Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Într-un an, indicii ROBOR și-au mărit de cinci ori valoarea

Publicat


grafic SUA

În timpul pandemiei Covid-19 cele mai importante state, în special cea americană, au aruncat „din elicopter” mari cantități de bani pentru a susține economiile.

Acum a venit momentul „adevărului” iar costul plătit este inflația, care atinge maxime ale ultimilor decenii, iar politicile monetare ale marilor bănci centrale au devenit mai aspre.

Avântul luat de prețuri în perioada post-pandemie, după majorarea costurilor cu materiile prime, peste care s-a suprapus conflictul din Ucraina și folosirea livrărilor de gaz drept armă de război de către Rusia.

„Considerăm că este ridicată probabilitatea ca cele două șocuri exogene (criza pandemică Covid-19 și atacarea Ucrainei de către Rusia, n.red.) să fie urmate de șocuri endogene, care să determine principalii actori din economia mondială să negocieze în trimestrele următoare pentru o nouă ordine economică mondială și un nou sistem monetar-financiar internațional”, se observă într-o analiză a Băncii Transilvania.

Indicii ROBOR

În minuta ședinței de politică monetară din 6 iulie se arată că „potrivit noilor evaluări, rata anuală a inflației va continua să crească până la mijlocul trimestrului III, dar într-un ritm vizibil încetinit, (…) implicând coborârea acesteia la niveluri de o cifră abia în semestrul II 2023 și menținerea ei deasupra intervalului țintei la finele orizontului prognozei, la 6,2%” (ținta de inflație a BNR este 2,5% +/- un punct procentual, n.red).

Indicii ROBOR au depășit pragul de 8%, față de sfârșitul lui iulie 2021 când cel la 3 luni era cotat la 1,52%, cel la 6 luni la 1,66% iar cel la 12 luni la 1,7%

La sfârșitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 7,85 la 7,97%, cel mai ridicat nivel începând cu 1 februarie 2010.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 7,97 la 8,08%, maxim care nu a mai fost atins din 2 februarie 2010. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 8,08 la 8,19%.

Leul s-a apreciat

Moneda națională a avut o evoluție apreciativă față de cea unică, cursul coborând față de sfârșitul lui iunie cu 1 ban. La începutul perioadei a fost atins un minim al ultimelor 11 luni de 4,9310 lei iar la finalul ei media a fost stabilită la 4,9351 lei, într-o ședință în care transferurile s-au realizat între 4,932 și 4,937 lei.

În iulie, euro a atins pentru scurt timp paritatea cu dolarul, iar cursul monedei americane a înregistrat un record de 4,9391 lei. În intervalul analizat, cotațiile au fluctuat între 1,01 și 1,0254 dolari/euro, iar piața americană s-a închis vineri la 1,0226 dolari. Dolarul a încheiat perioada cu o medie de 4,8412 lei, mai sus cu circa 10 bani față de sfârșitul lui iunie.

Aversiunea față de risc a apreciat francul elvețian față de euro, ceea ce a făcut ca media lui să atingă noi recorduri. Ultimul a fost stabilit la sfârșitul lui iulie, 5,0783 lei, cu peste 13,2 bani față de sfârșitul lui iunie.

Lira sterlină a încheiat iulie la 5,8793 lei, mai mult cu peste 12 bani comparativ cu finalul lunii precedente.

Prețul gramului de aur a încheiat perioada la 273,8420 lei, după ce metalul galben a crescut la 1.758 – 1.767 dolari, față de 1.717 – 1.727 dolari, la debutul intervalului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro ar putea DEPĂȘI 5 lei la jumătatea anului

Publicat

euro

Odată depășit momentul alegerilor prezidențiale vor reveni în prim plan problemele cu care se confruntă economia românească, care necesită măsuri drastice, pentru a evita intrarea în recesiune.

În opinia analiștilor, este de așteptat ca BNR să elibereze presiunile din piața valutară și să permită atingerea pragului psihologic de 5 lei/euro. Pentru a limita deprecierea, se anticipează că banca centrala va opera o singură tăiere a ratei de referință de la 6,50 la 6,25%, în condițiile în care inflația s-a menținut în martie în jurul valorii de 5% (5,1% conform Eurostat, 4,86% conform INS)

ANALIZĂ. Euro ar putea DEPĂȘI 5 lei la jumătatea anului

Din partea guvernului se solicită o majorare a TVA la 21%, începând cu a doua jumătate a anului, în condițiile în care deficitul bugetar din 2024 se ridică, conform Eurostat, la 9,28% din PIB mai mult cu circa un procent față de estimarea Executivului, ceea ce ar putea retrograda ratingul de țară la categoria „junk” (nerecomandabil investițiilor).

În minuta ședinței de politică monetară a BNR, care s-a desfășurat în 7 aprilie, s-a precizat că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului sunt în creștere, au susținut membrii Consiliului, evocând în mai multe rânduri deficitele gemene mari și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, de natură să sporească volatilitatea pe piața financiară internațională și să afecteze percepția de risc a investitorilor față de regiune, dar și să influențeze conduita politicii monetare a băncilor centrale majore.”

Depășirea pragului de 5 lei va oferi Finanțelor o gură de oxigen prin majorarea încasărilor, în condițiile în care bugetul de stat a fost construit pe un curs mediu anual de 5,05 lei.

Până la jumătatea lui mai cursul nu va trece probabil de 4,9775 lei, maximul atins de la începutul anului, și care a fost stabilit miercurea aceasta, iar tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 4,977 – 4,9778 lei.

Atacul lui Donald Trump la adresa lui Jerome Powell, președintele Rezervei Federale americane, cel care a avertizat recent asupra faptului că politicile tarifare vor ridica inflația, a alimentat temerile privind viitorul celei mai mari economii din lume, iar moneda americană a atins cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2023 de 1,1574 dolari/euro.

„Aurul a crescut cu până la 33%”

Marți, sub presiunea piețelor, Trump a bătut în retragere și a afirmat că „nu am nicio intenţie de a-l demite”, pe șeful Fed. Afirmația a înviorat investitorii, iar euro s-a retras la 1,1308 – 1,1440 dolari, în condițiile în care șeful de la Casa Albă s-a arătat optimist în ceea ce privește un acord comercial cu China ce ar putea reduce „substanţial” tarifele.

În piața locală, cursul dolarului a urcat de la 5,3291 la 5,3576 lei.

De la începutul anului, aurul a crescut cu până la 33%, dar a făcut miercuri un pas înapoi la 3.291,90 – 3.387,70 dolari/uncie, la o zi după ce a atins recordul de 3.499,70 dolari/uncie. Aceasta a făcut ca prețul gramului de aur să coboare de la maximul istoric de 480,8399 lei la 465,6930 lei.

Reducerea aversiunii față de risc a coborât media francului elvețian de la 5,3406 la 5,2994 lei. În schimb, lira sterlină s-a apreciat la 5,8057 lei.

Criptomonedele au profitat de optimismul din piață. Bitcoin a urcat la 92.649 – 94.458 dolari iar ethereum la 1.746 – 1.814 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde

Publicat

Dezmir

În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Cernauti; Aleea Galbiori;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00

Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde

Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: BOLDUT, STRUCUT, IURIU DE CAMPIE
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 16:00

Data efectuarii lucrarii: 25 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Lombului – tronsonul cuprins intre str. Gheorghe Sion si Avicola Popesti; Avicola Lomb – fermele 19 – 23;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii

Publicat

inundatii 3

Ploaia torențială căzută miercuri după masă în anumite localități din jud. Cluj a făcut ravagii.

Codul portocaliu de vreme rea transmis prin RO-Alert de ISU Cluj s-a materializat în ploi abundente care au dus la scurgeri masive de ape care au inundat terenurile, curțile și drumurile. Comuna Ceanu Mare a fost una dintre localități care a primit în plin potopul.

VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii

Sursa: Facebook Stely Stelian

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face ANGAJĂRI. Care sunt POSTURILE

Publicat

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca organizează concurs pentru ocuparea pe 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮̆ 𝗻𝗲𝗱𝗲𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮𝘁𝗮̆ a următoarelor posturi de 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹, 𝗮𝘂𝘅𝗶𝗹𝗶𝗮𝗿, 𝗧𝗘𝗦𝗔 𝘀̦𝗶 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶:

– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 – 𝟮𝟵 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗹𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰 𝗹𝗮 𝗟𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗲 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗼𝗸𝗶𝗻𝗲𝘁𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate, fără condiţii de vechime, constituie avantaj experiență în unitate sanitară cu paturi

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face ANGAJĂRI. Care sunt POSTURILE

– 𝗶𝗻𝗳𝗶𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿 – 𝟭𝟰 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗶̂𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗶𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗲𝗿 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝗣𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 3 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul instalații pentru construcții, fără condiție de vechime
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, fără condiție de vechime
– 𝘀̦𝗲𝗳 𝗱𝗲𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 3 ani vechime în activitate, constituie avantaj 6 luni vechime în specialitatea postului
– 𝗺𝗮𝗴𝗮𝘇𝗶𝗻𝗲𝗿 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în activitate
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗳𝗼𝗰𝗵𝗶𝘀𝘁 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, autorizație ISCIR, clasa A sau C, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝘀𝘂𝗱𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare (sanitar-termic), fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 (𝗰𝗼𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰𝗲) – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗯𝘂𝗰𝗮̆𝘁𝗮𝗿 – 𝟯 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
– 𝗺𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝗻𝘁 𝗯𝘂𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗻𝗲𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗔𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝘀𝗽𝗮̆𝗹𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗲𝗮𝘀𝗮̆ – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime

Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, pe pagina spitalului, anunțurile cu nr. 99 și 100.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate