ANUNȚURI PUBLICE
„Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!“ – o nouă campanie națională lansată de IGSU, E.ON și Delgaz Grid
Potrivit sondajului realizat de IRES pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), unul din patru români recunoaște că își lasă copiii mai mici de 10 ani nesupravegheați în locuință. De asemenea, 64% dintre cei chestionați consideră că supravegherea permanentă a copiilor este cel mai important lucru pentru asigurarea securității micuților în casă sau gospodărie.
· Proiectul își propune conștientizarea adulților asupra importanței supravegherii copiilor și a respectării regulilor de siguranță în locuințe;
· Peste 100 de copii și-au pierdut viața în incendii la locuințe, în ultimii opt ani, iar majoritatea erau nesupravegheați la momentul producerii incidentului;
· În cei opt ani de parteneriat, IGSU, E.ON și Delgaz Grid au derulat mai multe campanii de siguranță ale căror mesaje au ajuns la milioane de români;
Totodată, potrivit datelor IGSU, în ultimii opt ani, 378 de copii au fost victime ale incendiilor la locuinţe, iar 104 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa. Majoritatea au fost lipsiţi de supraveghere din partea adulților, la momentul producerii incendiilor.
„8% dintre români recunosc că au folosit improvizații pentru sobe”
Folosirea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice sau a mijloacelor de încălzire sunt principalele cauze care, an de an, curmă vieţi în rândul celor mici. Astfel, conform sondajului IRES, 8% dintre români recunosc că au folosit improvizații pentru sobe, coșuri de fum sau centrale pe lemne. De asemenea, 6% admit că au făcut improvizații la instalații electrice, iar 3% la instalațiile de gaz. Peste jumătate dintre românii chestionați au declarant că nu au un detector de gaz, 72% nu au stingător de incendii, iar 81% nu au detector de fum. Mai mult, 44,5% dintre cei care dețin coș de fum nu apelează la personal specializat, cel puțin o dată pe an, pentru verificarea ori curățarea acestuia.
Copiii rămân categoria cea mai vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării. În cele mai multe situații ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului. Din totalul celor care și-au pierdut viața, aproximativ 69% provin din mediul rural, iar 31% din mediul urban.
„Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”
De aceea, conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea ce le revine în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță în locuințe este obiectivul principal al campaniei naționale “Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, lansată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu E.ON și Delgaz Grid.
Astfel, spoturile proiectului vor fi difuzate pe posturile TV și în mediul online și vor aduce în prim-plan reprezentanți de seamă ai categoriilor profesionale care se bucură de credibilitate și respect din partea populației, cum ar fi: pompieri, profesori, medici, preoți, actori. Fiecare personaj din clipurile campaniei trage un semnal de alarmă în rândul celor care sunt responsabili de siguranța copiilor, care pot deveni victime ale neglijenței sau neatenției adulților, fie ei bunici, părinți sau aparținători.
Supravegherea micuților, pregătirea corespunzătoare a instalațiilor de încălzire, curățarea coșurilor de fum, obligatoriu înainte de venirea sezonului rece (cu personal autorizat), verificarea instalațiilor, repararea defecțiunilor de către specialiști sunt câteva dintre regulile principale care trebuie respectate, astfel încât copiii și ceilalți membri ai familiei să fie în siguranță.
Despre parteneriatul dintre E.ON, Delgaz Grid și IGSU
Încheiat între IGSU şi E.ON România în luna septembrie 2012, parteneriatul „Împreună pentru Siguranţă ” a constat în derularea, la nivel naţional, a mai multor campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim de electricitate sau de gaze naturale.
Astfel, în ultimii ani au fost derulate campaniile: “F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri sau nesupravegheaţi în casă, urmată de “R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne şi derulată la nivel naţional prin IGSU.
Începând cu anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărul de victime şi a pagube-lor materiale, cele două părţi au iniţiat și derulat , sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populaţiei cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.
La acţiunile desfăşurate sub egida parteneriatului au participat, în toţi aceşti ani, peste 6 milioane de oameni, jumătate dintre aceştia fiind copii.
Despre IGSU
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost înfiinţat în data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonată Ministerului Afacerilor Interne. La nivel naţional, IGSU coordonează toate organizaţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, în concordanţă cu principiile existente pe plan internaţional, specifice ONU, NATO, UE şi altor organisme la care România este parte/a aderat.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,2 milioane de clienţi.
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 81.900 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,3 miliarde de euro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
O mașină a fost mistuită de flăcări, în comuna Iara din județul Cluj. Incendiul ar fi fost provocat de un foc făcut pentru igienizare, care a fost lăsat nesupravegheat.
Pompierii din Turda au avut o intervenție pentru stingerea unui incendiu care a distrus un autoturism în comuna Iara. Flăcările de la un foc aprins pentru igienizare și lăsat nesupravegheat s-au extins la mașină.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente pentru a stinge un incendiu care a distrus un autoturism parcat în apropiere unei gospodării din localitatea Surduc, comuna Iara. Flăcările s-au manifestat generalizat, însă din fericire nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. Cel mai probabil, flăcările au izbucnit din cauza unui incendiu făcut în apropiere pentru igienizare și care a fost nesupravegheat. La fața locului a acționat un echipaj de la Garda Băișoara”, a transmis ISU Cluj.
CULTURA
VIDEO FOTO. Primarul Emil Boc a recitat versuri din Eminescu la ceremonia Zilei Culturii Naționale, organizată la Cluj-Napoca
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a recitat câteva versuri din celebra poezie „Fiind băiet, păduri cutreieram” de Mihai Eminescu, în fața participanților la manifestarea de Ziua Culturii Naționale.
Miercuri, 15 ianuarie, de la ora 11, la Cluj-Napoca a avut loc un eveniment solemn organizat în fața Teatrului Național „Lucian Blaga” pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale și 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Sărbătoarea a debutat cu intonarea Imnului Național și a continuat cu o ceremonie religioasă, urmată de alocuțiuni și momente artistice.
Emil Boc a recitat din poezia „Fiind băiet, păduri cutreieram”
Primarul municipiului, Emil Boc, a fost printre cei care au luat cuvântul, adresându-se publicului cu un mesaj despre importanța culturii și a valorilor naționale. Un moment special al discursului său a fost recitarea câtorva versuri din poezia „Fiind băiet, păduri cutreieram” de Mihai Eminescu, prin care a dorit să sublinieze profunzimea creației eminesciene și legătura ei cu identitatea românească.
„Nu cred că este cetățean român să nu îi fi rămas în minte un vers, o strofă sau o poezie din Mihai Eminescu. De aceea Mihai Eminescu este poet național, și nu pentru că l-am decretat noi printr-o lege, ci pentru că el reprezintă esența și ființa neamului românesc, el este poetul național dintotdeauna. De aceea noi, astăzi, sărbătorim în egală măsură Ziua Culturii Naționale și omagierea lui Mihai Eminescu”, a declarat Emil Boc.
Ceremonie religioasă, recital și depunere de jerbe
Ceremonia a inclus un moment religios oficiat de PS Benedict Bistrițeanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și o alocuțiune susținută de scriitoarea Constantina Raveca Buleu, membră a Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj.
Evenimentul a fost completat de un micro-recital liric susținut de elevii Ioana Căprar și Ioana Alessia Săsărman, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”. Acestea au recitat poezia „Odă (în metru antic)” de Mihai Eminescu și „Poeții” de Lucian Blaga cu o pasiune care a impresionat audiența.
În încheiere, participanții au depus jerbe de flori la statuile lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga, într-un gest de respect și recunoștință pentru valorile pe care aceștia le reprezintă.
15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale
Evenimentul de la Cluj-Napoca a reunit autorități locale, personalități din lumea culturală și clujeni care au dorit să-și exprime aprecierea față de moștenirea lăsată de Eminescu.
Ziua Culturii Naționale, instituită prin Legea nr. 238/2010, are scopul de a promova cultura, arta, și efortul academic. Data de 15 ianuarie a fost aleasă în semn de omagiu pentru Mihai Eminescu, considerat simbolul poeziei românești.
EVENIMENT
FOTO. Băiatul de 19 ani, dispărut marți din Tăuți, găsit cu ajutorul câinilor de salvare. Ama l-a depistat lângă Vlaha
Forțe impesionante au căutat marți seara un băiat de 19 ani, care a dispărut în jurul amiezii din apropierea localității clujene Tăuți.
La căutări a participat, la solicitarea Poliției, și echipa de la Câini de Salvare Transilvania (CST), iar unul dintre căței a reușit să îl găsească în viață pe băiatul care, în sevraj fiind, plecase îmbăcat sumar.
Băiatul de 19 ani, dispărut marți din Tăuți, găsit cu ajutorul câinilor de salvare. Ama l-a depistat lângă Vlaha
Alerta a fost dată marți, 14 ianuarie. Băiatul era îmbrăcat subțire pentru frigul de afară și nimeni nu știa încotro a plecat.
Polițiști, jandarmi, membri ai ISU, ai Salvamont și voluntari au plecat imediat în căutarea lui. Au fost ridicate drone, iar la eforturile de căutare s-au alăturat și membrii Grupului ”Persoane dispărute Cluj – Căutări Alerte CMC”, reprezentanți ai CERT, cu mașini de teren cu tracțiune 4X4, voluntari Medical International Rescue și Underdogs. Inclusiv un elicopter Black Hawk pentru situații de urgență dotat cu echipamente de urmărire cu termoviziune și pe timp de noapte a participat la căutări.
La solicitarea Poliției, și echipa CST s-a alăturat acțiunii. Voluntarii CST Călin cu Ama (foto), Oana cu Jimmy și Brici, Adrian cu Sia, Mira, Ani și Gyuri s-au alăturat imediat eforturilor făcute pentru găsirea băiatului.
Luând mirosul unei haine a victimei, Ama, o Orca Kmetty-Házi, i-a condus pe Călin și Mira prin păduri și peste dealuri. După aproape 5 kilometri, spun cei de la CST, Ama s-a oprit lângă o mașină abandonată, aproape de localitatea Vlaha.
Găsit aproape înghețat
”La verificarea mașinii, colegii noștri l-au descoperit pe tânărul căutat. Era înghețat și se adăpostise în mașină. S-au bucurat sa constate ca era un viață și că pot să anunțe prin stație găsirea acestuia. Era deja noapte și -8 grade! I-au dat o haină, l-au învelit cu o folie de supraviețuire și au așteptat echipele de prim ajutor, care se grăbeau deja către locația primită”, au transmis cei de la CST.
Tânărul a fost preluat de un echipaj al serviciului de Ambulanță și a fost transportat la spital.
Foto: CST Cluj