Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Prețul gramului de aur la aproape 300 lei

Publicat


Gramul de aur

În ultimele trei ședințe, prețul gramului de aur a atins tot atâtea noi recorduri, cel de vineri fiind de 299,1485 lei, evoluție la care a contribuit creșterea semnificativă a cererii de metal galben, considerat drept un refugiu în perioadele tulburi, precum criza din Orientul Mijlociu.

Pe acest fond, uncia a urcat la 1.972 – 1.998 dolari, în creștere cu 3% la nivel săptămânal, cele mai ridicate valori de la jumătatea lunii mai 2023, și se apropie de recordul de 2075,47 dolari, atins în august 2020.

Goana după active considerate sigure a majorat cererea de monedă elvețiană, care s-a apreciat vineri la 0,942 – 0,946 franci/euro. În piața locală, au fost atinse noi maxime istorice, media de vineri fiind stabilită la 5,2654 lei.

Creșterea aversiunii față de risc a afectat și raportul euro/leu. Cursul a urcat de la 4,9654 lei la 4,9734 lei, la sfârșitul ei, la doar 0,0049 lei de maximul atins la jumătatea lui mai. Tranzacțiile de vineri s-au realizat în culoarul 4,967 – 4,977 lei iar piața s-a închis la 4,974 lei.

Faptul că euro nu a atins pragul de 5 lei, nivel prognozat de majoritatea analiștilor, poate fi pus pe seama faptului că BNR utilizează cursul drept principala armă împotriva inflației. Pe de altă parte, scăderea importurilor provocată de reducerea consumului este reflectată de ajustarea deficitului de cont curent al balanței de plăți cu 25,6% la 13,8 miliarde euro în primele opt luni ale acestui an

Piața monetară s-a stabilizat în ultimele luni, sub efectul diverselor controale efectuate de Consiliul Concurenței la sediile băncilor comerciale, a scăderii inflației și a lipsei de operațiuni de sterilizare din partea BNR.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,49% iar cel la 12 luni la 6,63%.

Joi, Trezoreria s-a împrumutat cu 326 milioane lei, față de volum inițial de 500 milioane lei. Scadența emisiunii de obligațiuni a fost iulie 2034 iar randamentul mediu annual a crescut la 7,21%.

Săptămâna aceasta, Finanțele intenționează să se împrumute prin intermediul a trei licitații cu titluri de stat scadente în aprilie 2030, valoarea emisiunii fiind de 690 milioane lei, în mai 2027, cu un volum programat de 805 milioane lei, și cu 805 milioane lei în februarie 2038.

Creșterea randamentelor bonurilor emise de Trezoreria SUA, care a depășit joi, pentru scurt timp, pragul de 5%, pentru prima dată din iulie 2007, a susținut dolarul american în ultimele luni.

Declarațiile unor oficiali ai Rezervei Federale conform cărora ciclul de înăsprire al politicii monetare ar fi putut ajunge la final, a permis vineri marcarea de profituri și a apreciat euro la 1,0565 – 1,0604 dolari, iar piețele americane au închis la 1,0593 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,7177 la 4,6981 lei.

Media lirei sterline a scăzut la sfârșitul săptămânii la 5,6914 lei față de 5,7353 lei la jumătatea ei.

Bitcoin a atins pragul de 30.000 de dolari, nivel care se mai înregistra în prima jumătate a lunii august, și se tranzacționa la finalul săptămânii între 29.722 și 30.214 dolari. Ethereum fluctua în culoarul 1.626 – 1.648 dolari.

Analiza cuprinde perioada 16  – 20 octombrie.

Foto: pixabay.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Carambol cu patru mașini pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. Un bărbat a fost rănit

Publicat

De

Un accident cu patru mașini a avut loc duminică, pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. Un bărbat de 28 de ani a fost rănit și primește îngrijiri medicale.

Accident cu patru mașini, la Cluj-Napoca

Patru mașini au fost implicate într-un accident petrecut duminică la ora prânzului pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. La fața locului intervin pompierii.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Câmpina. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.

Un bărbat de 28 de ani, rănit

Din fericire, nu au fost victime încarcerate. Un bărbat primește îngrijiri medicale la fața locului.

„Din primele date, în accident au fost implicate patru autoturisme, însă nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de 28 de ani primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD, fiind conștient și cooperant”.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cluj-Napoca, gazda Campionatul European de OPEN Kyokushin Karate-kan 2024

Publicat

În acest weekend, Cluj-Napoca este centrul european al artelor marțiale, găzduind două competiții de anvergură pentru Kyokushin Karate: OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024 și OPEN BGN International Cup UNDER12.

Evenimentul a reunit la BT Arena din Cluj-Napoca 600 de sportivi din peste 25 de țări de pe trei continente – Europa, Asia și America de Nord. România a fost reprezentată de 200 de sportivi.

Moment artistic inedit, la ceremonia de deschidere

Ceremonia oficială de deschidere, care a avut loc în Sala Polivalentă BTarena, a fost marcată de momente artistice impresionante. Ansamblul „Mărțișorul” a adus pe scenă dansuri tradiționale românești.

La eveniment au luat parte primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc și Excelența Sa dl Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România.

„În acest weekend, 600 de sportivi din peste 25 de țări de pe trei continente – Europa, Asia și America de Nord – s-au reunit la Cluj-Napoca în cadrul 2 competiții fanion pentru artele marțiale și Kyokushin Karate: OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024 și OPEN BGN International Cup UNDER12. România este reprezentată de 200 sportivi.

Astăzi, în cadrul ceremoniei oficiale de deschidere, am avut parte de momente culturale românești prin demonstrația de dans a Ansamblului Mărțișorul, dar și de un moment tradițional japonez: spectacol taiko – toba japoneză. Excelența Sa dl Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România a fost prezent și a subliniat legătura dintre cele două culturi”, a transmis Emil Boc.

Demonstrație în Piața Unirii din Cluj-Napoca

Un alt moment remarcabil al evenimentului a fost spectacolul stradal din Piața Unirii, parte a festivalului Wonderpuck.

Sportivii, îmbrăcați în uniforme de arte marțiale, au demonstrat abilități impresionante de Kyokushin Karate, acompaniați de sunetul puternic al tobelor tradiționale japoneze.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Ce puteți face duminică în centrul Clujului, la Festivalul Stradal WonderPuck 8

Publicat

În ultima zi a vacanței de vară, cei mici sunt așteptați în centrul Clujului, la Festivalul Stradal WonderPuck, cu acrobații, expoziții și spectacole de teatru.

Duminică, în ultima zi a Festivalului Stradal WonderPuck, în Piața Unirii și la Muzeul de Artă pot fi urmărite spectacole de teatru, spectacole itinerante și pe picioroange, sunt organizate diverse ateliere, precum și o expoziție de mașini.

Ziua se va încheia cu un spectacol de improvizație susținut de la ora 21 pe strada Mihail Kogălniceanu, la Scena 16+, de cunoscutul actor Bogdan Bob Rădulescu și colegii din grupul Just Push Play.

Accesul la toate manifestările din festival este gratuit.

O nouă zi plină de magie, în centrul Clujului

Spectacolele vor avea loc pe tot parcusul zilei de duminică, 8 septembrie, la Scena Mare și pe Podiumul din Piața Unirii, în curtea Muzeului de Artă, precum și la scena 16+ de pe Strada Mihail Kogălniceanu.

Pe lângă acestea, în Piața Unirii și pe esplanadele Muzeului de Artă se desfășoară ateliere de lectură, IT, nutriție, jonglerie, țesut mărgele, olărit sau creare de animăluțe din sârmă plușată.

De asemenea, pe strada Universității poate fi admirată expoziția de mașini tip Mad Max, intitulată „Scrapland by Steampunk Transilvania”.

Ce poți face duminică la WonderPuck?

Programul celei de-a treia zile a Festivalului Stradal WonderPuck 8:

PIAȚA UNIRII

Scena Mare

  • Ora 10. Păcală – AnimaArt, Cluj Napoca. RO/3+/ 40 min
  • Ora 12. Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte – Teatrul Magic Puppet, Cluj-Napoca. RO/3+/ 45 min
  • Ora 18. Concert – Rock Academy. Toate vârstele/60 min
  • Ora 20. Micul prinț – Teatrul de Păpuși Vasilache, Botoșani. RO/6+/ 50 min

Podium

  • Ora 11. Cățelușul Fofy – La Bayka (Polonia și Chile). Nonverbal/5+/45 min
  • Ora 16. Circul de bambus – spectacol interactiv pe picioroange – TrappTop Flotta HU/3+/ 50 min
  • Ora 17. Hänsel și Gretel – Teatrul Spiriduș Satu Mare. RO/2+/45 min
  • Ora 19. Aici, acolo, peste tot – TRIO Theatre (Bulgaria). Nonverbal/Toate vârstele/40 min

STRADA M. KOGĂLNICEANU

  • Ora 19. Hellequin – Teatrul Național Aureliu Manea Turda. RO/16+/ 50 min

Foto: Marius Romila / MediaCom.ro

  • Ora 21. Just Push Play – Spectacol de Impro. RO/16+/50 min

ITINERANTE

  • Ora 11. Zâna Florilor – Teatrul pe Roți, Arad
  • Ora 16. Narnanja – StiltLife (Olanda)
  • Ora 18. Narnanja – StiltLife (Olanda)
  • Ora 18.30. PP ✫Theatre (Theatre for One) – Theatre ✫Puppeteria (Japonia)
  • Ora 18.30. Momente de Commedia – Les Chobeaux. Cluj Napoca
  • Ora 19. Cupidon – Teatrul Magic Puppet, Cluj Napoca
  • Ora 20. Narnanja – StiltLife (Olanda)

MUZEUL DE ARTĂ

  • Ora 11. Tărâmul de mijloc – ZBENG cultural, Cluj Napoca. RO/6+/ 40 min
  • Ora 17. Aventurile lui Pulcinella – Teatrul de Păpuși „Puck”, Cluj Napoca. HU/4+/35 min
  • Ora 19.30. Motanul încălțat – Teatrul de Păpuși „Puck”, Cluj Napoca. RO/3+/ 45 min

„WonderPuck” este un eveniment de tip open-air adresat întregii familii, care își propune reunească domenii artistice, precum: teatru, muzică, dans, animație video, artă vizuală și artizanală. Așadar, pe toată durata festivalului au loc o mulțime de activități educative și recreative dedicate copiilor, adolescenților și întregii familii.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca a câștigat Memorialul Antonio Alexe, după o victorie în finala cu CSM CSU Oradea

Publicat

U-BT Cluj-Napoca a câştigat, sâmbătă, ediţia a 11-a a turneului de baschet masculin Memorialul „Antonio Alexe”, în Oradea Arena, după ce a învins în finală echipa gazdă, CSM CSU Oradea, cu 93-84 (26-15, 26-23, 26-22, 15-24).

U-Banca Transilvania continuă seria victoriilor din meciurile de pregătire, astfel că a învins-o și pe CSM CSU Oradea, în finala Memorialului Antonio Alexe. Partida de sâmbătă seara s-a încheiat la scorul de 93-84.

Mai mulți jucători nu au putut juca

Karel Guzman și Adam Mokoka s-au accidentat vineri seara împotriva celor de la Igokea și nu au putut evolua, la fel ca Patrick Richard și Tudor Șomăcescu.

În ciuda absențelor, echipa a reușit să îi pună în dificultate pe adversari. În scurt timp de la debutul confruntării, alb-negrii s-au desprins la 7-15 și au terminat primul sfert în avantaj, 15-26. Diferența a crescut până la pauză, când tabela indica 38-52.

Studenții au strâns procentaje bune la aruncări și au dominat într-o manieră autoritară lupta la recuperare, așa că nu au cedat până la final. Drept dovadă, U-Banca Transilvania a izbutit procentaje de 57% la două puncte, 48% de la mare distanță, respectiv 66% la linia de pedeapsă. În plus, clujenii au totalizat 36 de recuperări și au distribuit 14 pase decisive.

Turneu în Bosnia și Herțegovina

Pentru U-Banca Transilvania urmează acum un turneu de verificare în Bosnia și Herțegovina, programat în perioada 14-15 septembrie.

„Este o victorie extrem de importantă pentru moralul nostru, am arătat că avem caracter și că indiferent de probleme, ne vom lupta pentru victorie. Ne-au lipsit patru jucători, dar am reușit să obținem această victorie ca o echipă. Mă bucur de evoluția noastră, însă e doar un meci amical. Trebuie să clădim pe acest lucru și să mergem mai departe”, a declarat Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax