Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Indicii ROBOR se apropie de 6,5%/an

Publicat


Miercurea trecută, s-a desfășurat ședința de politică monetară a BNR unde s-a decis menținerea ratei de referință la 7%/an și a ratei lombard la 8%/an, respectiv a celei de depozit la 6%/an.

Piața anticipează scăderea inflației, în ton cu previziunile BNR. Primul pas a fost făcut în aprilie, când indicele prețurilor de consum a alunecat la 11,23%, de la 14,53% în martie, conform datelor prezentate de INS.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Indicii ROBOR se apropie de 6,5%/an

Vineri, guvernatorul BNR a prezentat Raportul asupra Inflației. Documentul prognozează pentru finalul anului o scădere a inflației la 7,1%, față de estimarea de 11,2% făcută în noiembrie trecut. Pentru sfârşitul lui 2024 se estimează o decelerare la 4,2% iar pentru martie 2025 o reducere până la 3,9%.

Raportul rămâne prudent în privința evoluțiilor interne, „având în vedere calendarul electoral extrem de încărcat din anul 2024”.

În opinia guvernatorului BNR, „vom avea creştere economică, probabil în jur de trei la sută anul ăsta şi reducere substanţială a inflaţiei”. În privința riscurilor, acesta a observat două categorii „lucrând în sensul unei eventuale creşteri a ratei inflaţiei. Primul – piaţa muncii. Uitându-te la mediul social, cel politic, probabil că vom asista şi în România la o accentuare a revendicărilor salariale, vedem în ce măsură pot să fie temperate şi să rămână într-o zonă rezonabilă şi pe piaţa externă. Nu ştiu dacă minunea aceasta cu OPEC-ul şi cu preţurile la ţiţei va dura”.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,65 la 6,64%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 6,79 la 6,78%. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a stagnat la 7,01%, valoare stabilită joi.

Cursul euro, la minimul ultimelor două luni

Cursul euro a scăzut marți la un minim al ultimelor două luni de 4,9202 lei. Tendința s-a inversat apoi, în condițiile reducerii ofertei locale de valută și a schimbării percepției asupra riscului pe piețele internaționale. La sfârșitul intervalului, cotațiile au crescut la 4,929 – 4,937 lei, iar media a urcat la 4,9324 lei.

Euro a scăzut de la 1,1054 dolari, la începutul săptămânii, la 1,0848 – 1,0936 dolari, la sfârșitul ei, când piețele americane au închis la 1,0850 dolari. Aceasta a făcut ca media monedei americane să urce de la 4,4634 la 4,5226 lei.

Dolarul și-a recuperat statul de „monedă refugiu”, în condițiile lipsei unui acord între Casa Albă și majoritatea republicană din Congres în privința ridicării plafonului de îndatorare a Trezoreriei, dar și a scăderii în această lună a indicelui de încredere al consumatorilor americani măsurat de Universitatea din Michigan la 57,7 puncte.

Moneda elvețiană s-a apreciat la 0,972 – 0,977 franci/euro, iar cursul a crescut vineri la 5,0612 lei, maxim al ultimelor 7 luni. Media lirei sterline a crescut joi la 5,6771 lei, după ce Banca Angliei a majorat dobânda de politică monetară cu 0,25% la 4,50%, cel mai ridicat nivel începând cu octombrie 2008, dar a încheiat intervalul la 5,6616 lei.

Prețul gramului de aur a crescut joi la 294,0185 lei dar a scăzut a doua zi la 291,1368 lei, urmare a scăderii unciei la 2.002 – 2.021 dolari.

Revenirea pe creștere a monedei americane a pus presiune pe criptomonede, care s-au depreciat cu rapiditate. Bitcoin a scăzut la sfârșitul săptămânii sub 26.000 dolari iar ether a alunecat sub pragul de 2.750 dolari.

Analiza cuprinde perioada 8 – 12 mai.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Proiect ANPC: Comercianții vor fi obligați să afișeze ADAOSUL aplicat produselor

Publicat

qr code

Comercianții vor fi obligați să afișeze clar adaosul comercial aplicat produselor, în raport cu prețul de bază al producătorului, conform unui proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Potrivit proiectului, operatorii economici trebuie să indice, lângă prețul produsului, adaosul comercial. Acesta trebuie să fie scris cu aceleași caractere de font, culoare și mărime ca și prețul final.

Proiect ANPC: Comercianții vor fi obligați să afișeze ADAOSUL aplicat produselor

Măsura va fi valabilă atât în magazinele fizice, cât și pe platformele online.

Ordinul intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

ANPC consideră că această reglementare va asigura o mai bună protecție a consumatorilor împotriva unor practici comerciale incorecte și va contribui la dezvoltarea unei piețe mai transparente.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. O pereche de LUPI, surprinși într-o pădure din Apuseni. Lupoaica era GESTANTĂ

Publicat

lup

O lupoaică gestantă, urmată de un lup, cel mai probabil perechea ei, au fost surprinși într-o pădure din Apuseni de camerele amplasate acolo de reprezentanții Parcului Natural. 

”Lupoaică gestantă: Cu răbdare și precizie, cei doi parteneri își unesc forțele, ghidați de instinct și de legătura ce îi ține împreună. Astăzi vânează pentru doi, dar în curând, vor fi mai mulți.

VIDEO. O pereche de LUPI, surprinși într-o pădure din Apuseni. Lupoaica era GESTANTĂ

În urma ei, veghează lupul – partenerul ei de drum, de luptă, de destin. Curând, pădurea va răsuna de pașii unor pui noi.

Dar pentru ca acea zi să vină, lupii trebuie să continue dansul lor sub stele” scrie pe pagina de Facebook a Parcului Natural Apuseni.

Datele oficiale indică o populație stabilă de 2.500 până la 2.900 de lupi, în România. Ei sunt răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic.

Video: Facebook Parcul Natural Apuseni

Citește mai departe

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 84 de ani, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Publicat

bucur uliana

La data de 17 martie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că BUCUR ULIANA, în vârstă de 84 ani, a plecat voluntar la aceeași dată, în jurul orei 17.30, din zona străzii Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1.68m, păr cărunt.

În momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare bleumarin închis, pantaloni plusati colorați și ghete negre, având asupra sa un cărucior de cumpărături.

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 84 de ani, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

Opt jucători de la CFR Cluj, CONVOCAȚI la loturile naționale

Publicat

louis munteanu

Superliga de fotbal ia o pauză de două săptămâni, timp în care se vor desfășura meciuri ale naționalelor mari și de tineret. CFR Cluj are nu mai puțin de 8 jucători convocați la loturile naționale.

„CFR-iști convocați la Echipele Naționale

cfr

Opt jucători de la CFR Cluj, CONVOCAȚI la loturile naționale

Louis Munteanu (România U21)
Matei Ilie (România U21)
Otto Hindrich (România U21)
Andres Sfait (România U20)
Lindon Emërllahu (Kosovo)
Virgiliu Postolachi (Moldova)
Aly Abeid (Mauritania)
Sheriff Sinyan (Gambia)”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Golgeterul campionatului, Louis Munteanu, n-a intrat în vederile selecționerului Mircea Lucescu, însă va face parte din Naționala U21.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate