ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu – Peste un an cursul EURO ar putea fi de 5,11 lei

Leul a profitat de reducerea aversiunii față de risc manifestată la nivel regional iar cursul euro a scăzut de la 4,9457 la 4,9430 lei, în timp ce tranzacțiile din piața locală se realizau în culoarul 4,942 – 4,947 lei, după atingerea în Asia a unui minim de 4,939 lei.
Jumătatea acestei săptămâni a adus o explozie a indicilor ROBOR, care au atins maxime ale ultimilor 11 ani și jumătate.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 6,28 la 6,41%, valoare care a mai fost atinsă la sfârșitul lui noiembrie 2012.
Citește și Măsuri fiscale decise în Coaliție: Noi grile de impozitare și deduceri pregătite pentru Codul Fiscal. Ce taxe vor plăti românii
Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 6,41 la 6,53%, nivel care a mai fost atins la sfârșitul lui decembrie 2011. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 6,58 la 6,69\\%.
Evoluția din ultimele circa 10 luni a leului este în contrast cu ultimul sondaj realizat în rândul analiștilor grupați ÎN CFA România care anticipează o tendință de depreciere a leului în următoarele 12 luni. Dacă la precedentul sondaj realizat în aprilie valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a fost de 5,0048 lei, luna trecută estimarea a urcat la 5,0298 lei/euro. Pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat a crescut de la 5,0584 lei la 5,1125 lei/euro.
„Cursul monedei elvețiene a urcat la 4,9319 lei”
Reamintim că un raport recent al Băncii Transilvania estima pentru finalul anului un curs mediu de 4,96 lei/euro.
Euro se deprecia la jumătatea săptămânii la 1,0486 – 1,0536 dolari, în timp ce atenția piețelor se îndrepta către Portugalia, acolo avea loc seminar al principalelor bănci centrale. Investitorii doreau să afle de la Christine Lagarde, președintele BCE, ce politică monetară va fi derulată în următoarele luni. În piața locală, cursul monedei americane a crescut de la 4,6715 la 4,7005 lei.
Cursul monedei elvețiene a urcat la 4,9319 lei, aproape de recordul de 4,9399 lei atins în 7 martie, în condițiile în care cotațiile s-au apreciat la 1 -1,008 franci/euro, odată cu majorarea cererii.
Media lire sterline a scăzut marginal de la 5,7258 la 5,7237 lei.
Metalul galben scădea la 1.815 – 1.829 dolari/uncie, însă aprecierea monedei americane a făcut ca prețul gramului de aur să urce ușor de la 274,0955 la 274,3717 lei.
În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 3,9677 forinți/euro, față de maximul istoric de 403,52 forinți/euro atins luni. Cursul monedei poloneze s-a întărit la 4,6809 zloți/euro.
Bitcoin a revenit ieri sub pragul de 20.000 dolari și fluctua între 19.887 și 20.360 dolari. Chiar dacă a scăzut la 1.105 – 1.153 dolari, ether continua să înregistreze cea mai mare valoare a tranzacțiilor din piața criptomonedelor.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
George Simion la Cluj, la dezbaterea UBB: Candidez pentru a asigura revenirea la democrație

George Simion, liderul AUR, a fost prezent miercuri, la prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale organizată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în Aula Magna.
George Simion se află acum pe primul loc în sondaje și creditat să ajungă astfel în tutul doi al alegerilor prezidențiale din luna mai.
Dezbatearea Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai mare comunitate academică a țării, și ReThink România, un think tank al mediului socio-economic
George Simion la Cluj, la dezbaterea UBB: Candidez pentru a asigura revenirea la democrație
George Simion a salutat inițiativa UBB și spune că este timpul ca universitățile să se implice mai mult în viața socială din România. Din păcate, a spus Simion, nicio universitate din România nu este în topul 1000 Shanghai.
”Trăim o perioadă extraordinară, avem de-a face cu crize suprapuse și eu candidez pentru a asigura revenirea la democrație…cetățenii români au fost privați de dreptul de a alege”, a spus George Simion, care a mai precizat că va participa la orice dezbatere.
- Relațiile cu principalul nostru partener strategic, SUA, sunt în cel mai dificil punct în ultimii 30 de ani.
- Trebuie să încetăm să ne mai jignim, din orice tabără am face parte… Fiecare cetățean contează și are rolul bine definit într-o construcție comună.
- Din punct de vedere economic, în opinia mea, avem mult prea mulți angajați în sectorul public. Mă refer aici la administrația publică locală și centrală, care este înțesată cu membri de partid care îngreunează funcționarea statului român.
- Din păcate oamenii au sărăcit, iar acest lucru este valabil și pentru Cluj-Napoca.
- În ciuda imaginii care a fost creată de unele televiziuni, George Simion și AUR nu vor ca România să părăsească UE sau NATO. Din contră, eu cred că trebuie să întărim alianțele din care facem parte.
- Cei care au condus România până acum ar putea fi etichetați ca populiști. Nu au făcut ce au promis. Actualele partide de guvernare se comportă ca niște grupuri de interese, legitime sau nelegitime, care se preocupă să îî angajeze pe apropriați.
- Îmi iau un angajament că, în calitate de președinte, voi pleda pentru o reformă administrativă care să reducă substanțial numărul instituțiilor locale și centrale, lăsând oamenii buni la locul lor.
Despre blocarea capacității de apărare a țării
Aur a votat împotriva posibilității ca România să doboare dronele străine care ajung în spațiul aerian românesc
- Actualele legi permiteau doborârea oricărui obiect zburător. Ne-a deranjat un articol care preda comenzile operative către alte forțe armate. Avioanele puteau fi doborâte, dar pentru drone trebuia o lege speciale. Mi se pare periculoasă ideea de a avea o armată comună europeană.
Simion a fost întrebat despre drepturilor studenților și elevilor LGBT
- Aș vrea să înțelegeți raportarea noastră care este la realitățile științifice. Am învățat la bilologie că există doar bărbați și femei, deci din punctul nostru de vedere sunt doar bărbați și femei. Înțelegem democrația ca o formă de dialog, dar nu consider că școlile reprezintă un loc unde să ne etalăm sexualitatea.
Despre Uniunea Europeană
- Văd Uniunea Europeană ca un spațiu economic comun și aș menține asta…
- Dar asta nu înseamnă că trebuie să transformăm UE într-un stat federal și vrem ca deciziile să fie luate de fiecare țară în parte
Despre proiecte pentru tineri
- De când este primarul în funcție la Cluj-Napoca s-au făcut sub 200 de apartamente ANL.
- Avem de lucrat la soluții accesibile pentru ca tinerii să poată rămâne în marile orașe, iar cei plecați să se întoarcă în țară. Noi vrem cartiere pentru tineri la prețuri accesibile.
Despre Republica Moldova și ”sorosisti”
- Republica Moldova are nevoie de noi, nu noi de Republica Moldova
- Îi asigur pe frații de peste Prut că în mine au un partener pe care pot să se bazeze
- Vorbesc despre un sprijin condiționat care să meargă către cetățeni
- O parte din zona ONG, din mediul universitar în SUA, în Europa, dar și România, aparțin unui curent ideologic pe care îl respingem. E ceea ce cunoaștem generic ca fiind ”fenomenul Soros”, dar asta nu înseamnă că respingem democrația.
- Nu voi încuraja alocări de fonduri pentru schimbarea sexului copiilor.
EVENIMENT
Când se fac plățile pentru pensii, alocații și alte beneficii sociale în mai. Ministerul Muncii a anunțat calendarul oficial

Chiar dacă va fi minivacanță de 1 Mai, autoritățile dau asigurări că toate drepturile sociale vor fi plătite la timp.
Astfel, pensiile, alocațiile, indemnizațiile, dar și alte plăți vor ajunge la beneficiari conform unui calendar oficial stabilit de Ministerul Muncii.
Când se fac plățile pentru pensii, alocații și alte beneficii sociale în mai
„În aprilie, drepturile au fost plătite mai devreme pentru ca românii să se poată pregăti pentru Paști. 1 Mai, Ziua Muncii, este zi liberă pentru toți românii. Banii aferenți alocațiilor pentru copii, pensiilor și celorlalte prestații sociale vor ajunge la beneficiari în timp util, calendarul plăților fiind deja stabilit în acest sens”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
Calendarul plăților pentru luna mai:
Alocații și indemnizații – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
- Alocația de stat pentru copii: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Indemnizația de creștere a copilului: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Stimulentul de inserție: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Alocația de plasament: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Drepturi pentru persoane cu dizabilități: 12 mai în cont, 14 mai prin poștă
- Hrană pentru persoane cu HIV/SIDA: 20 mai în cont și prin poștă
- Hrană pentru bolnavii de TBC: 20 mai în cont și prin poștă
- Ajutor pentru susținerea familiei (VMI): 20 mai în cont și prin poștă
- Ajutor de incluziune (VMI): 20 mai în cont și prin poștă
Pensii – Casa Națională de Pensii Publice
- Prin poștă: începând cu 2 mai
- În cont bancar: 12 mai
- Pensionari din străinătate (Citi Bank): 20 mai
Plata ajutorului de șomaj se va face între 14 și 16 mai, atât pe card cât și prin poștă
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Campanie ambițioasă de plantare, la Cluj. Primarul Emil Boc a luat lopata și a pus umărul la treabă

Primăvara vine în forță, la Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc a anunțat o campanie ambițioasă de plantare de arbori în tot orașul.
În total, 3.800 de copaci cu balot urmează să fie plantați până la finalul anului 2026, în toate colțurile Clujului, de la asociații de proprietari, la școli, grădinițe, creșe și pe aliniamentele stradale.
„Începem o nouă plantare de arbori cu balot în municipiul Cluj-Napoca. Până în 2026, la sfârșitul anului, vom planta 3.800 de arbori cu balot, cu o dimensiune cuprinsă între 18 și 35 de centimetri. Facem asta pentru a avea un Cluj mai curat, pentru un Cluj mai verde, pentru un Cluj cu mai multă verdeață și, evident, cu mai multă sănătate.
Acești arbori cu balot îi plantăm la asociații de proprietari, pe aliniamente stradale, în parcuri, la școli, creșe, grădinițe, adică oriunde este nevoie. Arborii nu sunt doar peisaj, sunt filtre naturale, scuturi împotriva prafului, zgomotului, căldurii excesive și a poluării în general”, a declarat primarul Emil Boc.
100.000 de arbori plantați până în 2030
Campania are și un obiectiv pe termen lung: plantarea a nu mai puțin de 100.000 de copaci până în 2030.
„Un oraș cu mai mulți copaci e un oraș cu mai puține boli respiratorii, un oraș cu mai mult aer curat, un oraș cu o viață de calitate. Dimensiunea verde înseamnă sănătate, aer curat și echilibru cu natura. Înseamnă să construim nu doar orașe moderne, ci și orașe respirabile, prietenoase cu oamenii și cu planeta.
Am început și nu ne oprim până ce nu plantăm 3.800 de arbori cu balot în tot Clujul până la finalul anului 2026 și 100.000 de copaci plantați până în 2030. Să fie într-un ceas bun!”, a mai spus edilul.

Camera Deputaților a adoptat miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. ”Actul normativ, inițiat de PSD, alături de partenerii de coaliție, aduce modificări importante în cadrul angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca scop corectarea dezechilibrelor față de sistemul public de pensii, prin reducerea diferențelor dintre pensiile de serviciu și cele din sistemul public bazat pe contributivitate”, susține deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan.
Principalele măsuri adoptate includ:
• Creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, care va fi aplicată din anul 2026, la atingerea vârstei standard de 65 de ani.
• Magistrații şi personalul de specialitate juridică, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.
Pensia de serviciu
Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Până la adoptarea acestei propuneri legislative, cuantumul net al pensiei se raporta la venitul net avut în ultima lună de activitate, și nu la indemnizația de încadrare.
• De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, magistrații şi personalul de specialitate juridică cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcții.
”Am votat pentru adoptarea acestui proiect care reprezintă un angajament ferm pentru echitate socială și responsabilitate fiscală. Este un pas necesar în direcția unei reforme sustenabile și corecte a pensiilor de serviciu”, a spus Lăpușan.