EVENIMENT
AirportLabs, compania clujeană care ajută cele mai mari aeroporturi din lume să fie mai eficiente

Fondată în anul 2015, AirportLabs este o companie de cercetare și dezvoltare care creează produse inovative cu scopul de a face aviația mai eficientă. De-a lungul anilor, AirportLabs a dezvoltat mai multe produse dedicate aeroporturilor pentru a le face mai eficiente. Softurile companiei au fost implementate în cele mai mari puncte de aviație din lume: Gatwick, Dubai sau Frankfurt.
Care este scopul companiei?
Compania clujeană AirportLabs își propune prin produsele pe care le oferă să facă aeroporturile un loc mult mai comod pentru pasageri, reducând timpul de așteptare în picioare și stresul până când oamenii ajung în avion pentru a putea zbura. Astfel, tânăra echipă a companiei a reușit să creeze mai multe produse în acest sens, iar acestea au fost implementate în aeroporturi din Londra, Dubai sau Frankfurt.
Ce oferă compania?
AirportLabs oferă aeroporturilor o monitorizare a zborurilor în timp real. Pe lângă asta, prin aplicația pe care aceștia au dezvoltat-o, angajații aeroporturilor pot vedea în timp real și dacă există întârzieri a zborurilor din diferite motive. Mai mult, pasagerii vor putea fi monitorizați și ei pentru ca angajații punctelor aviatice să știe exact unde se află și, în acest mod, cei care doresc să zboare pot ajuneg mult mai repede în zona de relaxare dinaintea îmbarcării.
Airport Community
Aplicația Airport Community a fost creată pentru a oferi informații în timp real tuturor părților interesate și implicate în activitatea aeroportului, informații dobândite dintr-o varietate de surse, dar și alerte pentru evenimentele importante care au loc în cadrul aeroportului. Cele mai populare funcționalități ale aplicației sunt:
- Lista de zboruri cu indicatori ACDM;
- Starea cozilor cu alerte;
- Monitorizare ale indicilor operaționali în timp real;
- Mesagerie orientată în funcție de grup (întregii comunități / unei companii / unei echipe / grupuri de lucru);
- Fluxul pasagerilor;
- Evenimente perturbatoare (întârzieri, anulări, închideri, etc);
- Management al întoarcerilor;
- Management al pasagerilor care se transferă;
- Raportare a problemelor.
AirportLabs și pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu din Cluj-Napoca”
Sursele Cluj24 ne-au transmis că această companie a început o colaborare și cu Aeroportul Internațional ”Avram Iancu din Cluj-Napoca”. Este primul aeroport din România care a acceptat să implementeze produsele celor de la AirportLabs. În prezent, la Cluj-Napoca funcționează doar aplicația VisionAir care este o platformă de comunicare în timp real care suportă toate nevoile aeroportului (FIDS, publicitate, evenimente perturbatoare, direcționare, vizionare vizuală).
Doru Șupeală, head of marketing la AirportLabs, a confirmat colaborarea. ,,Da, este adevărat. Am pus la dispoziție Aeroportului Internațional ”Avram Iancu din Cluj-Napoca” trei dintre soluțiile noastre: VisionAir, Airport Community și Laminar (sistem cloud de management al cozilor și traficului extrem de benefic pe timp de COVID-19). Acest lucru face parte dintr-o inițiativă mai amplă și mai veche a noastră, încă de la începutul pandemiei în care ne-am gândit să oferim tuturor aeroporturilor din România soluțiile noastre care sunt compatibile cu nevoile lor în semn de solidaritate și sprijin pentru această perioadă grea a pandemiei care afectează grav aviația și aeroporturile”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Jurnalistul clujean Liviu Alexa, AMENINȚAT cu moartea. Cel care i-a VANDALIZAT mașina și-a recunoscut fapta

În mai 2019, mașina jurnalistului clujean Liviu Alexa a fost vandalizată de către interlopul Tudor Cîrje, care de altfel și-a și recunoscut fapta. Ziar de Cluj face una dintre cele mai importante dezvăluiri din ultimii ani, una care poate schimba întregul parcurs al cazului studentei moarte Gabriela Ripan, ucisă de infractorul traficant de droguri Tudor Cîrje în urma unui teribil accident de mașină.
Jurnalistul acuză poliția și procuratura de pasivitate și tergiversare în soluționarea tentativei de asasinat asupra sa de acum 4 ani, deși acesta le-a indicat în clar pe cine îl consideră vinovat. În tot acest timp, Alexa și familia sa au trăit în teroare, temându-se pentru securitatea personală.
Dovada pe care au prezentat-o cei de la Ziar de Cluj apare în dosarul 418 D/P/2022, ce vizează traficul de droguri al lui Cîrje și al altui interlop, Adrian Groșan. Cu toate acestea, Alexa acuză că niciun procuror clujean nu s-a sinchisit să „izoleze” această interceptare ca fiind relevantă în speța vandalizării mașinii ziaristului.
„Liviu Alexa este în continuare sub imperiul amenințării cu moartea, așa cum rezultă chiar din spusele interceptatului Tudor Cîrje (interceptare făcuta acum câteva luni) care i-a comandat avocatei sale, Sonia Almaș, să-i „aranjeze” pe jurnalist și pe tatăl studentei moarte, omul de afaceri sucevean Vasile Ripan”, mai scrie Ziar de Cluj.
Sursa/ Foto: Ziar de Cluj
EVENIMENT
VIDEO. Motocicliștii clujeni, gest înduioșător pentru câțiva tineri din Mariupol: Le admirăm puterea și curajul

Peste 45 de motocicliști clujeni le-au făcut o mare surpriză câtorva adolescenți din Mariupol, Ucraina, care se află în aceste zile la Cluj-Napoca.
Motocicliștii din Comunitatea Moto Cluj – Asociația CMC au încercat, măcar pentru câteva momente să îi facă să zâmbească pe acești tineri care vin din zona de război.
Motocicliștii clujeni, gest înduioșător pentru câțiva tineri din Mariupol: Le admirăm puterea și curajul
Întâlnirea-surpriză a avut loc chiar în centrul Clujului.
„Din păcate toți acești tineri au rămas cel puțin fără un membru al familiei în timpul conflictului din Ucraina, pierzându-și de asemenea rudele, locuințele si dreptul la o viață normală.
Măcar pentru câteva momente am încercat să le distragem puțin atenția. Curând se vor întoarce înapoi. Acum s-au bucurat mult de primirea noastră gălăgioasă, de discuțiile si încurajările schimbate, de pozele pe motoare”, au transmis motocicliștii pe pagina de Facebook a Comunității.
Aceștia spun că și-au arătat, astfel, admirația pentru puterea și curajul acestor tineri de a înfrunta greutățile.
Tinerii din Mariupol au admirat și probat motociclete de viteză, cu ataș, choppere, trike-uri, turinguri și crusere.
Și poliția a fost alături de ei.
Foto: Captură video
ADMINISTRAȚIE
Laboratorul mobil nu a identificat DEPĂȘIRI ale normelor de amoniac la Rediu. Mirosul din Cluj, CUMULAT de la CMID și Rediu

Laboratorul mobil deplasat la Rediu pentru a determina sursa mirosului din Cluj-Napoca nu a constatat depășiri ale normelor de amoniac, deși în acel moment era în plină desfășurare operațiunea de împrăștiere a îngrășământului natural. Concluziile specialiștilor au fost că mirosul a provenit cumulat din două surse, CMID și Rediu.
„Având în vedere măsurătorile pe 24 de ore, efectuate în teren în data de 20 septembrie, cu laboratorul mobil al Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, în punctul de monitorizare de la limita amplasamentului Fermei de produse vegetale, din localitatea Rediu, comuna Aiton, jud. Cluj, urmare a analizelor efectuate cu pompa de aer de la sfârșitul lunii august, în care s-au constatat ușoare depășiri ale normelor la amoniac (NH3), rezultatele emise de autolaborator, nu relevă o depășire a normelor maxime admise, în condițiile în care activitatea de împrăștiere a îngrășământului natural se desfășura în condiții normale de lucru.
Astfel, pornind de la cele 2 principale surse de miros, atât Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), cât și activitatea de împrăștierea cu îngrășământ natural de pe raza comunei Aiton, efectuate de către Ferma din localitate, operațiuni generatoare de mirosuri neplăcute prin natura activității acestora, au condus la un puternic disconfort olfactiv, potențat și de direcția curenților de aer.
Urmare a constatărilor autorităților în teren, dar și a sesizărilor primite de la cetățeni, în perioadele în care activitatea de fertilizare a terenurilor era în plină desfășurare pe raza comunei Aiton, nivelul de disconfort olfactiv a fost puternic accentuat.
În ambele situații, atât la CMID, cât și la ferma vegetală, depășirile normelor admise prin diferitele măsurători, nu sunt de natură să afecteze sănătatea publică, conform autorităților cu responsabilități în domeniu.
Astfel, instituțiile publice au stabilit măsuri pentru ambele locații. În ceea ce privește CMID, s-au constatat neregularități cu privire la condițiile prevăzute în Autorizația Integrată de Mediu, pentru care a fost stabilită și o sancțiune contravențională și măsuri de remediere. În ceea ce privește ferma de pe raza comunei Aiton, s-a solicitat respectarea cu o mai mare strictețe a Codului de Bune Practici în Agricultură, proceduri specifice în ceea ce privește modalitatea de fertilizarea a terenurilor în condiții de temperatură, curenți de aer și umiditate, iar ambilor operatori, revizuirea și conformarea cu Planului Propriu de Gestionare a Disconfortului Olfactiv. Totodată urmare a numeroaselor verificări din partea autorităților, Ferma vegetală a depus documentația specifică pentru obținerea Autorizației de mediu pentru activitate de colectare deșeuri nepericuloase și pentru platformele temporare de depozitare a deșeurilor, unde vor fi stabilite toate măsurile specifice de protecția mediului.
În ambele situații, instituțiile în domeniul protecției mediului și a sănătății publice vor monitoriza îndeaproape desfășurarea activității în scopul intrării în legalitate și a respectării normelor legale întocmai, pentru a preveni apariția unor situații similare în viitor.
Totodată, urmare a situațiilor întâmpinate în județul Cluj și a necesității de deplasare a autolaboratorului de la Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, vom beneficia de un autolaborator propriu, acordat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, până la finalul anului curent, de îndată de ce procedurile de acreditare vor fi finalizate. Astfel se va putea monitoriza calitatea aerului în timp real, cu echipamente complexe, de ultimă generație și pe perioade extinse timp, ori de câte ori situația o va impune”, scrie pe pagina de Facebook a Prefecturii Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. FOTO. Clujean de 26 ani de ani ARESTAT 30 de zile. Avea cultură de CANABIS și voia să vândă drogurile

Un tânăr de 26 de ani din Cluj a ajuns 30 de zile după gratii în urma unor percheziții ale polițiștilor clujeni. Este acuzat de trafic de droguri.
La data de 21 septembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au pus în aplicare mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Gherla și în comuna Fizeșu Gherlii, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Clujean de 26 ani de ani ARESTAT 30 de zile. Avea cultură de CANABIS și voia să vândă drogurile
Din cercetările desfășurate a rezultat faptul că, pe parcursul anului 2023, un tânăr, de 26 de ani, din județul Cluj, ar fi înființat o cultură de canabis, pe care ulterior ar fi recoltat-o.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite peste 220 de grame de canabis, precum și alte mijloace de probă.
În baza probatoriului administrat, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de tânărul de 26 de ani.
În cursul zilei de astăzi, Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă, a bănuitului, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
La acțiune au participat și jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.