Editorial Opinii
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul rezistă la presiunile populist-electorale

Banca Națională trebuie să facă în continuare eforturi pentru a înlătura o parte din presiunile create asupra pieței valutare și monetare, cât și a economiei românești de politicile populiste ale PSDNL, într-un an super-electoral.
Pentru a-și mulțumi bazinul electoral, alianța pare decisă să ridice pragul deficitului bugetar la 6,9 – 7%, mult peste cei 5% prevăzut la sfârșitul anului trecut.
Evoluție crescătoare a prețului în construcții
În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie realizată de INS în rândul managerilor, aceștia au estimat o evoluție crescătoare a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, ceea ce pune sub semnul întrebării o posibilă tăiere de către BNR a dobânzii de referință, care se află din ianuarie trecut la 7%.
Aceasta va influența evoluția indicilor ROBOR care s-au oprit deasupra pragului de 6% care este valoarea dobânzii la facilitatea de depozit oferită de BNR băncilor comerciale.
Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, în timp ce indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, și cel la 12 luni s-au oprit la 6,7%.â
De două săptămâni tranzacțiile din piața valutară se efectuează în culoarul 4,975 – 4,977 lei, evoluție care a făcut ca media euro să fie stabilită lunea aceasta la 4,9758 lei, valoare identică cu cea de la începutul săptămânii trecute.
Curs euro
Analiștii BCR estimează pentru finalul acestui an un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”.
Euro se tranzacționa în culoarul 1,0692 – 1,0734 dolari, înainte cu două zile de finalul ședinței de politică monetară a Rezervei Federale, care se va desfășura marți și miercuri, și de publicarea vineri a datelor referitoare la piața muncii din Statele Unite. În piața locală, cursul monedei americane a crescut de la 4,6373 la 4,6438 lei.
Media francului elvețian a urcat la 5,0948 lei iar cea a lirei sterline la 5,82 lei.
Deprecierea metalului galben la 2.326,70 – 2.345,20 dolari/uncie a coborât prețul gramului de aur la 349,8708 lei. În data de 12 aprilie a fost atins maximul istoric, de când BNR afișează un preț pentru gramul de aur, de 359,6861 lei.
Media monedelor din regiune s-a apreciat marginal la 391,99 forinți/euro, respectiv 4,3190 zloți/euro.
Bitcoin se deprecia la începutul acestei săptămâni la 61.969 – 63341 dolari iar ethereum la 3.150 – 3.285 dolari.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
BEC a înregistrat 22 de candidaturi la alegerile prezidențiale. Până acum a admis 7 și a respins 8. Ce urmează

BEC – Biroul Electoral Central, a înregistrat, până duminică, 22 de candidaturi pentru alegerile prezidențiale din luna mai.
13 au fost depuse de candidați independenți, iar membrii BEC vor analiza ultimele 7 dosare luni, 17 martie.
BEC a admis 7 și a respins 8 candidaturi la alegerile prezidențiale
Perioada pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidențiale 2025 s-a finalizat sâmbătă noaptea, la ora 24.00, potrivit calendarului electoral.
Din cele 22 de dosare de candidatură, BEC a a respins, până duminică 7 dintre acestea și a admis 8. BEC mai are de analizat încă 7 dosare, potrivit Mediafax.
Ce candidaturi au fost acceptat și care au fost respinse până acum
Nicușor Dan, Crin Antonescu, Victor Ponta, George Simion, Elena Lasconi, Lavinia Șandru, Cristian Terheș și John Ion Banu Muscel au fost validați până acum pentru alegerile din luna mai. BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă și a Mariei Marcu. De asemenea, au mai fost respinși Călin Georgescu, Petre Mîndru, Paul Ispas, Matei Vanea și Constantin Vieru. CCR a respins duminică seara ccontestațiile privind candidatura lui George Simion, care rămâne astfel în cursa pentru Cotroceni.
Biroul Electoral Central mai are de analizat 7 dosare de candidatură și trebuie să o facă în cel mult 48 de ore de la depunere, și nu mai târziu de 17 martie.
Miercuri, 19 martie, este ultima zi în care candidații înscriși pot depune la Biroul Electoral Central declarație pe propria răspundere pentru renunțarea la candidatură, dacă este cazul.
Ce dosare mai are de analizat BEC
Biroul Electoral Central a anunțat că va analiza luni ultimele șapte dosare de candidatură la alegerile prezidențiale. Printre acestea se numără cele ale liderei POT, Anamaria Gavrilă, a rectorului SNSPA, Remus Pricopie, dar și cea a fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, și-a depus candidatura la prezidențiale “după o matură chibzuință”. Remus Pricopie a transmis că dosarul lui de candidatură nu va avea liste de semnături, pentru că “prevederea nu este în conformitate cu spiritul Constituției României”.
În ceea ce o privește pe lidera POT, Anamaria Gavrilă, aceasta a spus despre candidatură că este “una de conjunctură” și că nici măcar nu recunoaște aceste alegeri “ca fiind legitime”.

Postul Paștilor era însoțit în satele din zona Clujului de o serie de obiceiuri care reflectau atât pregătirea spirituală, cât și cea din gospodărie.
Femeile țeseau haine noi pentru zilele de sărbătoare, iar bărbații se ocupau de curățenia din curți și livezi, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj
Muncă și rânduială
Această perioadă era una de muncă intensă, dar și de rugăciune și reflecție. Pe întreaga perioadă a postului, femeile torceau, țeseau și coseau, existând credința că de Înviere fiecare persoană trebuie să îmbrace haine noi.
Munca în godspodărie se intensifica în Săptămâna Mare, atunci când curățenia devenea o preocupare esențială. Specialiștii clujeni spun că era un moment de mare forfotă, pentru că fiecare familie se străduia să întâmpine sărbătoarea într-un mediu curat și primitor.
Obiceiuri străvechi pentru o casă primitoare
Hainele de sărbătoare erau scoase din lăzi și lăițere, aerisite la soare, apoi reașezate cu grijă, între ele fiind puse crenguțe de busuioc și alte plante aromatice, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.
Apoi, blidele de lut și icoanele de glajă erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. De asemenea, pavimentul casei, realizat din pământ galben, era reîmprospătat, adăugând un miros proaspăt și un aspect îngrijit gospodăriilor.
Această rânduială, transmisă din generație în generație, reflectă respectul și evlavia cu care oamenii din satele clujene se pregăteau pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinismului. Dar chiar dacă multe dintre aceste obiceiuri s-au pierdut în timp, spiritul sărbătorii și al pregătirilor pentru Paști continuă să fie o parte importantă a identității locale.
Foto: CJCPCT – Casa familiei Cherhaț Simion și Haristina din Strâmbu, județul Cluj, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, demolată în 2004 – arhiva personală prof. Viorel Lăcătuș.
EDUCATIE
Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională. Cum se va desfășura testarea

Luni, 17 martie, elevii de clasa a VIII-a din județul Cluj vor susține simularea examenului de Evaluare Națională.
Notele obținute la simulare se trec în catalog, decât la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui acestuia.
Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională
Elevii clujeni de clasa a VIII-a vor începe luni ultima verificare înaintea examenului de Evaluare Națională din vară. Simularea se va desfășura la fel ca examenul propriu-zis. Mai jos sunt câteva informații importante:
- Probele încep la ora 9:00.
- Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
- Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Calendarul probelor
Luni, 17 martie, are loc simularea probei la Limba și literatura română, marți, 18 martie are loc proba la matematică, iar iar miercuri, 19 martie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate luni, 31 martie.
Vezi AICI informații utile despre REDACTAREA lucrărilor.
Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.
Important:
- Rezultatele obținute la simulare se comunică individual, nu prin afișare.
- Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru adoptarea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.
- Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog. În situația în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.
De asemenea, Ministerul Educației precizează că subiectele și baremele se vor publica în fiecare zi, după încheierea fiecărei probe, la ora 15:00, AICI.
EVENIMENT
Șeful VIP Guard Security și agenții săi, amenințați după scandalul din fața BT Arena. Urmează plângere penală

Administratorul firmei VIP Guard Security din Cluj-Napoca și agenții săi de pază care au fost implicați în scandalul de duminică dimineață din fața BT Arena au primit amenințări telefonice din partea a doi bărbați, unul fiind rudă cu tânărul recalcitrant care este cercetat penal pentru ultraj după ce a lovit un jandarm.
Unul dintre bărbații care a trecut la amenință după incident, a spus despre agenți: ”Le rup coloana la fiecare pe rând, fi-mi-ar scârbă de viitorul lor și de sănătatea lor, dacă au copii și dacă nu au îi sechestrez” și ”Trecem peste Cristos și peste Dumnezeu trecem”.
Celălalt l-a amenințat direct pe șeful firmei, Lucian Bot: ”De pun mâna pe tine, fiecare oscior ți-l rup. Poți să suni și la Jandarmerie și la Poliție, tot osciorul ți-l rup. (…) De eram acolo numa caschete săreau în aer, făceam și pușcărie pentru niște grași”.
Lucian Bot a declarat pentru Cluj24 că va depune luni o plângere penală pentru amenințare, cerând instituțiilor abilitate să îi identifice pe cei doi bărbați și să îi tragă la răspundere.