Connect with us

EVENIMENT

Alexandru Cordoș, candidat PSD Cluj la Senat: Social-democrația este cea mai apropiată de IDENTITATEA poporului român (PE)

Publicat


cordos

Alexandru Cordoș, candidat la Senat din partea PSD Cluj, a vorbit despre social-democrație și apropierea acesteia de identitatea și valorile poporului român.

Domnule Cordoș, mi-am propus să abordăm un subiect mai aparte: cel al identității naționale. Se apropie iarăși decembrie – probabil luna cu cea mai mare încărcătură emoțională de peste an, prin prisma Sărbătorilor și a zilei naționale a României; este și luna în care ne decidem viitorul pentru următorii patru ani: avem alegerile parlamentare și turul doi al alegerilor prezidențiale.

Alexandru Cordoș, candidat PSD Cluj la Senat: Social-democrația este cea mai apropiată de IDENTITATEA poporului român (PE)

Credeți că mai avem identitate națională? Și credeți că factorul politic mai degrabă diluează sau potențează această identitate națională?

Da, cred cu tărie că avem o identitate națională puternică, acel „ceva” care ne diferențiază între popoarele lumii. Lucian Blaga spunea că acest „ceva” este legat de profunzimea cu care trăim și înțelegem cuvântul „dor”. Este un sentiment unic, specific nouă, care prinde rădăcini adânci în sufletul românesc și care nu se regăsește în alte culturi.

Identitatea noastră națională poate fi văzută și prin moștenirea culturală. Mircea Eliade sublinia că, dacă românii ar dispărea, dar ar rămâne o carte de Mihai Eminescu, lumea ar înțelege cine am fost. Românii au o capacitate unică de a transforma realitatea în artă – fie prin poezie, proză, sculptură sau pictură. Această expresie a sufletului nostru colectiv este o comoară care trebuie protejată și transmisă mai departe.

Dacă privim din perspectiva studiilor culturale, cercetări precum cele ale lui Hofstede sau Trompenaars ne arată că suntem un popor colectivist, preocupat de binele comun și empatic, cu o relație complexă față de autoritate. Ne dorim consens, ne interesează să ne fie bine și nouă, dar și celor din jur. În același timp, respectăm puterea, deși uneori o percepem ca fiind departe de noi.

„Cred cu tărie că social-democrația este cea mai potrivită pentru noi, românii”

Aici, politica joacă un rol crucial. Cred că noi, cei care avem responsabilitatea de a formula politici publice, trebuie să tratăm actul guvernării cu seriozitate și să luăm decizii care întăresc aceste trăsături pozitive ale identității noastre.

Cred cu tărie că social-democrația este cea mai potrivită pentru noi, românii. Este o viziune care pune pe primul loc grija față de oameni, susținerea celor care au nevoie de ajutor și șansa fiecăruia de a trăi mai bine. Prin sprijinirea producătorilor locali, crearea de locuri de muncă și investiții care să ajungă în toate comunitățile, social-democrația înseamnă șansa ca nimeni să nu fie lăsat în urmă.

Politica trebuie să fie aproape de oameni. Politicienii nu sunt niște figuri providențiale, ci partenerii oamenilor în drumul lor spre o viață mai bună. Acesta este crezul meu și felul în care înțeleg rolul nostru în dezvoltarea României.

Ați explicat foarte interesant legătura dintre politică și identitate; dar vă întreb – nu cumva există riscul să rămânem încremeniți în istorie dacă ne axăm pe conservarea identității naționale și nu ne integrăm în trendurile globale? Nu cumva această idee este deja desuetă?

„Românii sunt recunoscuți pentru inventivitatea lor”

Nu cred că așa se pune problema. În momentul în care ne pierdem identitatea, încetăm să mai fim un popor, devenim doar o populație. Identitatea națională nu este un obstacol în calea progresului, ci dimpotrivă, o resursă care îl potențează. Marile organizații internaționale recunosc acest lucru – unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene este „unitatea în diversitate”.

O identitate națională puternică ne oferă capacitatea de a inova, de a ne adapta și de a contribui cu ceva unic în lumea globalizată. Românii sunt recunoscuți pentru inventivitatea lor – acel „m-am descurcat” specific nouă, o expresie care surprinde ingeniozitatea și adaptabilitatea românului în orice situație.

Păstrarea identității naționale nu înseamnă izolare, ci fidelitate față de valorile care ne definesc ca națiune. Este ceea ce ne ajută să ne păstrăm o poziție fermă în negocierea cu alte state sau piețe internaționale. De aceea, reindustrializarea României este o prioritate. Trebuie să revenim pe harta economică internațională nu ca o simplă piață de desfacere, ci ca o economie competitivă, care produce și exportă valoare.

A păstra identitatea națională înseamnă, de fapt, să fim ancorați în valorile noastre și, totodată, deschiși spre colaborare și inovare. Este cheia prin care ne asigurăm un loc demn în lumea modernă, fără a pierde ceea ce ne face unici.

„Păstrarea valorilor începe cu întărirea comunităților locale”

Și care ar fi aceste valori, domnule Cordoș?

Familia, creștinismul și menținerea vii a tradițiilor comunității căreia îi aparținem.

Cred că păstrarea valorilor începe cu întărirea comunităților locale. Voi iniția și susține politici publice care să reducă migrația – fie de la sat la oraș, fie din România în străinătate. Pentru ca oamenii să rămână aproape de locurile natale, trebuie să le oferim motive reale: servicii publice de calitate în educație, sănătate și administrație, locuri de muncă bine plătite și o infrastructură modernă care să le asigure un trai demn.

Atunci când comunitățile locale sunt sprijinite, oamenii nu mai sunt forțați să plece. Familiile pot rămâne unite, copiii nu mai cresc departe de părinți, iar părinții nu mai tânjesc de dorul celor dragi. Această distanță fizică, care adesea rupe legături, este și dușmanul transmiterii tradițiilor și obiceiurilor care ne definesc ca popor.

Este datoria noastră să creăm un cadru în care familiile să rămână unite, iar spiritul comunităților să fie transmis din generație în generație.

Aceste lucruri nu sunt doar obiective politice, ci priorități umane, care țin de respectul față de oamenii pe care îi reprezentăm. Ca senator, acesta este angajamentul meu.

CMF:11240017



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM

Publicat

Sabău

Universitatea Cluj se deplasează la București, unde va deschide etapa a 3-a a play-off-ului Superligii, jucând contra FCSB.  La conferința de presă premergătoare partidei, Ioan Ovidiu Sabău a vorbit despre adversarul de sâmbătă și despre elevii săi.

„Sper să-i aduc pe jucători într-o formă bună pentru acest joc, pentru că întâlnim un adversar care are valoare, are experiență la acest nivel și trebuie să arăți bine fizic. Individual, clar că sunt jucători importanți pentru campionatul nostru și trebuie să te prezinți bine la joc, fizic și mental. Din punct de vedere al abordării jocului, e foarte important să fiu inspirat și ca sistem de joc. Sper să am inspirația potrivită, să găsesc soluții.

Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM

Ei au un lot numeric valoros, au calitate. Vom fi atenți, vom pregăti bine jocul. Ne vom lupta cu ei, va fi un meci în care se va juca fotbal, pentru că ambele echipe joacă fotbal. Nu cred că suntem în măsură să mergem să ne punem pe două linii, să ne apărăm”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.

Cum se prezintă lotul clujenilor

„Acum nu cred că e momentul să mă plâng sau să spun ce probleme sunt. Vreau să le dau încredere și celorlalți. Ne bazăm pe ei, sunt jucători plătiți foarte bine la acest club, nu sunt întârzieri. Sunt respectați, avem nevoie de ei, să vină cu dorința de a demonstra că am greșit sau cu dorința de a juca pentru ei, să arate că au valoare și că-și merită banii. Niciunul dintre Bic, Cristea și Jasper nu s-a refăcut.

În play-off așa este, așa-i frumos, cu adversari buni, atmosferă, stadioane frumoase. Să vedem cum vom arăta la meci, cum ne-am refăcut săptămâna aceasta după tot entuziasmul și toată bucuria care a fost după această victorie. Au mai apărut și accidentări, dar trebuie să ne refacem. Ce ar trebui să-și dorească mai mult un jucător decât să joace cu FCSB, pe National Arena, pe un teren impecabil? E cel mai spectaculos și mai strâns play-off, toate echipele sunt acolo, au șanse să lupte la titlu sau la un loc de cupele europene. E posibil că lupta la titlu să se dea până în ultima etapă, rămâne de văzut. Să nu aibă echipele absențe importante, accidentări, suspendați.

„Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi”

Am și spus lucrul acesta (că „U” vrea să termine pe podium-n.n.) și vreau chiar să creadă jucătorii, cu adevărat. Am ajuns până aici, am găsit mijloacele necesare să câștigăm un meci atât de important (cu CFR-n.n.) cu încărcătură specială. Ne-am adaptat la ce am putut să facem la acel joc, am obținut o victorie mare, ne-am făcut fericiți fanii noștri, acum trebuie să credem în noi foarte foarte mult. Mai sunt meciuri multe, vrem să aducem oamenii la stadion, vrem să creștem ca mentalitate.

Și din punct de vedere al bugetului, ne gândim că dacă joci bine și câștigi, se va crea o oarecare emulație, o încredere în noi și în ceea ce facem. Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi, să putem crește nivelul echipei, să aducem jucători care au calitate de obiective mai îndrăznețe, chiar dacă ai nevoie de timp. La mine ce e cel mai important e să nu intervină acea automulțumire”, a mai spus Moțul.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cursuri GRATUITE de prim-ajutor pentru întreaga familie, în acest weekend, la Iulius Mall Cluj

Publicat

iulius mall

Credem că nu ni se poate întâmpla, însă, oricând, cineva din familie, o persoană apropiată sau un necunoscut poate avea nevoie de ajutor până la sosirea echipajului medical. O intervenţie în timp util şi mai ales corectă poate creşte şansele de supravieţuire. În acest weekend, Organizația Studenților Mediciniști organizează în Iulius Mall evenimentul „Prim-ajutor pentru toată familia”, unde vor prezenta mai multe tehnici esențiale. Participarea este gratuită.

Voluntarii  Organizației Studenților Mediciniști din Cluj vor fi prezenți în perioada 5 – 6 aprilie 2025, în Iulius Mall, la etaj, zona Nike, unde îi vor învăța pe cei interesați cum să acorde primul ajutor. Evenimentul „Prim-ajutor pentru toată familia” se va desfășura în intervalul orar 12.00 – 18.00.

Cursuri GRATUITE de prim-ajutor pentru întreaga familie, în acest weekend, la Iulius Mall Cluj

Tehnicile pe care voluntarii le vor prezenta sunt:

– Resuscitarea cardio-pulmonară (RCP) – pentru toate vârstele, de la copii și până la adulți, inclusiv măsuri speciale pentru femeile însărcinate.
– Dezobstrucția căilor aeriene – vei învăța cum să acționezi rapid și corect pentru a elibera căile respiratorii la copii și adulți.
– Poziția laterală de siguranță – află cum să așezi victima într-o poziție sigură pentru a preveni complicațiile în caz de pierdere a cunoștinței.
– Tehnici de realizare a bandajelor – aplică corect bandaje pentru a proteja răni și a reduce riscul de infecții.
– Tehnici de hemostază și imobilizare a membrelor – vei învăța cum să controlezi sângerările, să stabilizezi fracturi, entorse și luxații.
– Managementul pacientului în caz de accidente specifice – cum să acționezi în situații de electrocutare, înec sau crize epileptice.

Participarea la sesiunile de demonstrații este gratuită pentru toți cei interesați. „Prim-ajutor pentru toată familia” face parte din proiectele „Road Safety” și „Micii Sanitari” desfășurate de Organizația Studenților Mediciniști din Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tineri din Gherla, reținuți pentru tâlhărie, după ce au furat un fular și steag cu inscripțiile „U” Cluj, după derby-ul de luni

Publicat

Polițiștii clujeni au reținut trei tineri din Gherla, după ce luni seară au agresat un tânăr suporter al echipei „U” Cluj și i-au furat fularul și steagul în culorile echipei.

Polițiștii au reținut trei tineri din Gherla, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, suspectați că au participat la o agresiune fizică soldată cu tâlhărie, după partida „U” Cluj – CFR Cluj de luni, 31 martie.

Tineri din Gherla, reținuți pentru tâlhărie

Cei trei ar fi agresat un suporter „U” Cluj, căruia i-au furat fularul și steagul în culorile echipei.

„În contextul incidentelor petrecute în municipiul Cluj-Napoca după o partidă de fotbal, polițiștii Biroului de Investigații Criminale au reținut trei tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, din municipiul Gherla, implicați într-o altercație în urma căreia un tânăr de 20 de ani ar fi fost agresat fizic.

Din verificările efectuate a rezultat că, în noaptea de 31 martie a.c., în jurul orei 23:50, în timp ce se deplasau pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca, cei trei tineri, alături de alte două persoane, l-ar fi agresat fizic pe tânărul de 20 de ani, pe care ulterior l-ar fi deposedat de un fular și un steag cu inscripțiile unei echipe de fotbal din Cluj-Napoca. Agresorii au părăsit imediat zona după comiterea faptei”, a transmis IPJ Cluj.

Reținuți pentru 24 de ore

Persoana agresată a sesizat incidentul la Poliția municipiului Cluj-Napoca, însă nu a putut furniza detalii despre agresori. În urma investigațiilor desfășurate, polițiștii au obținut date și informații care au condus la identificarea și, ulterior, depistarea celor implicați.

„Pe baza probelor administrate, la data de 3 aprilie a.c., au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore pe numele a doi tineri, de 18 și 20 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.

Ulterior, în 4 aprilie a.c., această măsura a fost dispusă și față de un al treilea tânăr, în vârstă de 20 de ani”, a transmi IPJ Cluj.

Ancheta continuă pentru stabilirea identității celorlalte persoane implicate și aplicarea măsurilor legale necesare.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj desfășoară verificări și în legătură cu celelalte incidente survenite în urma evenimentului sportiv. Amintim că, în urma meciului de luni seară, trei tineri au fost bătuți de un grup de suporteri ai „U”Cluj, unul dintre el fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

UPDATE

„În cursul zilei de astăzi, 4 aprilie a.c., pe numele celor trei tineri a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Totodată, procurorul de caz a extins cercetările și pentru infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice”, a completat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul, Capitala medicinei școlare. Emil Boc: Primăria investește constant în cabinete școlare și servicii medicale de calitate

Publicat

Cluj-Napoca este gazda Congresului Național de Medicină Școlară și Universitară, în acest sfârșit de săptămână. Primarul Emil Boc a adresat medicilor un mesaj de bun venit, reiterând angajamentul ferm al administrației locale pentru investițiile în sănătate.

Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri organizează ediția a XIV-a a Congresului Național de Medicină Școlară și Universitară, la Cluj-Napoca, în perioada 4-6 aprilie 2025, la Grand Hotel Napoca.

„Cluj-Napoca este Capitala națională a medicinei școlare”

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a adresat participanților un mesaj de bun venit, în cadrul evenimentului de deschidere.

„Cluj-Napoca este Capitala națională a medicinei școlare pentru câteva zile. Congresul Național de Medicină Școlară și Universitară se desfășoară acum la Cluj. O minte sănătoasă poate crește doar într-un corp sănătos! Am participat astăzi la deschiderea celei de a XIV-a ediții a Congresului Național de Medicină Școlară și Universitară. Cu această ocazie, am transmis mulțumiri tuturor medicilor și personalului medical din rețeaua de medicină școlară și universitară pentru că au grijă de tânăra generație cu profesionalism”, a transmis primarul Emil Boc.

Peste 140 de cabinete medicale școlare în municipiu

Edilul a reiterat totodată angajamentul ferm al municipalității pentru investițiile în sănătate: „Primăria investește constant în cabinete școlare și servicii medicale de calitate pentru elevi și în promovarea unui mediu sănătos și sigur în școli. Avem în acest moment 144 de cabinete de medicină școlară generală și 25 de cabinete stomatologice, care angrenează 75 de medici și 187 de asistenți medicali, preocupați de sănătatea copiilor”.

Cluj-Napoca, centru universitar medical de prestigiu

Nu în ultimul rând, primarul Clujului a salutat activitatea instituțiilor în proiecte de cercetare inovatoare, care avansează cunoașterea în domeniul medical.

„La Cluj există un pol universitar foarte important, mai ales pentru studiile de medicină iar acest lucru se reflectă și în contribuția lor la cercetarea științifică. Aceste instituții sunt implicate în proiecte de cercetare inovatoare, care nu doar că avansează cunoașterea în domeniul medical, dar contribuie și la dezvoltarea de noi tratamente și tehnici terapeutice. Colaborările cu spitale și clinici fac posibilă integrarea cunoștințelor teoretice cu experiența practică, îmbunătățind astfel calitatea îngrijirilor medicale oferite pacienților”, a mai arătat Emil Boc.

Congres de excepție în domeniul medicinii, la Cluj

La evenimentul de deschidere au participat Dr. Simona Pîrvu – director general INSP București, Anna Riatti – reprezentant UNICEF, deputatul Ovidiu Cîmpean, Dr. Mihai Moisescu – director DSP Cluj, Marinela Marc – inspector școlar general ISJ Cluj, prof. dr. Cosmin Puia – președinte Colegiul Medicilor Cluj.

Acest congres este organizat de Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri încă din anul 2010 și creditat de Colegiul Medicilor din România, Ordinul Asistenților Medicali și începând din anul 2023 de Colegiul Medicilor Stomatologi. Evenimentul constituie o reală oportunitate de a aduce împreună profesioniști din domeniul medicinei școlare și universitare iar în acest an au participat studenți ai facultăților de medicină, medici școlari, medici specialiști și coordonatori din centre universitare precum Cluj-Napoca, Iași, Craiova, București.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate