ACTUALITATE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Cursul euro a SCĂZUT la minimul ultimelor 30 de zile

Leul a profitat la jumătatea săptămânii de reducerea aversiunii față de risc și s-a apreciat față de euro, în timp ce indicii ROBOR au cunoscut mici scăderi.
Tranzacțiile din piața valutară se realizau între 4,925 și 4,935 lei ceea ce a făcut ca media monedei unice să scadă de la 4,9357 la 4,9290 lei, minim al ultimei luni.
Nivelul lichidității din piața monetară s-a echilibrat în ultimele zile însă este de așteptat să crească în jurul datei de 25, atunci când începe formarea rezervelor minime lunare în lei ale băncilor iar companiile își achită taxele și impozitele la bugetul de stat.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 8,18%.
În schimb, indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 8,28 la 8,27%, nivel stabilit la începutul săptămânii, iar indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut de la 8,40 la 8,39%.
„Euro se tranzacționa între 0,9764 și 0,9872 dolari”
Revenirea din această lună a încrederii investitorilor în economia germană conform indicelui ZEW, care a fost calculat la -59,7 puncte, aproape de minimele istorice atinse în toamna lui 2008, la începutul crizei economice, a asigurat un parcurs mai calm monedei unice, chiar dacă inflația a crescut cu 9,9%
Euro se tranzacționa între 0,9764 și 0,9872 dolari iar cursul monedei americane a crescut de la 5,0185 la 5,0234 lei.
Media monedei elvețiene scădea la 5,0219 lei, în urma deprecierii ei față de euro la 0,979 – 0,983 franci.
Creșterea inflației din Regatul Unit la 10,1% în septembrie, maximul ultimilor 40 de ani, a depreciat lira sterlină față de euro și dolar. În piața locală, media a scăzut ușor la 5,6619 lei, dar este de așteptat ca tendința să se mențină și joi.
Scăderea metalului galben la 1.632 – 1.649 dolari/uncie a împins în jos prețul gramului de aur la 266,3385 la 264,8922 lei.
În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 412,93 forinți/euro. În schimb, a celei poloneze s-a apreciat la 4,7997 zloți/euro.
Capitalizarea pieței criptomonedelor se ridică la circa 960 miliarde dolari, evoluție la care contribuie, în principal, bitcoin. Moneda digitală evoluează de mai multe săptămâni în culoarul 18.000 – 20.500 dolari și se tranzacționa miercuri între 19.149 și 19.355 dolari. În schimb, ether s-a apreciat în ultimele zile cu circa 1,6% și fluctua între 1.293 și 1.313 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Mesajul lui George Simion pentru românii din diaspora, înainte de Paște: Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor

Președintele AUR, George Simion, a transmis un mesaj românilor din diaspora înaintea sărbătorilor de Paște și le-a transmis: Sună-ți mama! Fă-i o bucurie de Paște!
”Ați plecat, dar o parte din voi ați rămas aici. În voce, în amintiri, în privirea mamelor când deschis telefonul când văd apel video de la copilul ei.
Știu că mulți dintre voi, românii din diaspora, nu veți ajunge acasă nici de Paștele acesta. Dar știți ce puteți face? Să vă sunați mamele chiar acum. Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor. România te așteaptă. Și ea la fel”, a spus Simion.
EVENIMENT
Slujbă de Înviere pentru pacienții Spitalului de Urgență Cluj-Napoca. Părintele Cozma pregătește pachete cu ouă roșii și cozonac

Pacienții internați și personalul medical de gardă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca primesc și în acest an, prin grija părintelui paroh Ioan Cozma, pachete cu ouă roșii, cozonac și pahar cu Sfintele Paști. Acestea sunt distribuite în dimineața primei zile a marelui paznic, odată cu micul dejun, prin grija blocului alimentar și al serviciului de transport.
Părintele Cozma oficiază sâmbătă noaptea slujba de Înviere în biserica din incinta spitalului, care are hramul Sfântulul Evanghelist Luca, la care participă și pacienții deplasabili internați în spital. Cei care participă la slujbă primesc Sfintele Paști.
”În acest an vor fi pregătite 500 de pachete, cu ajutorul oamenilor de bine și prin contribuție proprie. Aceste pachete vor fi păstrate în condiții de siguranță blocul alimentar până la distribuirea în spital”, au precizat pentru Cluj24 reprezentanții unității medicale.
CULTURA
VIDEO Sute de clujeni la coadă la Catedrala Mitropolitană să ia pahare cu Sfintele Paști. Mitropolitul Andrei a împărțit iconițe

Sute de clujeni stau la coadă, sâmbătă dimineață, pentru a lua pahare cu Sfintele Paști pregătite de Mitropolia Clujului, pentru a mai sta după ele la noapte, după slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Distribuirea paharelor cu Sfintelor Paști a început la ora 10:00 la Muzeul Mitropoliei, situat la subsolul Catedralei Mitropolitane.
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andrecuț, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cărora le-a împărțit iconițe sfințite.
Acesta îi așteaptă pe clujeni în număr cât mai mare la slujba de Înviere de la Catedrală, dar și duminică dimineață la Sfânta Liturghie când va citi Pastorala intitulată ”Să ne curățim simțirile”.
Mitropolia a pregătit 15.000 de pahare cu Sfintele Paști care se vor distribui pe tot parcursul zilei.
EVENIMENT
VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru următoarea lună, cu vești mixte. Se anunță temperaturi peste normalul perioadei în mai multe regiuni, dar și deficit de precipitații în unele zone ale țării.
Săptămâna 21-28 aprilie
Valorile termice vor depăși mediile obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu o încălzire mai accentuată în regiunile nordice. Precipitațiile se vor situa în general în jurul valorilor normale, cu posibile excedente în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și în sud-vest, în timp ce în extremitatea nordică a țării s-ar putea înregistra un ușor deficit.
VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni
Săptămâna 28 aprilie – 5 mai
Meteorologii prognozează temperaturi în limitele normale pentru această perioadă în toate regiunile. În schimb, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normal doar în sud-est, în rest fiind așteptat un deficit, mai ales în vestul și nord-vestul țării.
Săptămâna 5-12 mai
Temperaturile vor fi din nou ușor peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va rămâne normal doar în sud-est și vest, restul teritoriului urmând să se confrunte cu un deficit ușor de precipitații.
Săptămâna 12-19 mai
Valorile termice vor depăși ușor mediile obișnuite în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile vor fi deficitare în regiunile intracarpatice, în timp ce restul teritoriului va avea cantități normale de ploaie.