Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Piața așteaptă ședința BNR de vineri

Publicat


BNR

La finalul acestei săptămâni se va desfășura ședința de politică monetară a BNR.

Piața așteaptă o primă reducere a ratei de referință, începând cu ianuarie 2023, de la 7 la 6,75%, și pe cea a facilității de depozit, care a devenit de la începutul anului principala dobândă, urmare a lichidității excedentare, de la 6 la 5,75%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Piața așteaptă ședința BNR de vineri

Până vineri, nu sunt de așteptat schimbări în valoarea indicilor ROBOR.

La începutul acestei săptămâni, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 6,1%.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,04% iar cel la 12 luni la 6,05%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

Indicele IRCC a scăzut

Prima zi din iulie a adus o scădere a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) de la 5,9% în trimestrul al doilea, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

Finanțele și-au propus să se împrumute luna aceasta cu 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive.

Statul s-a împrumutat lunea aceasta cu aproape o treime din suma planificată.

Trezoreria a atras 1,387 miliarde lei cu scadența iunie 2025, la un randament mediu anual de 6,01%, iar valoarea programată a emisiunii a fost de 800 milioane lei.

Finanțele s-au mai împrumutat cu 943,2 milioane lei cu scadența octombrie 2033, la un randament mediu de 6,87%/an, în timp ce valoarea programată a fost de 300 milioane lei.

Fondurile străine dețin 25% din titlurile de stat

La sfârșitul primului trimestru, fondurile străine dețineau 25% din titlurile de stat, fondurile de pensii private aveau o expunere de 23,9%, iar băncile una de 40,6%.

Leul a avut o evoluție apreciativă, în ton cu cea a monedei unice și a valutelor de la marginea zonei euro.

Piețele așteaptă runda a doua a alegerilor parlamentare anticipate din Franța, care ar putea atenua câștigurile din primul tur obținute de extrema dreaptă și cea stângă.

Cursul euro a scăzut marginal

Cursul euro a scăzut marginal de la 4,9771 la 4,9770 lei, în timp ce tranzacțiile s-au limitat la culoarul 4,9765 – 4,9775 lei.

Presiunea pe leu se va menține în condițiile în care deficitul bugetului de stat a crescut în primele cinci cu 3,4% din PIB, comparativ cu perioada similară din 2023.

Euro fluctua între 1,0732 și 1,0776 dolari, pe fondul incertitudinilor legate de alegerile din Franța, astfel că media monedei americane a scăzut de la 4,6489 la 4,6263 lei.

Cursul francului elvețian a coborât la 5,1349 lei iar cea a lirei sterline la 5,8622 lei.

A scăzut și prețul gramului de aur

Prețul gramului de aur a scăzut la 346,1836 lei.

Evoluția a fost determinată de depreciere monedei americane, care redus efectul creșterii metalului galben la 2.317,40 – 2.338,90 dolari/uncie.

Bitcoin s-a menținut pe creștere și se tranzacționa între 62.515 și 63.726 dolari. Ethereum a urcat la 3.428 – 3.515 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dan Petrescu, după egalul cu Sepsi: E un punct mare. La CFR mereu ești contestat, indiferent ce faci

Publicat

De

Dan Petrescu

CFR Cluj a reușit să obțină un egal cu Sepsi vineri seara, pe teren propriu.

Antrenorul Dan Petrescu a fost din nou contestat, iar o parte dintre fani i-au cerut din iar să plece, după scorul de 3-3.

Dan Petrescu, după egalul cu Sepsi: E un punct mare. la CFR mereu ești contestat, indiferent ce faci

După meci, Dan Petrescu a declarat că în prima repriză elevii săi au jucat foarte bine.

“Au marcat și un eurogol. Ma bucur pentru Postolache pentru că presiunea era mare.

E un punct mare, dar la CFR mereu ești contestat, indiferent de ce faci”, a spus Dan Petrescu, care a precizat că o să aibă mai multe soluții la Buzău pentru ce se vor întoarce pe teren mai mulți jucători accidentați.

Dan Petrescu: Nu văd de ce trebuie să plec eu

“Ce e ciudat e că avem cel mai bun atac și una din cele mai slabe apărări… Și ce e ciudat, e că toate șuturile adversarilor se duc în poartă”, a declarat Dan Petrescu despre meciul cu Sepsi, dar nu numai.

Antrenorul CFR Cluj spune însă că e important că toți jucătorii sunt motivați.

Despre plecarea de pe banca de antrenor a CFR Cluj, cerută din nou de o parte dintre suporteri, Petrescu a spus că el își face treaba foarte bine.

“Sunt aici din 2017, am plecat, m-am întors, știu ce mă așteaptă.

Dar nu văd de ce trebuie să plec eu… Muncesc de dimineața până seara, echipa joacă foarte bine.

Eu îmi fac treaba, merg înainte și sper ca la final să am eu dreptate”, a mai declarat Dan Petrescu.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O mașină a ars ca o torță pe A3, lângă Câmpia Turzii

Publicat

De

Mașină arsă

O mașină a luat foc și a ars pe autostradă în județul Cluj.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente pentru a stinge un incendiu care a cuprins un autoturism aflat pe autostrada A3, în apropiere de Câmpia Turzii.

O mașină a ars ca o torță pe A3 lângă Câmpia Turzii

Incendiul s-a manifestat generalizat, însă din fericire nu au existat victime.

Cel mai probabil, flăcările au izbucnit din cauza unei defecțiuni electrice la compartimentul motor.

La misiune a luat parte o autospecială cu apă și spumă.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Consilieră în adicții din Cluj: Câte pahare de alcool avem voie să consumăm pentru a nu fi declarați alcoolici?

Publicat

alcool

Invitată la podcastul Human Hub de pe Cluj24 realizat de Cristina Pintilie Șendrea, consiliera în adicții de la Asociația Christiana, aflată sub patronajulArhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, Claudia Varga, a declarat că alcoolismul este o boală care poate afecta viața noastră în cel puțin patru direcții: medical, social, economic și spiritual.

Printre altele, aceasta a menționat distrugerea relațiilor de familie prin comportament irational, a carierei, condusul sub influența alcoolului, de cele mai multe ori cu victime, accidente la locul de muncă și multe altele. La întrebarea simplă ”De ce beau oamenii?”, consiliera ne-a reamintit că alcoolul produce senzații de relaxare, de eliberare din stresul zilnic, o senzație de bine, la fel ca toate celelalte tipuri de adicții, cum ar fi drogurile sau țigările.

Adicțiile ne lasă fără libertate

Claudia Varga conduce un program celebru de recuperare a persoanelor care au căzut în patima alcoolului care se numește Minessota. Acesta a fost introdus în România în anul 2000 de către americanul Frantz Floyd și cuprinde 12 pași care trebuie parcurși de cei care sunt declarați alcoolici, primul pas fiind recunoașterea faptului că ești dependent, iar cel de-al doilea și cel mai important este ca dependenții să accepte o provocare ”Doar astăzi nu mai beau, nu mai fumez, nu mai iau droguri, doar astăzi!”. Floyd este și co-fondatorul programului Național Antidrog al Bisericii Ortodoxe Române.

Dependența este greu de stabilit în termeni medicali, cantitatea de alcool tolerată de organism diferă în funcție de masa corporală și de rezistența fiecărui organism în parte. Totuși, alcoolul se consumă ocazional și doar în porții mici, la bărbați poate fi de 5-6 unități, iar la femei de 3-4. O unitate se referă la un pahar, fie el de shot, de vin sau de țuică.

În prezent, aproximativ 100 de persoane sunt cuprinse în programul anti-alcool de la Cluj. Programul Sf. Dimitrie, de la Asocaiția Christiana este specializat în recuperarea din abuzul și dependența de substanțe și comportamente și are două centre acreditate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale ca furnizor de servicii sociale și abilitat de Direcția Națională de Probațiune.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Temperaturi RIDICATE la început, apoi o ușoară răcire

Publicat

toamna cluj3

ANM a emis prognoza meteo pentru perioada 28 octombrie – 25 noiembrie 2024. Se anunță un sfârșit de octombrie plăcut, cu temperaturi peste cele specifice. 

Săptămâna 28 octombrie – 4 noiembrie

La începutul săptămânii viitoare, vremea va fi deosebit de caldã pentru aceastã datã în cea mai mare parte a ţãrii. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 17 şi 24 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 2 şi 12 grade.

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Temperaturi RIDICATE la început, apoi o ușoară răcire

Cerul va fi variabil la senin, cu nebulozitate în zonele joase din est, sud şi centru, unde se va semnala ceaţã. Spre finalul lunii octombrie, valorile termice vor fi în scădere în est și în sud-est, unde se vor apropia de normele perioadei.

Așa cum ne-am obișnuit deja, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână. Acest lucru se va simți în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice. Ploile nu își vor face simțită prezența.

Săptămâna 4 – 11 noiembrie

Se anunță temperaturi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Acest lucru este valabil pentru cea mai mare parte a țării. Precipitațiile își vor face apariția în acest interval. În majoritatea regiunilor va ploua, cu precădere în zonele sud-vestice.

Săptămâna 11 – 18 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. De asemenea, estimează că vor fi ploi în aproximativ toată țara, în special în regiunile nord-vestice.

Săptămâna 18 – 25 noiembrie

În acest interval se va observa o ușoară răcire, astfel că temperaturile vor fi în jurul celor specifice anotimpului. Acest lucru este valabil pe întreg teritoriul României. Ploile vor fi puțin mai accentuate în jumătatea nordică a țării. În restul țării, vom avea parte de cantități apropiate de cele normale.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax