Connect with us

ACTUALITATE

Alex Bologa, medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice, vorbește la deschiderea anului universitar la UBB, în Aula Magna

Publicat


UBB Cluj

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca începe și anul universitar 2024-2025 ca cea mai mare, cea mai veche, cea mai complexă și cea mai performantă comunitate academică din România în clasamentele internaționale, cu impact european și vizibilă internațional. La ceremonia de deschidere, programată în Aula Magna, va vorbi și medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice de la Paris, judoka Alex Bologa, absolvent al universității.

La admiterea din acest an au fost acceptați la nivel licență și master aproximativ 16.800 noi studenți și aproximativ 400 de noi doctoranzi – în creștere față de anul trecut -, ceea ce creează o comunitate academică de aproximativ 55.000 persoane, cu unități academice în 15 de localități din 12 județe.

Un număr de aproximativ 750 de studenți internaționali și-au depus de asemenea dosarele de înscriere la UBB (tot în creștere față de anul trecut).

Universitate incluzivă

În acest context, rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David arată că “UBB, ca instituție publică, își face datoria pentru țară, și anume de a fi o universitate incluzivă. Ca universitate istorică este însă angajată și pe drumul excelenței academice, asimilând astfel modelul european de “excelență incluzivă”. Pentru a implementa însă eficient acest model așteptăm și sprijinul mai consistent al autorităților, pe linia infrastructurii (mai ales locuri de cazare pentru studenți) și a finanțării academice!”

Profilul multicultural (cu trei limbi academice oficiale: română/maghiară/germană) și multiconfesional (cu patru facultăți de teologie creștină, un institut complex de studii iudaice, alături de institute/centre în care se studiază și aspecte culturale ale celorlalte religii majore ale lumii) al UBB o menține ca cea mai complexă universitate europeană sub acest indicator, cum au remarcat comisarii europeni aflați în vizită la UBB. În plus, considerând mai multe niveluri academice, UBB este astăzi o universitate profund comprehensivă, acoperind prin noile școli de știință/ academice toate domenii principale legate de arte, științe umaniste, științe sociale, științe ale naturii, științe ale vieții și biomedicale (ale sănătății), precum și de inginerie-tehnologie.

Componentă biomedicală

Prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul UBB, punctează că “susținerea domeniilor academice tradiționale ale UBB și a specializărilor noi în cadrul acestora (ex. inteligență artificială, științe cognitive) sau cu concursul acestora (ex. specializarea nouă de muzică), alături de dezvoltarea componentei de inginerie-tehnologie (printr-o facultate nouă de inginerie și noi programe de profil) și adăugarea unei componente biomedicale (https://ubbmed.ubbcluj.ro/) au constituit repere ale mandatelor mele de rector al UBB, ceea ce transformă UBB într-o universitate comprehensivă după modelul celor mai bune practici internaționale.”

De asemenea, UBB a fost reconfirmată de ministerul de specialitate ca prima universitate a țării în metarankingul din 2024, cele mai bune poziții fiind cele din clasamentul britanic (781-790 – QS) și cel american (755 – US News), ocupând poziția a 14 în Europa de Est.

De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.

UBB este membră GUILD (https://www.the-guild.eu/), organizația unora dintre cele mai reprezentative universități europene de cercetare avansată (world-class/reseach-intensive), și membră a universității europene EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/).

UBB se implică activ în mai multe organizații ale universităților internaționale (EUA, S-Group, AUF etc.), Danube Rector Conference (https://www.drc-danube.org/)fiind una strategică, luând în considerare rolul ecosistemului Dunării pentru țară și Europa.

Programul ceremoniei de începere a anului universitar

Ceremonia de începere a anului universitar 2024-2025 va avea loc în data de 30 septembrie 2024, ora 10, în Aula Magna a UBB, după următorul program:

1.       Intonarea imnului național și a imnului academic (Gaudeamus Igitur)

2.       Discursul rectorului UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David

3.       Mesajul prefectului studenților

4.       Mesajul organizațiilor internaționale majore din care face parte UBB (GUILD/EUTOPIA/DRC)

5.       Cuvântul invitatului special, medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice, domnul Alexandru Bologa (absolvent UBB și invitat la ceremonie alături de antrenorul său)

6.       Moment aniversar (discurs) – UBB, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, organizează și o expoziție temporară cu două componente: indoor(în incinta clădirii centrale a UBB, în fața Aulei Magna) și outdoor (pe spațiul pietonal din fața clădirii centrale a UBB), marcând astfel împlinirea a 100 de ani de la inițierea cercetărilor arheologice sistematice ale „burgurilor dace” din Munții Orăștiei și ale vestigiilor romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

7.       Concluziile rectorului UBB

8.       Vizionarea „Filmului UBB”



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Motociclist rănit într-un accident pe strada Septimiu Albini din Cluj-Napoca

Publicat

De

Accident motocicletă

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, în urmă cu puțin timp, la un accident rutier produs pe strada Septimiu Albini, în municipiu.

În coliziune au fost implicate o motocicletă și un autoturism.

Motociclist rănit într-un accident

Motociclistul, un bărbat de aproximativ 25 de ani, a suferit, potrivit primei evaluări medicale, o contuzie toracică și o excoriație la un membru superior.

Acesta a primit îngrijiri medicale la fața locului, apoi a fost transportat la spital de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. Pentru gestionarea situației, la intervenție au participat și două autospeciale cu modul de descarcerare.

Ieri, un alt motociclist a fost grav rănit, intr-un alt accident la Cluj-Napoca. În evenimentul rutier de ieri au fost implicate două motociclete.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Motocicliștii ar putea scapă de ambuteiaje. Reguli noi pentru circulație și parcare propuse în Codul Rutier 2025

Publicat

De

Reguli noi pentru motocicliști

Motocicliștii și posesorii de mopede ar putea avea parte de mai multă libertate de mișcare în traficul urban.

Un proiect de lege, înregistrat recent la Senat, propune modificarea Codului Rutier 2025 pentru a fluidiza traficul și a reduce poluarea aerului.

Motocicliștii a putea scapă de ambuteiaje

Printre schimbările vizate se numără accesul motocicletelor și mopedelor pe benzile dedicate transportului public. De asemenea, aceștia vor avea voie să se strecoare între coloanele de mașini oprite la semafor sau la trecerile de cale ferată, cu condiția respectării regulilor de siguranță și a unei viteze de maximum 20 de kilometri pe oră.

Pentru evitarea blocajelor, se propune amenajarea unor spații speciale înaintea intersecțiilor și barierelor CFR, unde motocicliștii și conducătorii de mopede să poată staționa în siguranță. Aceste spații vor fi marcate clar, cu o lungime de 3 metri înaintea trecerilor pentru pietoni sau căii ferate.

Alte prevederi din proiect includ:

  • posibilitatea ca motocicletele și mopedele să staționeze pe trotuar, paralel cu marginea, lăsând minimum 1 metru pentru circulația pietonilor;
  • clarificarea situațiilor care nu sunt considerate depășire, cum ar fi circulația printre coloanele de mașini oprite;
  • obligativitatea purtării căștii omologate;
  • locuri de parcare gratuite pentru motociclete și mopede, în parcările publice cu minimum 6 locuri auto.

Noile reguli sunt incluse într-un proiect de modificare a OUG 195/2002, Codul Rutier, și ar urma să fie aplicabile la nivel național, dacă legea va fi adoptată.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Dragoș Damian, CEO Terapia: Până creșteți voi TVA-ul, țuști!, s-au scumpit toate cu 10%

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

Desigur știți bancul cu ardeleanul care se duce să adune melci dar se întoarce cu mâna goală, spunând: ”Până m-am aplecat după el, melcul țuști!, a fugit!”

Așa și negocierile de la Cotroceni ale grupului de experți, până se hotărăsc ei să crească TVA-ul, preturile țuști!, au crescut cu 10%.

“Nimeni nu vrea creștere de TVA, în schimb toți avem, țuști!, creștere de prețuri”

În timp ce în ultimele trei săptămâni se vorbește, ”pe surse” – că au ajuns să știe și copiii de grădinița – despre creșterea TVA de la 19% la 21%, care va duce la scumpiri de 1,6%, totul s-a scumpit cu până la 10%. Nimeni nu vrea creștere de TVA, în schimb toți avem, țuști!, creștere de prețuri.

Ne umplem de ridicol ca țară la negocierile astea de la Cotroceni, râde toată Europa de noi.

“Nu mai avem pe nimeni asumat care sa ia deciziile necesare”

Dacă liderii noștri continuă cu planul de redresare fiscală în logica ”….să nu se supere sindicatele și patronatele….”, înseamnă că nu vor sa-si asume nici o măsură și că de fapt își doresc să vină FMI-ul să ne scoată din necaz prin măsurile deja anunțate, tăieri de salarii în sectorul bugetar + grilă progresivă de salarizare + desigur, creștere de TVA și de alte taxe și impozite.

Suntem într-o criză la fel de gravă ca exact acum 15 ani și trebuie luate aceleași masuri dure ca exact acum 15 ani. Însă, tocmai acum când am avea nevoie de lideri curajoși, nu mai avem pe nimeni asumat care sa ia deciziile necesare pentru a salva economia.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum s-a petrecut accidentul mortal de la Apahida, la ieșirea spre Corpadea. O femeie este în stare gravă la spital

Publicat

De

Accident mortal la Apahida

Un accident rutier foarte grav a avut loc joi, în jurul orei 17.00, pe DN 16, între localitățile Corpadea și Apahida.

Evenimentul s-a soldat cu decesul unui bărbat și rănirea gravă a unei femei.

Cum s-a petrecut accidentul mortal de la Apahida, la ieșirea spre Corpadea

Potrivit primelor informații transmise de polițiști, un bărbat de 54 de ani, din localitatea Gădălin, aflat la volanul unui autoturism care circula în direcția Cluj-Napoca, ar fi pierdut controlul mașinii într-o curbă la stânga, din motive care urmează a fi clarificate în urma cercetărilor.

Autoturismul s-a răsturnat în afara părții carosabile, iar cei doi ocupanți au fost proiectați în afara vehiculului.

Din păcate, echipajul medical sosit la fața locului a constatat decesul șoferului de 54 de ani.

Femeia aflată în autoturism, în vârstă de 50 de ani, care este din municipiul Cluj-Napoca, a suferit răni grave și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Cercetările continuă pentru stabilirea exactă a circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate