungul vremii, iar înăuntrul sitului s-a creat condens, vestigiile de la parterul Galeriilor Ferdinand n-au fost acoperite și nici astupate.

Cele mai vizibile ruine romane sunt cele din vecinătatea statuii regelui Matia Corvin, din centrul Clujului. E adevărat, ele sunt la exterior, n-au probleme cu condensul și poate din acest motiv sunt și cele care pot fi admirate cel mai bine de turiști. La ora documentării acestui articol, un funcționar al administrației locale spăla de zor cu mopul sticla protectoare a sitului.

spala

Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj

L-am întrebat pe directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, Felix Marcu (foto, jos) dacă proprietarii clădirilor n-aveau obligația de a păstra la vedere ruinele romane.

„Nu neapărat, nu era o obligație, era o propunere de la început: ruinele să fie conservate în situri. Și asta s-a și întâmplat. Și n-au fost distruse. Sigur că, în general, noi propunem să fie și valorificate. Au și fost făcute ceva expoziții cu piesele descoperite la Polus.

felix marcu

Problema cu sticla nu era o obligație, ci o recomandare. Și problema – până la urmă și de aceea situl a și fost astupat – este că e una dintre cele mai improprii metode de valorificare, deoarece se produce condens. De exemplu, la Galeriile Ferdinand situl n-a fost astupat, dar nu se mai vede nimic prin sticla aceea.

Uneori se potrivește, alteori, nu. Acolo unde este spațiu închis ca într-un acvariu, așa cum a fost la Polus (acum VIVO! – n.r.), sau cum întâlnim la Galeriile Ferdinand sau la clădirea de pe Victor Deleu, fiind și un spațiu de trafic, e foarte greu să le ții.

În cele trei cazuri, e problematic, adică e foarte greu de păstrat monumentele. Și-n afară de asta, vestigiile în sine sunt afectate, pentru că se menține umezeala ridicată și nu e în regulă. Nici măcar pentru ziduri nu e OK. Oricum am da-o, cea mai bună formă de conservare a ruinelor e astuparea și menținerea lor sub pământ.

Acuma, sigur că asta nu înseamnă și valorificare, dar pot fi valorificate și-n alte moduri, nu neapărat să le vezi în totalitate. Dar asta e o discuție mai lungă”, a declarat, pentru Cluj24.ro, Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Culinăria de Primăvară la Cluj, cu chef Alex Petricean și concert Mărgineanu & Banda

Publicat

Culinăria de Primăvară la Cluj

Culinăria de Primăvară, sărbătoarea tradițiilor culinare și muzicale românești, are loc la Cluj-Napoca, sâmbătă, 25 mai.

DaPino Giardino & Salone Superiore, renumit în special pentru gusturile mediteranene, va desfășura un festin culinar în Grădină, un omagiu adus tradițiilor gastronomice și muzicale.

Culinăria de Primăvară la Cluj, cu chef Alex Petricean și concert Mărgineanu & Banda

Culinăria de Primăvară are ca invitați producători artizanali și bucătari înzestrați cu tehnici și rețete specifice bucătăriei românești.

Preparatele vor fi pregătite la jar sau la ceaun, cu ingrediente proaspete locale de cea mai bună calitate, într-o contopire de gusturi, arome și miresme, care vor aminti de bunici și de copilărie.

Găteală-n aer liber, la foc cu lemne și degustări „la botu’ calului”.

Ediția din această primăvară își deschide larg porțile pentru trecători și invitați de seama, cu oaspeți care mai de care, cu muzici de taraf, folclor dublu rafinat și un ospăț tradițional ardelenesc cu găteală-n aer liber, la foc cu lemne și degustări „la botu’ calului”.

Organizatorii îi invită ăe clujeni să aducă împreună un omagiu moștenirii culinare autohtone, producătorilor locali artizanali, ingredientelor specifice și naționalităților care conviețuiesc pe aceste meleaguri și le îmbogățesc cultural, de secole: români, maghiari, sași, secui, romi, evrei și alții.

Parchete speciale la Culinărie

Organizatorii au pregătit un pachet de participare special pentru cei care apreciază acest efort și își doresc să sprijine acest concept ca pe un fenomen cultural local activ și de patrimoniu istoric.

GIARDINO

 • Sâmbătă, 25 mai 17:00 – 21:00
  Degustare La botu’ calului și Concert de seară în Grădină cu Mărgineanu & Banda (19:00)
  Accesul se face pe baza de rezervare.
  Preț: 175 ron /persoană, degustare de bucate tradiționale la discreție. Primul pahar de vin, este oferit
  din partea casei de Crama invitată.

SALONE SUPERIORE

 • Sâmbătă, 25 mai 20:30 – 24:00
  Cina cu meniu semnat de Chef Alex Petricean
  Accesul se face pe baza de rezervare.
  Set Menu Culinaria de Alex Petricean
  Preț 300 ron/pers.
  Primul pahar de vin, este oferit din parteacasei de Crama invitată

Pachete Activare Brand

 • 2.000 euro Activare /expunere Brand Silver în Grădina
 • 4.000 euro Activare/expunere Brand Gold în Salone Superiore

Pachete Corporate

1.500 euro – Cină Teambuilding – 12 persoane în Salone Superiore
12 x set menu x Chef Alex Petricean + pairing băuturi.

3.000 euro – Cină Networking în Salonul Lodge – Masa de 14 persoane
Set menu +pairing bauturi, oferita de partener in cadrul Culinariei
– 2 key people din partea partenerului +
– 12 invitatii nominale oferite in numele partenerului de catre Oberjin Club unor key people din sfera de interes a acestuia.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Hală de dezmembrări, în flăcări, la Corpadea. Pompierii clujeni au intervenit cu 3 autospeciale

Publicat

hala

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, a Punctului de Lucru Jucu și a Punctului de Lucru Mociu intervin, luni, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o hală situată în localitatea Corpadea, comuna Apahida.

”La fața locului s-au dislocat 3 autospeciale pentru stingerea incendiilor și un echipaj SMURD, unde au găsit o hală, cu o suprafață de aproximativ 200 mp, din cadrul unui operator economic cu obiect de activitate dezmembrări, cuprinsă în totalitate de flăcări.
Echipajele operative acționează pentru stingerea flăcărilor, până în prezent nu sunt înregistrate persoane care să solicite consult medical”, arată ISU Cluj.

UPDATE. Incendiul a fost lichidat, se lucrează în prezent pentru stingerea focarelor ascunse, au transmis pompierii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

A murit fostul director al fabricii de porțelan Iris Cluj-Napoca, Mircea Moga

Publicat

lumanare doliu moga

Luni a decedat o mare personalitate a Clujului, unul din marii manageri din industria porțelanului, fost director al fabricii Iris și apoi al firmei Porcelain Manufactures, Mircea Moga (82 de ani).

Acesta a condus Iris în perioada de dinainte de 1989, iar după Revoluție, în 1990, a înființat Porcelain Manufactures, care a fost prima companie privată, producătoare de porțelan din România.

Patru ani mai târziu, Mircea Moga a achiziționat societatea Artfil Sighișoara, producătoare de porțelan fosfatic, iar cele două firme ale sale au fuzionat în anul 2011 sub același brand, Porcelain Manufactures Moga.

Compania a realizat exporturi de porțelan de cea mai înaltă calitate în numeroase țări, din SUA până în Japonia.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj lansează platforma INSPIRE, una dintre cele mai avansate structuri de cercetare în sănătate la nivel internațional

Publicat

De

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj lansează platforma INSPIRE InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging, una dintre cele mai avansate structuri acamedice și de cercetare din domeniul sănătății la nivel internațional.

UBB Cluj lansează, luni, în cadrul evenimentului INSPIRE Week, Platforma INSPIRE, probabil cea mai avansată platformă de cercetare în InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging din spațiul cuprins între Vestul Europei și China. Este vorba despre una dintre cele mai avansate structuri academice și de cercetare la nivel internațional în domeniul sănătății.

În deschiderea evenimentului, ce va avea loc până la finalul săptămânii, Daniel David, rector UBB Cluj-Napoca, a vorbit despre avantajul competititv pe care componentele din cadrul platformei INSPIRE le aduc universității.

„Vreau să vă spun bun venit la UBB și pe platforma INSPIRE. Mă bucur că sunteți aici. Practic, ați văzut programul, după o scurtă prezentare a programului INSPIRE. După ce invitații noștri vă vor spune câteva cuvinte de bun venit, vom avea o vizită în laboratoarele noastre. După cum vedeți în jurul vostru, clădirea nu este finalizată încă, dar componentele academice cele mai importante pot fi văzute aici, componente care ne oferă un avantaj competitiv”, a declarat Daniel David.

YouTube video

„Oricine poate cumpăra un aparat, important este ce faci cu el”

Rectorul UBB a arătat că platforma va contribui semnificativ la cercetarea creierului, studii care vor contribui la diagnosticarea și tratarea tultubărilor mintale și neurodegenerative.

„Programul pare să fie deja din ce în ce mai complicat, într-un sens bun al cuvântului, deoarece am adăugat granturi importante platformei, infrastructură VR, asociată cu aparatele RMN. Sunt convins că în viitor, această platformă va avea o infrastructură de cercetare de top.

Dar ce e important, pe lângă infrastructura avansată de cercetare, este o echipă de cercetare foarte bună. Fără această componentă, nu poți face nimic, oricine poate cumpăra un aparat, important este ce faci cu el. Ce vrem să facem este să studiem mecanismele creierului, ca să tratăm tulburările mintale, inclusiv tulburări neurodegenerative și să pregătim calea pentru neuro-implanturi.

Suntem foarte bucuroși că în Cluj avem o rețea importantă de cercetători în domeniul medical și o rețea clinică puternică”, a mai arătat Daniel David.

„România are o oportunitate unică datorită minților strălucite ale tinerilor”

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a fost de asemenea prezent la deschiderea evenimentului, unde a vorbit despre resursa umană a României în domeniul cercetării, dezvoltării și IT.

„Cred că este un record pentru România finalizarea centrului în doi ani în loc de trei. Sunt mândru de această performanță a Universității Babeș-Bolyai, mai ales că și eu am absolvit această universitate.

România are o oportunitate unică datorită minților strălucite ale tinerilor și a specialiștilor. În România avem peste 200.000 de specialiști în domeniile cercetării, dezvoltării și IT.

Nu îi știm prețui pe specialiștii noștri așa cum o fac reprezentanții companiilor din alte țări, care văd potențialul resursei umane din România. Nu e vorba doar de bani, e vorba de a profita la maxim de potențialul acestor specialiști, de a-i aduce împreună la locul potrivit”, a decalarat ministrul, la Cluj-Napoca.

UBB Cluj, avantaje competitive esențiale la nivel național și internațional

Rezultat al colaborării între două institute de referință ale UBB: Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată (Institutul de Sănătate Mintală) și Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe (Institutul de Bio-Nano-Științe), alături de Centrul Național de Rezonanță Magnetică al UBB, Platforma INSPIRE reflectă avantajele competitive esențiale ale UBB la nivel național și internațional și susține programul strategic UBBMed dezvoltat de Universitatea Babeș-Bolyai în cadrul UBB School of Health.

Trei centre de cercetare

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent, în cadrul celor două institute, trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susține cercetarea avansată, educația de calitate și serviciile inovative:

 • Platforma BrainQ (Centrul MRI Clinic), cu dotări de excepție (ex. 3 și 7 Tesla) pentru imagistică biomedicală clinică, incluzând și sisteme EEG, dublate de sisteme complementare de realitate virtuală și un laborator avansat de inteligență artificială și analiza datelor (parte din Institutul de Sănătate Mintală);
 • Centrul RMN Preclinc, la rândul său cu dotări de excepție (7 și 11.6 Tesla) (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe);
 • Centrul pentru Agenți de Contrast și Terapeutici (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe).

Lansarea publică a Platformei INSPIRE a avut loc în cadrul The INSPIRE Week (20-25 mai 2024), pe str. Nuferilor nr. 11, cu participarea reprezentanților UBB, dar și ai Comisiei Europene, ai Guvernului României, ai Academiei Române și ai unor centre academice și de cercetare  de cel mai înalt nivel de la nivel internațional și național.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax