Connect with us

ACTUALITATE

Alina Mungiu-Pippidi: Pe cine așteaptă ucrainienii? Nu vine nicio cavalerie…

Publicat


steag ucraina

Optimismul e un lucru bun în general. O dispoziție mai bună ajută digestia, somnul, concentrarea, te face mai plăcut de către semeni și mai atrăgător față de sexul opus. Dar optimismul are limitele lui.

E riscant dacă ești avertizat că vine avalanșa să crezi, nonșalant, că poate nu vine. Că dacă te amenință unul că îți trage o mamă de bătaie să speri că e bluf. Că dacă nu mai ai benzină în rezervor să crezi că ai să ajungi totuși acasă.

Și cu toate astea, optimismul din tabăra noastră, însoțit de obligativitatea crescândă impusă de mass-media a unei abordări pozitive, că nu m-ar mira să se interzică oficial defetismul și să mai aibă voie să se exprime numai cine scoate triluri fericite, a fost dezmințit constant.

Toată lumea (cu mici excepții) a crezut că Putin nu face decît să amenințe și că nu va ataca Ucraina dacă e refuzat integral în cererile lui. A atacat-o.

Pe urmă, când s-a văzut că ucrainenii rezistă eroic și Putin s-a păcălit că națiunea ucraineană nu există, s-a trecut la speranța că Ucraina mai ține o zi. Și încă una. Și încă una.

În fiecare zi mor civili (puțini, că rușii au ordin totuși să nu tragă în civili, ar fi mult mai mulți). Refugiații ajunseseră pe 2 martie la vreo sută douăzeci de mii numai la noi, se atinge milionul per total în câteva zile.

Catastrofa umanitară e enormă. Rezistența e sublimă dacă aștepți ajutoare, dar nimeni nu se duce să îi ajute. Nu vine vreo cavalerie sunând din trompete, ca în Westernuri.

Prietenii noștri ucraineni, ca Daria Kaleniuk, au ajuns să țipe la Boris Johnson în conferințe de presă (și să plângă), că nu înțeleg de ce NATO nu blochează cerul ucrainean. Chiar au crezut că nu sunt singuri.

Dar noi toți îi îmbrățișăm și atât. Nu vrea nimeni să pornească al treilea război mondial pentru Ucraina.

Pe urmă s-a crezut că sancțiunile vor opri tancurile. Dar evident că nu a fost așa, au ele rolul lor, dar nu au oprit niciodată nimic. Au pedepsit doar, după fapt.

Oricum trebuia să scoatem banii lor murdari din piețele noastre financiare în Vest și să devenim mai autonomi și mai verzi energetic, asta e o ocazie, dar trebuia pentru astea un război?

Sunt unii care sunt optimiști că sancțiunile vor grăbi sfîrșitul lui Putin. E posibil. Să sperăm! Dar am două amendamente.

Unu, că nici dacă el cade nu va veni vreo democrație prea curând, că a distrus temeinic (cum am făcut și noi parțial) orice organizare politică, mulți ruși sunt contra lui, dar nu au vehicolul prin care să se asocieze repede și eficient, în vreme ce armata, FSB, etc au tot ce le trebuie.

Doi, că indiferent cine conduce Rusia, politica de a avea nordul Mării Negre și Marea de Azov e de la Petru cel Mare, nu de la URSS și e o iluzie să ne imaginăm că își vor lua jucăriile și se vor duce acasă cerând scuze și lăsând Ucraina în granițele ei din 1991.

Acum sunt unii optimiști cu negocierile. Unii speră că vom ajunge eventual să negociem Helsinki 2, un nou aranjament european de securitate, cum voiau rușii.

După ce facem praf Ucraina? A meritat să ajungem să negociem cu rușii după ce am distrus punțile dintre noi și ei, nu era mai bine să negociem înainte? Pe ce se bazează acest optimism?

Rușii nu au capturat încă tot ce aveau de capturat și nu vor negocia serios până nu o fac, alte pierderi de vieți omenești și refugiați, și suferință. Când vor avea controlul a tot ce vor, or să negocieze, acesta e fost stilul lor dintotdeauna, și sunt remarcabil de previzibili.

Toți acești optimiști care nu au reușit să prevină războiul, care l-au provocat pe Putin fără să aibă vreun plan cum îl oprim pe Putin (dimpotrivă, planul era că nu ne luptăm cu el) se fac că nu văd ce notă de plată uriașă plătesc ucrainenii și cât e de urgent să încheiem, nu să chibițăm.

Și pe cât e de neîndoielnic că e vina Rusiei, pe atît de clar e că unii mai puțin optimiști ar fi putut evita așa ceva. Adam Michnik, disidentul polonez, povestește că atunci când generalul Iaruzelski a decretat stare marțială, că nu mai putea face față mișcării sindicale Solidaritatea, polonezii au intrat în casă și s-au conformat pentru că au fost realiști (eu aș zice pesimiști).

Și-au dat seama că numai dacă se supun stării marțiale nu vor intra rușii peste ei, și au preferat pe Iaruzelski, măcar era polonez.

Cu puțin optimism, mă înșel eu și totul merge bine pe frontul de Est. Poate că cu cât luptă ucrainenii mai mult, capătă condiții mai bune la negocieri.

Poate bărbații care colonizează televiziunile și guvernele sunt mult mai deștepți decât îi credem. Oare de ce nu îi mai crede lumea și a început panica de când Putin a menționat armele nucleare?

Crede cineva că poți rezolva probleme care au devenit mult mai grele după război, aproape de nerezolvat, doar cu optimismul și cu propaganda, fără o analiză a unde ai greșit, și mai ales cine a greșit (care să își schimbe profesiunea și să nu mai ia decizii sau să dea sfaturi), când au luat-o lucrurile pe un făgaș necontrolabil, care sunt opțiunile reale, nu cele pe care le dorești, și cât costă ele? Și cine va plăti prețul?

Optimiștilor.

Sursa: romaniacurata.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Ziua Națională a Braziliei, sărbătorită la UBB Cluj cu muzică, dansuri și mâncare tradițională

Publicat

Centrul Cultural Brazilian UBB „Casa do Brasil” a organizat, sâmbătă, un eveniment dedicat Zilei Naționale a Braziliei, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Ziua națională a Braziliei, celebrată la UBB

Centrul Cultural Brazilian UBB „Casa do Brasil”, împreună cu Ambasada Braziliei la București și Institutul Guimarães Rosa Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat sâmbătă, 7 septembrie 2024, de la ora 11, evenimentul dedicat Zilei Naționale a Braziliei.

Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca).

Demonstrații culinare, dansuri tradiționale și ritmuri de muzică braziliene

Programul a cuprins:

  • Prezentare de capoeira cu Banto dos Santos
  • Muzică braziliană cu Banto dos Santos și Sarah Santos
  • Degustare culinară braziliană
  • Vernisajul expozițiilor de fotografii și narațiuni:
  • Despre candomblé și Ilha de Itaparica cu Marta de Sàngó Alaafin Oyó, Babalorixá Bira de Sàngó și Babalorixá Ricardo Saldanha
  • Os Orixás de Luis Pereira
  • Ritmuri braziliene și capoeira de Alina Andreica.

Expozițiile vor fi deschise la Galeria Cellarium, în perioada 7-21 septembrie 2024, în intervalul orar 10.00-18.00.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avarii la rețeaua de apă, sâmbătă, în Florești, Chinteni și Baciu

Publicat

Compania de Apă Someșul S.A. a anunțat întreruperea temporară a furnizării apei potabile în mai multe localități din județul Cluj, din cauza unor avarii apărute la rețeaua publică de alimentare.

Zonele afectate includ străzi din Florești, Chinteni și Baciu, iar reluarea serviciului este estimată în cursul acestei zile.

Zonele afectate și orele estimate de reluare a furnizării apei

În vederea efectuării unor lucrări de remediere avarii la rețeaua publică de alimentare cu apă, care necesită interventie imediată, se întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

  • Florești, str. Castanilor. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 16:00.
  • Chinteni, str. Unirii – parțial. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 14:00.
  • Baciu, str. Privighetorii; str. Mierlei; str. Ciocarliei; str. Vulturului; str. Corbului; str. Uliului; str. Soimului; str. Berzei; str. Graurilor; str. Cucului. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 17:00

Compania de Apă Someșul lucrează la remedierea avariei

„Ne cerem scuze pentru situatia creata independent de eforturile Companiei de a asigura continuitatea serviciului, neexistand modalitati alternative de furnizare a apei. Apariția unei avarii pe rețeaua publică de alimentare cu apă nu poate fi prevazuta si este însoțită, de regulă, de întreruperea imediată a furnizării apei.

În consecință, în astfel de situații, anunțarea întreruperii furnizării apei poate fi ulterioară sistării efective a alimentării cu apă. Compania de Apă Someț S.A. face eforturi să anunțe cât mai operativ avariile în scopul înștiințării utilizatorilor asupra zonei afectate și orei estimate pentru reluarea serviciului la parametri normali”, a transmis Compania de Apă Someșul S.A.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bărbat lovit pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital

Publicat

Un bărbat a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. Acesta a fost transportat la spital.

Un bărbat de 77 de ani a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, sâmbătă dimineață, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca.

„La data de 7 septembrie, în jurul orei 08.30, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca a fost raportat un accident de circulație.

FOTO: Info Trafic jud. Cluj

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, un bărbat, de 46 de ani, ar fi accidentat cu autoturismul un bărbat, de 77 de ani, aflat în traversarea părții carosabile pe trecerea pentru pietoni”, a transmis IPJ Cluj.

Bărbatul a fost transportat la spital

Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

„Bărbatul de 77 de ani a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital.

Ambii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În continuare polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili toate împrejurările în care a avut loc evenimentul”, au mai transmis polițiștii.

Citește mai departe

EVENIMENT

„România cea Frumoasă” aduce muzică și distracție în Florești. Vor urca pe scenă Andra, Cargo și Iris

Publicat

„România cea Frumoasă” ajunge la o nouă ediție, în acest weekend, în comuna Florești. Andra, Cargo și Iris sunt doar câțiva dintre artiștii care vor urca pe scena din Parcul Poligon.

În acest weekend, comuna Florești devine epicentrul distracției, printr-un nou eveniment dedicat întregii familii, „România cea Frumoasă”. Parcul Poligon găzduiește o nouă ediție a acestui eveniment, organizat de primăria comunei, care promite activități captivante și concerte de neratat.

Ce poți face sâmbătă la „România cea Frumoasă”?

Sâmbătă, 7 septembrie, distracția începe de dimineață, cu Luna Park – parc de distracții deschis de la ora 10:00 până la 23:00, oferind atracții pentru toate vârstele.

De asemenea, pentru cei mici, vor fi organizate ateliere de olărit, țesut și pictat, în intervalul 10:00-20:00. Totodată, Asociația Meșterilor Populari își va prezenta creațiile tradiționale pe tot parcursul zilei.

Pe lângă activitățile creative, muzica va răsuna în tot parcul, cu un program diversificat. De la ora 12, Atelierul de Muzică Rock Academy va oferi o experiență interactivă pentru iubitorii acestui gen.

Seara va culmina cu concerte susținute de artiști cunoscuți, printre care ADDA, trupa Iris și legendara formație Cargo, care va urca pe scenă la ora 21:45.

Andra „încheie” evenimentul, duminică seară

Duminică, 8 septembrie, atmosfera de sărbătoare continuă. Luna Park și atelierele vor fi din nou deschise, iar Asociația Meșterilor Populari va continua să încânte vizitatorii cu creațiile lor.

Începând cu ora 15:00, pe scena din Parcul Poligon vor evolua tineri interpreți, grupuri vocale și ansambluri folclorice, culminând cu prestațiile unor artiști îndrăgiți precum Ghiță Munteanu, Andia și Andra. Evenimentul se va încheia cu un spectacol piromuzical programat la ora 23:00.

Programul complet pe zile, la România cea Frumoasă:

Sâmbătă, 7 septembrie

  • 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
  • 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPII: Olărit, Țesut, Pictat
  • 10:00-23:00 ASOCIAŢIA MESTERILOR POPULARI – Arta Meşteşugului
  • 12:00-16:00 Atelier de muzică – ROCK ACADEMY
  • 17:00-17:30 CUNUNA SOMEŞANA
  • 17:30-18:00 INCUBATORUL DE FOLCLOR
  • 18:00-18:10 IRIMIES CARISIA/ ELEONORA MARSA
  • 18:10-18:20 MUREŞAN RAISA
  • 18:20-18:30 SOFIA VIDREAN
  • 18:30-19:00 ROCK ACADEMY
  • 19:15-20:15 ADDA
  • 20:30-21:30 Iris
  • 21:45-22:45 CARGO

Duminică, 8 septembrie

  • 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
  • 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPIE Olărit, Țesut, Pictat
  • 10:00-23:00 ASOCIAȚIA MESTERILOR POPULARE – Arta Meşteşugului
  • 15:00-15:30 ROMINA NEMES alaturi de Copii de la „AŞEZĂMÂNTUL SFÂNTUL ONUFRIE” şi Grupul Vocal ROMINA NEMES FLOREŞTI
  • 15:30-16:15 NICUŞOR TODEA
  • 16:15-17:00 DIANA GHIRAN
  • 17:00-18:00 MUGURI DE FOLCLOR
  • 18:00-19:00 Tineri Interpreti: SARRA CU VICARA, STEFANIA COTIRILA, DIANA MOGA, ROXANA MARIA POP, STEFAN SUCIL, CRISTIAN MEZEI POP, RALUCA DRULE
  • 19:00-19:30 ȘOIMII CARPAȚILOR
  • 19:45-20:45 GHIŢĂ MUNTEANU
  • 21:00-21:45 ANDIA
  • 22:00-23:00 ANDRA
  • 23:00-23:15 SPECTACOL PIROMUZICAL

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax