Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul pus sub presiune de Guvern

Publicat


România, aproape de categoria junk

Săptămâna trecută, cursul euro a avut o tendință ascendentă, la care au contribuit atât factori externi cât și cei interni, în special, adâncirea deficitului bugetar și de cont curent.

Conform datelor prezentate de Ministerul de Finanțe, în primele șapte luni ale acestui an deficitul bugetar s-a majorat cu 2,43% din PIB, față de 1,89% din PIB în aceeași perioadă din 2022.

De altfel, deficitul bugetar reprezintă principala problemă cu care se confruntă guvernul. Acesta încearcă să convingă Comisia Europeană o majorare a deficitului din acest an, care să permită continuarea finanțării prin PNRR.

„Ratarea PNRR (unde pensiile speciale sunt un punct deosebit de sensibil) și creșterea în continuare a deficitului public vor închide piețele financiare pentru țara noastră. Atunci, deficitul va fi acoperit așa cum o fac țările-paria: prin scăderea brutală a consumului, creșterea la cer a impozitelor, recesiune economică drastică și de durată, deprecierea monedei naționale”, explică Eugen Rădulescu, într-un articol publicat pe opiniibnr.ro.

Media monedei unice a crescut de la 4,9458 lei, la începutul săptămânii, la 4,9440 lei, la finalul ei, când cotațiile au crescut la 4,94 – 4,951 lei, cu închiderea pieței la 4,949 lei.

Politica de fluctuare controlată a cursului euro/leu pe care o utilizează BNR, permite folosirea lui drept cea mai importantă ancoră antiinflaționistă.

Rezervă BNR

Pentru aceasta BNR are la dispoziție o rezervă consistentă. Rezervele valutare au coborât marginal la finele lunii trecute la 53,90 miliarde euro, iar rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au crescut ușor 59,85 miliarde euro.

Temperarea presiunilor inflaționiste a redus semnificativ fluctuațiile indicilor ROBOR în cursul lunii august, care nu au mai înregistrat scăderi la fel ca în iunie și iulie.

În prima ședință din septembrie, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,50% iar cel la 12 luni la 6,64%.

La ultimele două licitații din august, Finanțele au atras 659,7 milioane lei scadente în mai 2027 și 753,0 milioane lei cu scadența aprilie 2031, la randamente medii anuale de 6,44%, respectiv 6,76%. Luna aceasta, Trezoreria a planificat licitații care au o valoare inițială de 6,9 miliarde lei. Primele două au scadențele aprilie 2030 și octombrie 2026, iar volumul fiecăreia este de 575 milioane lei.

Dolarul s-a apreciat

Moneda americană s-a apreciat puternic vineri în raport cu principalele valute, după publicarea unor date mixte privind ocuparea forței de muncă din SUA (numărul locurilor de muncă din afara sectorului agricol a crescut cu 187.000, dar rata şomajului a urcat în august la 3,8%, în creştere semnificativă faţă de iulie) și în urma scumpirii petrolului.

Euro a crescut joi la 1,0940 dolari dar a terminat săptămâna la 1,0772 – 1,0822 dolari, cu închiderea piețelor americane la 1,0776 dolari. Astfel, după o scădere de la 4,5717 la 4,5389 lei, media monedei americane a urcat vineri la 4,5563 lei.

Cursul francului elvețian a încheiat săptămâna la 5,1613 lei iar cel al lirei sterline a urcat la 5,7777 lei.

Prețul gramului de aur a urcat de la 281,1218 lei, la începutul săptămânii, la 284,8021 lei, la sfârșitul ei, când uncia a urcat la 1.934 – 1.954 dolari.

Aprecierea monedei americane a întors bitcoin de la peste 28.000 dolari la 25.836 – 25.950 dolari, la începutul lui septembrie. La rândul său, după o apreciere la peste 1.750 dolari, ether a coborât la 1.632 – 1.640 dolari.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O basculantă s-a răsturnat în șanț, la Fundătura, în Cluj. Șoferul, rănit ușor

Publicat

Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.

Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.

Au intervenit pompierii din Dej

Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.

Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Publicat

meditatii

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:

  • „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
  • „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
  • „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
  • „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
  • „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
  • „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.

Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Publicat

Petrescu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.

Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.

”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.

Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.

”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.

Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

Publicat

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.

Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.

Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.

A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.

Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.

Andreea Ungur

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate