ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a PIERDUT jumătate de ban

Redeschiderea pieței locale după minivacanța de Paște a fost de bun augur pentru leu, care a preluat trendul apreciativ din regiune, stimulat de nivelul redus al aversiunii față de risc.
Anunțul făcut de agenția Standard & Poor’s referitor la confirmarea ratingului suveran al României la BBB-, cu perspectiva stabilă, a dat un mic impuls pieței, iar cursul monedei unice a scăzut de la 4,9432 lei, valoare stabilită în Joia Mare, la 4,9372 lei. Tendința de apreciere a leului s-a conturat în partea a doua a zilei, când cotațiile coborau de la 4,939 – 4,94 lei, în prima parte a ședinței, la 4,933 lei.
Piața monetară a fost calmă astfel că indicii ROBOR nu au cunoscut modificări. Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,80%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,02% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 7,36%.
Scăderea indicelui institutului ZEW care măsoară așteptările investitorilor din Germania de 13 la 4,1 puncte, față de o valoare anticipată de 15,6 puncte a provocat deprecierea euro, care a atins un minim de 1,0922 dolari, față de 1,1076 dolari la finalul săptămânii trecute. Evoluția este pusă pe seama reticenței pe care au început să o arate băncile comerciale în cazul împrumuturilor dar și a efectelor negative create de inflație și nivelul tot mai ridicat al dobânzilor de politică monetară.
Moneda unică a revenit apoi pe creștere, după anunțul referitor la faptul că economia Chinei a crescut în primul trimestru cu 4,5%, ceea ce a afectat rolul de „refugiu” al monedei americane iar cotațiile au crescut până la 1,0983 dolari. În piața locală cursul dolarului a crescut de la 4,4844 la 4,4994 lei.
Media francului elvețian a scăzut la 5,0172 lei iar cea a lirei sterline a scăzut la 5,5964 lei.
Prețul gramului de aur a coborât la 289,3661 lei, efect al scăderii metalului galben la 1.997 – 2.005 dolari/uncie, după ce la sfârșitul săptămânii trecute a fost atins un maxim al ultimilor doi ani de 2.046 dolari/uncie.
Monedele din regiune profitau în continuare de nivelul ridicat al apetitului pentru risc. Media celei maghiare s-a apreciat la 371,55 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,6286 zloți/euro.
Bitcoin a scăzut în cursul nopții la 29.500 dolari dar a urcat marți la 30.426 dolari, efect al deprecierii monedei americane. Ether a avut o evoluție stabilă și fluctua în culoarul 2.059 – 2.121 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
21 de jucători, la reunirea lui „U” Cluj. Alb-negrii vor juca împotriva campioanei Cehiei! Calendarul începutului de sezon

Universitatea Cluj s-a reunit joi, 12 iunie, pe Cluj Arena pentru a pregăti sezonul 2025-2026. Ioan Ovidiu Sabău a avut la dispoziţie 21 de jucători, printre care şi atacantul Atanas Trică, proaspăt transferat de la CSM Slatina.
„Studenţii” se antrenează la Cluj până în 24 iunie, când pleacă în cantonament în Austria, în localitatea Neuhofen an der Ybbs, unde vor juca 4 meciuri amicale. Universitatea îşi va măsura forţele în cantonament şi cu Slavia Praga, campioana Cehiei, pe 2 iulie.
Lotul prezent la reunire, potrivit fcucluj.ro:
Portari
Ștefan Lefter, Denis Moldovan, Tudor Coșa
Fundași
Radu Boboc, Iulian Cristea, Jasper van der Werff, Nicholas Pop (revenit din împrumutul la Sănătatea Cluj), Ștefan Opriș
Mijlocași
Ovidiu Popescu, Dorin Codrea, Andrei Artean, Gabriel Simion, Ovidiu Bic, Dan Nistor, Alexandru Bota, Răzvan Oaidă, Andrej Fabry, Cosmin Larionesi (din Academia FC Universitatea Cluj)
Atacanți
Issouf Macalou, Atanas Trică (transferat de la CSM Slatina), Adel Bettaieb.
Au lipsit motivat: Edvinas Gertmonas, Alin Chinteș, Alin Techereș, Jonathan Cisse, Alexandru Chipciu, Mouhamadou Drammeh, Vadim Rață și Mamadou Thiam.
Calendarul începutului de sezon 2025-2026
12–24 iunie: antrenamente locale la Cluj
24 iunie – 5 iulie: cantonament în Austria (Neuhofen an der Ybbs)
Meciuri amicale programate în cantonament:
28 iunie: SKU Amstetten (Liga a II-a, Austria)
30 iunie: Sigma Olomouc (locul 6, prima ligă Cehia)
2 iulie: Slavia Praga (campioana Cehiei)
4 iulie: Slovan Liberec (locul 7, prima ligă Cehia)
Debut oficial sezon 2025-2026:
Superliga: etapa 1, între 10–13 iulie
Europa Conference League: turul 2 preliminar, meciuri pe 24 și 31 iulie (va fi aflat în urma tragerii la sorți de miercuri, 18 iunie)
EVENIMENT
O femeie de 50 de ani a dispărut din Cluj-Napoca. Poliția cere ajutorul populației. Sunați la 112 dacă aveți informații

O cluejancă în vârstă de 50 de ani este căutată de familie și de poliție.
CHIS ENIKŐ a plecat voluntar de acasă miercuri, 11 iunie, și nimeni nu mai știe nimic despre ea.
O femeie de 50 de ani a dispărut din Cluj-Napoca
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată în data de 11 iunie a.c., în jurul orei 14:00, cu privire la dispariția lui CHIS ENIKŐ, o femeie în vârstă de 50 de ani, care a plecat voluntar de la domiciliul său din Cluj-Napoca și nu a mai revenit până în prezent.
Femeia are înălțimea de aproximativ 1,65 metri și păr brunet. La momentul dispariției, femeia purta un fâș de culoare bej, bluză roșie, pantaloni verzi și pantofi negri.
Polițiștii fac apel la toți cei care pot oferi informații relevante despre femeia dispărută să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112.

Cluj-Napoca se pregătește să întâmpine, vineri, cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), eveniment care nu mai este doar o simplă vitrină de filme, ci o adevărată oglindă a tendințelor și frământărilor din lumea cinematografică. Într-un dialog deschis și plin de nuanțe, profesorul Doru Pop – eseist, teoretician și cadru didactic la Facultatea de Teatru și Film din Cluj – analizează în cadrul podcastului Contraste de la Cluj24 cum s-a transformat cinemaul românesc, dar și ce provocări și promisiuni aduce selecția TIFF din acest an.
„Suntem deja la a treia generație de cineaști români post-decembristă”, spune Doru Pop, vorbind despre noul val de regizori care nu doar că au obținut recunoaștere internațională, dar propun un limbaj cinematografic profund personal, marcat de teme ca identitatea, alienarea și criza sinelui în era digitală.
Selecția de anul acesta reflectă perfect această preocupare. Filmele din competiție sunt dominate de regizori tineri, europeni, care pun în discuție relația dintre tehnologie și individ, între realitate și identitatea construită artificial. Pelicule ca Anul nou care n-a fost sau producții germane și spaniole abordează frontal teme de actualitate precum presiunea rețelelor sociale sau dubla identitate digitală.
Premiu pentru Piersic
Profesorul amintește și de un alt punct forte al TIFF-ului 2025: retrospectiva dedicată legendarului cineast maghiar Béla Tarr. „E o influență majoră asupra cinemaului românesc – planurile secvență, estetica austeră. Cinefilii vor putea în sfârșit să vadă aceste filme cum trebuie: pe marele ecran”, subliniază el.
Discuția nu ocolește subiecte mai sensibile, precum poziționarea actorilor clasici ai cinematografiei românești. Florin Piersic, de pildă, va primi un premiu pentru întreaga carieră, dar rămâne o figură mai degrabă simbolică decât integrată în noul cinema. „Nici măcar propriul fiu nu l-a distribuit într-un film recent”, remarcă amar profesorul.
Cinemaul adevărat încă trăiește
Podcastul atinge și fenomenul democratizării cinematografiei – apariția unor figuri ca Ciprian Mega sau Mircea Bravo, creatori care reușesc să acceseze publicul larg cu producții digitale, dar care rămân la granița dintre divertisment și cinema.
În concluzie, TIFF 2025 nu este doar un eveniment monden – cu toată doza sa de „glam” și snobism recunoscut – ci rămâne un loc vital de reflecție și explorare artistică. Așa cum subliniază Doru Pop, „cinemaul adevărat încă trăiește. Dar trebuie să-l vezi acolo unde s-a născut: în sala de cinema, nu pe ecranul telefonului.”
EVENIMENT
Și Burcă nu mai vine… Fundașul a refuzat-o pe CFR Cluj și a semnat în China pe un MILION de euro anual

CFR Cluj a ratat transferul lui Andrei Burcă, acesta semnând în China pe un milion de euro. Dan Petrescu s-a reorientat rapid și a ajuns la un acord cu nigerianul Kenneth Omeruo, de 31 de ani, fotbalist cu 69 de selecții.
În ultimele zile, formația lui Dan Petrescu a lucrat pentru a-l repatria pe Andrei Burcă. Internaționalul român a fost ofertat de CFR Cluj, cele două părți erau aproape de un acord, dar mutarea a căzut în ultima clipă, scrie GSP.
Și Burcă nu mai vine… Fundașul a refuzat-o pe CFR Cluj și a semnat în China pe un MILION de euro anual
Fotbalistul va merge în China, acolo unde va semna cu nou promovata Yunnan Yukun (locul 7 în prima ligă), și va încasa un salariu uriaș: 1 milion de euro pe an. La formația chineză se află și Alexandru Ioniță II.
Clubul finanțat de Ioan Varga a găsit un nou fundaș. E vorba de Kenneth Omeruo, care va semna în curând și se va alătura lotului condus de Dan Petrescu.
Omeruo este internațional nigerian din ianuarie 2013, bifând 69 de selecții. În patru dintre ocazii, a fost și căpitan. Fotbalist de picior drept și o înălțime de 1,85 m, Omeruo vine la Cluj din postura de jucător liber de contract. El a jucat din vara lui 2013, la Kasimpașa.
Luat de juniorii lui Standard în 2011, din Nigeria, Kenneth Omeruo a fost cumpărat de Chelsea în ianuarie 2012, dar nu a jucat niciodată pentru londonezi. A fost împrumutat la ADO Den Haag (ianuarie 2012 – iunie 2013), Middlesbrough (ianuarie 2014 – iunie 2013), Kasimpașa (2015-2017) și Alanyaspor (2017-2018). În vara lui 2019, după un an de împrumut, Leganes îl cumpăra de la Chelsea pentru 5 milioane de euro. Iar în 2023 îl dădea la Kasimpașa pentru un milion.
1.200.000 euro este cota lui Kenneth Omeruo, potrivit transfermarkt. Cea mai mare cotă a avut-o în februarie 2019: 5 milioane de euro.