Connect with us

EDUCATIE

Ajutați la educația a 100 de copii cu boli grave. Un an de la înființarea Asociației Păsări Cluj-Napoca

Publicat


pasari

Vineri, 18 octombrie, între orele 8:00 și 20:00, Athos Food & Beauty din Cluj-Napoca te așteaptă într-o călătorie cu iz de vacanta in Grecia, unde orice produs achiziționat va ajuta educația a 100 de copii cu boli grave de la Asociația Păsări.

”Athos Food & Beauty este varianta prin care noi ne dorim ca produse din Sfântul Munte Athos și mănăstirile din împrejurimi sa ajungă în casele celor ce și le doresc.

Suntem o echipă tânără, formată în jurul și cu binecuvântarea mănăstirii Vatoped, iar ceea ce ne dorim prin această activitate este să oferim seriozitate, corectitudine și credință. Produsele pe care vi le aducem în atenție provin din zonele retrase, sălbatice, ale Sfântului Munte, iar rugăciunile călugărilor și rețetele tradiționale le conferă un standard de calitate ridicat.

Acestea pot fi utilizate atât în gastronomie cât și ca remediu naturist. Multe dintre aceste produse pe care vi le oferim sunt clasificate în categoria BIO, fiind premiate în unele dintre cele mai mari orașe de pe două continente.

Un an de la înființarea asociației

Luna aceasta celebram un an de la infiintarea Asociatiei Păsări, un an in care datorita fiecarui om bun, a companiilor si a partenerilor media, 100 de copii bolnavi, nu au fost uitati, ci li s-a aratat ca fiecare conteaza si poate face o diferenta in societate, reusind sa evoueze din punct de vedere educational, fiind mai aproape de visul lor”, arată inițiatorii campaniei.

Pana in prezent Asociația Păsări a virat 100.000 euro la 100 de copii diagnosticați cu o boală gravă din România. Bursele educationale oferite lunar sunt destinate orelor suplimentare, ședințelor de terapie și materialelor didactice, fără de care acești copii nu ar putea să reuseasca sa recupereze materia pierduta in timpul spitalizarilor si sa își atingă potențialul nemarginit care salasluieste in fiecare.

Comanda online: https://produseathos.ro/

Telefon: la 0771 771 327

Vineri, 18 octombrie 2024

08:00 – 20:00

Athos Food & Beauty, str. Iuliu Maniu, nr. 35, Cluj-Napoca



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Metroul din Cluj, scos din PNRR. Câciu: Proiectul va fi trecut pe o altă finanţare de la Ministerul Transporturilor

Publicat

Metrou Cluj

România va primi o parte din fondurile PNRR, însă șase jaloane neîndeplinite vor atrage o suspendare temporară a unor plăți. Printre proiectele afectate se numără și metroul din Cluj, care va fi scos din PNRR și transferat pe o altă sursă de finanțare.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat marți seara că România va primi o plată parțială din fondurile PNRR, dar șase jaloane neîndeplinite vor atrage o suspendare temporară a unor sume. Printre acestea se numără și proiectul metroului din Cluj-Napoca, care va fi scos din PNRR și va fi finanțat de Ministerul Transporturilor, scrie Agerpres.

„Din 74 de jaloane şi ţinte, 68 sunt considerate îndeplinite şi sunt şase jaloane care au rămas în discuţie, pentru care vom primi o suspendare de şase luni până când le vom îndeplini. (…) Din 2,7 miliarde de euro, România deja a încasat 649 de milioane de euro, iar evident, pe partea de jaloane îndeplinite vom mai încasa o sumă importantă, urmând ca într-adevăr să avem şi o suspendare pe cele şase jaloane, aşa cum v-am anunţat, dar în niciun caz nu se suspendă cererea de plată sau nu se suspendă toţi banii”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, la Digi24.

Metroul va fi trecut pe o altă finanțare

Metroul din Cluj este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din regiune, dar acesta nu va mai beneficia de fonduri europene prin PNRR, fiind mutat pe o altă sursă de finanțare – de exemplu din obligaţiuni verzi, emise de statul român. Ministrul a explicat că România va avea șase luni la dispoziție pentru a remedia restul jaloanelor neîndeplinite legate de companiile energetice și regimul fiscal al microîntreprinderilor.

„Am anunţat deja că acest acest obiectiv va fi scos din PNRR şi va fi trecut pe o altă finanţare de la Ministerul Transporturilor”, a menţionat oficialul MIPE.

„Vom avea o plată parțială”

Câciu a subliniat că banii pentru jaloanele îndeplinite vor fi primiți în termen de o lună, iar deciziile Comisiei Europene sunt în discuție, fiind șanse mari ca fondurile să fie accesate parțial, chiar dacă anumite investiții, cum este metroul din Cluj, vor necesita o altă soluție de finanțare.

„Două miliarde de euro este valoarea totală a sumei nete şi noi vom avea o plată parţială din această sumă netă şi o plată suspendată. Deci, cu siguranţă vom încasa o mare parte din aceşti bani. Dacă pe cele şase jaloane nu se face nimic într-o lună de zile, vom avea la dispoziţie încă şase luni să le rezolvăm, dar nu vom primi contravaloarea celor şase jaloane. Nu ştim încă cât e, aşteptăm comunicarea din partea Comisiei. În momentul în care am va veni o să anunţ, pentru că nu e nimic aici de ascuns. Ştiţi foarte bine, am şi anunţat de săptămâna trecută că vom avea o plată parţială”, a concluzionat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

România are la dispoziție șase luni pentru jaloanele restante

Comisia Europeană (CE) a aprobat marţi o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de două miliarde de euro (fără prefinanţare) în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), elementul central al programului NextGenerationEU.

Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse şase jaloane, fiind vorba despre reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, precum şi de investiţii din domeniul transporturilor şi de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor.

România va avea la dispoziţie o perioadă de şase luni pentru a îndeplini jaloanele restante. La sfârşitul acestei perioade, Comisia va evalua dacă jaloanele respective au fost îndeplinite în mod satisfăcător. În caz afirmativ, ea va ridica suspendarea şi va efectua plata cuantumului suspendat, apreciază reprezentanţii CE.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Premieră clujeană cu experiențe unice. Teatru pentru nevăzători cu spectacolul ,,Lear is Blind”

Publicat

teatru

Spectacolul de teatru ,,Lear is blind” a avut loc în incinta unei grădinițe din Cluj-Napoca, în prezența unor persoane cu deficiențe de vedere, dar și a spectatorilor fără dizabilități, oferind tuturor o experiență teatrală unică. 

Piesa de teatru inspirată dupa opera lui Shakespeare a fost dedicată în special persoanelor nevăzătoare și slab-văzătoare, care au avut parte de o experiență senzorială pe cât de accesibilă, pe atât de captivantă. Regizorul a adaptat, astfel, imaginea unui spectacol vizual într-unul auditiv, utilizând un sistem surround-sound, precum și captarea audio live a acțiunii & textului rostit prin microfoane de ambianță și audio.

,,Eu pe scenă fac imagini…iar acum am simțit cum cineva mi-a luat mâinile și mi le-a pus la spate…”

,,Eu pe scenă fac imagini…iar acum am simțit cum cineva mi-a luat mâinile și mi le-a pus la spate”, a spus pentru Cluj24 regizorul Alex Teodorescu, care cu doar 8 boxe a reușit să capteze atenția unui public special, un public care trăiește și percepe cultura într-un mod unic.

În aceași notă, actrița Codruța Varadi mărturisește faptul că ,,e cu totul și cu totul ceva nou față de ceea ce am lucrat până acum pentru că a trebuit să reducem foarte mult din mișcări” , elementul vizual fiind de regulă cea mai ușoară cale prin care mesajul scenic reușește să ajungă la public.

Așadar, distribuția a fost nevoită să apeleze la alte mijloace de comunicare pentru a reuși să creeze o legătură autentică cu publicul. În absența libertății de mișcare, actorii s-au focusat pe forța cuvântului, pe intonație și sunet, descoperind că emoțiile pot fi transmise dincolo de imagini.

Spectatorii, introduși în poveste

De asemenea, până la finalul piesei de teatru, cei din public au trecut de la simpli receptori ai mesajului la participanți activi, fiind introduși în poveste prin conectivitatea la nivel fizic cu actorii.

Ținuți de mână cu căldură, participanții s-au alăturat actorilor în momentul în care le-au fost oferite o serie de obiecte care produceau sunete, factorul tactil transformând spectacolul într-o experiență senzorială aparte.

Alex Teodorescu mai spune că spectacolul este ,,unul dintre primele proiecte de teatru pentru nevăzători din România și primul care folosește ca modalitate de lucru sistemul surround” , tehnologie care se caracterizează prin plasarea mai multor boxe în jurul unui spațiu, generând sunete din mai multe direcții și oferindu-ți astfel impresia că ai fi înconjurat de ele.

,,Lear is blind”. Adaptare sonoră a unei capodopere shakespeariene

„Regele Lear” este una dintre cele mai renumite tragedii ale lui William Shakespeare, a cărei diegeză se deschide cu un rege bătrân ce decide să-și împartă regatul între cele trei fiice ale sale, în funcție de cât de multă dragoste îi declară fiecare.

Pe parcursul piesei, specatorii asistă la degringolada sufletească a acestui personaj eponim, cauzată de trădarea celor două fiice mai mari, care îl împinge spre pragul nebuniei.

Astfel, opera explorează teme precum trădarea și suferința redate prin trăirile unor personaje care se confruntă cu propria orbire fizică și/sau metaforică, iar până în final ajung să înțeleagă că ,,uneori e nevoie să orbim până în pragul nebuniei pentru a putea, în sfârșit, vedea cu adevărat”.

Actorii spectacolului

Având în vedere faptul că operele shakespeariene sunt dificil de pus în scenă de către un teatru independent deoarece presupun cel puțin 10-15 actori, iar costurile de finanțare în România pot fi insuficiente, dedicarea lui Alex Teodorescu de a face această lucrare accesibilă persoanelor nevăzătoare este admirabilă.

Regizor de factură clasică, acesta a reușit să pună în scenă o asemenea piesă prin colaborarea cu actori talentați și profesioniști: Christian Har, Akos Kerekes, Alina Misoc, Ana Popa, Ada Popescu și Codruța Varadi.

Întrebată cum a luat amploare acest proiect, Codruța Varadi mărturisește că ,,inițiativa proiectului a pornit de la incapacitatea noastră de a ne adapta într-o lume care se confruntă cu tot mai multe cazuri de persoane ce suferă de deficiențe sau diverse probleme medicale – moment în care ne-am dat seama că teatrul a fost făcut doar pentru cei considerați tipici – în timp ce restul sunt marginizați”

,,Mise en scene”. Asociația care face bine

Finanțat de Ministerul Culturii, „Lear is blind” este un proiect al asociației Mise en Scene, un ONG cultural din Cluj-Napoca, cu o vastă experiență în dezvoltarea de inițiative pe teme sociale variate, de la combaterea abuzurilor sexuale până la crearea de spectacole teatrale accesibilizate, interactive sau realizate în formule mixte.

Un spectacol pentru adulți realizat în formulă mixtă, de asemenea adresat persoanelor cu deficiențe de vedere, este ,,Cenușăreasa din Pădurea Adormită și cei trei purceluși” , care va avea premierea miercuri și la care toți cei interesați sunt invitați să participe.

Piesa se remarcă prin distribuția sa unică, formată atât din actori văzători, cât și nevăzători, ceea ce aduce un nivel profund de diversitate și incluziune în actul teatral.

Într-o astfel de producție, experiența comună a actorilor devine o metaforă puternică a felului în care percepem lumea dincolo de ceea ce vedem, aducând în prim-plan valoarea universală a simțurilor, a trăirilor interioare și a conexiunii umane.

Proiectul ,,Lear is blind”, precum și alte inițiative ale asociației Mise en Scene subliniază faptul că emoțiile și poveștile pot fi transmise cu la fel de multă intensitate și profunzime în absența componentelor vizuale, iar arta trebuie să fie accesibilă și relevantă pentru toți membrii societății, indiferent de dizabilități sau limitări.

Bianca Matei

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ziua Părinților de Îngeri, marcată la Cluj-Napoca. Casa de Cultură a Studenților și UMFIH, iluminate în roz și bleu

Publicat

La 15 octombrie, începând de anul acesta, este marcată „Ziua Părinţilor de Îngeri”, care comemorează copiii decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Data de 15 octombrie reprezintă „Ziua Părinţilor de Îngeri”, dedicată comemorării copiilor decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la vârsta de 18 ani.

Clădiri din Cluj-Napoca, iluminate în roz și bleu

Pentru a marca această dată, la Cluj-Napoca au fost iluminate Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

„Pe data de 15 octombrie comemorăm copiii decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la vârsta de 18 ani. În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din țară au fost în această seară iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sprijinului și conștientizării acestui doliu”, a transmis municipalitatea clujeană.

Acest eveniment face parte din campania națională de iluminat arhitectural, derulată prin intermediul proiectului „Mame cu brațele goale”.

15 octombrie – Ziua Părinţilor de Îngeri

La 16 octombrie 2023 a fost prezentat, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, proiectul de lege privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua Părinţilor de Îngeri”.

Iniţiatorii acestui proiect de lege sunt 55 de deputaţi şi senatori (neafiliaţi, PSD, PNL, USR, UDMR, minorităţi), care în expunerea de motive arată că o astfel de zi este comemorată în state precum Canada, Statele Unite, Australia sau Marea Britanie.

Sprijin pentru părinții îndoliați

Ei subliniază că „mai mult, creşterea gradului de conştientizare a publicului poate ajuta la crearea şi stabilirea de programe, precum şi la alocarea de resurse şi servicii care să sprijine şi să ofere asistenţă părinţilor de îngeri şi familiilor acestora, ajutându-i să-şi depăşească trauma şi să integreze tragicul eveniment în viaţa lor. Pe lângă stabilirea unei zile comemorative la nivelul României care să impulsioneze organizarea de evenimente publice menite să marcheze acest fenomen adesea dat uitării, prezenta iniţiativă propune şi o măsură concretă de sprijin a părinţilor care au trecut printr-o astfel de experienţă: accesul gratuit la cel mult zece şedinţe de consiliere psihologică, pe o perioadă de 6 luni de la data decesului”, potrivit www.cdep.ro.

Proiectul a fost adoptat de Senat, la 11 decembrie 2023 şi de Camera Deputaţilor la 14 mai 2024. A fost promulgată de preşedintele României la 12 iunie 2024, prin Decretul nr.943/2024, devenind Legea nr. 186 din 12 iunie 2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua Părinţilor de Îngeri”. A fost publicată în M.Of. nr. 552/13 iun. 2024.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O tânără din Cluj-Napoca și fiica sa de trei ani, date dispărute. Le-ați văzut?

Publicat

Poliția municipiului Cluj-Napoca solicită sprijinul populației pentru găsirea unei tinere care a dispărut în cursul zilei de marți, 15 octombrie, împreună cu fiica sa.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la dispariția lui Rus Simina Laura, în vârstă de 20 de ani, care a plecat de la domiciliul său din Cluj-Napoca marți, în jurul orei 11:00, împreună cu fiica ei, o fetiță de 3 ani și 7 luni, și nu a mai revenit până în prezent.

„La data de 15 octombrie 2024, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în cursul zilei, RUS SIMINA LAURA, în vârstă de 20 de ani, a plecat de la domiciliu din municipiul Cluj-Napoca, în jurul orei 11.00, împreună cu fiica ei, o minoră de 3 ani și 7 luni, iar până în prezent nu a mai revenit”, a transmis IPJ Cluj.

Tânără din Cluj-Napoca, dată dispărută

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,70 m, 60 kg, păr roșcat, ochi căprui.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată o pereche de colanți albaștri și un maieu colorat.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a mai transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax