EVENIMENT
Americanul recalcitrant care și-a SECHESTRAT, duminică, soția în Cluj-Napoca este INTERNAT la Psihiatrie III, secția Toxicomani

În cursul zilei de duminică, 19 martie, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că o femeie de 27 de ani din Cluj-Napoca ar fi fost agresată și sechestrată de către soțul ei, un american de 30 de ani. În cele din urmă, acesta ar fi fost scos cu forța de către luptătorii SAS, din casa unde s-a baricadat.
Citește și: VIDEO. Clujeancă de 27 de ani, SECHESTRATĂ de soț. Aceasta a fost AGRESATĂ fizic. Luptătorii SAS au intervenit în FORȚĂ
Augustin Roger Hirth a fost internat involuntar în perioada 12.03-17.03.2023 în Clinica Psihiatrie III – Compartimentul Toxicomani a SCJU Cluj și a părăsit spitalul cu starea ameliorată și recomandări de tratament.
În prezent, în urma comportamentului violent de duminică, acesta este internat involuntar în aceeași facilitate medicală.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Strada Potaissa, cea mai frumoasă stradă din Cluj-Napoca în aceste zile, oferă trecătorilor numeroase surprize florale.
Cei aflați în căutarea unei plante cu adevărat speciale, pot găsi aici trandafirul negru.
“Este o plantă subtropicală, destul de rară în România. Noi de câțiva ani o aducem în țară și a devenit o vedetă a standurilor noastre.
Întotdeauna pe unde am mai fost oamenii s-au întors să cumpere și pentru vecini sau prieteni, pentru că așa frumoasă crește. Se poate ține în interior sau pe o terasă pentru că îi place din plin soarele, însă nu rezistă la temperaturi scăzute”, explică Adrian Popa, reprezentantul standului unde se pot cumpăra ghivece cu aceste flori.
”Strada Potaissa – Strada cu flori altfel”, durează până luni, 5 iunie.
Sursa foto: Andreea Boros

Compania aeriană Wizz Air a anulat, vineri, 2 zboruri care urmau să decoleze de pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj spre destinații externe, cauza fiind vremea nefavorabilă de la Cluj-Napoca în urma emiterii unui cod portocaliu de furtună.
Astfel, a fost anulată cursa spre Nisa, care trebuia să decoleze la ora 18,50 și cea care trebuia să aterizeze de la Nisa la Cluj-Napoca la ora 00,15, dar și zborul de Malmo care trebuia să plece de la Cluj la ora 19,40.
Pasagerii care urmau să ajungă la Nisa și la Malmo au rămas la sol, mulți dintre ei find foarte nemulțumiți de situația creată.
Citește și ATENȚIE! Avertizare RO ALERT la Cluj. Vijelie puternică, grindină și poli torențiale
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Meci de 5 stele la Sports Festival pe Cluj Arena. All Stars România – Galatasaray Legends: 4-4

Sports Festival a adus împreună, vineri seară, pe Cluj Arena vedete ale naționalei de fotbal a României într-o înfruntare caritabilă în companiei legendelor echipei turce Galatasaray.
După ce au jucat în prima repriză în culorile naționalei României, jucătorii Gică Hagi, Gică Popescu și Adi Ilie au schimbat tricourile și au jucat în echipa Galatasaray Legends.
La sfârșitul primei reprize, scorul a fost 3-1 pentru România, golurile fiind marcate de Adi Mutu, de două ori, și Ciprian Marica.
După 90 de minute, scorul final a fost de 4-4, ultimul gol al naționalei fiind înscris de Ciprian Marica în repriza a doua.
Echipele din teren
Din echipa All Stars Romania au făcut parte Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Adrian Ilie, Adrian Mutu, Florin Răducioiu, Dorinel Munteanu, Ciprian Marica, Ionel Ganea, Marius Niculae, Ioan Ovidiu Sabău, Ionuț Lupescu, Răzvan Raț, Gheorghe Mihali, Iulian Filipescu, Bănel Nicoliță, Constantin Gâlcă, Răzvan Prodan – fiul regretatului Didi Prodan, Cristian Dulca, Bogdan Stelea, Florin Prunea.
În echipa Galatasaray Legends au jucat Mario Jardel, Bülent Korkmaz, Hakan Unsal, Ümit Davala, Ergun Penbe, Fatih Akyel, Kerem İnan, Suat Kaya, Hamit Altintop, Capone (Carlos Alberto de Oliveira), Ayhan Akman, Ümit Karan, Hasan Kabze, Cihan Haspolatlı, Faruk Atalay.
Meciul demonstrativ a fost și o modalitate de a ajuta victimele cutremurului devastator din Turcia, iar încasările primite de clubul Galatasaray pentru a participa la evenimentul organizat în cadrul Sports Festival vor fi donate către organizațiile care se ocupă de eforturile de ajutorare a victimelor acestei calamități.
Sports Festival se încheie duminică, 4 iunie, când este programat Crosul Supereroilor, tot în scop caritabil, pentru a se strânge banii necesari renovării Clinicii de Obstretică – Ginecologie ”Dominic Stanca” Cluj-Napoca.
Sursa foto: Nelu Dragomir & Sergiu Răzvan
EVENIMENT
Deținut violent la Penitenciarul Gherla. A lovit cu pumnul un agent de supraveghere, dar și un alt deținut

Penitenciarul Gherla a devenit locul unor incidente care ar trebui să ridice semne de întrebare conducerii, pentru că, uneori, lururile par a fi scăpate de sub control, fiind tot mai multe cazuri de ultraj la adresa agenților supraveghetori.
Joi după amiază, în urma unui conflict spontan, un deținut a fost agresat fizic de către un deținut în celulă, iar la fața locului s-a deplasat agentul supraveghetor din cadrul secției de deținere care a dispus ieșirea din cameră a deținutului agresor.
Acesta din urmă se numește Nathan Nădășan și a fost condamnat la închisoare pentru tâlhărie, după ce a lovit cu pumnii o fată de 13 ani și i-a luat telefonul și poșeta.
Agent lovit cu pumnul în ceafă
În sprijinul agentului supraveghetor s-a deplasat și agentul însoțitor din cadrul secției, moment în care deținutul aflat pe holul secției, l-a lovit cu pumnul în zona cefei pe agentul supraveghetor, iar, ulterior, deținutul a fost proiectat la sol prin folosirea tonfei și a forței fizice, fiind necesară imobilizarea acestuia prin aplicarea cătușelor metalice pentru mâini, în poziția cu mâinile la spate, pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute.
Cei doi deținuți între care a izbucnit altercația au fost prezentați la cabinetul medical al unității, unde s-a constatat că unul nu prezenta urme de violență corporală, iar celălalt prezenta eritem roșiatic ureche stângă și echimoză retro-auriculară de aproximativ 2.5 centimetri, ureche stângă, pentru care i-au fost acordate îngrijiri medicale.
Și agentul însoțitor s-a prezentat la cabinetul medical, unde a fost diagnosticat cu eritem de aproximativ 10 centimetri în zona cefei și s-a prezentau la UPU Cluj-Napoca pentru investigații medicale de specialitate.
Deținutului agresor i-a fost întocmit raport de incident, a fost informat judecătorul de supraveghere a privării de libertate fiind sesizat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla.