Connect with us
Advertisement
Advertisement

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: BNR are REZERVE de 56 miliarde euro

Publicat


euro ok

Leul a revenit pe aprecierea față de euro în prima zi din februarie, recuperând astfel o parte din pierderile de marți, apărute după creșterea cererii comerciale.

Cursul euro a scăzut de la 4,9221 la 4,9148 lei, într-o ședință în care cotațiile au scăzut de la 4,921 lei, la deschidere, până la 4,912 lei, înainte de anunțarea mediei de către BNR.

Leul va fi fi protejat în următoarele luni de majorarea rezervei valutare a BNR la un nivel record de 50,202 miliarde euro, după ce în conturile sale au intrat 4,754 miliarde euro, mare parte fiind formată din împrumuturile făcute în ianuarie de Trezorerie. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2023 au fost de 56,067 miliarde euro

Suma se va majora și în februarie după ce Finanțele s-au împrumutat la sfârșitul lui ianuarie cu încă 2 miliarde de euro prin două emisiuni de euroobligațiuni, ceea ce a făcut ca doar în prima lună din 2023 necesarul brut de finanțare al României să fie acoperit la finalul lunii ianuarie în proporție de 31% din necesarul brut de finanțare pentru întregul an.

„Indicele ROBOR la trei luni a coborât”

În piața monetară, dobânzile interbancare și-au temperat evoluția descendentă, în condițiile în care băncile se află în plină perioadă de formare a rezervelor minime obligatorii.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a coborât miercuri de la 7,19 la 7,18%, minim al ultimei jumătăți de an. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,52%, valoare care nu a mai fost atinsă din 21 iulie 2022. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a crescut de la 7,86 la 7,89%.

Scăderea inflației din zona euro în ianuarie la 8,5%, minimul ultimelor opt luni, față de 9,2% în decembrie, a permis speculatorilor să-și marcheze profiturile după aprecierea de marți până la 1,0802 dolari. În ziua în care se va anunța dobânda de politică monetară din Statele Unite, cotațiile euro au crescut la 1,0852 – 1,0897 dolari iar media monedei americane a coborât de la 4,5466 la 4,5152 lei.

Prudența arătată de piețe înainte de anunțarea deciziei de politică monetară a Fed a majorat plasamentele în moneda elvețiană, considerată drept un activ sigur, iar euro a scăzut la 0.995 – 0,998 franci/euro astfel că media a crescut la 4,9264 lei.

După episodul apreciativ de marți, cursul lirei sterline a scăzut la 5,5638 lei.

Creșterea metalului galben la 1.921 – 1.930 dolari/uncie a suplinit deprecierea monedei americane iar prețul gramului de aur a urcat la 279,6982 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 390,13 forinți/euro iar cea poloneză a continuat să se aprecieze până la 4,7080 zloți/euro.

Bitcoin se consolida în jurul pragului de 23.000 dolari și fluctua între 22.942 și 23.172 dolari. Ether se tranzacționa în culoarul 1.568 – 1.592 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Irina Petraș, realeasă în funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor Cluj

Publicat

scri 4

Irina Petraș a fost realeasă, vineri, în funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor Cluj la alegerile pentru conducerea filialei. La eveniment au fost prezenți președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, și prim-vicepreședintele Varujan Vosganian.

Rezultatele alegerilor au fost următoarele: președinte Irina Petraș, Comitetul de Conducere al Filialei Cluj: Irina Petraș, Doina Cetea, Laura Poantă, Ovidiu Pecican, Constantina Raveca Buleu, reprezentantul Clujului în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România: Ovidiu Pecican.

Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor numără 300 de membri.

Sursa foto: Andrei Gazsi

scri 1

scri 3

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru SALVATORI clujeni, pe locul III la International Mountain Rescue Race Romania

Publicat

salvatori 3

Patru salvatori clujeni au participat la International Mountain Rescue Race Romania, competiție destinată salvatorilor montani, desfășurată la Rânca, Gorj, unde au ocupat locul III.

salvatori 1

„În perioada 21-23 martie 2023, la Rânca, în județul Gorj, s-a desfășurat International Mountain Rescue Race Romania (IMRRR), întrunire profesională internațională a salvatorilor montani menită să testeze și să pună în valoare activitatea de salvare în munți .

La această ediție au participat 156 de salvatori din 9 țări, împărțiți în 36 de echipe. Echipele de salvatori au parcurs în baremul de timp probele pregătite de către organizatori, simulând toate cazurile posibile de intervenții de salvare a accidentaților în condiții de iarnă.

salvatori 2

Astfel, echipele:

– au concurat în a găsi victimele în caz de avalanșă cu ajutorul tehnologiei aflate în dotarea fiecărei echipe salvamont,
– s-au întrecut în acordarea primului ajutor,
– au efectuat transportul victimelor cu ajutorul tărgii tip “akija”,
– au parcurs contra cronometru trasee de alpinism cu colțari și piloți, sau pe schiuri de tură și
– au folosit tehnologii de căutare cu ajutorul dronelor.

Echipa clujeană formată din patru salvatori montani din cadrul Formației Salvamont Vlădeasa și a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a parcurs cu succes, în baremul de timp impus, probele concursului, evidențiindu-se în special în proba de căutare și găsire a victimelor avalanșelor, unde s-a clasat pe poziția a 3-a a podiumului.

O probă inedită a constat în conlucrarea salvatorilor montani din țări diferite care au avut de rezolvat împreună un caz medical, fapt ce a scos în evidență excelenta compatibilizare a procedurilor de intervenție a salvatorilor montani din Europa”, scrie pe pagina de Facebook a CJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

AVERTISMENTELE pompierilor clujeni în ceea ce privește INCENDIILE de vegetație uscată

Publicat

Odată cu sosirea primăverii începe și munca la câmp. Conform obiceiului, vegetația uscată este arsă pentru a face loc celei proaspete. Din păcate, această operațiune poate duce de multe ori la incendii greu de stăpânit. În fiecare primăvară, pompierii clujeni se confruntă cu astfel de situații. Pentru a evita asemenea incidente, ISU Cluj, lansează avertismente și recomandă anumite măsuri de care trebuie ținut cont.

afis incendii de vegetatie uscata

„Numai anul trecut am intervenit în județul Cluj la peste 900 de incendii de vegetație uscată, fiind printre județele fruntașe la acest capitol, și din păcate, au fost înregistrate și situații în urma unor astfel de incendii în care s-au soldat cu victime omenești.

Totodată, nu este lipsit de importanță efortul depus de structurile de intervenție profesioniste și resursele alocate pentru stingerea acestor arderi, resurse care ar putea fi dirijate către alte situații în care cetățenii se află în pericol.

De asemenea, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, și ele soldate cu pierderi de vieți omenești, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantități mari de fum.

Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice, conform alineatului (1) al articolului 96 din Ordonanța de Urgență 195 din 2005 privind protecția mediului, modificată de Legea nr. 265 din 2006 și completată de Ordonanța de Urgență numărul 38 din 2022.

„Vor fi intensificate acțiunile în teren”

Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Pentru diminuarea numărului de arderi și implicit a pagubelor rezultate, precum și aplicarea măsurilor coercitive în situația constatării neîndeplinirii obligațiilor de către persoanele fizice și juridice, vor fi intensificate acțiunile în teren desfășurate de personalul inspectoratului pentru situații de urgență, în colaborare cu reprezentanți/specialiști din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Gărzii Naționale de Mediu.

Mai mult, personalul inspectoratului pentru situații de urgență desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație precum: acțiuni de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești și continuarea campaniilor de informare a populației privind interdicția arderii vegetație uscate.

Măsuri

Pentru preîntâmpinarea unor situații care pot duce la izbucnirea incendiilor de vegetație aveți în vedere următoarele măsuri:

– Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt!

– Supravegheați permanent copii pentru a preveni jocul acestora cu focul! – Strângeți și depuneți toate resturile numai în locuri special amenajate!

– Nu aruncați la întâmplare resturi de țigări și chibrituri aprinse!

– Nu utilizați foc deschis în zonele afectate de uscăciune avansată!

– Nu efectuați lucrări care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii!

– Asigurați protejarea față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și altor tipuri de ambalaje care conțin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbra!

– Informați-vă și respectați măsurile stabilite de autorități! – Anunțați în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observați, la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112!

– Nu vă deplasați prin perdeaua de fum generată de incendiu”, se arată în comunicatul ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Negreniul va avea CANALIZARE de tip vacuumatic, anunță CJ Cluj

Publicat

consiliul judetean

Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar în vederea introducerii rețelei de canalizare menajeră, în sistem vacuumatic, în comuna Negreni, a comunicat CJ Cluj.

„Viitorul sistem de evacuare a apelor uzate va avea o lungime totală de peste 28 km, cu cca. 11 km de conducte de refulare. De-a lungul rețelei vor fi amplasate o stație de epurare de 800 de mc și două stații de vacuum de 75 de mc fiecare.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Ne bucurăm când primarii caută soluții, mai ales dintre cele moderne, la problemele comunităților. Susținem cu toată convingerea aceste proiecte care contribuie la creșterea calității vieții în mediul rural. Totodată, salutăm alegerea acestor soluții tehnice care contribuie la reducerea costurilor.”

Spre deosebire de rețeaua de canalizare clasică, gravitațională, tehnologia aleasă de experți pentru comuna Negreni este cea vacuumatică. În esență, sistemul de canalizare prin vacuum se pretează zonelor de șes, unde pantele sunt mici și pânza freatică este la un nivel ridicat. Astfel, datorită morfologiei terenului din zona vizată, dar și a costurilor de operare și execuție mai reduse, viitorul sistem proiectat va asigura transportul apei uzate la stația de epurare cu ajutorul stațiilor de vacuum ce generează presiune negativă.

Investiția este gestionată de Primăria comunei Negreni urmând ca, după finalizarea sistemului, acesta să intre în administrarea și operarea Companiei de Apă „Someș” S.A., operator regional aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj”, se arată ân comunicat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax