ACTUALITATE
Amendă și permis suspendat dacă folosiți FLASH-uri în trafic. Ce spune Codul Rutier 2025

Aveți obiceiul să folosiți flash-urile în trafic? Riscați amenzi usturătoare și suspendarea permisului de conducere, conform prevederilor din Codul Rutier 2025.
Conform Codului Rutier actualizat în 2025, utilizarea intermitentă a fazei lungi (flash-uri) în trafic este, în general, interzisă și poate fi sancționată. Această practică este adesea considerată un comportament agresiv și poate atrage amenzi și puncte de penalizare, scrie Gândul.
Amendă și permis suspendat dacă folosiți FLASH-uri în trafic. Ce spune Codul Rutier 2025
Folosirea necorespunzătoare a luminilor de drum față de un vehicul care circulă în fața dvs. în aceeași direcție poate duce la o amendă între 330 și 495 de lei, plus 2 puncte de penalizare.
În plus, manifestarea unui comportament agresiv în trafic, precum utilizarea abuzivă a flash-urilor pentru a intimida alți șoferi, poate fi sancționată cu o amendă de până la 825 de lei și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.Există, totuși, situații în care utilizarea fazei lungi este permisă, cum ar fi circulația pe timp de noapte pe drumuri neaglomerate, unde nu se află alte vehicule în față, pentru a îmbunătăți vizibilitatea fără a deranja alți participanți la trafic.
De ce se dau flash-uri?
Șoferii folosesc flash-urile (aprinderea și stingerea rapidă a fazei lungi) din mai multe motive, unele fiind utile și acceptabile, iar altele considerate agresive sau ilegale.
– semnalizarea unui radar sau a unui echipaj de poliție – mulți șoferi folosesc flash-urile pentru a avertiza alți participanți la trafic despre prezența unui radar de viteză sau a unui filtru de poliție.
-atenționare asupra unui obstacol pe drum – dacă există un accident, un animal pe carosabil sau un alt pericol iminent, șoferii pot folosi flash-urile pentru a preveni incidente
– oferirea priorității – unii șoferi dau flash-uri pentru a semnaliza că oferă prioritate unui alt vehicul, de exemplu, la o intersecție sau când cineva dorește să schimbe banda.
– solicitarea eliberării benzii de depășire – pe autostradă sau pe drumuri rapide, un șofer grăbit poate folosi flash-urile pentru a cere unui vehicul mai lent să se mute pe altă bandă. În unele situații, acest gest este considerat agresiv și poate duce la sancțiuni.
Agresiuni în trafic
Conform Codului Rutier, mai multe manevre sau gesturi sunt considerate agresiune în trafic:
– deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor (de mână)
– pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare
– circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia
– folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie (flash-uri sau claxoane);
conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi
– mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia
– realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia
– conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Poliția Cluj anunță că a fost sesizată, sâmbătă, despre un accident rutier produs pe strada Alexandru Vaida Voievod din municipiul Cluj-Napoca.
”Din primele cercetări a reieșit că, un bărbat de 56 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public prin loc nepermis.
Pietonul, respectiv un bărbat de 71 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a necesitat îngrijiri medicale, ulterior fiind transportat la spital.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, au spus polițiștii.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
EVENIMENT
Rapid – ”U” Cluj, cel mai vechi duel din istoria actualului campionat. Primul meci a fost în urmă cu 92 de ani

Etapa a cincea din play-off-ul Superligii programează cel mai vechi duel din istoria actualului campionat: Rapid-Universitatea Cluj. Meciul se joacă sâmbătă de la ora 20.00 la București.
LPF notează că prima confruntare directă dintre cele două echipe a avut loc în cel de-al doilea sezon în care întrecerea internă s-a desfăşurat în sistem divizionar, 1933-1934. „Pe 26 noiembrie 1933, elevii lui Adalbert Molnar (U) s-au impus pe teren propriu cu 2-1 (Graţian Sepi, Silviu Ploeşteanu / Ştefan Boblea). În retur, la Bucureşti (21 aprilie 1934), ceferiştii au obţinut la rândul lor victoria cu 1-0, golul fiind marcat de Geza Medve, atacantul giuleştenilor aflându-se la debut. În ediţia amintită, ambele echipe au cumulat câte 17 puncte (U Cluj locul 3, CFR locul 4)”, scrie LPF în avanacronica partidei, citată de Mediafax
În total, cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 98 de ori, de 43 de ori s-au impus giuleştenii, de 39 de ori au câştigat studenţii ardeleni, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.
Sabău a jucat la Rapid
Partida va fi specială pentru Ioan Ovidiu Sabău, care a evoluat ca jucător în Giuleşti timp de patru sezoane (1998-1999, 1999-2000, 2001-2002, 2002-2003), contribuind la ultimele două titluri câştigate de gruparea vişinie (a fost coleg cu Marius Şumudică în sezoanele 1998-1999 şi 2001-2002). De asemenea, acesta a antrenat-o pe Rapid în stagiunea 2012-2013 (16 meciuri în toate competiţiile – 9 victorii – 3 remize – 4 înfrângeri).
Marius Şumudică vs. Ioan Ovidiu Sabău, din postura de antrenori: 6 jocuri – 3 remize – 3 succese Sabău.
LPF scrie că ambele echipe au doar câte o victorie în ultimele șase runde, interval în care giuleștenii au mai înregistrat trei remize, în timp ce clujenii au pierdut patru jocuri.
EVENIMENT
Pieton accidentat pe o stradă din Cluj-Napoca. Transportat la spital de SMURD în stare gravă

Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca a acordat, sâmbătă, îngrijiri medicale de urgență unui pieton accidentat pe strada Alexandru Vaida Voievod din Cluj-Napoca.
Potrivit pompierilor, a fost vorba despre un bărbat de aproximativ 65 de ani, transportat în stare gravă la spital.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Accident cu două mașini la Fundătura. Un tânăr, consultat medical de un echipaj al Ambulanței Cluj

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit sâmbătă la un accident rutier petrecut pe raza satului Fundătura, aparținând comunei Iclod.
În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un tânăr de aproximativ 20 de ani a fost evaluat de echipajul SAJ, dar a refuzat transportul la spital”, au spus pompierii ISU Cluj.
bobo
februarie 27, 2025 la 3:25 pm
ASEMENEA COD RUTIER NUMAI UIN ROMANIA SE PUTEA!! Chiar nu va este rusine sa nu mai faceti nimic doar sa TRAGETI pe bietii soferi..si va MIRATI DE CE VA DA LUMEA IN JUDECATA…..acest COD RUTIER se modifica lunar…MAI CEVA CA LA TARILE AFRICANE….astia sunt PARLAMENTARII VOTATI..fara scoala fratilor!