ACTUALITATE
Amendă de 2000 de lei pentru Marșul PRIDE Cluj, al LGBT. ”La Nicula au fost 10.000 de persoane, cum face virusul diferența?”
Marșul Cluj Pride 2021 a fost sancționat pentru depășirea numărului de participanți conform legislației în vigoare, anunță organizatorii. Aceștia reclamă dubla măsură a Jandarmeriei care nu a aplicat amenzi și pentru pelerinajul de la Nicula.
”Se pare că ne-am bucurat în van și am crezut în inocența noastră că marșul Cluj Pride s-a încheiat cu bine și fără repercusiuni. În data de 23 august, autoritățile „au întors armele” și a fost întocmit un proces verbal în lipsa președintelui Pride România, Andrada Popa, sancțiunea fiind în valoare de 2000 de lei. Procesul verbal a fost servit la aproape o lună după, într-un dulce dar ironic spirit ardelenesc.
Am primit acest cadou ulterior cu toate că Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj declara în presă în data de 22 august că manifestarea publică s-a desfășurat fără incidente, singura sancțiune aplicată fiind un avertisment celor 3 persoane care au fost identificate cu un banner cu un mesaj instigator la adresa participanților.
Virusul face diferența?
Nu putem să nu observăm dubla măsură a legislației actuale, dat fiind că înainte cu o săptămână de Marşul Cluj PRIDE, a avut loc la Mânăstire Nicula un pelerinaj religios de „Sf. Mărie”, la care credincioşii au mers în procesiune 10 kilometri, iar la aceasta au participat, potrivit relatărilor presei, aproximativ 10.000 de oameni.
Când la un pelerinaj participă 10.000 de persoane, iar la un marş 1.000 de persoane, ambele desfăşurate în aer liber, oare virusul cum face diferența? Încă căutăm răspunsul”, au spus organizatorii marșului.
Aceștia mulțumesc tuturor celor care au fost alături de participanți la marș și care vor să ne susțină în continuare comunitatea LGBT să achite și această îndatorire de contribuabil la bugetul de stat.
”Asociația Pride a contestat în instanță și vom lupta împotriva a ceea ce considerăm a fi o nedreptate și discriminare. Dorim pe această cale să mulțumim și colegilor de la Asociatia Accept pentru sprijinul pe care ni l-au oferit în redactarea contestației. Vom folosi în continuare toate resursele de care dispunem pentru a ajuta și lucra pentru comunitatea pe care o reprezentăm”, mai arată membrii Pride.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Băiatul de 19 ani, dispărut marți din Tăuți, găsit cu ajutorul câinilor de salvare. Ama l-a depistat lângă Vlaha
Forțe impesionante au căutat marți seara un băiat de 19 ani, care a dispărut în jurul amiezii din apropierea localității clujene Tăuți.
La căutări a participat, la solicitarea Poliției, și echipa de la Câini de Salvare Transilvania (CST), iar unul dintre căței a reușit să îl găsească în viață pe băiatul care, în sevraj fiind, plecase îmbăcat sumar.
Băiatul de 19 ani, dispărut marți din Tăuți, găsit cu ajutorul câinilor de salvare. Ama l-a depistat lângă Vlaha
Alerta a fost dată marți, 14 ianuarie. Băiatul era îmbrăcat subțire pentru frigul de afară și nimeni nu știa încotro a plecat.
Polițiști, jandarmi, membri ai ISU, ai Salvamont și voluntari au plecat imediat în căutarea lui. Au fost ridicate drone, iar la eforturile de căutare s-au alăturat și membrii Grupului ”Persoane dispărute Cluj – Căutări Alerte CMC”, reprezentanți ai CERT, cu mașini de teren cu tracțiune 4X4, voluntari Medical International Rescue și Underdogs. Inclusiv un elicopter Black Hawk pentru situații de urgență dotat cu echipamente de urmărire cu termoviziune și pe timp de noapte a participat la căutări.
La solicitarea Poliției, și echipa CST s-a alăturat acțiunii. Voluntarii CST Călin cu Ama (foto), Oana cu Jimmy și Brici, Adrian cu Sia, Mira, Ani și Gyuri s-au alăturat imediat eforturilor făcute pentru găsirea băiatului.
Luând mirosul unei haine a victimei, Ama, o Orca Kmetty-Házi, i-a condus pe Călin și Mira prin păduri și peste dealuri. După aproape 5 kilometri, spun cei de la CST, Ama s-a oprit lângă o mașină abandonată, aproape de localitatea Vlaha.
Găsit aproape înghețat
”La verificarea mașinii, colegii noștri l-au descoperit pe tânărul căutat. Era înghețat și se adăpostise în mașină. S-au bucurat sa constate ca era un viață și că pot să anunțe prin stație găsirea acestuia. Era deja noapte și -8 grade! I-au dat o haină, l-au învelit cu o folie de supraviețuire și au așteptat echipele de prim ajutor, care se grăbeau deja către locația primită”, au transmis cei de la CST.
Tânărul a fost preluat de un echipaj al serviciului de Ambulanță și a fost transportat la spital.
Foto: CST Cluj
EVENIMENT
FOTO. Veste bună pentru Pădurea Hoia-Baciu! Drumul auto prin pădure a fost închis traficului auto
HCL de arie protejată
EVENIMENT
Terapia, proiect ambițios în energie regenerabilă: Stația solară instalată pe platforma fabricii din Cluj devine operațională
Terapia Cluj, cea mai importantă companie de medicamente specialități, generice și produse OTC din România, anunță finalizarea instalării unei stații solare de ultimă generație, cu o capacitate de 1 MW, pe platforma fabricii din Cluj-Napoca.
Proiectul, executat de compania clujeană Energobit și cofinanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezintă un pas important în strategia de tranziție a companiei Terapia către energie regenerabilă.
Terapia, proiect ambițios în energie regenerabilă: Stația solară instalată pe platforma fabricii din Cluj devine operațională
Noua sursă de energie va contribui la reducerea consumului de energie convențională cu 10-15% și la scăderea emisiilor de carbon cu 746,8 tone echivalent CO2 pe an.
În plus, în cadrul planului său de regenerare, energie circulară, reciclare și sustenabilizare a platformei din Cluj-Napoca, Terapia intenționează, în următorii doi ani, să instaleze alte două stații solare, amplasate la sol sau pe clădiri, dar și sisteme avansate de stocare a energiei. Aceste investiții vor permite ca peste 60% din energia necesară funcționării fabricii din Cluj să provină din surse regenerabile și nepoluante, reducând considerabil impactul ecologic al activităților companiei asupra mediului.
Mai exact, până la sfârșitul anului 2026, Terapia vizează reducerea emisiilor de carbon cu 2.987 tone echivalent CO2 anual, prin atingerea unei capacități totale instalate de 3 MW. Aceasta va transforma clădirile operaționale ale companiei într-un model de eficiență energetică si ecologică, cu un impact redus asupra mediului și un nivel de poluare mai scăzut decât cel al unui bloc de 10 etaje.
”Terapia își asumă un angajament pe termen lung pentru un viitor mai verde. Prin aceste investiții majore, Terapia continuă să își consolideze poziția de companie farmaceutică responsabilă: reducerea consumului de energie convențională și tranziția către surse regenerabile demonstrează angajamentul ferm al companiei față de sustenabilitate și pentru crearea unor beneficii durabile atât pentru mediu cât și pentru comunitate”, anunță reprezentanții companiei.
Despre Terapia
Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente specialități, generice și produse OTC din România. Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare și dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.
EVENIMENT
Director Aeroport Cluj, David Ciceo: Din septembrie, sistem performant pentru zborurile pe timp de ceață. Adio întârzieri?
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a implementat un sistem performant, ILS – 3, care va ajuta la aterizarea avioanelor pe timp de ceață, acesta urmând să devină funcțional din luna septembrie.
Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat, miercuri, că avioanele vor putea ateriza la o vizibilitate de 15o de metri.
Director Aeroport Cluj, David Ciceo: Din septembrie, sistem performant pentru zborurile pe timp de ceață
”Am implementat un sistem performant, ILS – 3, care va ajuta la aterizarea/ decolarea avioanelor pe timp de ceață, acesta urmând să devină funcțional din luna septembrie. În prezent avem un sistem ILS de categoria a 2-a, iar avioanele pot ateriza la o vizibilitate orizontală de 300 de m, iar din toamnă vor putea ateriza la o vizibilitate de 150 de m.
Mai sunt condiții suplimentare pe care trebuie să le îndeplinească și aeronavele, dar și piloții. Comandantul și copilotul trebuie să fie amândoi autorizați pentru categoria a 3-a.
Majoritatea piloților sunt autorizați pentru această categorie, a 3-a.
Din septembrie, problemele neplăcute cu întârzierile zborurilor pe Cluj din cauza ceții vor fi atenuate foarte mult, dar nu se elimină total.
Romatsa urmează să implementeze niște senzori meteo, astfel încât acest sistem să fie funcțional. Sistemul ILS – 3 este autorizat, deja, de Autoritatea Aeronautică Civilă din România”, a afirmat Ciceo.