Connect with us
Advertisement
Advertisement

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro rămâne sub 4,9 lei

Publicat


euro pixabay

Leul s-a depreciat față de euro la jumătatea săptămânii iar indicii ROBOR au cunoscut ușoare creșteri, chiar dacă INS a anunțat creșterea PIB.

PIB-ul României s-a majorat în perioada aprilie – iunie cu 5,3%, al cincilea trimestru consecutiv de creștere. La nivel semestrial saltul este de 5,8% an/an, evoluție la care au contribuit redeschidere post-pandemie, nivelul redus al costurilor reale de finanțare sau implementarea programelor europene.

În scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania se previzionează creșterea PIB „cu ritmuri anuale de 4,2% în 2022, 4,0% în 2023, respectiv 4,8% în 2024, pe fondul perspectivelor de continuare a fluxurilor investiționale post-pandemie, cu impact de antrenare în economie”.

Cursul euro a crescut de la 4,8831 lei, minimul ultimilor aproape doi ani și jumătate, la 4,8849 lei, într-o ședință în care transferurile se realizau între 4,88 și 4,887 lei. Marți, BCE a cotat euro la 4,882 lei.

Leul rămâne una dintre performerele regiunii cu o apreciere de 1,3% faţă de euro. în schimb, forintul maghiar a pierdut circa 8% iar zlotul polonez s-a depreciat cu peste 2%.

Zece bănci

După câteva zile de scădere, provocate de critica adusă de guvernatorul BNR celor zece bănci ale căror oferte din piața monetară sunt luate în considerare la calcularea indicilor ROBOR, dobânzile au cunoscut o creștere modestă.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a urcat de la 7,96 la 7,98%, nivel identic cu cel de la sfârșitul săptămânii trecute. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 8,12 la 8,13% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a crescut la 8,28%.

Piețele așteptau publicarea minutei („Cartea Bej”) ultimei întâlniri a comitetului monetar al Rezervei Federale, ceea ce a permis euro să crească la 1,0149 – 1,0187 dolari. Investitori doresc să înțeleagă care va fi următorul pas de creștere a dobânzii de referință la ședința care se va desfășura în septembrie, de 0,50% sau 0,75%. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,8176 la 4,8016 lei.

Alte valute

Media monedei elvețiene a scăzut de la 5,0705 la 5,0503 lei, după ce s-a depreciat la 0,965 – 0,969 franci/euro.

Chiar dacă rata anuală a inflației din Marea Britanie a crescut în iulie la 10,1%, maxim al ultimilor 40 de ani, lira sterlină nu a avut de suferit iar BNR a stabilit o medie de 5,8118 lei față de cea de marți care a fost de 5,7936 lei. Piețele mizează pe o decizie a Băncii Angliei de a majora dobânda de referință de la 1,75% la 2,25%.

Prețul gramului de aur a scăzut la 273,7366 lei, consecință a deprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 1.770 și 1.782 dolari.

Criptomonedele continuau să se deprecieze. Bitcoin a scăzut la 23.626 – 24.427 dolari iar ether la 1.862 – 1.954 dolari.

drmax.ro/

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Ninge la munte. Drumarii au scos din nou mașinile de deszăpezire pe Transfăgărșan

Publicat

De

zapada

A nins în zonele montane înalte și a viscolit, iar în această dimineață au fost scoase pe traseu mașinile de deszăpezire.

Astfel, CNAIR a anunțat că pe drumurile montane din administrare se acționează cu utilaje cu lamă și material antiderapant pentru asigurarea circulației rutiere în condiții de siguranță.

Ninge la munte. Conduceți cu atenție

Intervenții au avut și pe Transfăgărășan și nu este prima ninsoare care s-a așternut pe acest drum.

Șoferii sunt avertizați să nu se deplaseze cu autovehiculele neechipate cu anvelope de iarnă pe drumurile unde se înregistrează ninsori sau unde prognoza anunță instabilitate atmosferică.

Sursa: CNAIR

Citește mai departe

EVENIMENT

Vești bune de pe „frontul COVID”. Deocamdată. Octavian Jurma: Pandemia NU s-a terminat

Publicat

De

centru evaluare covid 11

Valul 6 al pandemiei de Covid-19 în România pare că a trecut. Dar faptul că am „ieșit formal” din acest „val de vară” nu înseamnă că pandemia a trecut, iar o creștere a numărului de cazuri este așteptată încă la sfârșitul acestei luni, potrivit medicului Octavian Jurma.

Medicul Octavian Jurma spune că săptămâna trecută România a depășit formal valul 6 al pandemiei. Însă pandemia nu a luat sfârșit, a mai spus acesta. Mai mult, specialistul spune că vom putea avea de acum 3 sau chiar 4 valuri pe an.

Octavian Jurma: Panedmia nu s-a terminat

„Nu trebuie să uităm că valul 6 este doar primul val de vară prin care a trecut România de la debutul pandemiei. Ieșirea timpurie din valul 6 lasă loc pentru un val de toamnă și e posibil să asistăm la tranziția către un nou stadiu al pandemiei cu 3 sau chiar 4 valuri pe an”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Aceata arată că valul 6 este cel mai lent dintre ultimele 4 valuri, dar se încadrează în cele 3 luni tipice (80-90 zile) ale unui val Covid-19.

Octavian Jurma susține că valul 6 a acumulat oficial apoximativ 350.000 de cazuri noi, aproape identic cu valul 3-Alpha, dar la un număr mult mai scăzut de teste.

O nouă creștere a numărului de cazuri

„Valul 7 poate debuta la finalul lunii octombrie sau începutul noiembrie în funcție de momentul în care versiunile dominante din noile generații vor ajunge în țară. Dintre acestea, versiunile BA.4.6, BQ.1.1, BA.2.3.20 și BA.2.75.2 sunt cele mai infecțioase în acest moment, însă la nivel global asistăm la un fenomen unic de convergență spre anumite mutații avantajoase, dublată de o divergență care produce numeroase variante într-un timp tot mai scurt.

Dintre noile generații de viruși, până acum doar versiunile BA.2.75 <Centaurus> și BA.4.6 au fost confirmate în România în august”, a mai spus medicul.

Acesta mai arată că cea mai importantă măsură de protecție este vaccinarea cu noile versiuni ale vaccinului împotriva Covid-19, la care se adaugă măsurile familiare, de bun simț, care definesc noua normalitate în pandemie, respectiv testarea, masca în spațiile publice închise, distanțarea, igiena și calitatea aerului.

Citește mai departe

EVENIMENT

VACCINAREA antigripală în farmacii ar putea începe chiar din acest an

Publicat

vaccin pixabay

Vaccinarea antigripală în farmacii ar putea începe chiar din acest an, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

rafila 5

Alexandru Rafila a făcut câteva precizări despre proiectul privind vaccinarea antigripală în farmacii.

„Nu se poate face dintr-o dată, trebuie să existe o instruire specifică a farmaciștilor sau a acelora care fac acest lucru. Am avut discuții cu universitățile de medicină și farmacie încât în curicula să existe posibilitatea unei instruiri care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii. Până la urmă este o scurtare a timpilor pe care o persoană ar trebui să îi parcurgă ca să poată fi vaccinată. Nu se referă la orice tip de vaccin, facem un pilot la vaccinul antigripal și atunci lucrurile acestea – un exemplu de bună practică – se pot dezvolta și în România”.

Întrebat mai departe dacă ar putea începe vaccinarea în farmacii chiar din acest sezon, ministrul Sănătății a spus: „Încercăm să vedem dacă putem să facem acest lucru. Trebuie să fim siguri că există suficientă informare pentru cei care practică această vaccinare în farmacie și pregătire”.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii din ciclul primar de la Liceul Avram Iancu, expoziție la Casino. Vor prezenta lucrările din cadrul proiectului SMART CITY

Publicat

De

expozitie avram iancu

Casino-Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napocava găzdui marți, 4 octombrie, creațiile a 90 de elevi din ciclul primar de la Liceul Teoretic Avram Iancu. Proiectul este finanțat din fondul Științescu.

Timp de 3 săptămâni, în perioada 5-23 septembrie 2022, elevii liceului au explorat componentele unui oraș pe care ei le întâlnesc în viața cotidiană, au reușit să înțeleagă mai bine cum se construiesc acestea, prin jocuri, experimente și proiecte practice care imită componentele unui oraș smart.

Marți, proiectul elevilor va putea fi văzut de toți cei interesați, la Casino-Centrul de Cultură Urbană.

Expoziție a elevilor de la Liceul Avram Iancu

Scopul proiectului este acela de a demonstra elevilor participanți că știința este distractivă și utilă în viața de zi
cu zi și că se îmbină armonios cu artele. Este și o oportunitate pentru elevi de a pune în practică ceea ce au învățat pe parcursul anilor școlari la diferite discipline și de a integra într-o abordare transdiciplinară aceste cunoștințe, arată reprezentanții școlii.

Obiectivul a fost dezvoltarea gândirii creative, rezolvarea de probleme și dezvoltarea imaginației, dar și deprinderea a comunica eficient și de a colabora și, nu în ultimul rând, stimularea interesului pentru a cunoaște lucruri noi, pentru a proteja natura și pentru aprecierea științelor exacte.

Expoziția va avea loc marți, 4 octombrie, de la ora 16.00, iar elevii vor expune matriale, lucrări și poze din cadrul proiectului finanțat de Știintescu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax