ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Cotațiile euro au COBORÂT sub 4,91 lei

Miercurea aceasta, nivelul ridicat al ofertei de valută, probabil din partea Finanțelor, a decuplat leul de evoluția descendentă a altor monede din regiune.
Cursul euro a scăzut de la 4,9209 la 4,9157 lei. După o deschidere la 4,924 lei, cotațiile euro au scăzut constant până la 4,906 lei.
Aprecierea leului a venit în contextul în care economia României a crescut anul trecut cu 4,8% față de 5,8% în 2021, după ce în ultimul trimestru din 2022 majorarea PIB a fost de 1%.
Indicele ROBOR la trei luni, care este cel mai utilizat indicator al sistemului bancar, în funcţie de acesta fiind calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,95%, valoare stabilită marți.
Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la nivelul stabilit marți de 7,28%. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a stabilizat la 7,64%.
„Euro s-a depreciat de la 1,0695 dolari”
Afirmația făcută de preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, în fața Senatului SUA conform căreia există posibilitatea ca ratele dobânzii de referință să treacă de 5 – 5,25%, așa cum indicau oficiali ai Fed, a apreciat instantaneu moneda americană.
În ultimele 12 luni, Fed a operat opt majorări consecutive ale ratei de referință care a ajuns la 4,5 – 4,75%.
Euro s-a depreciat de la 1,0695 dolari, valoare înregistrată marți, până la 1,0525 dolari, în cursul ședinței de miercuri. Mișcarea din piața locală a fost amplă, iar media dolarului a sărit de la 4,6149 la 4,6627 lei.
Cursul francului elvețian a fost stabilit la 4,9476 lei, valoare apropiată de cea de marți. În schimb, media lirei sterline a alunecat la 5,5180 lei, minimul ultimei luni.
Aprecierea rapidă a monedei americane a provocat scăderea metalului galben la 1.811 – 1.816 dolari iar prețul gramului de aur a coborât la 271,8457 lei.
Monedele din regiune au fost afectate de aversiunea față de risc iar mediile s-au depreciat la 4,7018 zloți/euro, respectiv 381,15 forinți/euro.
Criptomonedele continuau să se deprecieze, efect a majorării plasamentelor în moneda americană dar și a semnalelor venite din piața specializată, unde Silvergate Bank a anunțat pierderi de un miliard de dolari.
Bitcoin scădea miercuri la 21.907 – 22.275 dolari iar ether la 1.549 – 1.569 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Toxiinfecție alimentară după ce a mâncat la un restaurant din Cluj-Napoca. ”Simțeam că îmi dau stomacul afară”

Un clujean reclamă că a făcut toxiinfecție alimentară după ce a comandat mâncare la restaurantul Cucina Turea de pe strada Ion Rațiu din municipiul Cluj-Napoca.
Gheorghe Kalman a povestit că în după amiaza zilei de marti, 10 iunie, a servit în restaurant 2 preparate: salată burrata si ceafă Uruguay cu sos trufe si pireu, pentru care a plătit 155 de lei.
”În jurul orei 1 dimineata (10-11) iunie am inceut sa ma simt foarte rau. Dureri abdonimale, varsaturi si diaree. Am avut cateva seturi de diaree si varsaturi, inclusiv miercuri. Marti dimineata, am cerut un control direct de la Direcția Sanitar-Veterinară și penru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj pentru a descoperi o potentiala cauza a imbolnavirii mele.
In cursul zilei de 10 iunie, eu nu am mai mancat nimic avand aceste simptome.
În rasunsul celor de la DSVSA, s-a constatat prin buletinul de analize ”nesatisfacator” privind Enterobacteriaceae care reprezintă o familie de bacterii care cuprinde 28 de genuri, dintre care 23 sunt implicate în patologia umană. Aceasta familie contine salmonela, ecolici, etc, bacterii care provoaca gastro enterocolita.
Datorita procesului de nerespectare a protocolului de igiena (manipulare, depozitare, etc), cei de la restaurant au contaminat mancarea comandata de mine”, a spus clujeanul.
Conform protocolului medical, acesta a respectat cele 48 ore pentru a vedea evolutiei starii sale de sanatate si s-a tratat acasa cu medicamente care nu au fost gratuite, astfel că a reusit ca miercuri sa se mai redreseze, nefiind, însă, complet vindecat de toxinfectie alimentara.
Simțeam că îmi dau stomacul afară
”Imi este greu sa va redau in cuvinte felul in care m-am simtit primele 24 ore. Cu mana pe suflet, va spun ca asemenea simptome nu am mai experimentat niciodata. Efectiv, la un moment dat, simteam ca imi dau stomacul afara. Pentru mine va asigur fara nicio tenta de exagerare ca a fost o experienta traumatizanta fizic si psihic.
Nu stiam ce se intampla cu mine, ma simteam dezorientat, ma simteam lipsit de putere, imi venea sa dorm, dar nu puteam sa dorm, asta era si mai frustrant pentru mine.
Chiar daca situatia nu a durat mai mult de 48 ore, intensitatea experientei avute a fost una traumatizanta.
Simptomele incep la circa 6 ore dupa ce ai fost expus. Bineinteles ca pe loc nu am simtit nimic, nici nu aveam cum, dar nici nu am mancat tot din farfurie. Am simtit ca este o mancarea grea, corpul meu cumva a simtit ceva si nu am terminat preparatul principal”, a precizat Kalman.
Amendă de la DSVSA Cluj
În urma controlului efectuat la restaurant, inspectorii DSVSA Cluj au constatat deficiențe de manipulare a produselor alimentare, nefiind respectate normele/ cerințele de manipulare din Regulamentul CE 825/ 2004 și au aplicat o amendă de 10.000 de lei.
Urmare a rezultatului ”nesatisfăcător” în ceea ce privește analizezele pentru Enterobacteriaceae, restaurantul va fi reverificat de inspectorii DSVSA Cluj.
CULTURA
Părintele – profesor Ioan Chirilă de la UBB, numit director al Bibliotecii Academiei Cluj-Napoca

Profesorul Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, fost președinte al Senatului UBB, a fost numit în funcția de director al Bibliotecii Academiei Cluj-Napoca.
Chirilă îl înlocuiește în funcție pe Sorin Crișan, care a deținut această funcție în ultimii ani.
”M-am retras de la Bibliotecă pentru a-mi gestiona timpul pentru alte proiecte. Numirea dlui Ioan Chirilă cred că este foarte bună. Îi doresc mult succes”, a spus Crișan pentru Cluj24.
Noul director, Ioan Chirilă, a declarat la rândul său pentru Cluj24 că dorim realizarea un proiect de digitalizare, recent castigat.
”Vrem sa realizam o mai buna prezentare a fodului de manuscrise, de incunabule, de carte veche, sa reabilitam cladirea si sa generam noi forme de comunicare a acestui tezaur de stiinta la nivelul comunicational actual si in structuri intelective conforme socialului educational si de cercetare actual”, a precizat acesta.
Fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB
Prof. univ.dr. Ioan Chirilă are 63 de ani, este licențiat în Teologie la Sibiu, doctor în Teologie, și a fost profesor duhovnic titular la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Român din Cluj-Napoca, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB și președinte al Senatului UBB.
Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca deține una dintre cele mai importante colecții de manuscrise medievale din țară.
ADMINISTRAȚIE
ATENȚIE. Restricții de circulație rutieră și pietonală de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor. Lucrări până în septembrie

Compania Delgaz Grid anunță că va începe, de luni, lucrări de modernizare a circa 2 kilometri din rețeaua de gaze naturale de pe strada Clinicilor din municipiul Cluj-Napoca și estimează că lucrările vor fi finalizate în prima parte a lunii septembrie, inclusiv refacerea integrală a carosabilului.
”Delgaz Grid va derula începând de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii de modernizare a sistemului de distribuție a gazelor naturale din municipiu.
Proiectul presupune lucrări complexe de înlocuire a câte 1 km din conductele stradale de presiune redusă, respectiv de presiune medie.
Investiţia are ca scop creșterea siguranței în alimentarea cu gaze naturale și îmbunătățirea serviciului de distribuție pentru locuitorii din Cluj Napoca și are durata de execuție de două luni și jumătate, cu termen de finalizare în prima parte a lunii septembrie.
Restricții până în septembrie
Pentru a face posibilă realizarea acestui proiect, va fi necesară restricționarea circulaţiei rutiere și a celei pietonale în zona lucrărilor, în funcţie de tronsonul la care se lucrează. Lucrările vor fi executate în timpul zilei, până seara, dar vor fi situații când este posibil să intervenim și pe timpul nopții.
Delgaz Grid colaborează cu autorităţile locale şi depune toate eforturile pentru a reduce la minimum disconfortul generat de aceste lucrări de investiţii”, transmite Delgaz Grid.
Dacă se simte miros de gaz
Compania regretă disconfortul creat și le mulțumim clienților, locuitorilor și autorităților locale din Cluj-Napoca pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări care au ca scop final îmbunătățirea serviciului de distribuție a gazelor naturale pentru clujeni.
În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.

Prețul biletelor
Adulți – 40 lei
Copii – 25 lei
Seniori – 25 lei
Tarif după ora 17 – luni – joi – adulți – 25 lei
Tarif după ora 17 luni – luni – joi – copii, seniori – 18 lei
Abonament adulți 7 zile – 250 lei
Abonament copii și seniori 7 zile – 150 lei
Tarif șezlong – 15 lei
Copiii sub 3 ani vor intra gratuit.
Potrivit regulamentului de vizitare si acces seniorii vor prezenta actul de identitate pentru a putea beneficia de reducerea de seniori.
Se considera senior persoanele care au implinit varsta de 65 ani. Copiii vor prezenta certificatul de naștere/pașaportul/carnetul de elev sau orice alt document care le atestă vârsta.