EVENIMENT
Ambasadorul Germaniei LAUDĂ Clujul: Am fost foarte impresionat de ceea ce s-a obţinut acolo
Oraşele joacă un rol cheie pentru dezvoltarea durabilă a Europei şi a României, acestea fiind motoare ale economiei, consideră preşedintele AHK România, Andreas Lier.
„Mai mult ca niciodată, oraşele joacă un rol cheie pentru dezvoltarea durabilă a Europei şi a României. Acestea sunt motoare ale economiei noastre, locuri unde ne conectăm, creăm, unde inovăm. Acestea sunt centre de servicii, consumă multă energie, dar reprezintă cheia decarbonizării economiei. Am constat, din cauza conflictului recent, cât de importantă este aprovizionarea cu energie şi cât de importantă va rămâne.
Totuşi, oraşele sunt o oglindă a unei dezvoltări importante a ceea ce se întâmplă în dezvoltarea societăţii, a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Tocmai de aceea mă bucur şi sunt recunoscător să văd în acest context că există o masă rotundă dedicată siguranţei oraşelor şi gestionării crizelor migratorii. Ne ocupăm astfel de situaţia actuală în care ucrainenii pleacă şi ajung şi în România, printre alte ţări, din cauza agresiunii ruseşti.
Să le dorim vecinilor noştri din Ucraina să fie pace”, a afirmat marţi Andreas Lier, la cea de-a zecea ediţie a conferinţei „Cities of Tomorrow”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).
La rândul său, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, a subliniat că oraşele rămân zonele principale în ceea ce priveşte energia, managementul deşeurilor, dezvoltarea unor soluţii de mobilitate inteligentă şi răspunsul la probleme referitoare la educaţie.
„Din ce în ce mai mulţi oameni de pe planetă se îndreaptă spre oraşe. Nu ştiu dacă s-a ajuns la un vârf, există tot felul de discuţii despre asta, sau dacă oamenii încep să se întoarcă la ţară, după cum am început să constatăm în timpul pandemiei. Probabil că imaginea generală nu se schimbă prea mult. De aceea, probabil că oraşele rămân zonele principale în ceea ce priveşte energia, managementul deşeurilor, dezvoltarea unor soluţii de mobilitate inteligentă şi răspunsul la probleme referitoare la educaţie şi alte aspecte”, a menţionat Peer Gebauer.
„Oraşele au devenit mai frumoase şi plăcute de vizitat”
El a precizat că, în afară de Bucureşti, mai există oraşe în România care au parcurs un drum lung în ultimul deceniu.
„Am avut privilegiul ca în prima jumătate de an de mandat să vizitez destul de multe dintre oraşele mari, cum ar fi: Cluj, Sibiu, Timişoara, Iaşi sau Braşov şi Oradea. Am fost foarte impresionat de ceea ce s-a obţinut acolo, de evoluţii, de faptul că oraşele au devenit mai frumoase şi plăcute de vizitat.
De asemenea, evoluţiile în ceea ce priveşte mobilitatea şi traficul. Desigur, mai sunt mult lucruri de făcut şi multe probleme de rezolvat, tocmai de aceea este atât de important să ne întâlnim în acest format şi să continuăm acest proces în care privim lucrurile în retrospectivă”, a adăugat Peer Gebauer.
Ambasadorul Germaniei la Bucureşti a subliniat că „este destul de greu să vorbeşti despre poveşti de succes în aceste zile atunci când constatăm că dincolo de frontieră sunt oraşe care sunt făcute una cu pământul de o agresiune rusească brutală şi de teroarea contra unor oameni nevinovaţi”.
„Primim în fiecare zi veşti care ne lasă fără cuvinte. Astfel, chestiuni precum managementul mobilităţii şi traficul par îndepărtate dacă te uiţi la fotografii cu Mariupol sau alte oraşe bombardate şi făcute ruine. Totuşi, în ciudata acestui război îngrozitor, trebuie să ne gândim şi la nişte elemente bune. Să vorbim despre curajul şi tăria ucrainenilor şi a autorităţilor ucrainene de a se apăra, lucru care trebuie menţionat.
Simt admiraţie şi faptul că trebuie să îi sprijinim emoţional pentru eforturile lor de apărare. Există şi un aspect pozitiv în toate aceste încercări şi anume o întărire a legăturilor şi a unităţii transatlantice şi europene”, a menţionat Peer Gebauer.
El a precizat că, adesea, oraşele de lângă graniţă, cum sunt Sighetul Marmaţiei sau Isaccea, primesc primul val de refugiaţi, răspunzând problemelor acestor persoane şi fluxurilor migratorii. „Vreau să-i felicit şi pe membrii multor comunităţi din oraşele mici şi mari din România care au avut o contribuţie remarcabilă de-a lungul crizei”, a mai spus ambasadorul Germaniei la Bucureşti.
Sursa: Agerpres
Foto: Facebook
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Primăria municipiului Cluj-Napoca menține gratuitatea la transportul public pentru seniori. A fost aprobată majorarea plafoanelor de venit, astfel încât facilitățile să nu fie afectate de creșterile pensiilor.
Consiliul local Cluj-Napoca a adoptat luni, după o consultare publică, majorarea plafoanelor de venit pentrumenținerea gratuității la transportul public pentru seniori și alte categorii speciale de cetățeni.
Plafon majorat pentru abonamentele gratuite
Astfel, plafonul maxim de venit a fost majorat de la 2900 de lei la 3600 de lei pentru abonamente pe toate liniile. De asemenea, a crescut plafonul pentru veniturile cuprinse între 3601 și 4500 de lei (anterior 2900-3200 de lei) pentru abonamente pe o singură linie.
„Primăria Municipiului Cluj-Napoca asigură în continuare gratuitate la transportul în comun pentru pentru persoane vârstnice, revoluționari, veterani și văduve de război și urmași ai eroilor martiri. În ultima ședință a Consiliului local și în urma consultării publice a fost aprobată propunerea de majorare a plafoanelor pentru facilități la transportul în comun, după cum urmează:
– pentru abonamente pe toate liniile – majorare de la 2900 lei la 3600 lei
– pentru abonamente pe o singură linie – majorare pentru persoanele cu pensiile cuprinse între 2900 – 3200 lei la 3601- 4500 lei”, a anunțat primarul Emil Boc.
Gratuitate pe totate liniile pentru seniorii peste 70 de ani
Persoanele cu vârsta peste 70 de ani beneficiază de gratuitate pe toate liniile de transport, indiferent de venituri. În afara seniorilor, gratuitatea la transportul public se menține pentru revoluționari, veterani și văduve de război și urmașii eroilor martiri.
„Astfel, persoanele cu vârsta de peste 70 de ani au gratuitate pe toate liniile de transport din Cluj-Napoca, indiferent de venit. Seniorii cu venit de până la 3600 de lei beneficiază de abonament gratuit pe toate liniile de transport, iar cei cu venituri cuprinse între 3601 și 4500 beneficiază de abonament gratuit pe o singură linie”, a mai arătat Boc.
Distribuție Energie Electrică anunță că, din cauza unor lucrări, se întrerupe furnizarea energiei electrice în unele localități din jud. Cluj, astfel:
Adresa:
CLUJ-NAPOCA, Strada C-TIN DAICOVICI
CLUJ-NAPOCA, Strada CHINEZU PAUL
CLUJ-NAPOCA, Strada CLEMENCEAU GEORGES
CLUJ-NAPOCA, Strada FULICEA VIRGIL
CLUJ-NAPOCA, Strada PETROVICI OCTAVIAN
Interval: 05/12/2024 09:00 – 05/12/2024 13:00
Se întrerupe furnizarea CURENTULUI în anumite localități din Cluj. Vezi când și unde
Adresa:
FLORESTI, Strada ABATORULUI integral
FLORESTI, Strada CETATII 1-42
FLORESTI, Strada MUNCITORILOR integral
FLORESTI, Strada POLIGONULUI integral
FLORESTI, Strada PROFESOR IOAN RUS 1-81
FLORESTI, Strada TĂUȚIULUI 1-23 ; 2-66
Interval: 04/12/2024 09:00 – 04/12/2024 15:00
Un adolescent de 13 ani a dispărut dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, marți seară. Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a îl găsi.
La data de 3 decembrie, în jurul orei 19.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în aceeași zi, în jurul orei 19.30, minorul LINGURAR FERNANDO, în vârstă de 13 ani, a plecat voluntar dintr-un centru de plasament situat în municipiu, iar până în prezent nu a mai revenit.
SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,70 m, greutate aproximativă 50 de kg, ochii căprui, părul negru.
În momentul plecării, acesta era îmbrăcat cu pantaloni de blugi de culoare închisă, geaca de culoare gri și pantofi sport de culoare neagră.
„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minor, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a transmis IPJ Cluj.
Un accident rutier a avut loc marți seară în localitatea Vâlcele. O mașină la volanul căreia se afla un bărbat beat a acroșat un parapet și s-a răsturnat pe partea carosabilă.
Marți, 3 decembrie 2024, în jurul orei 20:30, un accident rutier a avut loc în localitatea Vâlcele, județul Cluj. Un bărbat de 56 de ani, care conducea un autoturism în direcția municipiului Turda, a acroșat un parapet și s-a răsturnat pe partea carosabilă.
„La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 20.30, a fost înregistrat un accident rutier în localitatea Vâlcele. Conform primelor cercetări a reieșit că, un bărbat, de 56 de ani, care circula cu autoturismul înspre municipiul Turda, ar fi acroșat un parapet, ulterior răsturnându-se pe partea carosabilă”, a transmis IPJ Cluj.
Șoferul era beat
Din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale. La testarea cu aparatul etilotest, șoferul a înregistrat o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.
„În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultându-i o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influeța alcoolului”, a mai arătat IPJ Cluj.
Sursa foto+video: Facebook/Ești din Feleac dacă