Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a înghețat la 4,976 lei

Publicat


România se împrumută tot mai mult

Redeschiderea pieței după minivacanța prilejuită de Ziua Unirii Principatelor nu a adus modificări importante ale cursului principalelor valute, iar leul rămâne cea mai stabilă monedă din regiune, în contrast cu celelalte.

Stabilitatea din piață s-a datorat și faptului că Finanțele au profitat de interesul foarte mare arătat de investitori pentru titlurile de stat emise de economiile din Europa de Est.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a înghețat la 4,976 lei

România a ieșit pe piețele externe cu obligațiuni denominate în moneda americană, cu scadențele în 2029 şi 2034. Cererea s-a ridicat la 15,5 miliarde dolari iar Finanțele au atras 4 miliarde dolari la costuri de circa 6% (cu 195 de puncte de bază faţă de dobânda Trezoreriei americane) pentru scadența la 5 ani, respectiv la 6,5% (cu 235 de puncte de bază mai mare peste dobânda titlurilor emise de Trezoreria SUA) pentru scadența la 10 ani.

Cursul euro a scăzut de la 4,9767 la 4,9765 lei, într-o piață în care volatilitatea cotațiilor s-a limitat la culoarul stabilit la începutul săptămânii, 4,976 – 4,978 lei.

Indicii ROBOR au reînceput să scadă

După mai multe ședințe consecutive de stabilitate, indicii ROBOR au reînceput să scadă, după ce companiile și-au achitat taxele și impozitele la bugetul de stat.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,14 la 6,13%, cea mai mică valoare începând cu data de 9 iunie 2022.
Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 6,17 la 6,16%, cel mai redus nivel începând cu data de 3 iunie 2022, iar cel la 12 luni de la la 6,18 la 6,17%, minim care nu a mai fost atins din data de 23 mai 2022.

A scăzut și prețul gramului de aur

Menținerea de către BCE a dobânzii de politică monetară din zona euro la 4,5%/an a pus în umbră faptul că indicatorul IFO, care măsoară climatul de afaceri din Germania, a scăzut în ianuarie cu 1,1 puncte, până la 85,2 puncte, cel mai scăzut nivel din luna mai 2020, dar și creșterea PIB-ului Statelor Unite cu 3,3% în ultimele trei luni ale anului trecut, de la 4,9% în trimestrul precedent.

Euro a crescut joi la 1,0870 – 1,0902 dolari iar media monedei americane a scăzut de la 4,5780 la 4,5681 lei.

Moneda elvețiană se aprecia față de euro iar cursul ei a crescut la 5,2854 lei. Media lirei sterline a scăzut marginal la 5,8181 lei.

Deprecierea metalului galben la 2.013 – 2.019 dolari/uncie, după ce miercuri a fost atins un minim de 2.012 dolari, și a monedei americane au provocat scăderea prețului gramului de aur la 296,4598 lei.

Tendința de scădere a monedelor din regiune, care s-a conturat la începutul săptămânii, a continua și joi. Media celei maghiare s-a depreciat la 385,52 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3790 zloți/euro.

Criptomonedele au continuat să se deprecieze, astfel că bitcoin a pierdut circa 26% și a atins un minim de 39.771 dolari, după ce a testat acum două săptămâni pragul de 50.000 dolari. La rândul său, ethereum a căzut la 2.199 – 2.242 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până joi, la ora 14:00.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Publicat

david

Ministrul Educației, Daniel David, inspectorul Școlar General Cluj, Marinela Marc, precum și reprezentanți ai Mitropoliei și invitați din Republica Moldova vor participa la Simpozionul Internațional „Esențe Românești” ce se va desfășura la Jucu, jud. Cluj, în 11 aprilie 2025.

„Comuna Jucu va găzdui, în data de 11 aprilie 2025, cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Internațional „Esențe Românești”, eveniment dedicat memoriei lui George Barițiu, fiu al satului Jucu de Jos și figură emblematică a renașterii culturale românești. Tema ediției din acest an, „Educația ca factor de coeziune culturală și inovație socială: Perspective interdisciplinare”, deschide un dialog amplu despre rolul educației în construirea unor comunități incluzive, responsabile și ancorate în valorile naționale.

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Evenimentul este organizat de Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Jucu, și este înscris în CPEEJ Cluj 2025, domeniul multidisciplinar, poziția 68.

Personalități marcante din domeniul educației și vieții publice vor onora evenimentul cu prezența:

– Prof. univ. dr. psih. Daniel-Ovidiu David, Ministrul Educației și Cercetării;
– Inspector Școlar General Marinela Marc, ISJ Cluj;
– Inspector Școlar General Adjunct, prof. Anca Hodorogea;
– Pr. Consilier Cultural Cornel Coprean, cu mesajul ÎPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sălajului;
– Iana Morari, Șefa Direcției Educație, Tineret și Sport Edineț, Republica Moldova;
– Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, invitat special.

Participare extinsă la nivel național și internațional

La această ediție s-au înscris aproape 250 de cadre didactice, din care peste 120 de inspectori, directori și profesori au confirmat participarea fizică. Aceștia provin din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Mureș, București ș.a., dar și din Republica Moldova.

Pe 5 aprilie 2025, s-a desfășurat concursul interdisciplinar pentru elevii claselor a III-a și a IV-a, cu participarea a 45 de elevi, din mai multe școli din județul Cluj. La celelalte secțiuni (desene, colaje, afișe, postere, poezie, eseuri și fotografii), s-au înscris aproape 500 de elevi, reflectând interesul crescut pentru tematica simpozionului și promovarea valorilor educației prin exprimare artistică și scris creativ.

Educația – în centrul comunității

Lucrările se vor desfășura în trei locații:
– Școala Gimnazială „George Barițiu” – deschiderea oficială și evocarea lui George Barițiu;
– Așezământul social al Parohiei Ortodoxe Jucu de Jos – intervenții academice și sesiuni de comunicări;

– Căminul Cultural Jucu de Mijloc – prezentări de lucrări, festivitate de premiere și seară tradițională
românească.

Simpozionul „Esențe Românești” rămâne un reper de interdisciplinaritate, dialog cultural și valorizare a identității naționale, punând educația în centrul unei comunități unite prin valori și colaborare”, se arată în comunicat.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Elevii și studenții clujeni din familii cu venituri reduse primesc ”ajutor pentru calculator”. Care sunt condițiile

Publicat

De

Bani pentru calculator pentru elevi și studenți din Cluj

Programul Euro200, care prevede acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, anunță reprezentanții Ministerului Educației.

Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro.

Elevii și studenții clujeni beneficiază și în acest an de ajutor pentru achiziția de calculatoare

Beneficiari ai acestui program sunt elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie. Ca noutate, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei anul trecut, la 500 de lei.

Potrivit unui calendar anunțat de Ministerul Educației, depunerea cererilor și documentelor necesare se poate face până în 16 mai. De asemenea, anchetele sociale și evaluarea cererilor se va face pînă în data de 6 iunie, iar lista beneficiarilor va fi publicată în data de 20 iunie. Vor putea fi depuse și contestații între 1 și 4 iulie, iar lista finală se va afișa în data de 25 iulie.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local

Publicat

romi

Primăria Cluj oferă locuințe sociale pentru vârstnicii din Pata Rât prin programul INFIELD, finanțat exclusiv de la bugetul local.

„În ședința Consiliului Local din 7 aprilie a fost supusă votului și aprobată ultima etapă din proiectul INFIELD prin care Primăria municipiului oferă locuințe pentru vârstnicii din Pata Rât.

Acest program, finanțat integral de la bugetul local, este o premieră la nivel național prin faptul că este dedicat vârstnicilor de etnie romă.

romi

LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local

Astfel, Primăria a achiziționat de pe piața liberă 5 locuințe pentru a reloca 2 cupluri de seniori și 3 persoane vârstnice singure care la acest moment locuiesc în condiții de segregare. Alături de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj a fost inițiată o selecție prin care să fie alocate aceste locuințe pe criterii precum: vârstă, vechimea în muncă, starea de sănătate, situația familială, gradul de dizabilitate și alte criterii conform practicilor europene în acest sector.

romi

romi

romi

„Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe”

După relocarea cetățenilor, aceste persoane vor primi în continuare suport administrativ, psiho-social, vor avea acces la întâlniri de grup și alte resurse necesare pentru integrarea lor în comunitate – prin proiectul PASSUS cu finanțare de la Primăria Cluj-Napoca.

Mai multe informații pot fi consultate în proiectul de HCL de pe site-ul Primăriei sau pe canalele de comunicare ale ADI ZMC.

romi

romi

Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe în scopul desegregării, prin proiecte cu fonduri norvegiene: 2 locuințe de necesitate – în caz de incendiu, violență domestică ș.a., iar 108 pentru familiile din Pata Rât. Actualmente, 502 persoane beneficiază de aceste locuințe”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Cluj.

Foto: arhivă proiecte norvegiene desfășurate de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu ADI-ZMC

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi candidați pentru funcția de primar în Valea Ierii. Alegeri locale parțiale, odată cu primul tur de prezidențiale

Publicat

prezidențiale

Biroul Electoral de Circumscripție al comunei Valea Ierii din județul Cluj a validat miercuri, 9 aprilie, cele două candidaturi pentru alegerile locale parțiale.

Doi candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de primar al comunei Valea Ierii. Este vorba despre Ioan Maioș (PNL), fost consilier local și inspector de muncă în cadrul ITM Cluj și Bogdan Balea (PSD), fost consilier local, care asigură interimatul la primărie.

Alegerile locale parțiale la Valea Ierii pentru funcția de primar vor avea loc pe 4 mai, odată cu turul 1 al alegerile prezidențiale.

Ales în iunie 2024, dar și-a pierdut mandatul

Dorin Nap (PSD), ales în funcția de primar al comunei la alegerile din 9 iunie 2024, a fost condamnat definitiv anul trceut de către Curtea de Apel Cluj la doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru furt de arbori și fals intelectual.

Primarul a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori din fondul forestier şi fals intelectual.

Mai mult, Curtea de Apel Cluji i-a interzis acestuia să ocupe funcții publice, pe o perioadă de trei ani.

Astfel, în urma ordinul fostului prefect Irina Munteanu, primarul Nap și-a pierdut mandatul, astfel că în 4 mai vor fi organizate alegeri locale parțiale pentru funcția de primar.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate