EVENIMENT
Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj, peste 2,6 milioane de călători anul trecut. Creșterea este de 81% față de 2021

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” a înregistrat anul trecut un număr de 2.645.000 călători, cu 81% mai mult față de anul 2021, a anunțat directorul instituției, David Ciceo.
Acesta a precizat, joi, că, raportat la anul 2019, înainte de pandemia COVID, aeroportul clujean a recuperate 90% din traficul de pasageri și și-a consolidate poziția de prim aeroport regional al României.
În 2020 au fost 899.500 de pasageri, în plină pandemie COVID.
David Ciceo a estimat că, traficul total de pasageri în anul 2023 va fi de aproximativ 3,1 milioane, fiind primul an în care se va atinge pragul de 3 milioane de călători.
”Aeroportul Internațional Cluj a încheiat anul 2022 cu un număr de 23.800 de mișcări aeronave, cu 36% mai mult decât în 2021 și cu 5% mai puțin față de 2019. În ceea ce privește transportul de marfă, anul trecut, pe Aeroportul Cluj cantitatea de marfă transportată a crescut cu 100% față de 2019 și cu 21% față de 2021”, a mai spus directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. 6 percheziții la Cluj, într-un dosar de delapidare. Vizat, un angajat al Primăriei din Cornești

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, pun în executare, miercuri dimineața, 6 mandate de percheziție domiciliară.
Este vorba de un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
6 percheziții la Cluj, într-un dosar de delapidare
Activitatea ilicită ar fi fost săvârșită de un reprezentant al unei autorități publice din comuna Cornești, transmit reprezentanții IPJ Cluj.Potrivit surselor Cluj24.ro este vorba de un angajat al Primăriei din Cornești.
De asemenea, sunt puse în aplicare și 3 mandate de aducere pe numele unor persoane de interes în cauză.
Se acționează în colaborare cu polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj.

Cluj-Napoca se pregătește să găzduiască, pentru al 12-lea an consecutiv, una dintre cele mai vizibile și sonore campanii de conștientizare rutieră: „Atenție la Motocicliști!”.
Evenimentul, devenit deja o tradiție a primăverii, va avea loc sâmbătă, 12 aprilie 2025, și promite nu doar spectacol vizual și auditiv, ci și activități educative dedicate siguranței în trafic.
Campania „Atenție la Motocicliști!” revine la Cluj pe 12 aprilie
Lansată în 2013 și desfășurată cu consecvență an de an – cu o singură pauză în timpul pandemiei – campania a reușit să adune la Cluj sute de motocicliști din județ și din întreaga țară, dar și numeroși susținători ai siguranței rutiere.
Momentul central al evenimentului rămâne impresionanta defiare a motocicliștilor, o paradă spectaculoasă care își propune să atragă atenția tuturor participanților la trafic asupra prezenței și vulnerabilității celor de pe două roți.
Organizatorii promit și mici și plăcinte, și un Atfer party
Pe lângă defilare, campania din acest an aduce în prim-plan și o serie de activități de prevenție și informare rutieră, adresate nu doar motocicliștilor, ci și șoferilor, bicicliștilor, pietonilor și utilizatorilor de trotinete. Organizatorii promit că încearcă să includă în programul din acest an și sugestiile motocicliștilot, respectiv, un curs de prim-ajutor susținut de SMURD, mici și plăcinte pentru energie și voie bună, dar și un After party.
Detalii precum traseul defilării, orele exacte și alte surprize vor fi publicate în curând pe pagina oficială de Facebook: Campania Atenție la Motocicliști. Până atunci, motocicliștii și simpatizanții sunt invitați să-și pregătească motoarele, vizierele și entuziasmul pentru o zi de impact și solidaritate pe două roți.
Foto: Arhivă

Pictorul clujean Ioan Sbârciu împlinește, miercuri, 77 de ani, fiind unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani.
Născut în 1948 la Feldru, în județul Bistriţa Năsăud, a absolvit Institutul de Arte Vizuale de la Cluj în 1973 și este doctor în arte vizuale din anul 2005.
A fost timp ce 8 ani, între 2000 și 2008, rectorul actualei Universităţi de Artă şi Design (UAD) Cluj-Napoca şi unul din liderii Uniunii Artiştilor Plastici din România, lucrările sale fiind expuse în galerii şi muzee de artă contemporană la Barcelona, Malmo, Nantes, Paris, Nurenberg, Koln, Veneţia.
Între 1975 si 1990, Ioan Sbârciu a avut peste 40 expozitii personale in galeriile UAP Romania, muzeele din Cluj-Napoca si alte orase din România, precum şi peste hotare.
Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România și al I.A.A. – A.I.A.P (International Association of Art – Association Internationale des Arts Plastiques).

Banca Națională a României avertizează asupra faptului că inflația ar putea crește.
Este vorba de o creștere „moderată” în trimestrul II al acestui an.
BNR avertizează asupra potențialului de creștere a inflației
În comunicatul de presă care a fost publicat după ședința de politică monetară a BNR, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,50%, se arată că „potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va rămâne fluctuantă în semestrul I 2025, continuând să se reducă în martie, pe o traiectorie mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2025, și urmând să consemneze în trimestrul II o creștere moderată”, arată analistul economic Radu Georgescu.
Evoluția, arată acestaa, are în vedere incertitudinile și riscurile crescute ce „decurg din evoluția viitoare a prețurilor energiei și alimentelor, inclusiv în contextul legislației în domeniu, dar și din măsurile de politică comercială adoptate de state dezvoltate, cu potențial impact asupra cotațiilor materiilor prime, precum și asupra prețurilor internaționale ale unor bunuri intermediare și finale, (…) în contextul politicii comerciale a administrației americane și al măsurilor adoptate ca răspuns de către alte state, de natură să afecteze mersul economiei globale și al comerțului internațional. (…) Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politică monetară ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.”
ROBOR la 3 luni a crescut marginal
Perspectiva evoluției negative a inflației și posibilitatea ca o primă tăiere a ratei de referință să întârzie, a ridicat marginal nivelului indicelui ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, de la 5,89 la 5,90%, arată Radu Georgescu.
Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.
Cursul euro a scăzut
Leul a profitat de o ușoară revenire a apetitului pentru risc iar cursul euro a scăzut de la 4,9774 la 4,9772 lei. Atrage atenția încercarea de forțare o depreciere a monedei naționale, cotația afișată înainte de deschiderea pieței locale fiind de 4,989 lei, spune analistul economic Radu Georgescu.
Finanțele s-au împrumutat luni cu 500 milioane lei, sumă egală cu cea programată, prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadența în iulie 2034 pentru care a acceptat să plătească o dobândă medie anuală de 7,22%.
Trezoreria a redeschis la începutul săptămânii și o emisiune de obligaţiuni scadentă în aprilie 2028. Valoarea programată a licitației a fost de 600 milioane lei, însă statul a atras doar 397 milioane lei iar randamentul mediu anual acceptat a fost de 7,10%.
Prețul gramului de aur a coborât
Tendința de depreciere a monedei americane s-a temperat, iar euro, care a urcat vineri la 1,1109 dolari, se tranzacționa marțea aceasta în culoarul 1,0878 – 1,0987 dolari. Această evoluție a ridicat cursul monedei americane de la 4,5431 la 4,5556 lei.
Moneda elvețiană a revenit în jurul pragului de 0,94 franci/euro, ceea ce a coborât media ei de la 5,3277 la 5,3084 lei. Lira sterlină și-a continuat procesul de scădere față de euro iar cursul ei a alunecat de la 5,8379 la 5,8053 lei, minim al ultimelor șapte luni.
Miercurea trecută, prețul gramului de aur a atins maximul istoric de 463,3913 lei. Următoarele ședințe au adus o scădere a prețului, la care au contribuit deprecierea monedei americane și a cotațiilor metalului galben în piețele specializate. Astfel, marțea aceasta prețul gramului a coborât de la 442,3381 lei la 440,1817 lei, în timp ce uncia se mișca între 2.976,80 și 3.021,70 dolari, arată Radu Georgescu.
Media monedelor din regiune se aprecia marginal, la 4,2946 zloți/euro, respectiv 407,95 forinți/euro. Bitcoin recupera o parte din pierderile din zilele precedente și fluctua între 78.819 și 80.817 dolari. Ethereum se mișca în culoarul 1.542 – 1.615 dolari.