Connect with us

ACTUALITATE

Alin Tișe: Bugetul județului pentru 2021 este mic

Publicat


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat, joi, în cadrul ședinței ordinare a consilierilor județeni, că bugetul preconizat pentru anul 2021 este unul mic.

Cel mai probabil, bugetul va fi votat la începutul lunii aprilie, întrucât trebuie să fie afișat public timp de 45 de zile.

La proiectul de buget consilierii județeni pot să aducă amendamente.

Alin Tișe i-a rugat pe aceștia să discute amendamentele în comisiile de specialitate, astfel încât să fie adoptat cât mai rapid bugetul.

Printre provocările pentru anul acesta se numără faptul că unele firme au renunțat la reabilitarea drumurilor județene, iar acestea trebuie să intre în procedură de întreținere până la finalizarea noilor licitații.

Tot în acest an se dorește alocarea de fonduri pentru viitorul Spital Pediatric Monobloc, din Borhanci. Pentru acest proiect este estimat un cost de aproximativ 150 de milioane de euro. Deja a fost lansat concursul de soluții pentru spital, primul de acest fel din România, cu premii totale în valoare de 38.431.286 de lei.

Proiectele prioritate pentru anul 2021

Primul dintre proiectele nou-anunțate, “Clujul Milion“, este unic în România și vizează plantarea de către Consiliul Județean Cluj, în baza unui acord de parteneriat deja semnat cu U.S.A.M.V. Cluj, a nu mai puțin de 1.000.000 de arbori, în întreg județul Cluj, în zonele care au cea mai mare nevoie de împădurire. Costurile vor fi minimale, U.S.A.M.V. urmând a furniza gratuit materialul dendrologic.
Un alt proiect anunțat cu acest prilej, “Velo Cluj“, presupune realizarea într-o primă etapă, cu finanțare din bugetul multianual al Consiliului Județean, a 100 de km de piste de biciclete, pe trei trasee principale ce leagă Cluj-Napoca de unele dintre cele mai importante zone turistice ale județului, Cheile Turzii și Muntele Băișorii.
“Toate școlile clujene, racordate la apă, canalizare și internet“ reprezintă un alt proiect prioritar prin intermediul căruia Consiliul Județean urmărește racordarea integrală, în 2021, a tuturor unităților școlare din județ, la aceste utilități indispensabile derulării unui învățământ de calitate. În contextul în care toate școlile și grădinițele din județ dispun deja de apă și toaletă în clădire, se va urmări ca acest procent să fie atins, cu finanțare de la Consiliul Județean și în ceea ce privește accesul la apa potabilă și la internet de mare viteză.
Cel de-al patrulea proiect nou anunțat se referă la crearea în comuna Ciurila, satul Sălicea, a “Centrului Sportiv Metropolitan Cluj“. Urmând a beneficia atât de finanțare de la Compania Națională de Investiții cât și din bugetul Consiliului, prin intermediul proiectului va fi construit, pe o suprafață de 7 ha pusă la dispoziție de Primăria Ciurila, un complex sportiv multifuncțional unic în România și care va dispune de numeroase facilități.

Totodată, președintele Consiliului Județean Cluj a prezentat la finele anului trecut o serie de alte proiecte prioritare ale mandatului, aflate deja în derulare, indicând stadiul implementării acestora:

1. SPITALUL PEDIATRIC MONOBLOC

După obținerea, prin lege, a terenului de 16,9 ha, a fost semnat protocolul de predare-primire a acestuia iar proiectul a fost inclus în Lista de investiții strategice din domeniul medical și în Planul Regional privind Serviciile de Sănătate. Au fost deja recepționate studiile topografic și cadastral, geotehnic și dendrologic. Concursul de soluții pentru proiectare va fi lansat în cursul lunii ianuarie 2021. Valoarea proiectului este de 120 de milioane de euro, banii urmând a fi solicitați prin Planul Național de Relansare și Reziliență.

2. DRUMURILE JUDEȚENE

Obiectivul forului administrativ județean este acela ca județul Cluj să beneficieze până la finele anului 2021 de 100% drumuri județene reabiliate cu covor asfaltic. În acest sens, anul viitor se va interveni cu covor asfaltic pe cei 225 de km care au mai rămas de realizat. Anterior, în perioada 2016-2020, Consiliul Județean a intervenit pe 934 de kilometri de drumuri județene, dintre care 585 de kilometri au beneficiat de lucrări de întreținere, iar 349 de kilometri de lucrări de modernizare. Valoarea totală a investițiilor în drumurile județene a fost de 121 de milioane de euro, bani proveniți atât din fonduri europene cât și de la bugetul Consiliului Județean. De asemenea, forul administrativ județean are în vedere modernizarea a 10 noi drumuri județene, cu o lungime totală de 144 de kilometri, prin fonduri provenite de la Uniunea Europeană.

3. CENTRUL INTEGRAT DE TRANSPLANT

Cu o valoare de 90 de milioane de euro, Centrul Integrat de Transplant ce urmează să fie edificat la Cluj va fi unic în România și printre extrem de puținele de acest fel din Europa. Pentru realizarea obiectivului, Consiliul Județean a desemnat deja câștigătorul concursului internațional de soluții pentru proiectare. De asemenea, miercuri, 4 noiembrie 2020, a avut loc prima rundă de negocieri pentru încheierea contractului de proiectare, urmând ca în anul 2021 să fie scoasă la licitație execuția lucrărilor.
Durata de realizare a Centrului de Transplant multiorgan va fi de 3 ani.

4. REVITALIZAREA PARCULUI HOIA

Cu o valoare estimată de cca. 59 de milioane de lei, proiectul de revitalizare a Parcului Hoia și de extindere a acestuia de la 12 la 42 de ha a făcut pași importanți în ultima perioadă. După aprobarea PUZ-ului de către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca sunt deja în curs de desfășurare acțiuni de plantare de arbori pe pajiștea est, urmând ca în etapele ulterioare să fie amenajată o barieră vegetală către Tetarom și să fie realizată infrastructura de drumuri, inclusiv alei, piste și parc de biciclete, locuri de joacă și de picnic etc. Totodată, vor fi amenajate un sat de vacanță, un centru pentru vizitatori și o clădire administrativă. Finalizarea proiectului tehnic și scoaterea la licitație a execuției sunt preconizate pentru luna ianuarie 2021. Pentru acest proiect Consiliul Județean va solicita finanțare europeană prin Planul Național de Relansare și Reziliență.

5. PARK & RIDE

În valoare de cca. 62 de milioane de lei, facilitatea ce va fi construită de Consiliul Județean în proximitatea Aeroportului va contribui la decongestionarea traficului în municipiul Cluj-Napoca. Prin intermediul proiectului vor fi create 855 de locuri de parcare pentru autoturisme, o miniautogară pentru 8 autocare, stații de încărcare electrică, dar și o clădire administrativă în cadrul căreia Consiliul Județean intenționează să ofere spații inclusiv pentru desfășurarea activității serviciilor publice de permise și înmatriculări auto și chiar pașapoarte. Încheierea contractului de execuție este preconizată pentru primăvara anului 2021, construcția efectivă fiind estimată a dura 12 luni.

6. TETAROM 5

Eforturile de impulsionare a dezvoltării Zonei Turda-Câmpia Turzii continuă prin edificarea celui de-al 5-lea parc industrial Tetarom. În prezent se află în derulare procedurile care vizează asigurarea infrastructurii de acces în parc prin realizarea conexiunilor la cele mai importante artere rutiere din zona: A3 și DN 15. După ce a fost deja elaborat Planul Urbanistic Zonal, începerea execuției efective este prevăzută a avea loc anul viitor. Pentru derularea proiectului, Consiliul Județean Cluj a aprobat un buget multianual în valoare de 48, 8 milioane de lei.

7. CENTRU DE INOVARE, TESTARE ȘI PROMOVARE

În valoare de cca. 53 de milioane de euro, din care jumătate vor proveni din fonduri europene, deja aprobate, Centrul de Inovare, Testare și Promovare este un alt proiect ambițios al Consiliului Județean care va fi destinat testării autovehiculelor autonome și a tehnologiilor tip „Smart City”. Pentru proiect și-au manifestat deja interesul și susținerea atât Universitatea Tehnică cât și investitori importanți din județ precum Bosch sau Porche.

8. SMART TERRITORY – digitalizarea activității Consiliului Județean Cluj

În vederea debirocratizării administrației și a digitalizării activității, Consiliul Județean derulează un proiect european, în valoare de 3 milioane de euro, care vizează informatizarea serviciilor oferite cetățenilor. În prima etapă, va fi realizat un Atlas Teritorial unde toți cei interesați vor putea să afle în mod interactiv toate informațiile urbanistice corespunzătoare unei anumite parcele, respectiv toate restricțiile și condiționalitățile de construire. De asemenea, va fi realizat un Ghișeu Unic Virtual, prin care se va digitaliza întregul proces de emitere a autorizațiilor de construire, certificatelor de urbanism, avizelor etc. În cea de-a doua etapă, Consiliul Județean urmărește digitalizarea tuturor celorlalte servicii publice oferite, respectiv o interoperabilitate funcțională a datelor gestionate, care vor fi disponibile în format deschis, pentru a putea fi reutilizate de orice persoană interesată. Totodată, arhiva urbanistică a Consiliului Județean va fi digitalizată, sens în care scannerul necesar a fost deja achiziționat.

9. INFRASTRUCTURA DE DEȘEURI

În ceea ce privește definitiva rezolvare a problemei deșeurilor și deplina intrare în normalitate, după darea în folosință a celulei nr. 1 a CMID se află în curs de derulare o serie de proceduri care vizează optimizarea tehnologiilor de selectare și depozitare a deșeurilor, pentru a crește cât mai mult durata de utilizare a celulei numărul 1. În prezent se lucrează la Stația de Tratare Mecano Biologică, perioada preconizată de finalizare fiind luna aprilie 2021.
În perioada următoare Consiliul Județean Cluj va optimiza Stația de Tratare Mecano Biologică conform noilor tehnologii prin realizarea unei stații de sortare, a unei stații de tratare (TMB) cu biouscare și digestie anaerobă. Investițiile vor fi finanțate prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL DEZVOLTARE DURABILĂ 2021 – 2027.

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

CONCURS Cluj24. ”Like, Share, Premii faine!” O excursie în EGIPT – premiul I

Publicat

poza articol 01

Cluj24 lansează joi concursul ”Like, Share, Premii faine!” care se adresează celor care au dat și vor da Like pe Facebook paginii site-ului și Share la regulamentul de concurs.

Premiul 1– O vacanță pentru două persoane în Egipt, oferită de Cluj24.ro, plus un coș cu produse de sărbători

315282 ©r.patti 8938

Premiul 2-Un espressor automat de cafea DeLonghi și un coș cu produse de sărbători

aparat cafea pt concurs

Cu o simplă apăsare pe un buton, boabele de cafea se transformă în espresso sau diverse tipuri de specialități cu lapte. Aparatul este complet automat, are tehnologie de măcinare intergrată și setări referitoare la tăria, intensitatea sau temperatura de servire a cafelei. Printre funcțiile și specificațiile espressor-ului se mai află controlul aromei, râșniță cu 13 setări, program de curățare, funcția Eco pentru consum redus de energie, sistem cappucino integrat, altele. Cu espressoarele de cafea complet automate De’Longhi ai toate tipurile de băuturi preferate la o simplă apăsare de buton.  www.delonghi.com

Premiul 3– Un mixer Braun și un coș cu produse de sărbători

bisch

Compania BRAUN a împlinit 100 de ani de la înființare. În urmă cu aproape doi ani, compania a înființat o fabrică la Salonta, județul Bihor, unde lucrează în jur de 500 de persoane. De aici, aparatele de casă performante pleacă în toată lumea. Mixerul vertical este un aparat util în fiecare casă. Are funcții suplimentare de frământare, amestecare, pasare, dar și garanție inclusă.

Alte 10 premii– coșuri cu produse specifice sărbătorilor de iarnă

cos

Imagine cu titlu de prezentare

Pasiune pentru meșteșugul pâinii!

Povestea PANEMAR a început în urmă cu 28 de ani, de la un cuptor de cărămidă în care se cocea pâinea, din ingrediente simple și bune, respectându-se cu sfințenie rețetele tradiționale. De atunci, toți clujenii care au trecut pragul unuia dintre magazinele companiei au fost răsfățați cu diverse sortimente de pâine, dar si cozonaci sau alte bunătăți. Responsabilitatea calității produselor Panemar revine fiecărui angajat! Pâine cu suflet!  https://www.panemar.ro/

Moldovan, afacerea de familie dusă cu meșteșug mai departe

Înființată în 1994, în Sânnicoară, județul Cluj, compania Moldovan Carmangerie  a crescut continuu, gustul autentic și calitatea produselor fiind un factor determinant pentru dezvoltarea acesteia. În timp, s-au făcut investiții atât în sistemul de producție, cât și în rețeaua de magazine proprii. ”Întreaga noastră evoluție este dovada vie a faptului că meșteșugul pe care l-am învățat în familie, dedicarea și respectul pentru client sunt acele ingrediente care construiesc o afacere durabilă. Suntem conștienți tot timpul că îndeletnicirea noastră de odinioară va avea viitor doar dacă toți cei care ne trec pragul sunt mulțumiți”, declară Cosmin Moldovan, președintele CA al Moldovan Carmangerie. https://www.carmangeriamoldovan.ro/

Regulamentul concursului

Organizatorul Concursului SC Media Cluj 24 SRL cu sediul în județul Cluj, loc. Baciu, nr. 432, având J12/1788/2020, CUI 42692136, denumit în continuare “Organizator”.

Participanți Toate persoanele care au dat și vor da Like paginii de facebook https://www.facebook.com/cluj24.ro  și Share la postarea referitoare la concurs.

Regulamentul concursului este obligatoriu pentru toți participanții. Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica regulamentul pe parcursul desfășurării campaniei, având obligația de a anunța publicul, pe pagina de facebook, în aceeași manieră în care a fost făcută și informarea inițială. Eventualele modificări vor fi făcute publice cu cel puțin 24 de ore înainte de intrarea lor în vigoare.

Durata și locul de desfășurare Concursul va avea loc în perioada 11.11 2021-17.12.2021, când va avea loc extragerea premiilor.

Participanții și condițiile de participare Concursul se adresează fanilor paginii de Facebook, https://www.facebook.com/cluj24.ro , persoane fizice, cetăteni români, care au peste 18 ani, cu domiciliul sau reședința în România, care acceptă termenii și condițiile prezentului Regulament, cu excepția angajaților Organizatorului și membrilor familiilor acestora. Prin participarea la concurs, Participanții confirmă cunoașterea prevederilor Regulamentului și își exprimă acordul în privința acestora, participarea la acest Concurs implicând obligativitatea respectării prevederilor prezentului Regulament.

Modul de desfașurare a Concursului Toți Participanții care îndeplinesc condițiile de mai sus întră la tragerea la sorți, o comisie formată din reprezentați ai Cluj24 și ai sponsorilor urmând să desemneze câștigătorii. Aceștia se vor extrage dintre cei care au dat ”Like” paginii de facebook https://www.facebook.com/cluj24.ro și ”Share” articolului care anunță concursul.

Extragerea premiilor, în 17 decembrie

Câștigătorii Vor fi anunțați public de către Organizator, printr-un mesaj pe Facebook, pe pagina  https://www.facebook.com/cluj24.ro , în ziua extragerii, 17 decembrie 2021. Pentru validare, aceștia vor comunica datele personale unui reprezentant al Media Cluj 24 și vor ridica premiile pe baza unui act de identitate, de la sediul Cluj24.ro, strada Calea Dorobanților, nr. 6 sau vor solicita ca premiul să îi fie trimis prin curierat, la adresa indicată.

Premiile acordate Nu pot fi înlocuite cu altele și nici nu se poate acorda contravaloarea acestora în bani. În cazul refuzului sau imposibilității vreunui potențial câștigător de a beneficia de premiu, sau în cazul imposibilității validării sale conform prezentului Regulament, participantul câștigător va pierde dreptul de atribuire a Premiului. În acest caz, Organizatorul va repeta tragerea la sorți.

Premiile Câștigătorii pot revendica premiile în termen de 5 zile calendaristice, de la anunțarea rezultatului extragerii. În cazul în care acest termen este depășit, se va repeta tragerea la sorți.

Participarea la acest Concurs implică acordul ca numele câștigătorilor să fie publicat pe pagina Facebook  https://www.facebook.com/cluj24.ro și pe site-ul Cluj24.ro. Momentul înmânării premiilor va fi, de asemenea, consemnat pe pagina de Facebook și pe site-ul Cluj24.ro, însoțit de poze și video.

Reclamațiile ulterioare acordării premiilor, nu vor fi responsabilitatea Organizatorului.

Organizatorul este îndreptățit să ia toate măsurile legale necesare în caz de tentativă de fraudă a sistemului, abuz sau orice alte tentative care ar putea afecta imaginea acestui Concurs. Organizatorul își rezervă dreptul de oprire a Promoției în orice moment de desfășurare a acesteia și/sau schimbarea regulilor de participare și/sau a premiului acordat. Astfel de modificări vor fi făcute publice cu cel puțin 24 de ore înainte de intrarea în vigoare.

Potențialele litigii apărute între Organizator și Participanți, vor fi soluționate pe cale amiabilă., iar dacă nu este posibil acest lucru, părțile implicate vor înainta litigiul spre soluționare instanțelor competente.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

EXCLUSIV Sesiuni FOTO la Cluj pentru animăluțele de companie. Povestea fotografei din spatele proiectului Petsonality

Publicat

bubi 3

Stăpânii animalelor de companie au ocazia să surprindă cele mai frumoase momente cu acestea la ședințele foto profesionale din cadrul proiectului Petsonality, cu studioul aflat în Cluj-Napoca, al fotografei Krisztina Ajtai.

Pentru că se apropie sărbătorile, aceasta invită iubitorii de animale la sesiuni în spiritul Crăciunului. Din ce în ce mai mulți stăpâni se prezintă la studio pentru a-și poza animăluțul, astfel că perioada se aglomerează.

Doritorii sunt așteptați pe pagina oficială Petsonality (https://www.facebook.com/capturepetsonality) pentru mai multe informații și programări.

Krisztina, fotograful din spatele pozelor, a fost de acord să împărtășească, pentru Cluj24, cum a luat naștere pasiunea sa pentru fotografie, respectiv proiectul său fotografic.

bubi 1

Activități caritabile și proiecte viitoare

„Studioul este visul meu de mult timp. Aspectul referitor la animale vine din iubirea mea pentru ele.  Fotografiez de peste 10 ani, proiectul Petsonality l-am început în 2018, iar studioul îl am de o lună”, precizează artista.

Aceasta l-a renovat de la zero, alături de soțul ei care a ajutat-o foarte mult.

Doritorii pot intra pe pagina studioului, la linkul: https://www.facebook.com/petsonalitythestudio.

Pe langă proiectul Petsonality, Krisztina desfășoară, în paralel, activități caritabile pentru blănoși.

„Le fac ședințe gratuite animalelor fără stăpân, sau în schimbul unor mici donații, în speranța că în acest fel, găsesc mai ușor oameni dornici să le adopte”, a spus aceasta.

Tânăra se bucură de succesul de până acum, dar consideră că adevăratul test va veni după perioada sărbătorilor.

„Intenționez să fac mini ședințe de Valentine’s Day, de zile de naștere, de primăvară, de Paște, și cu diverse tematici”, anunță tânăra.

bubi 2

Își dedică munca în amintirea cățelului său

Krisztina Ajtai este un spirit liber, cu inimă mare, căreia i-ar plăcea să facă mult mai multe lucruri pentru animale. Motto-ul ei în viață este că trebuie să fim oamenii care cred animalele noastre că suntem.

„Ei sunt cea mai mare iubire, și apoi fotografia. Aș vrea să promovez conceptul de pet-friendly în Cluj, sper la colaborări în acest sens pe viitor”, menționează Krisztina.

Fotografa are o conexiune profundă cu prietenii săi blănoși.

„Studioul meu este plin de ursuleți și încerc să-l păstrez așa în amintirea cățelului meu pe care l-am pierdut recent, al cărui nume însemna ursuleț. Îmi dedic munca în amintirea lui. Mulți nu ne dăm seama cât sunt de importante amintirile, mai ales cele din fotografii, decât atunci când este prea târziu”, mai adaugă aceasta.

bubi 6

Krisztina s-a confruntat cu mai multe evenimente nefericite în acest an care au afectat-o pe plan emoțional, însă nu își pierde optimismul.

„Pierderile pe care le-am avut mă motivează să încerc să lupt pentru visurile mele, pentru că nu avem prea multe șanse să facem asta. Am noroc cu Zoe că îmi aduce bucurie în fiecare zi”, susține artista.

Cățelușa a avut luxație patelară la ambele picioare din spate dar, din fericire, a trecut cu succes prin două operații, iar acum este sănătoasă.

Pe lângă dificultățile întâmpinate în viața personală, fotografa se confruntă cu diverse obstacole și pe plan profesional.

„Din păcate, fotografia merge bine doar în lunile de sărbatoare și am nevoie de un job principal, chiar dacă îmi doresc ca fotografia să fie acela. În timpul zilei lucrez ca inginer. Ca artist, e greu să faci ceva pe timp de pandemie, dar fac tot posibilul să ofer calitate și multe zâmbete”, precizează aceasta.

Evoluția Krisztinei ca fotograf

Pasiunea pentru fotografie a existat dintotdeauna în viața Krisztinei. Obișnuia să ia aparatele pe film ale părinților pentru a explora mai multe.

„Părinții se trezeau mereu cu fotografii cu jucăriile mele”, spune amuzată artista.

bubi 5

“Am școală de fotografie, dar cel mai mult mă ajută experiența și pasiunea. Experiența am acumulat-o din numeroase ședințe foto și proiecte personale, fotografiind orice mi-a plăcut și participând la concursuri în domeniu. Am lucrat, de asemenea, la un studio foto pentru absolvenți și urmăresc alți fotografi”, mai adaugă tânăra.

Când vine vorba de sursele sale de inspirație, Krisztina precizează că are câțiva fotografi din străinătate pe care îi admiră: „Acolo se pune mai mult accent pe fotografiile cu animale. Am intenția să schimb asta”.

Totuși, cățelul pe care l-a pierdut rămâne principala sursă de inspirație.

„Când ai un câine atât de bun îți dai seama că viața fără animale nu merită”, afirmă Krisztina.

Părinții îi sunt role-model pentru că au susținut-o în tot, asemenea  bunicilor, care au facut-o să se simtă mereu iubită și care, din păcate, nu mai sunt în viața ei.

Cei care doresc să o susțină pe Krisztina, îi pot urmări paginile de fotografie, „Petsonality”, respectiv „Petsonality – The Studio”, unde găsesc și mai multe informații despre ședințe.

Amalia Oprescu

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

bubi 4

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Restricții severe anti-COVID-19 în Italia. Se introduce super certificatul verde

Publicat

Consiliul de Miniștri din Italia a dat undă verde decretului care întărește restricțiile anti-COVID-19. Se introduce „super certificatul verde” pentru vaccinați și vindecați. De asemenea, vaccinarea devine obligatorie în educație, apărare și securitate.

„Super certificatul verde” va fi valabil în perioada 6 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, cu posibilitatea de prelungire.

Măsura a fost adoptată în unanimitate.

Conform Rai News, Consiliul de Miniștri a dat undă verde unor noi măsuri pentru combaterea celui de-al patrulea val. Mai presus de toate, se înăspresc regulile pentru cei nevaccinați, prin introducerea „super permisului verde” doar pentru persoanele vaccinate sau vindecate, pentru a avea acces la activități recreative.

Valabilitatea certificatului verde normal a fost redusă de la 12 luni la 9 luni, iar din 15 decembrie devine obligatorie vaccinarea în educație, apărare și securitate.

A treia doză de vaccin se va putea face la 5 luni de la administrarea anterioară.

Din 6 decembrie, testul negativ va fi valabil doar pentru serviciu, pentru servicii esențiale sau pentru călătorii lungi, în rest este nevoie de „super certificatul verde”. Cei care nu sunt vaccinați sau vindecați nu mai pot frecventa locurile la care au acces acum, cu certificatul verde simplu, precum restaurante sau săli de sport.

„Situația este sub control, ne aflăm în cea mai bună situație din Europa datorită campaniei de vaccinare care a fost un succes remarcabil”, a declarat, conform ANSA, premierul Mario Draghi, în cadrul unei conferințe de presă: „anul acesta italienii au reacționat, acum vrem să păstrăm această normalitate, nu vrem riscuri”.

„Situația epidemiologică „în afara Italiei” este foarte gravă. Și asistăm, de asemenea, la o înrăutățire ușoară, dar constantă, și la noi. Acoperirea vaccinală începe să slăbească în această perioadă”, a adăugat premierul.

Premierul a explicat raționamentul care a stat la baza introducerii „super certificatului verde”, cu restricții care îi vor atinge pe cei nevaccinați: „intervenim acum și pregătim din timp Crăciunul, în așa fel încât să permitem activităților economice să își planifice lunile următoare fără teama unor întreruperi care ar avea un impact economic asupra redresării: de aici și decizia de a elimina închiderile în zona galbenă sau portocalie și de a introduce restricții doar pentru cei care nu sunt vaccinați”.

La rândul său, ministrul Sănătăţii italian, Roberto Speranza, a anunțat schimbări substanțiale în ceea ce privește vaccinurile: „În decret sunt abordate patru domenii: obligația care este deja în vigoare pentru anumite categorii și pe care o extindem la alte categorii: personalul nesanitar care lucrează în sectorul sanitar, poliția și armata și tot personalul școlar. Extinderea obligației va acoperi și cea de-a treia doză”.

Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu pentru copiii sub 12 ani, chiar dacă EMA îl va aproba.

Italia a anunțat pentru ultimele 24 de ore 12.448 de cazuri COVID noi față de 10.047 marți. Au murit 85 de oameni față de 83 marți. În Italia sunt 573 de pacienți la terapie intensivă, cu 13 mai mulți decât cu o zi în urmă.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Videoclipurile flash-mob-ului CityRocks din Bonțida, acum și online

Publicat

De

O incintă cu atmosferă istorică deosebită, muzicanți copii și pensionari, din toate generațiile, amatori și profesioniști, îndrăgostiți demuzica rock au cântat împreună iar impactul muzicii live a contribuit la senzația vibrantă care a fost simțită în 11 septembrie la Castelul Bánffy din Bonțida.

Fundația pentru Școală din Cluj-Napoca a contactat în anul 2019 agenția CityRocks Production din Ungaria care a organizat deja numeroase evenimente importante de muzică în masă.

”Organizarea, desigur, a avut suișuri și coborâșuri, dar și bucurii. Pandemia a avut efect de domino asupra planurilor noastre. De trei ori am stabilit data evenimentului, până când am reușit să găsim ziua în care s-a putut organiza programul în condiții de siguranță. Nu-i ușor să recrutezi o orchestră uriașă, mai ales că o astfel de producție muzicală n-a mai avut loc niciodatăîn România, cu artiști profesioniști și amatori care să cânte împreună.

Dorim să ne exprimăm mulțumirile în primul rând muzicanților participanți, fără ei nu s-ar fi putut realiza evenimentul și totodată mulțumim și pe această cale pentru sprijinul acordat de Guvernul Ungariei”, a declarat Nagy Zoltán-Levente, președintele Fundației.

Bilete pentru o cauză nobilă

La rândul său, Kinizsi Zoltán, organizator din partea Fundației pentru Școală, a spus că distracția, destinderea nu au fost singurele meniri ale acestui program, care a servit și un scop nobil.

„Inițial concertul era programat la Cluj, dar mai târziu am ales, totuși, Bonțida deoarece această locație conferă o atmosferă specială unui astfel de eveniment.

Deși programele din cadrul CityRocks până acum au fost gratuite pentru public, cu această ocazie am avut în vedere o cauză nobilă și am cerut o sumă modică pentru biletele de intrare. Banii proveniți din vânzarea biletelor a fost oferiță în întregime pentru continuarea renovării Castelului Bánffyde la Bonțida”, a mai adăugat Kinizsi Zoltán.

Această producție inițiată în Ungaria a fost organizată pentru prima dată în străinătate, iar faptul că locația se află tocmai în Transilvania a reprezentat un mediu special din mai multe puncte de vedere.

Echipa CityRocks a adus echipamentele necesare organizării cu camioane și autobuze, însoțite de zeci de oameni care au participat la desfășurarea întregului eveniment.

Experiență de neuitat

Organizatorul principal, Gajda Ferenc consideră că efortul lor nu a fost în zadar,a declarat că a avut parte de o experiență pe care nu o va uita niciodată.

„A fost minunat să cântăm în grădina Castelului Bánffy de la Bonțida. Am știut deja de dimineață că vom avea o zi specială. Muzicienii s-au ajutat reciproc la descărcarea instrumentelor, pentru ca mai târziu să cânte și sădanseze îmbrățișându-se cu toții. S-a dovedit și de această dată că muzica demoleazăzidurile dintre oameni”, iată cea mai importantă concluzie a evenimentului, formulată de Gajda Ferenc.

Înregistrările video ale edițiilor anterioare CityRocks au ajuns la peste 140 de milioane de vizualizări, acum se alătură acestora și cele mai noi imagini înregistrate la evenimentul din septembrie la Castelul Banffy.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate