CULTURA
„American Symphonic Dream”, un CONCERT susținut la Cluj de Romanian Symphony Wind Orchestra. Invitată, mezzosoprana Lavinia Bocu

Romanian Symphony Wind Orchestra va susține la Cluj-Napoca, în data de 31.01.2023 de la ora 19.00, la Filarmonica Auditorium Maximum, concertul „American Symphonic Dream”, sub bagheta dirijorului Mihai Mircea Spânu. Printre invitați se numără mezzosoprana clujeană Lavinia Bocu și tenorul Alin Stoica.
„Visul american este credința că oricine, indiferent de locul în care s-a născut sau în ce clasă s-a născut, își poate atinge propria versiune de succes într-o societate în care mobilitatea ascendentă este posibilă pentru toată lumea.
Prin tema concertului „American Symphonic Dream”, susținut de Romanian Symphony Wind Orchestra, dorim să aducem în atenția publicului lucrării muzicale de o valoare deosebită, precum:
New York Ouverture – K. Vlak
Hounds Of Springs – A. Reed
Beyond the Hortizon – Rossoano Galante
Alvamar Ouverture – J. Barnes
Hook – J. Williams
Glenn Miller Medley și multe altele, într -un TURNEU NAȚIONAL 2023.
Romanian Symphony Wind Orchestra, colectiv unic pe scena muzicală autohtonă, prima orchestră simfonică de suflători din România, a fost fondată în anul 2004 de către remarcabilul dirijor și manager artistic Florin Ciofică, cu sprijinul Sylviei Petre (absolventă a Julliard School of Arts din SUA) și al lui Aurel Manciu (director muzical al Standmusik Elzak din Germania) sub denumirea de Bucharest Wind Orchestra.
„Primul român care a absolvit facultatea de dirijat orchestră de suflători”
Cu un repertoriu extrem de variat, colectivul a reușit în scurt timp să valorifice numeroase creații la un înalt nivel profesional, astfel determinând o evoluție rapidă a nivelului de interpretare și abilității de înțelegere a diverse stiluri muzicale. Alcătuită din absolvenți ai unor prestigioase instituții superioare muzicale din România și din străinătate, Bucharest Wind Orchestra, colectiv ce a devenit un punct major de atracție al vieții muzicale din România și de peste hotare, a preluat ulterior denumirea de Romanian Symphony Wind Orchestra, fiind cel mai de seamă ambasador cultural, ce promovează lucrări muzicale dedicate suflătorilor.
Mihai Mircea Spânu, primul român care a absolvit facultatea de dirijat orchestră de suflători, specialitatea orchestră de tip armonie, orchestră fanfară și brass band, a concertat în țări precum Germania, Belgia, Țările de Jos, Elveția, Austria sau Turcia. Dirijor, trompetist și pianist, a studiat la Școala Superioară de Muzică din Düsseldorf, Conservatorul din Maastricht, Conservatorul Regal din Liége și Școala Superioară din Mönchengladbach. A studiat dirijatul cu Pieter Jansen, inspector al muzicilor militare neerlandeze, Patrick Baton, Jos Zegers, urmând și cursuri de măiestrie ale dirijorilor Jan Cober, Thomas Doss sau Theo Wolters.
Mihai Mircea Spânu este totodată dezvoltător al proiectului pentru promovarea muzicii de suflători și tradițiilor românești în cadrul proiectului „Conservarea tradițiilor românești”, împreună cu managerul Florin Ciofică, unde au fost prezentate în premieră peste 60 de lucrări originale și prelucrări pentru orchestre de suflători.
La doar 35 de ani, cariera tenorului Alin Stoica este deja frumos conturată de premiile numeroase obținute, dar și de rolurile impresionante pe care le-a abordat și le abordează. Artistul a lucrat cu tenorul Ionel Voineag și cu tenorul Marius Budoiu, a participat la Masterclass-urile lui Rockwell Blake și Liora Maurer (METROPOLITAN OPERA, New York), ale Marianei Nicolesco și altor mari artiști.
În prezent este solist al Operei Naționale din București unde îl putem asculta în diverse roluri precum: Alfredo din Traviata de Giuseppe Verdi, Turridu din Cavaleria Rusticana de Pietro Mascagni, Rodolfo din La Boheme de Giacomo Puccini, Don Jose din Carmen de Georges Bizet, Mario Cavaradossi din opera Tosca de Giacomo Puccini, Pinkerton din opera Butterfly de G. Puccini și altele.
„Lavinia Bocu a urmat tradiția muzicală a familiei”
Tenorul Alin Stoica este descris de către critici ca fiind “un tenor cu o voce colosală cum nu s-a mai auzit de ceva vreme pe scenele românești și nu doar”. Având o tehnică bună dar și calități teatrale reușește de fiecare dată să ducă la bun sfârșit fiecare rol pe care-l interpretează, lăsându-și amprenta asupra fiecărei arii.
Lavinia Bocu, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima din Cluj- Napoca, s-a născut în Municipiul Cluj-Napoca, România. Urmând tradiţia muzicală a familiei iniţiată de marii artişti lirici, tenorii Mihai şi Augustin Almăşan, Lavinia Bocu urmează ca după terminarea liceului să îmbrăţişeze arta cântului, înscriindu-se la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secţia canto clasic.
Susţinută şi încurajată datorită timbrului său vocal deosebit, Lavinia Bocu desfășoară o amplă activitate solistică, având numeroase concerte în ţară şi străinătate: Budapesta, Braunschweig, Berlin, Oslo, apoi în Italia la Roma, Firenze, Napoli.
În Italia colaborează cu Orchestra Accademia Ergo Cantemus dirijată de Maestrul Giuseppe Galli si cu Bellini Opera Theatre Michigan. Repertoriul clasic abordat corespunde tipului său de voce cuprinzând roluri de operă printre care: Cherubino (Nunta lui Figaro), Maddalena (Rigoletto), Suzuki (Madama Butterfly), Lola (Cavalleria Rusticana), Fenena (Nabucco), Flora Bervoix/Annina (La Traviata) etc. Sensibilă şi deschisă gustului pentru inovaţie, pentru inedit, nu renunţă însă la muzica clasica încercând să abordeze noi stiluri de muzică: music-hall, NewAge, muzică de film”, au comunicat organizatorii evenimentului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Doi dintre copiii BĂTUȚI de suporterii lui „U” Cluj, invitați la antrenamentul lui CFR Cluj

După ultimul meci dintre „U” Cluj și CFR, încheiat cu scorul de 1-0 în favoarea „șepcilor roșii”, patru copii de 14-15 ani au fost loviți cu bestialitate de un grup de 15-20 de fani care purtau însemnele celor de la U Cluj. Unul dintre acești copii a ajuns la Spitalul de Urgență, după ce a fost lovit cu o bâtă în cap. CFR Cluj a făcut, joi, un gest frumos față de cei doi tineri, în încercarea de a face mai ușor de depășit trauma prin care au trecut.
Cei doi copii prezenți au luat parte la antrenament, au făcut cunoștință cu jucătorii și cu antrenorul Dan Petrescu, iar la final au primit și un tricou cadou din partea clubului.
VIDEO. Doi dintre copiii BĂTUȚI de suporterii lui „U” Cluj, invitați la antrenamentul lui CFR Cluj
În plus, la inițiativa clubului, unul dintre puști a primit o mască specială din partea unui profesor doctor în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din Cluj, cu ajutorul căreia își va putea continua activitatea sportivă.
„Un episod marcant nici nu se șterge, dar nici nu se uită în trei săptămâni. Timpul nu poate fi dat înapoi, dar vom face tot ce putem pentru ca viitorul să fie unul sigur pentru cei dragi nouă, care trăiesc prin același spirit alb-vișiniu.
Astăzi, Boti și Denis au avut ocazia de a-și întâlni idolii și de a-i urmări îndeaproape la antrenament! Prin sprijinul, dedicarea și implicarea domnului Dr. Simion Bran, Boti va avea ocazia și de a-și continua cariera sportivă datorită măștii de protecție pe care domnul doctor i-a achiziționat-o special”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Cadouri de PAȘTE de la Prefectura Cluj pentru copiii cu cancer internati la Institutul Oncologic

În aceste zile de sărbătoare creștinească, Prefectura Cluj a fost alături de copiii și personalul medical din secția de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Colectivul din cadrul Prefecturii a achiziționat două mașini de spălat rufe, două televizoare, un cuptor cu microunde și alte lucruri utile secției.
„Prefectul județului Cluj, doamna Maria Forna, alături de doamna subprefect Maria Buzaș-Fekete, domnul subprefect Florentin Burz și o parte din colectivul Instituției Prefectului- Județul Cluj, au efectuat o vizită la secția de copii a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Această vizită nu a fost doar un gest de solidaritate, ci și un ajutor concret adus micuților pacienți și personalului medical.
FOTO. Cadouri de PAȘTE de la Prefectura Cluj pentru copiii cu cancer internati la Institutul Oncologic
Cu sprijinul și implicarea întregului colectiv din Instituția Prefectului au fost achiziționate 2 mașini de spălat haine, 2 televizoare smart, cuptor cu microunde, prăjitoare de pâine, perne pentru saloane, fructe și cozonaci. Prin acest gest am dorit să contribuim, în măsura posibilităților, la asigurarea unor condiții optime de spitalizare și tratament a micilor pacienți care luptă cu boala.
Întâlnirea a reprezentat, de asemenea, un moment de recunoaștere a eforturilor personalului medical al Secției de Oncologie Pediatrică al Institutului Oncologic, care depune o muncă dedicată și plină de devotament în îngrijirea micuților pacienți.
„Munca medicilor este neprețuită”
„Am fost profund emoționați de această vizită și de devotamentul personalului medical. Ne dorim ca prin acest gest concret să aducem un plus de confort și să sprijinim eforturile extraordinare ale celor care luptă zi de zi împotriva bolii. Solidaritatea și implicarea comunității sunt esențiale pentru a oferi speranță și sprijin în astfel de momente. Îi felicităm pe doamna doctor Rodica Cosnarovici, șef al Secției de Oncologie Pediatrică și pe întreg personalul medical pentru profesionalismul și grija excepțională pe care o arată zi de zi copiilor și familiilor acestora. Munca medicilor este neprețuită și aduce speranță în momente dificile”, a declarat doamna prefect Maria Forna”, se arată în comunicatul Prefecturii Cluj.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj va beneficia de o autospecială de primă intervenție și comandă (APIC), pusă la dispoziție cu titlu gratuit de către Primăria Cluj-Napoca.
Proiectul de hotărâre prin care se aprobă darea în folosință gratuită, în favoarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj a autospecialei urmează să fie aprobat în ședința Consiliului Local de miercuri, 23 aprilie.
Vehiculul, un Ford Ranger evaluat la 642.600 de lei, aparține domeniului privat al municipiului și va fi cedat în folosință gratuită ISU Cluj pentru o perioadă de 7 ani, cu scopul de a sprijini serviciile medicale și de intervenție de urgență din județ.
Ce obligații au părțile?
Inspectoratul pentru Situații de Urgență va avea obligația să utilizeze vehiculul exclusiv conform destinației sale, să suporte toate cheltuielile de exploatare și întreținere, să informeze primăria despre orice intervenții asupra vehiculului sau incidente și să permită verificări periodice ale municipalității. De asemenea, ISU Cluj nu are voie să transfere folosința vehiculului către o altă entitate, sub nicio formă.
Pe de altă parte, municipalitatea își asumă plata asigurării CASCO și are dreptul să solicite restituirea bunului dacă interesul public o impune.

În contextul Sărbătorilor Pascale, Primăria Cluj-Napoca își va suspenda temporar programul de lucru cu publicul, cu excepția Compartimentului Decese, care va funcționa după un orar special în perioada 18-21 aprilie 2025.
În perioada 18.04.2025-21.04.2025, Primăria Cluj-Napoca va avea program de relații cu publicul doar prin intermediul Compartimentului Decese.
Acesta va funcționa astfel:
- vineri, 18.04.2025 – în intervalul 08.30-12.30;
- sâmbătă, 19.04.2025 – în intervalul 08.30-13.30;
- duminică, 20.04.2025 – va fi închis;
- luni, 21.04.2025- în intervalul 08.30-12.30.
Primăria Cluj-Napoca va relua programul normal de lucru cu publicul de marți, 22.04.2025.