Connect with us

EVENIMENT

ANALIZĂ. Cum arată meseriile viitorului în contextul automatizării și digitalizării?

Publicat


job

De-a lungul timpului unele meserii au dispărut, iar altele au evoluat. Unele meserii sunt amenințate de progresul realizat de tehnologie, altele sunt abia la început de drum. Problema cea mai mare nu va fi dispariția locurilor de muncă, ci apariția unui număr uriaș de locuri de muncă noi, pentru care ne lipsesc abilitățile necesare, se arată pe dorusupeală.ro.

Piața muncii este într-o continuă schimbare datorată nevoilor societății actuale, dezvoltării tehnologiei și nu în ultimul rând situației geo-politice de la granițele noastre. Ceea ce am trait cu toții în ultimii ani ne-a scos în evidență că educația și adaptabilitatea sunt esențiale pentru a putea construi de la zero întărind zicala: cea mai bună investiție este investiția în tine.

85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, precizează un studiu recent făcut de Dell Technologies. Acestea sunt efectele lumii hipertehnologizate, a evolutiei tehnologiei si puterii de calcul din ultimii 20 de ani.

Majoritatea estimărilor actuale ne arată că peste 10% dintre locurile de muncă actuale vor fi automatizate în următorul deceniu. Până în 2030, 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desființate din cauza automatizării conform unui studiu al McKinsey Global Institute.

La început societatea a folosit tehnologia ca instrument de lucru pentru a scoate un randament mai bun în producție, în agricultură sau în industrie. Tehnologia și evoluția societății au înglobat utilizarea unităților de calcul sau de procesare, stocare, interpretare de date pentru realizarea task-urilor în cele mai multe arii profesionale. Calculatoarele sunt utilizate în majoritatea meseriilor actuale sau din viitor, iar abilitatea de a le folosi devine obligatorie. Automat cunoașterea limbii engleze (parte esențială din utilizarea unui calculator) va deveni o aptitudine necesară pentru realizarea oricărei profesii.

Ce joburi și meserii vor supraviețui

Mediile în care trăim sau lucrăm sunt din ce în ce mai tehnologizate. Senzorii care culeg informații sunt utilizați în toate domeniile, pornind de la medicină, industrie, armată sau transport. Lumea digitală funcționează pe baza informațiilor culese de la aceștia (centrala este comandată de termostat, lumina de senzorul de prezență și sistemul de irigație de senzorul de umiditate).

Cu cât vom înțelege mai ușor cum funcționează tehnologia și rolul acestor automatizări, cu atât ne va fi mai ușor să ne adaptăm la joburile din viitor. Cunoașterea unui limbaj de programare sau o gândire tehnică (de exemplu, cum să configurăm un aparat/robot), ne va face mai ușoară adaptarea la joburile din viitor. Deja sunt domenii în care oamenii lucrează în mod hibrid cu roboții, fie că vorbim de medii industriale, câmpul de luptă sau săli de operație.

Încet, încet, aceste instrumente au evoluat și astăzi sunt capabile să realizeze acțiunile independent, fără ajutor din partea oamenilor. Curând, va fi nevoie doar de o persoană care să supravegheze buna funcționare a liniilor de asamblare/producție complet automatizate.

Cum vor arăta și ce vor face angajații din viitor?

Acele meserii și profesii care sunt repetitive, unde e nevoie de o atenție mărită pentru o perioadă mai lungă de timp sau profesiile exercitate într-un mediu toxic, unde oamenii sunt supuși la riscuri, concentrare excesivă și grad mare de stres, vor fi înlocuite treptat de către sisteme automatizate sau de către roboți.

Odată cu digitalizarea și evoluția tehnologică fiecare domeniu va trece printr-o transformare și o evoluție, indiferent că vorbim de servicii de curățenie, pază, casierie, vopsit sau transport în comun.

În scurt timp, primăriile, locurile în care se vor plăti taxele, impozite și sistemul bancar vor fi structuri digitalizate, fără funcționari. Casieria va fi în declin accentuat odată cu instalarea automatelor de autoservire, scanere, plățile electronice automate. Firmele și companiile care oferă servicii vor ieși de pe piață dacă nu vor apela la tehnologie (roboți sau drone) pentru eficientizare și creșterea calității.

Oameni vor rămâne în centrul strategiilor eficiente de automatizare, dar noile tehnologii sunt esențiale pentru îmbunătățirea productivității muncii. Noul val de schimbări tehnologice va schimba profilurile locurilor de muncă actuale.

Unii muncitori se vor recalifica fie în cadrul industriei existente, fie își vor schimba domeniul de activitate. Robotizarea, tehnologiile AI (Artificial Intelligence), AR (Realitate Augmentată), VR (Realitate Virtuală) sau 3DPrint (producție/tipărire tridimensională) pot genera locuri de muncă mai performante, mai bine plătite, dar este de datoria companiilor și a școlilor să conceapă sisteme ciber-fizice-umane care aduc satisfacție angajaților și tinerilor.

Angajații din viitor vor trebui să fie flexibili mental, creativi, sociabili, să aibă o gândire critică, cunoștințe interdisciplinare și o capacitate de a rezolva probleme complexe, conform unui raport realizat de World Economic Forum. Cel care va dori să muncească și să fie și bine plătit în viitor va trebui să aibă în vedere dezvoltarea unor calități care astăzi pot apărea doar ca excepții. În viitorul foarte apropiat aceste calități vor deveni necesare sau chiar obligatorii pentru foarte multe joburi.

Esența pieței muncii de mâine va fi capacitatea de adaptare și flexibilitatea. Sub presiunea schimbărilor tehnologice, climatice, sociale, angajatul sau antreprenorul va trebui să fie flexibil și cu un grad mare de adaptabilitate la schimbările pe care le va cunoaște cererea de produse și servicii.

Cum arată meseriile viitorului?

Universitatea din Kent, Marea Britanie, ne propune harta meseriilor viitorului și obsevăm că în următorii 25-30 de ani principalele meserii ale viitorului vor fi legate de domeniul Roboticii, Cercetării spațiale, Energiei și Mediului Înconjurător, Medicină sau Social Media & Internet.

Cei de la Trade Schools Colleges and Universities au publicat o listă a joburilor existente, dar care în viitor ar putea deveni cele mai dorite cariere profesionale cum ar fi technician în energie solară și eoliană, inginer biomedical, consilier de reabilitare digitală, developer de blockchain sau realitate virtuală, pilot de dronă civilă sau comercială.

Pe lângă acestea regăsim și o listă interesantă a locurilor de muncă care ar putea exista în viitor:

Organizational Disrupter – va avea rolul de a introduce câteva schimbări apparent haotice

Custom Body Part Manufacturer – va crea organe pentru oamenii bolnavi cu ajutorul imprimantelor 3D

Brain Implant Specialist – specialist în implanturi cerebrale

Landfill Worm Operator – va avea rolul de a dezvolta soluții pentru a extrage elemente de la groapa de gunoi care pot fi (re)folosite în anumite industrii

Locurile de muncă care nu vor dispărea vor fi cele creative. Și “creativ” nu înseamnă artă sau advertising, ci a fi creativ în orice faci în plus față de o “mașină”.

A fi creativ la locul de muncă sau în afacere înseamnă să oferi servicii sau să produci bunuri originale și vandabile. Creativitatea înseamnă să adaugi plus-valoare față de ceea ce ar putea face o mașină, chiar dotată cu inteligență artificială, dar să adaugi valoare adăugată și muncii pe care o prestezi atunci când concurezi cu alți candidați sau alte companii.

Oamenii care își vor găsi cel mai ușor un nou job sau cei care își doresc să dezvolte o afacere vor fi cei cu cele mai complexe cunoștințe și deprinderi, din diferite domenii. Interdisciplinaritatea va fi esențială în cele mai avansate domenii cum ar fi biotehnologia, nanotehnologiile, biochimia, dar și în cele mai banale ocupații care vor cere cunoștințe IT, cunoașterea limbilor străine sau a marketingului.

Ce meserii nu sunt azi în pericol

Meseriile care nu sunt în pericol să dispară ca urmare a impactului tehnologic sunt în domeniile legate de asistența medicală, servicii dentare, nutritive, fizioterapie, fitness, teatru, film, muzică, educație, restaurante, coafor și servicii de înfrumusețare, reparații auto, service-uri variate, construcții, magazinele de produse de lux și artizanat. Toate acestea presupun interacțiuni complexe umane greu de automatizat.

Meseriile tradiţionale ca dulgher, instalator, electrician, frizer, mecanic auto, dentist sunt greu de robotizat, dar nu imposibil pe termen lung. Livrarea produselor cu forță de muncă umană va continua până la apariția sistemelor inteligente de infrastructură care să poată comunica prin senzori cu mașinile și roboții inteligenți, ceea ce dă o liniște pentru moment pentru șoferi sau mecanici, dar nu pentru mult timp.

În ansamblu, mașinăriile au nevoie de oameni pentru a fi create (deocamdată), reparate și supravegheate. Întotdeauna omul va putea face ceva în plus față de o mașinărie. Cu cât vom fi mai ancorați în realitate și mai flexibili, cu atât ne vom adapta mai repede la schimbările de pe piața muncii.

De curiozitate, am întrebat și algoritmul de inteligență artificială ChatGPT ce crede despre joburile din viitor. Răspunsul este unul prietenos și diplomatic, deocamdată:

chatGPT test

Evoluția societății și creșterea calității vieții vor duce mereu la descoperirea de noi necesități, nevoi și oportunități în piața muncii. Totodată, evoluția tehnologiei a fost factorul de tracțiune a acestei piețe. Revoluțiile în industrie au avut loc după ce s-a descoperit o tehnologie care poate îmbunătăți procesele existente, care poate crește randamentul și performanța.

Utilizarea aburului, ulterior a electricității, componentelor electronice și, astăzi, a internetului și puterii de calcul au fost factorii decisivi care au stat la baza evoluției și revoluției în industrie. Inițial oamenii au lucrat cu echipamente care îi ajutau să realizeze sarcinile mai bine și mai repede, ulterior s-a lucrat în colaborare cu roboți si sisteme automatizate, astăzi din ce în ce mai multe poziții în fabricile de producție sunt realizate de roboți autonomi. Aceștia realizează munca mult mai repede și mai bine, putând să lucreze 24/7 fără să greșească sau fără să se accidenteze.

Chiar dacă pare ireal și joburile din domeniul IT au început să se schimbe. Testarea manuală a fost îmbunătățită și s-a trecut la testarea automată, iar de curând algoritmii inteligenți au început să genereze cod (backend) sau să genereze interfață grafică (frontend). Cloud, Internet of Things, Artificial Intelligence, Machine Learning, Edge, Blockchain, Realitate Virtuală sunt ca niște piese de puzzle într-o lume în continuă dezvoltare și schimbare.

Cine va ști cum să unească piesele de puzzle pentru a rezolva o problemă, pentru a realiza un task sau pentru a găsi o soluție, acela va fi angajatul mult dorit din viitor. Acceptarea noilor provocări de pe piața muncii sau din viața de zi cu zi ne vor ajuta în primul rând moral, ne vor trezi la noua realitate și ne vor ajuta să evoluăm ca societate.

Despre Alexandru Luchiian

Acest articol este scris de invitatul nostru, Alexandru Luchiian, Connectivity Specialist Accenture, iar textul este editat și prelucrat de echipa Hacking Work.

Alexandru Luchiian a absolvit Facultatea de Automatizări și Calculatoare, iar apoi a urmat studii universitare de masterat la Facultatea de Electronică si Tehnologia Informatiei Gheorghe Asachi din Iași. Are 9 ani experiență în automatizări industriale și 5 în domeniul IT, mai exact în IoT – Internet of Things.  Este pasionat de tehnologie și natură și a inițiat mai multe proiecte de mediu ce folosesc tehnologia pentru a monitoriza problemele legate de calitatea aerului (www.stropdeaer.ro), a apelor (www.stropderoua.ro) sau proiecte ce țin de implementarea defibrilatoarelor (www.bunulsamaritean.ro).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo la final de primăvară. Luna mai va fi călduroasă și cu puține precipitații

Publicat

Meteorologii anunță că ultima lună de primăvară va aduce vreme frumoasă în România, cu temperaturi ridicate și ploi sporadice.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru perioada 29 aprilie – 27 mai. Luna mai va avea, în general, temperaturi mai mari decât cele specifice perioadei din calendar.

Vreme frumoasă la final de primăvară

În ultima săptămână din aprilie și la început de mai, mai ales în zona de munte, sunt anunțate ploi abundente. În restul intervalului menționat, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 29.04.2024 – 06.05.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nordice. Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 06.05.2024 – 13.05.2024

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în majoritate regiunilor, posibil ușor excedentar în zonele montane.

Săptămâna 13.05.2024 – 20.05.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor peste cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 20.05.2024 – 27.05.2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP: PROGRAMUL de transport urban si metropolitan în Cluj-Napoca pentru 1 mai și Paști

Publicat

Autobuz Cluj Napoca Calea Baciului

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului călător programul de transport urban și metropolitan pentru perioada 01.05 – 06.05.2024.

„In zilele de 1, 5 si 6 mai circulatia se va desfasura intre orele 6:00–23:00, conform programului de transport pentru zilele de duminica.

CTP Cluj: PROGRAMUL de transport urban si metropolitan în Cluj-Napoca pentru perioada 01.05 – 06.05.2024

In zilele de 2 si 3 mai circulatia se va desfasura intre orele 5:10–23:00, conform programelor pentru zilele de sambata cu suplimentari pe liniile de baza.

In ziua de 4 mai circulatia se va desfasura intre orele 5:30–23:00, conform programului pentru zilele de sambata.

Duminica 5 mai 2024 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca 28B si 43P vor fi suspendate, iar liniile 24, 24B, 28 si 43B vor avea un program special. Autobuzele pe liniile gratuite pentru clientii CORA nu vor circula in ziua de 5 mai 2024. Programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei si in aplicatia de mobil Tranzy.

Transportul în Noaptea de Înviere

Acesta se va realiza cu autobuze si troleibuze, prin intermediul liniilor 5N, 25N, 54N, 46S si 39L, dupa urmatorul program :

L 5N : P-ta Garii – P-ta A. Iancu – Str. T.Vuia – P-ta Garii;

Plecari P-ta Garii: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50* – 1,15*;

Plecari T. Vuia: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50.

 

L 25N : Cart. Mănăştur – P-ta A. Iancu – Cart. Gheorgheni (Unirii) – Cart. Mănăştur ;

Plecari Bucium: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,45 – 00,00 – 00,30* – 01,45 – 01,55;

Plecari Unirii: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,40 – 00,00* – 00,15* – 00,30* – 01,35*

 

L 54N : Cart. Zorilor – P-ta A. Iancu – Cl. Motilor – Cart. Grigorescu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,00 – 23,30 – 01,00* ;

Plecari Grigorescu: 23,00 – 23,30 – 00,00 – 01,00* – 01,45 .

 

L 46S : Cart. Zorilor – P-ta Cipariu – P-ta A. Iancu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,20 – 23,50 – 00,00 – 00,20* ….. 01,30;

Plecari Posada: 23,35 – 00,05 – 00,15 …… 01,15* – 01,45.

 

L 39L: P-ta M. Viteazul – P-ta Gării – V. Chintaului(Cătun);

Plecari P-ta M. Viteazul: 22,55 ….. 01,20;

Plecari Catun: 23,20 ….. 01,45.

 

Pe durata ceremoniei religioase, troleibuzele liniilor 5N si 25N vor stationa in zona Pietei A. Iancu (P-ta Cipariu, respectiv Regionala CFR), iar autobuzele de pe liniile 54N si 46S in stația Posada (plecari mentionate cu *) si vor pleca spre cartiere dupa incheierea slujbei, la interval de 10 – 15 min.

 

Urăm cu aceasta ocazie publicului calator “Sarbatori fericite”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CNAIR: Cinci oferte depuse pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Cluj-Dej

Publicat

CNAIR drum ex Cj Dej

CNAIR a anunțat că luni au fost depuse 5 oferte pentru contractul privind elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru Drumul Expres Cluj – Dej.

Astfel, au fost depuse oferte din parte următoarelor firme sau asocieri:

– CONSTRUCT C.D.P. SRL

– Asocierea DP CONSULT SA (lider) – SOCIETATE CIVILA DE AVOCATI TEAHA & FUZESI

– Asocierea ECO GEODRUM SRL (lider) – TEHNO CONSULTING SOLUTION SRL

– PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL

– Asocierea SPECIALIST CONSULTING SRL (lider) – SPECIALIST SMART GROUP SRL – PERFECT CONSULT EUROPE SRL

Valoarea contractului

”Valoarea estimată a acestui contract este de 28,34 milioane de lei (fără TVA), iar sursa de finanțare va fi asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile.

Durata contractului este de 21 de luni, din care 18 de luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.

Construcția Drumului Expres Cluj – Dej, o lungime estimata de 75 km, va reduce timpii de călatorie și va crește viteza medie de deplasare între localitatile Cluj si Dej.

Acest nou drum va asigura conexiunea cu viitorul Drum Transregio Gilau – Apahida și cu AutostradaTransilvania”, precizează CNAIR.

Citește mai departe

EDUCATIE

Mișcarea OCHILOR pentru identificarea obiectelor, un STUDIU publicat de cercetători clujeni în Nature Scientific Reports

Publicat

tins

Un grup de cercetători clujeni de la Institutul Transilvan de Neuroștiințe (TINS), în colaborare cu parteneri de la Centrul pentru Creier și Dezvoltare Cognitivă, Birkbeck (University of London), a publicat un studiu în revista Nature Scientific Reports. Educația structurată, bazată pe reguli e mai performantă, iar acest lucru e explicat de mecanisme neuronale primare, care coboară până la nivelul percepției vizuale fundamentale. Potrivit autorilor, acest lucru poate aduce noi perspective în metodele de educație.

„Experimentul pe care se bazează rezultatele studiului a constat în înregistrarea mișcărilor oculare a 18 participanți adulți în timpul unei sarcini de recunoaștere vizuală a obiectelor, folosind stimuli de cu vizibilitate diferită, prezentați în ordine diferită: de la cel mai vizibil la cel mai puțin vizibil (descrescător), de la cel mai puțin vizibil la cel mai vizibil (crescător), respectiv într-o ordine aleatorie.

Mișcarea OCHILOR pentru identificarea obiectelor, un STUDIU publicat de cercetători clujeni în Nature Scientific Reports

Ordinea vizibilității a influențat performanța de recunoaștere a obiectelor de către participanți și explorarea vizuală, adică mișcarea ochilor pentru identificarea obiectelor. Experimentul a arătat că cea mai slabă performanță a fost înregistrată de grupul expus stimulilor într-o ordine haotică, evidențiind faptul că accesul aleatoriu la informații pare mai rău chiar decât accesul redus.

„Altfel spus, dacă există o regulă în spatele modului în care ți-e prezentată informația, acea regulă te ajută să fi mult mai bun la sarcina pe care o faci, să o execuți mult mai performant. Lucrul acesta e cunoscut și din psihologie.

„Informația trebuie prezentată creierului într-un context coerent, credibil și bazat pe reguli”

Ce nu se știa, însă, e că un asemenea proces e atât de fundamental, încât îl regăsim inclusiv la nivelul percepției vizuale primare. Nu e un proces cognitiv de nivel înalt, neapărat, ci un mecanism neuronal fundamental în creier. Asta e de fapt marea contribuție științifică a articolului”, explică Raul Mureșan, doctor în neuroștiințe, co-autor al articolului și director TINS.

raul muresan

Potrivit acestuia, cel mai mare impact practic pe care îl poate aduce studiul e în domeniul educațional, pentru că ne spune, de fapt, cum putem să folosim informația pe care o știm deja, anterioară momentului învățării.

Astfel, pentru a putea fi mai ușor asimilată de un om, informația trebuie prezentată creierului într-un context coerent, credibil și bazat pe reguli. Iar acest lucru derivă din mecanisme neuronale fundamentale, care coboară până la nivelul percepției vizuale primare”, se arată în comunicat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax