Connect with us

ADMINISTRAȚIE

ANALIZĂ. Szakats Istvan: Cacealmaua numită „metrou” s-a terminat

Publicat


statie metrou cluj
Activistul Szakats Istvan, reprezentantul unui grup civic din Cluj-Napoca, a făcut o analiză a situației proiectului de metrou și a creionat scenariile care stau în fața administrației locale.
”Distinși cetățeni clujeni, vă anunț cu o oarecare ușurare că cacealmaua numită „metrou” s-a terminat.
Deznodământul, cerut de opțiunea optimă de bailout politic, este acela în care nu câștigă nimeni licitația, iar banii din PNRR (oricum prea puțini, și și ăia pe împrumut) sunt redirecționați spre trenul metropolitan. Detalii.
După o licitație scoasă oricum cu întârziere, și după o serie de prelungiri după prelungiri după prelungiri, procesul de-a alege acel ofertant care să și facă “metroul” Clujului (de facto, cu lopata) e iar împotmolit. De mai bine de două săptămâni, licitația e “suspendată” la inițiativa primarului.
Edilul se jură că “lucrurile sunt în grafic” și că licitația va fi “relansată” în “această toamnă”, dar adevărul e că graficul evocat e re- și re- și redesenat, iar „relansarea” e menită doar să pregătească dramaturgic momentul aruncării definitive a prosopului. Toate, subsumate procesului de trezire din ego-tripul numit „metrou”, și pregătirea scenariului optim de bailout politic.
În cuvinte simple, clujeñe,
1. dacă reiei licitația în toamnă
2. dacă termini licitația în 2022
3. dacă semnezi contractul până în iunie 2023
4. dacă nu o să fe contestații
5. dacă nu o să fie deloc blocaje cu exproprierile
6. dacă nu o să fie deloc blocaje cu descărcările arheologice
7. dacă proiectarea depoului și primelor patru stații dinspre Sopor durează numai un an
8. dacă între timp ce (din vara 2024) se lucrează la depou și primele 4 stații, se proiectează restul de cinci stații într-încă un an
atunci o să-ți rămână
*** drumroll ***
9. un an jumate (din vara 2025) ca să sapi și termini 5 stații care-ți duc până-n inima orașului, până-n plin centrul Clujului. Repet: 5 stații – unele mai mari ca un teren de fotbal, săpate, legate cu tunelul, cofrate, betonate, cu lucrările electrice făcute, tot reacoperit, și suprafața redată circulației, într-un an jumate, pe deadline. E imposibil. Punct.
Dar atunci sinucidere nu e să nu faci nimic din „metrou”, și să o scalzi în N dume ori M ani de ce n-ai făcut nimic. Am mai văcut asta de P ori.

Culmea sinuciderii

Culmea sinuciderii e să-ți faci tu singur eșafodul – în acest caz, să te forțezi să treci prin primele 8 scene de joc doar ca să ajungi să mori garantat în scena 9, în care trebuie să faci pe deadline 5 stații, în plin centrul Clujului, alea alea, într-un an jumate. Și care e imposibil. Clujeñe… nu japonezii, dar nici măcar ozeniștii care i-au făcut piramida lui Kheops nu s-ar aventura să se bage pe contract la un asemenea trip. Nu în ultimul rând pentru că acel an jumate de fapt nu va fi un an jumate, revezi doar p.4 și 5.
Or atunci, ca să ne mai revenim, hai să ne întrebăm:
De ce ți-ai și construi tu, în 8 scene consecutive, un decor de joc în care apoi să te expui singur, ca un fraier, la un auto-headshot public și garantat? Ca să nu pierzi tu, chipurile, un niumuruc de 300 milioane de euro swag? Pe care oricum trebuia să-i dai înapoi, că erau cu împrumut? Hai s-o lăsăm.
Dar. Atunci, cam câtă atitudine de „după mine, potopul politic” trebuie să ai ca să îi sui întreg orașul în capul Succesorului tău abia ales în 2024, năruind pohtele băeților de băeț care-l susțin, de-a pohti și ei ce-a pohti?
Cam cât ego trebuie să ai, ca să îi dai tu, prin acest fail vizibil de pe Lună (și exploatabil de către dujmanii interni și externi) un ditai autogol pentru Partid, în jihadul alegerilor parlamentaro-prezidențiale din 2024?
Well, pe din ce în ce mai multă lume o macină întrebările astea. Și din ce în ce mai multă lume (din proiect, primărie, PNL și Patronet) se uită îngrijorată la Maestru, ca să facă odată semnul de-a sări odată cu parașuta din acest autobuz care gonește, accelerând, către prăpastie.
Iar momentele de-a mai sări cu parașuta nu mai sunt multe. Să luăm scenele la rând pentru a vedea câte și sunt de fapt.

1. Reluarea licitației

Tehnic: Ministerul Transporturilor trebuie să actualizeze indicatorii proiectului. Aici, ofertanții s-ar simți confortabil cu o indexare pe la 35-40%, dar la indexare, MT va aplica o formulă simplă (care permite o indexare cu un procent mic) nu o formulă extinsă, care să permită o indexare reală. Încă nu am vorbit de recapitulație, o altă incertitudine, dezirabilă pe la 20%. La o indexare mică, s-ar putea ca MT să muncească degeaba, și noua sumă iar să nu fie destul de atractivă pentru cârâiașii de la FCC (plus PORR și STRABAG).
Dacă MT crește potul mare, dar doar prin acrobații financiare pe recapitulație, s-ar putea ca structura de buget, debalansată, iar să nu convină la ofertanți (că din asta nu prea scot profit), sau mai rău, Comisia Europeană să nu aprobe structura – caz în care ciuciu banii din PNRR. Avem deci acum o jonglerie continuă, de back-and-forth cu Comisia (și de complezență, lateral, cu firmele) ca să creadă ăia că o să fie bine.
Bailout politic: nu, și nu pentru că primarul a promis (deh, mare lucru) reluarea licitației ci pentru că nu prea e pe cine da vina. Nu o poți da pe MT, e propria ta coaliție.
*
2. Terminarea licitației în 2022.
Tehnic vorbind, asta e chiar posibil – mai ales dacă se ajunge la reluarea licitației în timp util, unde util înseamnă octombrie, ca să lase măcar 2 luni redepunerii de oferte. Dar merge și noiembrie. De fapt merge și decembrie.
Bailout politic: Da. Indexarea poate să fie atât de (convenabil de) mică încât iar să nu mai apară niciun ofertant. Războiul e de vină, și încep voios negocierile cu CE pentru a realoca banii pe altceva.
*
3. Semnarea contractului până în iunie 2023.
Tehnic: Deși conform PNRR contractul ar fi trebuit semnat în 2022 (nicio șansă), comisia mai alocă o perioadă de grație de 6 luni. E practic ultima bulă de aer. În această perioadă mingea e la primărie, care în 6 luni trebuie să analizeze și să compare tone de documente de la ofertanți.
Bailout politic: cu risc. Primăria poate descalifică toți ofertanții, dar.
Dacă face asta prea devreme, s-ar putea să se lase cu repercursiuni din partea unor frme care au acceptat să participe doar la serioase presiuni politice, și care o să fie turate. Dacă circurile se lungesc, și/sau dacă se ajunge la descalificările în masă prea târziu în 2023, s-ar putea să nu mai rămână timp pentru a negocia cu CE redirecționarea banilor din PNRR spre un alt obiectiv de investiție.

Contestații și exproprieri

4. Zero contestații
Tehnic: Improbabil.
Bailout politic: Nerecomandat, pentru că sitația nu e controlabilă poltic, și cel mai probabil se ajunge la pierderea banilor din PNRR. Până contestațiile nu se cern și praful se așează, nici măcar nu se poate deschide cu CE discuția despre realocarea banilor PNRR. Iar contestațiile durează. S-ar putea iar ciuciu bani din PNRR.
*
5. Zero blocaje cu exproprierile
Tehnic: aproape imposibil, dar avem și o ciudățenie aici. La două luni după amendamentul Drulă (care o abilita pe Primăria Clujului ca să facă expropreri) legea încă n-a ajuns la Iohannis la promulgare. Remarcabil. Gurile rele spun că PSD a înecat dosarul pe traiectorie. Dar să zicem că se promulgă legea până în iunie 2023, și primăria poate să înceapă să exproprieze. Dar zero blocaje? Vezi cazurile curente la autostradă, la centură, la orice. Mai că nu există un răzor pe care să nu iasă cu scandal. Iar în Clujul cel țâfnos pe prețul pe metru pătrat, o să iasă cu scandal fest.
Bailout politic: nu. Ar arăta ultra-ridicol să-ți omori proiectul pentru că ești tu zgârcoman și nu ești în stare să-i plătești clujeanului prețul pieței pe teren.
*
6. Zero blocaje cu descărcările arheologice
Tehnic: posibil. S-a mai băgat pumnul în gura Muzeului în repetate ocazii, vezi Ferdinand.
Bailout politic: nu. Ar arăta ridicol să-ți oprești ditai proiectul că n-ai fost în stare să prevezi că subsolul orașului colcăie de istorie (precum dealtfel chiar colcăie, dar mă rog). Negi cu ardoare, și dă-i cu buldozeru’ mai departe.
*
7. Proiectarea depoului și primelor patru stații dinspre Sopor, într-un an
Tehnic: posibil.
Bailout politic: nu mai, gata. Ești pus pe treabă, ești pe țeavă.
*
8. Se lucrează din vara 2024 la depou și primele 4 stații, și între timp se proiectează ultimele 5 stații
Tehnic: posibil. Depoul și stațiile nu se termină într-un an, ci doar la final de tot. Se câștigă astfel un an. Pentru ultimele 5 stații se ia un alt subcontractor, greucean.
Bailout politic: ca mai sus, nu merge. Ești deja pe țeavă.
*
9. Executare ultimelor 5 stații într-un an jumate, în mijlocul orașului, pe deadline.
Tehnic: imposibil. O să se acumuleze întârzieri din pașii anteriori, v. 4 și 5.
Bailout politic: nu. Deja ai orașul întors cu curu-n sus de un an.
*
Sumar
Observăm că șansele de bailout politic descresc în scenele succesive.
O mică șansă se arată la scena 3, dar acolo există un risc care nu poate fi controlat suficient de bine politic.
Șansa optimă de bailout politic se arată în scena 2 (terminarea licitației în 2022), iar aluatul conține:
1. Indexare mică, pe lege (amploaiații MT la adăpost de DNA, ușurați)
2. Relansare licitație practic oricât de târziu, chiar și în decembrie, în scârbă
3. Ofertanții constată că au pus botu, au lucrat degeaba, pleacă ofuscați, iar nu mai ofertează, ghinion ei, primarul îi transmite că îi mai așteaptă
4. Primăria dă toată vina pe război (ai fi și prost să nu folosești așa o scuză perfectă)
5. Primăria câștigă tot timpul posibil să negocieze redirecționarea împrumutului din PNRR către un alt proiect, care să fie musai
5.1. verde, ca să rămână pe linia inițială de finanțare
5.2. din Cluj, că așa e frumos
6. Spoiler no spoiler: criteriile 5.1/2 identifică, fără echivoc, trenul metropolitan.
*
Epilog
Ieeei! Succes! Am scăpat de dezastru!
.. am prădat milioane de bani publici pe tot felu’ de studii? Da.
… am mâncat rahat și am fost duși de nas ani de zile? Da.
.. OSĂ fie metrou? Sigur! Poate, cândva, peste decenii, un pic acolo, pe fund. Dar lăsați asta.
Am scăpat de dezastru? Acum? Am scăpat.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Cel mai petrecăreț participant la Electric Castle. Deși e bine trecut de prima tinerețe, e o bombă de energie

Publicat

De

Vârsta e doar un număr. O demonstrează un participant la Electric Castle, care a atras toate privirile cu mișcările sale de dans și buna dispoziție emanată prin toți porii.

Tinerețea este o stare de spirit. Acesta este mesajul pe care reușește să îl transmită prin fiecare gest un participant la festivalul Electric Castle.

Deși e bine trecut de prima tinerețe, bărbatul surprins în public la main stage are o poftă de viață copleșitoare și contagioasă.

O lecție de viață: vârsta e doar un număr

El a dansat neobosit pe piesele scoțianului Paolo Nutinu, dând o lecție tinerilor din jur, mai modești când vine vorba de afișare publică a stării de bine.

Distracția continuă la festivalul din Bonțida până luni dimineață. În seara aceasta, la main stage mai sunt așteptați Bring Me The Horizon și Nina Kravitz.

Citește mai departe

EVENIMENT

Centre de entertainment în premieră, facilități sportive și medicale, în proiectul de reconversie a platformei Carbochim

Publicat

De

Reconversie urbană Carbochim

Fosta platformă Carbochim va fi transformată, prin intermediul proiectului de reconversie și regenerare urbană propus de compania IULIUS, estimat la jumătate de miliard de euro, într-un spațiu cu utilizare mixtă, destinat întregii comunități.

Prin combinarea elementelor culturale, de retail, office și recreative într-o singură dezvoltare, proiectul le va oferi clujenilor experiența live-work-play.

Centre de entertainment în premieră, facilități sportive și medicale, în proiectul de reconversie a platformei Carbochim

Cele peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate vor asigura cadrul perfect pentru relaxare și conectare cu natura și se vor realiza investiții importante în infrastructură, atât pentru îmbunătățirea conectivității zonei, cât și pentru fluidizarea traficului.

Concepte așteptate de comunitate și care se vor regăsi în proiect sunt și centrele de entertainment pentru copii și adolesecenți, educative, create special pentru ca tinerii să își poată dezvolta abilitățile, talentele și cunoștințele, exact așa cum le place lor, prin experiențe noi și prin joacă, în cazul celor cu vârste mai mici. Dar și un hub medical și diverse facilități sportive destinate unei game largi de activități.

Premieră regională

Platforma Carbochim, în prezent neutilizată, va deveni un spațiu deschis întregii comunități și va fi dezvoltat pe baza unui concept family friendly.

Proiectul va include facilități culturale, educaționale, sportive și de divertisment, cu experiențe pentru toate vârstele, ce vor fi găzduite de centrele de entertainment pentru familii și spațiile pentru evenimente indoor și outdoor.

Astfel, în premieră regională, va fi integrat un concept de entertainment, de mare amploare, cu zone de cățărare, trambuline, circuite cu obstacole, zone de gaming, experiențe imersive și simulatoare.

Centrul va reprezenta o soluție unică de petrecere a timpului liber, atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru adulți, îmbinând experiențe multisenzoriale, sportul și tehnologia într-un concept de real life gaming.

Spațiu dedicat copiilor mici

Un alt centru de distracție va fi dedicat în special copiilor de vârstă preșcolară și școală primară, cu activități care dezvoltă creativitatea, gândirea logică, atenția, dexteritatea și aptitudinile de socializare.

Mixul propus se bazează pe studii de piață locale și pe așteptările comunității, care a fost consultată prin intermediul platformei www.partedincluj.ro.

„Fiecare proiect al IULIUS este adaptat specificului local. La Cluj-Napoca ne propunem să oferim și o experiență total diferită în materie de entertainment și educație pentru tineri și copii, dar și o modalitate nouă și activă de a petrecte timp liber cu familia.

Astfel, vom oferi comunității o ofertă extinsă de modalități de divertisment, inclusiv printr-un «hub» de gaming, cu simulatoare VR, trambuline, trasee survivor, dar și spații de distracție gândite pentru copiii de vârste mai mici, care includ activități ce îi vor ajuta să experimenteze lumea prin joc.

Va fi un proiect centrat pe experiențe, iar integrarea unor concepte accesibile tuturor vârstelor definește caracterul său incluziv”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager.

Parc nou cu zone de joacă și piațete

Experiențele indoor vor fi completate de cele outdoor, pentru că în parcul nou creat, vor fi amenajate zone de joacă, dar și piațete în care se vor organiza activități specifice, ateliere educaționale, de creație, arts and crafts, experimente științifice etc.

De asemenea, în proiect va fi creată infrastructură prietenoasă pentru mămici și diverse facilități sportive.

Premiere culturale și un mix de atracții

Inedit în proiect va fi și dezvoltarea unui centru de arte performative, destinație pe care o va primi „hala cu arcade”, a cărei arhitectură va fi păstrată în forma actuală și care va deveni un hot spot cultural-artistic al ansamblului mixed-use.

Acesta va fi adminstrat de Centrul Cultural Clujean și va găzdui evenimente pentru toate vârstele, de la festivaluri și concerte, târguri de design și tematice, expoziții de arte vizuale, la programe de educație culturală, artistică și științe exacte.

Suplimentar, se va amenaja și o sală de spectacole, care presupune o îmbinare de programe pentru copii și pentru publicul larg.

Auditoriumul va găzdui reprezentații ale unor companii de teatru independente și de stat din Cluj, precum și alte tipuri de evenimente de divertisment.

Premiere în piața real estate din Români

Ambele concepte reprezintă premiere în piața real estate din România, fiind inspirate din profilul cultural și artistic al Clujului.

De asemenea, vizitatorii vor avea acces și la alte concepte de retail orientate spre familii, de la servicii până la branduri îndrăgite de părinți.

Un exemplu în acest sens este o librărie cu un format aparte, care, dincolo de selecția celor mai noi și variate cărți pentru lectură, școală și dezvoltarea cunoștințelor, presupune experiențe și interactivitate.

Tot aici va exista infrastructură cinematografică de ultimă generație, care va integra concepte în premieră regională.

Malul Someșului, amenajat

Viitoarea destinație va include și un nou parc, cu 5,2 hectare de spații verzi amenajate, inclusiv malul Someșului ce delimitează proiectul.

În completarea parcurilor deja existente (Armătura și Feroviarilor) în zona de nord, noul parc va integra arbori impresionanți, diverse tipuri de plante, gazon care invită la relaxare și spații în care pe tot parcursul anului vor fi organizate evenimente în aer liber, spectacole, seri de film și alte concepte în premieră.

O grădină japoneză, a cărei amenajare va oferi un spațiu de relaxare completă, inspirat și din elemente ce definesc peisajul urban, dar și facilități de top pentru mișcare și activități sportive vor fi antrenamente vor reprezenta atracții zilnice.

Fresh Market cu producători locali

Din mix vor face parte și peste 400 de branduri, de la cele mass-market, până la cele premium, de renume internațional, cu diverse profiluri: home&deco, DIY, jucării, librării, bijuterii, accesorii etc.

De asemenea, vor exista o zonă de food-court, cu experiențe culinare deosebite, restaurante-concept cu tematică internațională, cafenele și un Fresh Market, care își propune să reunească producători locali cu cele mai proaspete produse, gata de preparat în fața clientului și de servit pe loc.

În viitoarea dezvoltare va fi inclus și un hub cu profil medical, care va reuni servicii multidisciplinare în aceeași locație.

14 hectare de experiențe pentru întreaga comunitate

Noua dezvoltare se va întinde pe aproximativ 14 hectare, fiind proiectată și construită după cele mai ridicate standarde de sustenabilitate, și va reda orașului o parte a sa, prin:

  • două clădiri industriale păstrate și convertite în spații culturale și de susținere a inițiativelor locale;
  • centru de live arts și sală de spectacole, în premieră națională, ca parteneriat cu sectorul cultural: concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media;
  • 52.000 mp spații verzi amenajate, conectate cu parcurile Feroviarilor și Armătura: grădină japoneză, 100.000 de plante decorative și peste 700 de copaci maturi;
    amenajarea malului Someșului, pentru accesibilitatea publicului larg și păstrarea cadrului natural;
  • proiect family-friendly – branduri high-end, ancore cu profil dedicat familiilor și home&deco, cel mai variat mix de cafenele cu tematică internațională și restaurante concept din țară, fresh market, servicii și produse locale, concepte de family entertainment și edutainment în premieră națională;
  • spații de birouri premium și de susținere a antreprenoriatului local;
  • investiții de utilitate publică: un nou pod rutier peste Someș, cu patru benzi auto, trotuare și piste velo * modernizarea străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii și sistematizarea intersecției lor cu str. Paris * două pasarele pietonale, spre Parcul Armătura și zona verde adiacentă străzii Nădășel * 3.200 metri de infrastructură velo, pe întreg perimetrul proiectului, inclusiv pe linia Someșului;
  • peste 1.600 locuri de parcare pentru biciclete * infrastructură pentru 900 locuri destinate mașinilor electrice;
  • până la 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane.

Conceptul întregului proiect este realizat de renumitul studio olandez de arhitectură UNStudio. Proiectul se află în etapa finală de avizare. Află mai multe despre AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mega concert de manele la Gilău, cu Florin Salam și Tzancă Uraganu. Se pregătesc delicii culinare spectatorilor

Publicat

Un mega concert de manele va avea loc, duminică, de la ora 17,. la târgul din Gilău, intrarea fiind gratuită, evenimentul fiind organizat de Partida Romilor ”Pro Europa”.

”Cei mai renumiți artiști romi din România vor fi prezenți la Gilău la concertul <<S-au unit legendele>>.

Pe scenă vor urca vedetele Florin Salam și Tzancă Uraganu, alături de Monik de la trupa Angels, puștiul minune Jammar, Julia de la trupa Sexxy și Axinte de la Vacanța Mare.

Vom avea puncte cu cea mai bună mâncare – ceaun și grătar, iar pentru copii am pregătit tobogane, jocuri de copii si alte jocuri sportive”, au declarat organizatorii concertului.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Trafic de coșmar spre Bonțida. Cei care merg la Electric Castle cu mașini, circulă bară la bară

Publicat

De

Trafic spre Bonțida

Trafic de coșmar spre comuna Bonțida, unde festivalul Electric Castle este în toi.

Se circulă bară la bară, inclusiv pe drumul pe la Sânnicolau.

Nerăbdători, clujenii se plâng de faptul că se circulă cu dificultate spre cel mai “fierbinte” punct din Cluj, Bonțida.

La Electric Castle sunt așteptați și mai mulți oameni, având în vedere că a început weekendul.

Fie că merg cu mașini mici, fie cu autobuzul, drumul până la Bonțida va dura bine peste o oră.

Citește și: Mai multe spectacole de la Electric Castle, ANULATE din cauza penei informatice Microsoft

“Am plecat cu autobuzul din Cluj-Napoca la 18.26 și ne mișcăm foarte greu”, a spus un cititor Cluj24.ro.

Asta în situația în care au fost scoase pe drum efective de polițiști rutieri, iar traficul este supravegheat din elicopter.

Traficul este și motivul pentru care organizatorii festivalului îi sfătuiesc pe oameni să folosească trenul. Dar se poate și cu elicopterul.

În această perioadă, mai multe trenuri vor opri suplimentar în halta Bonțida în timpul Festivalul Electric Castle.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax