ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul s-a depreciat față de principalele valute

Leul s-a decuplat de la evoluția apreciativă a altor monede din regiune și s-a depreciat la începutul acestei săptămâni față de principalele valute.
Evoluția poate fi pusă pe seama faptului că multe companii private și sistemul bugetar erau închise cu ocazia minivacanței prilejuită de sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului, volumele de tranzacționare fiind reduse.
Cursul euro a crescut de la 4,9418 la 4,9422 lei iar tranzacțiile se realizau în culoarul 4,939 – 4,942 lei.
Scăderea consumului, urmare a majorării prețurilor, a redus importurile în timp ce exporturile românești, în special cele de servicii, au înregistrat un excedent. Aceasta a determinat scăderea în prima jumătate a anului a deficitului de cont curent al balanţei de plăţi la 9,826 miliarde euro, comparativ cu 11,997 miliarde euro în perioada similară a anului trecut.
Indicii ROBOR au revenit la începutul săptămânii la valorile de joi și continuă să se situeze la minime ale ultimului an și trei luni.
O scădere mai amplă a indicilor, care se situau la începutul anului trecut în jurul pragului de 3% iar IRCC era stabilit de BNR la 1,17%, este de așteptat să apară în prima parte a anului viitor.
La prezentarea Raportului asupra inflației, guvernatorul BNR a declarat că „trebuie să păstrăm ratele de dobândă la un nivel relativ mai înalt până când avem confirmarea că inflaţia vine sub rata dobânzii. Vom începe să coborâm dobânzile în măsura în care vedem că inflaţia vine în mod clar în jos, sub dobânda de politică monetară. Anul acesta este exclus”.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut luni de la 6,41 la 6,40%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 6,50 la 6,49% iar cel la 12 luni de la 6,66 la 6,65%.
Posibilitatea ca Rezerva Federală să nu oprească ciclul de creștere al dobânzii de politică monetară, după ce inflația din Statele Unite s-a majorat în iulie cu 0,3%, a continuat să pună presiune pe euro care s-a depreciat la 1,0926 – 1,0960 dolari. În piața locală cursul monedei americane a crescut de la 4,5007 la 4,5134 lei.
Media francului elvețian a urcat la 5,1484 lei iar a lirei sterline la 5,7301 lei.
Prețul gramului de aur a crescut marginal la 277,7333 lei, în timp ce metalul galben fluctua între 1.910 și 1.917 dolari, valori apropiate de minimul ultimelor cinci săptămâni.
În regiune, media monedei maghiare se aprecia la 382,69 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,4361 zloți/euro.
Bitcoin stagna la 29.118 – 29.452 dolari iar ether la 1.835 – 1.851 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până luni la ora 14:00.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Doi tâlhari minori din Turda, arestați preventiv. Au amenințat un bătrân cu cuțitul și i-au furat 15.000 de lei

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Turda au reținut, pentru 24 de ore, doi minori, de 14 și 16 ani, cercetați pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.
Cei doi sunt bănuiți că, în cursul zilei de 9 aprilie a.c., ar fi pătruns în locuința unui bărbat de 76 de ani, din municipiul Turda, unde, prin întrebuințarea de violențe și amenințări cu un cuțit, l-ar fi imobilizat și i-ar fi sustras suma de 15.000 de lei din locuință, părăsind apoi locuința într-o direcție necunoscută.
”Sesizarea a fost făcută de persoana vătămată prin apel la 112, în jurul orei 14.40, iar polițiștii au demarat de îndată verificări și activități operative în municipiile Turda și Câmpia Turzii.
În urma activităților investigative, cei doi minori au fost depistați la ieșirea din municipiul Câmpia Turzii, în timp ce se deplasau cu un autoturism condus de o persoană la care ar fi apelat ulterior comiterii faptei”, arată polițiștii clujeni.
Arestați preventiv
Prejudiciul în cauză a fost recuperat parțial.
În urma administrării probatoriului, cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 11 aprilie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda a dispus arestarea preventivă a acestora.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea unității de parchet competente
EVENIMENT
Măcelarii de Elită ai României, locul 8 din 14 țări la Campionatul Mondial de la Paris. A fost prima participare

Organizatorii World Butchers Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor, care a avut loc la sfârșitul lunii martie la Paris, au publicat clasamentul final al celor 14 echipe participante.
”Ne-am bucurat să vedem că, din cele 14 echipe, echipa Măcelarii de Elită ai României s-a clasat pe locul 8, cu un total de 65,09 puncte, la egalitate cu echipa Irlandei.
Pe podium s-au aflat Franța, campioana acestei ediții, cu 72,14 puncte, urmată de Germania (71,23) și Australia (71,09).
Fiind prima noastră participare, acest rezultat ne onorează și, mai ales, ne motivează să muncim cu și mai multă dedicare pentru ediția următoare.
Suntem mai determinați ca oricând să evoluăm alături de cei mai buni măcelari din lume!”, au anunțat reprezentanții echipei care s-au antrenat la Cluj-Napoca.
România, în fața SUA, Noii Zeelande sau Spaniei
De remarcat că o altă echipă care a participat, în premieră, la această competiție, Spania, s-a clasat pe penultimul loc, 13.
Echipa României a devansat țări precum Noua Zeelandă, una dintre co-fondatoarele Campionatului Mondial al Măcelarilor, SUA sau Brazilia.
World Butchers Challenge a început în anul 2011 ca o competiție între măcelarii din Australia și Noua Zeelandă și s-a extins, apoi, la nivel global.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Sute de motocicliști, la defilare prin Cluj-Napoca. Campanie de prevenire a accidentelor rutiere

Sute de motocicliști clujeni au participat, sâmbătă, la cea de-a 12-lea ediție a campaniei ”Atenție la motocicliști” desfășuată cu scopul de a preveni accidentele rutiere și a atrage atenția și asupra acestui tip de participanți la trafic.
Campania a cuprins vestita defilare a motocicliștilor pe străzile din Cluj-Napoca, dar și o serie de activități de prevenție dedicate tuturor participanților la trafic: șoferi, motocicliști, pietoni, bicicliști, posesori de trotinete, precum și un curs de prim-ajutor susținut de SMURD.
Video credit: Raul Duduia
EVENIMENT
Poliția Cluj: Atenție la înșelăciune prin telefon. Moduri de operare cu tehnici de spoofing

Poliția Cluj atrage atenția asupra unui tip de fraudă tot mai frecvent întâlnit, în care infractorii folosesc tehnici de inginerie socială pentru a înșela victimele și a le convinge să acceseze credite bancare pe numele lor, transferând ulterior sumele în conturi controlate de aceștia. Cea mai recentă victimă a acestui tip de înșelăciune este actrița Patricia Brad de la Teatrul Național Cluj-Napoca. Aceasta a fost păgubită cu 100.000 de lei.
Modul de operare presupune apeluri telefonice, în care infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor instituții financiare sau autorități.
Victima este informată că datele sale personale au fost compromise și folosite pentru a accesa un credit fraudulos. Sub pretextul unei „anchete” sau pentru a ajuta autoritățile să prindă infractorii, victima este convinsă să acceseze un credit real și să transfere banii într-un cont indicat de infractori, sub pretextul că aceștia sunt „marcați” și urmăriți de autorități.
Falsificarea numărului de telefon
Un element important al acestei fraude este utilizarea tehnicii de caller ID spoofing. Aceasta presupune falsificarea numărului de telefon care apare pe ecranul victimei, astfel încât apelul să pară că provine de la o sursă de încredere, cum ar fi o bancă sau o autoritate publică. Tehnica de spoofing sporește credibilitatea apelului și crește riscul ca victimele să cadă în capcana infractorilor.
Pentru a preveni astfel de incidente, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj recomandă cetățenilor să nu furnizeze niciodată date personale, bancare sau de autentificare prin telefon. Nicio instituție nu va solicita accesarea unui credit sau transferul de bani pentru „verificări” sau „investigații”. În cazul unui apel suspect, este esențial să întrerupeți imediat conversația și să contactați instituția respectivă prin canale oficiale.
”În cazul în care sunteți victime ale unui astfel de apel, este important să sesizați imediat autoritățile la cea mai apropiată unitate de poliție. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj continuă să desfășoare activități de informare și prevenire, recomandând tuturor cetățenilor să fie prudenți și să manifeste vigilență în fața oricăror solicitări neobișnuite, primite telefonic sau online”, transmit polițiștii.