Connect with us

CULTURA

„American Symphonic Dream”, un CONCERT susținut la Cluj de Romanian Symphony Wind Orchestra. Invitată, mezzosoprana Lavinia Bocu

Publicat


Romanian Symphony Wind Orchestra va susține la Cluj-Napoca, în data de 31.01.2023 de la ora 19.00, la Filarmonica Auditorium Maximum, concertul „American Symphonic Dream”, sub bagheta dirijorului Mihai Mircea Spânu. Printre invitați se numără mezzosoprana clujeană Lavinia Bocu și tenorul Alin Stoica.

concert

„Visul american este credința că oricine, indiferent de locul în care s-a născut sau în ce clasă s-a născut, își poate atinge propria versiune de succes într-o societate în care mobilitatea ascendentă este posibilă pentru toată lumea.

Prin tema concertului „American Symphonic Dream”, susținut de Romanian Symphony Wind Orchestra, dorim să aducem în atenția publicului lucrării muzicale de o valoare deosebită, precum:
New York Ouverture – K. Vlak
Hounds Of Springs – A. Reed
Beyond the Hortizon – Rossoano Galante
Alvamar Ouverture – J. Barnes
Hook – J. Williams
Glenn Miller Medley și multe altele, într -un TURNEU NAȚIONAL 2023.

Romanian Symphony Wind Orchestra, colectiv unic pe scena muzicală autohtonă, prima orchestră simfonică de suflători din România, a fost fondată în anul 2004 de către remarcabilul dirijor și manager artistic Florin Ciofică, cu sprijinul Sylviei Petre (absolventă a Julliard School of Arts din SUA) și al lui Aurel Manciu (director muzical al Standmusik Elzak din Germania) sub denumirea de Bucharest Wind Orchestra.

„Primul român care a absolvit facultatea de dirijat orchestră de suflători”

Cu un repertoriu extrem de variat, colectivul a reușit în scurt timp să valorifice numeroase creații la un înalt nivel profesional, astfel determinând o evoluție rapidă a nivelului de interpretare și abilității de înțelegere a diverse stiluri muzicale. Alcătuită din absolvenți ai unor prestigioase instituții superioare muzicale din România și din străinătate, Bucharest Wind Orchestra, colectiv ce a devenit un punct major de atracție al vieții muzicale din România și de peste hotare, a preluat ulterior denumirea de Romanian Symphony Wind Orchestra, fiind cel mai de seamă ambasador cultural, ce promovează lucrări muzicale dedicate suflătorilor.

Mihai Mircea Spânu, primul român care a absolvit facultatea de dirijat orchestră de suflători, specialitatea orchestră de tip armonie, orchestră fanfară și brass band, a concertat în țări precum Germania, Belgia, Țările de Jos, Elveția, Austria sau Turcia. Dirijor, trompetist și pianist, a studiat la Școala Superioară de Muzică din Düsseldorf, Conservatorul din Maastricht, Conservatorul Regal din Liége și Școala Superioară din Mönchengladbach. A studiat dirijatul cu Pieter Jansen, inspector al muzicilor militare neerlandeze, Patrick Baton, Jos Zegers, urmând și cursuri de măiestrie ale dirijorilor Jan Cober, Thomas Doss sau Theo Wolters.

Mihai Mircea Spânu este totodată dezvoltător al proiectului pentru promovarea muzicii de suflători și tradițiilor românești în cadrul proiectului „Conservarea tradițiilor românești”, împreună cu managerul Florin Ciofică, unde au fost prezentate în premieră peste 60 de lucrări originale și prelucrări pentru orchestre de suflători.

La doar 35 de ani, cariera tenorului Alin Stoica este deja frumos conturată de premiile numeroase obținute, dar și de rolurile impresionante pe care le-a abordat și le abordează. Artistul a lucrat cu tenorul Ionel Voineag și cu tenorul Marius Budoiu, a participat la Masterclass-urile lui Rockwell Blake și Liora Maurer (METROPOLITAN OPERA, New York), ale Marianei Nicolesco și altor mari artiști.

În prezent este solist al Operei Naționale din București unde îl putem asculta în diverse roluri precum: Alfredo din Traviata de Giuseppe Verdi, Turridu din Cavaleria Rusticana de Pietro Mascagni, Rodolfo din La Boheme de Giacomo Puccini, Don Jose din Carmen de Georges Bizet, Mario Cavaradossi din opera Tosca de Giacomo Puccini, Pinkerton din opera Butterfly de G. Puccini și altele.

„Lavinia Bocu a urmat tradiția muzicală a familiei”

Tenorul Alin Stoica este descris de către critici ca fiind “un tenor cu o voce colosală cum nu s-a mai auzit de ceva vreme pe scenele românești și nu doar”. Având o tehnică bună dar și calități teatrale reușește de fiecare dată să ducă la bun sfârșit fiecare rol pe care-l interpretează, lăsându-și amprenta asupra fiecărei arii.

Lavinia Bocu, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima din Cluj- Napoca, s-a născut în Municipiul Cluj-Napoca, România. Urmând tradiţia muzicală a familiei iniţiată de marii artişti lirici, tenorii Mihai şi Augustin Almăşan, Lavinia Bocu urmează ca după terminarea liceului să îmbrăţişeze arta cântului, înscriindu-se la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secţia canto clasic.

Susţinută şi încurajată datorită timbrului său vocal deosebit, Lavinia Bocu desfășoară o amplă activitate solistică, având numeroase concerte în ţară şi străinătate: Budapesta, Braunschweig, Berlin, Oslo, apoi în Italia la Roma, Firenze, Napoli.

În Italia colaborează cu Orchestra Accademia Ergo Cantemus dirijată de Maestrul Giuseppe Galli si cu Bellini Opera Theatre Michigan. Repertoriul clasic abordat corespunde tipului său de voce cuprinzând roluri de operă printre care: Cherubino (Nunta lui Figaro), Maddalena (Rigoletto), Suzuki (Madama Butterfly), Lola (Cavalleria Rusticana), Fenena (Nabucco), Flora Bervoix/Annina (La Traviata) etc. Sensibilă şi deschisă gustului pentru inovaţie, pentru inedit, nu renunţă însă la muzica clasica încercând să abordeze noi stiluri de muzică: music-hall, NewAge, muzică de film”, au comunicat organizatorii evenimentului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Inițiativă cu suflet! Se caută coafeze voluntare pentru copiii de la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava

Publicat

Un grup de voluntari organizează sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 9, o acțiune caritabilă la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba. Scopul este să le ofere o tunsoare băieților din centru.

Pentru a completa această inițiativă, organizatorii fac apel către coafeze voluntare cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava sau din județele Alba și Cluj, care ar fi dispuse să se alăture și să tundă fetițele de la orfelinat.

„Suntem un grup de voluntari care mergem sâmbătă, 12 aprilie, la ora 9, la Mănăstirea Dumbrava, pentru a tunde băieții de la orfelinat. Căutăm coafeze cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava (jud. Alba) sau din județele Alba și Cluj, care vor să se alăture acestei inițiative frumoase și să tundă fetițele de la orfelinat.

Este un gest mic care poate aduce o bucurie mare în inimile acestor copii! Dacă vrei să te implici, scrie-ne în privat! Îți mulțumim că vrei să faci parte din acest gest!”, transmit voluntarii.

Ei subliniază că orice sprijin contează și încurajează persoanele interesate să se implice, fie și doar pentru câteva ore, într-un mod care contează enorm pentru cei mici.

Cei care doresc să se alăture sunt invitați să ia legătura pe Facebook cu organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Așa parchează și în Germania? Bolid Porsche parcat pe trecerea de pietoni, în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca

Publicat

Un autoturism Porsche cu numere de Germania a fost surprins parcat direct pe o trecere de pietoni în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca.

Un autoturism de lux marca Porsche, cu numere de înmatriculare din Germania, a fost parcat pe o trecere de pietoni din cartierul Mărăști, la intersecția străzilor Lotrului și Meseriilor.

Imaginile trimise de un cititor arată mașina lăsată ostentativ pe marcajul pietonal, blocând complet accesul trecătorilor.

Așa se parchează în Germania? Sau doar în Cluj, când nu te interesează de ceilalți din jur?

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ciocolata Napoca, replică la ciocolata Dubai, prezentată de studenții USAMV Cluj-Napoca la festivalul Chocolate Saga

Publicat

După succesul înregistrat în București, festivalul Chocolate Saga ajunge pentru prima dată la Cluj-Napoca, transformând orașul într-un paradis al iubitorilor de ciocolată. Evenimentul promite o experiență senzorială, reunind zeci de branduri de ciocolată artizanală și produse pe bază de ciocolată din întreaga țară.

Vizitatorii vor avea ocazia să participe la demonstrații live susținute de maeștri ciocolatieri, să descopere secretele preparării ciocolatei și să deguste delicii unice, precum ciocolata Dubai. De asemenea, festivalul va include lansarea colecțiilor speciale de Paști, oferind oportunitatea de a achiziționa cadouri dulci și sănătoase pentru cei dragi.

În cadrul evenimentului există o mulțime de activități, împărțite pe trei zile, ce le permite tuturor vizitatorilor să aibă o experiență unică, precum: degustarea de ciocolată sau alimente derivate, precum șerbeturi, înghețată și băuturi răcoritoare, dar și producții spaniole de vin sau ulei de măsline, participarea la ateliere și demonstrații culinare sau chiar ocazia de a vedea cum se creează ciocolata de la zero.

Ciocolata Napoca a studenților de la USAMV Cluj, reinterpretare a ciocolatei Dubai

Printre atracțiile principale ale evenimentului se numără un produs inedit și 100% românesc: Ciocolata Napoca, o reinterpretare locală, sustenabilă și prietenoasă cu buzunarul a renumitei ciocolate Dubai. Creată de studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la USAMV Cluj, ciocolata este o inovație care îmbină tradiția autohtonă cu inspirația internațională.

Ciocolata Napoca se distinge nu doar prin gustul deosebit, ci și prin prețul extrem de competitiv: este de patru ori mai ieftină decât varianta de import, păstrând în același timp calitatea și aportul nutrițional. Produsul va fi disponibil în magazinele proprii ale USAMV și poate fi testat în premieră în cadrul târgului de la Chios, între 12 și 14 aprilie.

Baschet și ciocolată: U Cluj în căutare de sponsori… dulci

O prezență specială la târg o are și echipa de baschet feminin Universitatea Cluj, care vine nu doar din drag pentru ciocolată, ci și cu speranța că va atrage noi sponsori din rândul producătorilor și vizitatorilor.

„Suntem aici pentru că iubim ciocolata, dar și pentru că știm că, în anumite condiții, ea poate fi benefică pentru sportivi. Nutriționistul nostru, Fotis Vlahos, ne-a explicat clar că ciocolata neagră, bogată în flavonoide, ajută la sănătatea inimii și chiar la metabolism. Dacă e consumată cu moderație și în variante curate, poate face parte din dieta unui atlet”, a declarat una dintre jucătoare.

Pairing: vin și ciocolată – explozie de arome

Pentru pasionații de gusturi rafinate, somelierul Ionel Bârsan (Casa Domeniile Sâmburești) va susține demonstrații de pairing între vinuri românești și sortimente de ciocolată artizanală. Vizitatorii vor putea învăța cum anumite tipuri de vin – de la Merlot la Fetească Neagră – pot amplifica savoarea unui bonbon cu caramel sărat sau a unei trufe cu lichior de nuci.

Amatorii de gusturi avangardiste trebuie să treacă pe la standurile Ingres și Choco van Nis. Acolo se găsesc bomboane cu ardei copt sau rubarbă, respectiv Capsula cu Prăjituri.

De neratat

– O impresionantă colecție de trufe:

  • amareto și nucleu de amarene;
  • lichior de nucă și nucleu de prună confiată;
  • ciocolată cu whisky și nucleu de caramel sărat;
  • grand marniere și nucleu de mandarină;
  • fistic cu nucleu de zmeură;

– Dulceață de ciocolată cu zmeură;

– Oul picasso cu praline și pate de fruits + rețetă pentru acasă.

– Ciocolată cu jumări, ciocolată cu ardei copt sau ce au mai inovat ciocolatierii

Program și acces

  • Deschidere oficială: vineri, ora 12:00
  • Vânătoare de ouă pentru copii: vineri, ora 18:00
  • Ateliere creative pentru adulți și copii: sâmbătă și duminică, începând cu ora 12:00
  • Locație: Events by Chios, Parcul Central Cluj-Napoca

Preț bilet: 20 lei / Intrare gratuită pentru copiii sub 10 ani, însoțiți de un adult.

Ce este Chocolate Saga?

Chocolate Saga este un eveniment pentru întreaga familie, ce are activități de care se pot bucura si copiii. Există o zonă de ateliere pentru cei mici în care aceștia pot învăța cum să facă figurine de ciocolată, precum iepurași, ouă, și vor avea parte chiar și de o vânătoare de ouă.

Andreea Paparuș

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

Transplant renal complex la ICUTR Cluj-Napoca. Un băiat de 9 ani a primit un rinichi de la mamă

Publicat

De

transplant icutr facebook

Trei transplanturi renale au fost realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca în ultimele 48 de ore, inclusiv un caz pediatric de o complexitate ridicată.

”În ultimele 48 de ore, echipa Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a realizat cu succes trei transplanturi renale, confirmând încă o dată excelența și dedicarea echipei noastre medicale.
Printre aceste cazuri se numără și un transplant pediatric deosebit de complex, efectuat la un băiat de doar 9 ani. Pacientul suferea de o boală polichistică hepato-renală, cu nefrectomie pentru detresă respiratorie la 2 ani si rinichi restant polichistic de mari dimensiuni ce a impus, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, extirparea rinichiului afectat și transplantul renal de la mama sa, care i-a oferit nu doar un organ, ci și o nouă șansă la viață”, a spus medicul Florin Elec.

27 de transplanturi de la începutul anului

Până în acest moment, în anul 2025, la ICUTR s-au realizat 27 de transplanturi renale, dintre care 7 au fost la pacienți pediatrici – o dovadă clară a angajamentului nostru pentru toate categoriile de pacienți, indiferent de vârstă sau complexitate.
”Aceste reușite reiterează nevoia stringentă de dezvoltare a Institutului într-un sediu nou, modern și adaptat cerințelor actuale, care să permită extinderea activității, reducerea listelor de așteptare și salvarea a și mai multor vieți.
Mulțumim tuturor colegilor implicați, familiilor donatorilor și celor care susțin necondiționat misiunea ICUTR”, a mai spus dr. Elec.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate