Connect with us

ACTUALITATE

Alexandru Rafila îi avertizează pe români: ,,Avem mai multe cazuri de internare decât de externare”

Publicat


Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, este îngrijorat că al doilea val al pandemiei de coronavirus din țara noastră ar putea să ne lovească mai tare. Acesta îndeamnă populația la atenție pentru a evita o nenorocire. 

Avem mai multe cazuri de internare decât de externare

„Dacă acum circa 10 zile aveam cazuri active, internate în spital, în jur de 4.900, acum discutăm de 5.700 de cazuri active. Asta înseamnă că numărul de externări e mai mic decât numărul de cazuri nou înregistrate și respectiv internate în spital”, a spus președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, la Digi24.

Cel mai mare procent de teste pozitive din totalul acestora dintr-o zi: 6%

„Trebui să privim cu foarte multă seriozitate și preocupare. Contează și procentul de teste pozitive din total, 6%. Cred că e cel mai mare procent înregistrat până acum, chiar mai mult decât cu o zi în urmă, când aveam 5%. Depinde foarte mult de noi dacă ajungem la această medie europeană, pentru că, pe viitor, există posibilitatea ca călătoriile între statele membre să fie posibile mai ales acolo unde statele sunt sub media Uniunii Europene. Ele vor fi posibile oricum, dar mă refer la chestiunea legată de izolare. Cred că toți cetățenii români care își doresc să călătorească în această vară, vor să călătorească în condiții de comfort și nu să fie într-un fel sau altul condiționați de această izolare de două săptămâni”, a continuat Rafila.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

A fost lansată licitația pentru realizarea Școlii Bună Ziua. Contract de peste 74,6 milioane de lei

Publicat

Primarul Emil Boc a anunțat un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale. Licitația pentru construcția școlii din cartierul Bună Ziua a fost lansată, iar termenul pentru depunerea ofertelor este 29 ianuarie 2024.

Contractul pentru construirea Școlii Bună Ziua este estimat la o valoare de 74.643.087 lei.

„O veste foarte bună pentru viitorul educației la Cluj, pentru că educația este cheia acestui oraș, avem termenul de 29 ianuarie pentru depunerea ofertelor de construcție a școlii din cartierul Bună Ziua. Vom realiza și acolo o școală, așa cum facem și în cartierul Borhanci, școală, creșă, grădiniță și bazin de înot.

Și în Bună Ziua, după ce am expropriat teren, după ce am făcut toate procedurile administrative, este lansată licitația și termenul de depunere a ofertelor este 29 ianuarie, astfel încât și acolo să pornească la drum construcția unei noi școli în orașul nostru”, a declarat primarul Emil Boc, la Napoca Live.

După finalizarea procesului de licitație și atribuirea contractului, lucrările pentru construcția noii școli din Bună Ziua vor putea începe.

Exproprieri pentru Școala Bună Ziua

Amintim că Primăria Cluj-Napoca a alocat, din bugetul local al municipiului, suma de 17.792.938 lei, despăgubiri pentru exproprierea a șase imobile – terenuri, în suprafață de 16.640 mp și a unei construcții cu suprafața de 40 ml, pentru construirea școlii.

Primăria Cluj-Napoca va construi în cartierul Bună Ziua o școală gimnazială cu 27 de săli de clasă, cu o capacitate de circa 675 de elevi. Planul urbanistic zonal (PUZ) a intrat în dezbatere în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism (CTATU) a municipiului Cluj-Napoca. Proiectul a fost realizat de firma de arhitectură Arhi Box.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj a pus în VÂNZARE biletele pentru derby-ul cu „U” Cluj de luni

Publicat

bilete

Luni, 9 decembrie, de la ora 20.30, pe Cluj Arena va avea loc derby-ul local dintre „U” Cluj și CFR Cluj, meci contând pentru etapa a 19-a a Superligii de fotbal.

Clubul feroviar a anunțat scoaterea la vânzare a biletelor pentru acest meci. Conform înțelegerii dintre cele două cluburi, fanii CFR vor primi bilete la inelul 2.

CFR Cluj a pus în VÂNZARE biletele pentru derby-ul cu „U” Cluj de luni

„Ne mai despart doar zile de un nou derby de Cluj! Vă așteptăm în Gruia să vă achiziționați tichete în sectorul dedicat galeriei noastre după următorul program:

JOI (5 DECEMBRIE) – 13:00 – 17:00
VINERI (6 DECEMBRIE) – 11:00 – 16:00
LUNI (ZIUA MECIULUI) – 13:00 – 17:30

Prețul unui bilet este de 25 de lei, iar plata, la casele de bilete din Gruia, poate fi făcută doar cash.
Le puteți achiziționa în continuare și online, de aici”, scrie pe Facebook-ul clubului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc: „Duminică există riscul reîntoarcerii la un trecut de care ne-am despărțit, în 1989, cu sânge”

Publicat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis un mesaj ferm înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, care îi aduce față în față pe candidatul prorus Călin Georgescu și candidata pro-europeană Elena Lasconi.

Emil Boc a subliniat, cu doar trei zile rămase până la alegerile prezidențiale, importanța menținerii direcției pro-europene a României și a avertizat asupra riscurilor pe care le-ar implica o schimbare radicală de orientare la nivel prezidențial.

„Am câștigat o bătălie, duminică, pentru democrație. E important ce se va întâmpla însă și duminica aceasta, care urmează, în turul II al alegerilor prezidențiale. Faptul că în Parlamentul României deja avem o majoritate de 60% pro-europeană și pro-euroatlantică, este o garanție că direcția țării va fi cu greu schimbată chiar și în cel mai negru scenariu. Chiar și atunci, avem factorul de echilibru și de stabilitate a țării”, a declarat primarul, la Napoca Live.

România, între Est și Vest

Emil Boc a evidențiat contrastul dintre cele două opțiuni disponibile în turul al doilea: continuarea parcursului pro-european cu Elena Lasconi sau o reorientare spre Est, spre Rusia, simbolizată de candidatura lui Călin Georgescu.

„Duminică, dacă România ia o altă orientare la nivel prezidențial, ne întoarcem țara înapoi și toate lucrurile bune pe care le-am reușit în ultimii ani se estompează și e riscul de a ne întoarce la trecut. Eu nu sunt adeptul învrăjbirii, a urii, toți suntem români, toți vrem binele acestei țări, cei care votează cu domnul Georgescu văd un mod de dezvoltare a României, noi care votăm cu doamna Lasconi vedem o continuare a parcursului pe care îl avem și e de răspuns la următoarea întrebare: cum ne poate fi nouă mai bine, începând cu ziua de luni, de după alegeri. Care dintre cele două opțiuni?

„Dinspre Uniunea Sovietică niciodată nu au venit decât tancuri”

Noi am mai avut alfabet chirilic în această țară până la Cuza și nu ne-a mers bine. De aceea, cred că dincolo de tensiune, de învrăjbire, trebuie să ne gândim la direcția pe care țara noastră dorim să o aibă. Nu va fi ușor duminică, va fi un vot destul de echilibrat. Am speranța la ceea ce simt și văd acum că raționalitatea va învinge împotriva emoției negative care există. Trebuie să ne uităm totuși a partea plină a paharului și să nu pierdem și ceea ce avem, pentru că celălalt vot înseamnă o reîntoarcere la un trecut de care ne-am despărțit, în 1989, și a fost plătit cu sânge de către români. Nu cred că acum trebuie să compromitem un drum bun pe care am pornit”, a afirmat primarul.

Edilul a atras atenția că o eventuală schimbare de direcție ar transmite un mesaj negativ partenerilor internaționali ai României: „Nu vreau ca România să își întoarcă fața la Est, pentru că asta înseamnă votul de duminică, cu domnul Georgescu. România se reorientează, nu de a doua zi, că nu poate de mâine să iasă din UE sau din NATO, dar întorci volanul spre direcția aceea. Cei cu care stăm la masă spun ok, ai ales o altă opțiune, îți respectăm opțiunea, drag popor român, dar nu mai cere să vii la masă cu noi”.

Apel la raționalitate și unitate

Primarul clujean a recunoscut că există probleme de rezolvat, precum infrastructura, educația sau salariile, însă a subliniat că soluțiile trebuie căutate în cadrul Uniunii Europene și NATO:

„Eu cred că soluția este să ne uităm la ceea ce nu merge, și sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite, în materie de  infrastructură, educație, salarii, sunt multe lucruri care trebuie corectate. Uniunea Europeană trebuie să învețe din greșelile pe care le-a făcut, dar, cum spunem la țară, nu arunci odată cu apa din covată și copilul. Copilul, aici, este parcursul pe care l-am avut, în pace și în acces la prosperitate”, a întrebat retoric Emil Boc.

Un vot decisiv pentru viitor

Primarul a încheiat cu un avertisment: „Vom fi considerați niște ciudați ai Europei și ai lumii când la București vei avea un Guvern pro-european și în Consiliul European, România ar putea fi reprezentată de un președinte cu totul altă viziune, orientare și direcție. Nu cred că trebuie să facem acest pas, pentru că nu doar că ne blochează drumul pe care îl avem acum de consolidat, ci chiar ne întoarce înapoi spre altă parte a lumii, unde nu am găsit în întreaga noastră istorie lucruri care să aducă beneficii pentru români”.

Duminică, românii sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte. În finală sunt Călin Georgescu, susținut de „polul suveran” – AUR și POT și Elena Lasconi, susținută de USR, PNL, PSD și UDMR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lasconi vs Georgescu: cotele pentru turul 2 la casele de PARIURI

Publicat

CCR turul II al alegerilor prezidențiale

Eșecul sondajelor de opinie din primul tur al alegerilor prezidențiale, s-a reflectat și la casele de pariuri, ca atare au avut și ele previziuni complet eronate în ceea ce îi privește pe candidații cu cele mai mari șanse de a ajunge în turul doi. Cei care au mizat că „independentul” Călin Georgescu va câștiga primul tur au prins o cotă uriașă, 555.00. Practic, cu 10 lei mizați pe acesta, s-ar fi câștigat peste 1100 de euro!

Lupta în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România pare destul de strânsă. Călin Georgescu este favorit în opinia bookmakerilor în duelul cu Elena Lasconi.

Lasconi vs Georgescu: cotele pentru turul 2 la casele de PARIURI

Casa Pariurior îi dă o cotă de 1.60, în timp ce Elena Lasconi e creditată cu a doua șansă, având cota 2.05.

În schimb Fortuna o dă favorită pe Elena Lasconi, cu o cotă de 1.7, în timp ce Călin Georgescu are 1.9.

XBets are cotele fix invers, adică Georgescu e la 1.7 și Lasconi la 1.9.

Conform cotelor, prezența la vot ar putea fi undeva în jurul valorii de 60%, iar bătălia dintre cei doi candidați va fi una strânsă, cu o diferență de voturi de aproximativ 5-10% în favoarea unuia sau a altuia.

Deși în momentul de față e greu de intuit care sunt intențiile de vot ale românilor pentru scrutinul de duminică, cel mai recent sondaj CURS sugerează că Elena Lasconi ar atinge un procentaj de 42.2%, în timp ce Călin Georgescu ar putea ajunge la 57.8%.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax