Connect with us

Editorial Opinii

Adrian Marian: De mila turnătorului

Publicat


Ana are mere. Maria are Mercedes. Nu plânge, Ana! ar fi o parafrazare abecedaristică, umoristică a unui hit musical. Gluma ascunde însă un fapt de viață perpetuat la multe niveluri.

Vasluiul are un  Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (mai ales a culturii din Vaslui). Clujul are si el un asemenea centru. Timișoara ar plânge dacă nu ar avea.

De regulă, fiecare județ, mai ales în capitala administrativă, are un muzeu al satului. Au existat sate în toate județele acestei frumoase țări. Nu plânge stimate cititorule!

Nu vrem să fim lipsiți de respect, ci doar să subliniem neîncrederea că românii contemporani, mai ales cei tineri, știu că există asemenea instituții sau unde sunt în orașul lor.

În Cluj, am întrebat despre ele mai mulți tineri apropiați, iar tinerii m-au întrebat la rândul lor dacă nu am Google. Dar, toți știau că la Muzeul satului bănățean a fost numit, de un anume partid politic, turnătorul Hertei Muller.

Gimnasta aceea, mai întreb? Cred că da, mi-au răspuns unii, dar oricum nu ne ”intere” gimnastica!

Șef, un turnător

Deci, vorba de început a românului dubitativ, toată lumea știa, la Cluj,că în Timișoara, la o necunoscută instituție, a fost pus șef  un turnător de un cunoscut partid.

O anume satisfacție rezultă din faptul că turnătorul era neamț. Satisfacția este nemotivată fiindcă erau și români turnători destui, iar în acel caz turnătorul trebuia să știe germană. Nu te bucura prietene maghiar. Și voi, și mai ales voi (nu la germană ne referim).

O dictatură, cu cât este mai dură, cu atât are mai mulți turnători. Cea mai dură dictatură dintre cele europene comuniste era aici. Dar procentajul de securiști într-o asemenea țară cum era? Cel mai mare?

Unde sunt marii corupători?

În marile dosare de corupție din România modernă s-a observat un fenomen extraterestru. La noi am descoperit doar mituiții, corupții. Unde sunt marii mituitori, corupătorii? Nu îndrăznim să îi numim speriați de rezonanța numelor…

Analog, în România există turnători. Adică doar despre ei se vorbește! Nu există turnător fără torționarul care l-a șantajat să colaboreze și să toarne! Cel puțin în comunism, (acum se vorbește despre profesionalism).

Motivulpentru care un om a fost compromise și șantajat rămâne toată viața. Eventual, se poate  adăuga și calitatea de turnător/ informator.

Adică torționarul îl va avea la mână mereu. Unii turnători s-au sinucis, nu se poate aproxima câți s-au îmbolnăvit, toți au suferit și/ sau au constituit o masă de manevră colosală în primele alegeri politice post decembriste.

Trahir, a trăda

Regizorul Radu Mihăileanu decriptează excepțional mecanismul în filmul TRAHIR ( A trăda). Sigur, regizorul și filmul ”discreți” tratați în România.

Într-un site de specialitate, Aarc.ro, se spune că Trahir e printre cele mai bune filme politice, și a cucerit mai multe premii la Festivalul cinematografic de la Montreal – Grand Prix of the Americas (pentru celmai bun film), premiul Opera prima cât şi premiul pentru cel mai bun actor; de asemenea, premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor la al 10-lea Festival Eurocinema de la Viareggio.

Torturat și terorizat fiind, scriitorul din film semnează angajamentul cu Securitatea și se sinucide pentru că șantajul nu a încetat.

Tragedii de acest gen în România s-au întâmplat mai ales în viața reală pentru că prea multe filme de gen nu au fost încurajate/ finanțate.

Cine știa despre turnătorul de la Timișoara

Cine putea să divulge atât de repede că omul propus la conducerea unui muzeu (nebăgat în seamă) din provincie a avut legături cu Securitatea? Doar cineva care știa? Cine?

Există o sumedenie de funcții publice (la stat) în România cu salarii de mii de euro care fac invidioși pe angajații occidentali. Energie, Finanțe, supravegheri financiare (ce au supravegheat, că băncile românești nu mai există practic), mediu, mass-media, și desigur, Agenția Română de împins vântul în diversele ei forme.

Cunoaștem vreun turnător care a fost numit șef prin aceste ”parfumuri” de birouri? Dar socotit/ repartizat pe partide, oare unde ar trebui să găsim cei mai mulți turnători? Nu ar trebui să plângă (nici să rădă) nimeni, de la nici o grupare.

Dar ofițeri? O întrebare care nu îndrăznește nimeni să o pună, urmărească și să rezolve.

Ce a constatat Pleșu

Permiteți să remarcăm că, vorbim, mai ales despre turnători. Dar pe unde s-au tupilat torționarii, profesioniștii elegant spus ?

Nu vrem să dezbatem despre un anume turnător de la Timișoara, al unei necitite din păcate (în România) laureate Nobel, despre vreun muzeu, ci despre un mechanism atroce care s-a reluat, iar și iar. Am sesizat chiar o anumită voluptate a unora (mai ales în mass-media ) că a fost demascat un turnător pe o gafă a unui partid.

Andrei Pleșu, urmărit de Securitate, a constatat că din Dosarul său de 600 de pagini mai rămăseseră ”la studiat” doar vreo 50. Adică s-a ”periat” și s-a dat în vileag numai ce s-a vrut.

Ce este de făcut

Ce este de făcut într-o țară unde, asta a fost neșansa istorică, să fie cea mai dură dictatură comunistă europeană? Așa cum ai nevoie de noroc ca și individ este de dorit să ai noroc și ca popor, ca țară mai bine, că turnătorul pare neamț.

Personalitățile fac istoria, nu masele, cum declamau marxiștii.

Același popor i-a avut regi pe Carol I modernizatorul, pe Ferdinand cel Loial și pe Carol al II-lea cel cu priapism.

Se putea, se mai poate face ceva într-o țară cu atât de mulți turnători și securiști? Mare greutate. Orice greutate, însă, poate fi mișcată, biruită dacă există un punct de sprijin și o pârghie. Pârghie doar cine nu vrea nu găsește.

Punctul 8 de la Timișoara

”Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc”, spunea Arhimede, parcă ne amintim din școala nedigitală, cu băncuțe înclinate care țineau spatele drept elevilor.

Asemenea puncte se puteau găsi, se pot găsi și în România, iar în cazul problematicii amintite a existat un punct de sprijin salutar (în sensul corect al cuvântului).

Punctul acesta este Punctul 8. Tot de la Timișoara. Iar spatele nostru ar arăta puțin diferit.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

Publicat

De

Praf saharian deasupra României

Un val de praf saharian a pătruns în România, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea este valabilă pânp joi, 28 martie, noaptea.

Potrivit ANM, o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a pătruns în România, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice.

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

„Până joi, 28 martie, ora 22:00, circulaţia aerului se va menţine predominant sud-vestică şi va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României.

În noaptea de joi spre vineri, masa de aer încărcată cu particule de praf va depăşi aria geografică a României şi se va regăsi deasupra Mării Negre şi Ucrainei”, conform ANM.

Ploile se vor semnala în special în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul teritoriului, iar depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele şi intervalele cu ploaie.

Foto: Unsplash

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Irina Rimes își aduce ”Sufrageria” la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

De

Irina Rimes

Începând cu 28 martie, Irina Rimes transformă România în scena și locul ei de joacă, mai exact în ”Sufrageria Irinei”. Muzica plină de emoție, atmosfera plină de bucurie și profunzimea versurilor artistei vor fi prezente în fiecare colț, deoarece Irina Rimes pleacă într-un turneu oficial, iar prima oprire va fi la Cluj-Napoca.

Irina Rimes își aduce Sufrageria la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

”Așadar, dacă vrei să auzi live și să simți fiorul unor piese precum ,,Neiubita ta” sau ,,Ce s-a întâmplat cu noi”, găsește-ți locul pe hartă”, anunță organizatorii.

Primul concert va avea loc în 28 martie la  Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, iar alături de Irina, vor urca pe scenă: Andrei Comaroni – chitară, Cristi Comaroni – chitară, Bubu Cernea – tobe, Radu Taca – bass, Tudor Amarandei – clape, Șerban Ilicevici – sunet.

irina Rimes

Irina Rimes, carte de vizită

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului şi topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și  peste 450 de milioane de vizualizări pe Youtube.

„Despre el”, „Cosmos”, „Pastila” și ,,ACASĂ” sunt cele patru albume compuse de Irina care includ hituri precum „Visele”, „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Iubirea noastră mută”, „Bandana”, „Bolnavi amândoi”, „Nu ştii tu să fii bărbat”, iar colaborările cu artişti precum Guess Who, Carla’s Dreams, The Motans, INNA, Grasu XXL, Bruja sau Cris Cab, dar şi piesele compuse pentru Andra, Antonia, Nicole Cherry, confirmă versatilitatea sa.

Jurată la ”Vocea României”

În 2022, Irina a lansat și mini seria de documentare „Pe drumul meu”, ce s-a bucurat de un real suport atât în mediul online, în special din partea fanilor, cât și în offline.

De asemenea, artista a redevenit unul dintre jurații show-ului Vocea României, difuzat pe PROTV și a avut, conform audiențelor Media Forest, cea mai ascultată piesă a verii lui 2022, „Ba ba ba – Inima mea bate”.

În 2023, Irina și-a încântat audiența cu piese precum ,,Neiubita ta”, ,,Flori de mai”, <<Changer>>, ,,Gelos”, dar și cu colaborarea cu Theo Rose pentru ,,Stinge Luminile”, piesă de pe soundtrack-ul oficial Miami Bici 2.

Biletele sunt disponibile aici.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Plafonarea tarifelor la polițele RCA, prelungită. Ministrul Finanțelor: Din 10 milioane de vehicule doar 7 sunt asigurate

Publicat

De

Tarife RCA plafonate

Plafonarea tarifelor la polițele RCA va fi prelungită, anunță Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș.

Propunerea a fost pusă în transparență publică, având în vedere că măsura de plafonare expiră la finalul acestei luni.

Plafonarea tarifelor la polițele RCA, prelungită. Ministrul Finanțelor: Din 10 milioane de vehicule doar 7 sunt asigurate

„Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024.

Asta pentru că la 31 martie expiră prelungirea adoptată la finalul lui 2023, când am propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6,8%, echivalentul ratei prognozate a inflației”, a anunțat Marcel Boloș pe pagina de Facebook.

Dezechilibru între cerere și ofertă

Acesta spune că este vorba de o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă.

„Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate”, a mai transmis ministrul Finanțelor Publice.

La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara.

Citește mai departe

EVENIMENT

Zilele Clujului 2024. Când are loc sărbătoarea orașului. Primăria a deschis apelul pentru voluntari

Publicat

De

Zilele Clujului

Zilele Clujului 2024 sunt aproape. Sărbătoarea orașului aduce și în acest an evenimentele preferate de cei mari și mici.

Cei care doresc să facă parte din echipa de organizare a Zilelor Clujului, ca voluntari, pot să aplice începând de astăzi, online.

Zilele Clujului 2024. Când are loc sărbătoarea orașului. Primăria a deschis apelul pentru voluntari

Cea de-a XII-a ediție a Zilelor Clujului va avea loc în perioada 30 mai – 2 iunie.

Clujenii și turiștii sunt așteptați în tot orașul cu o mulțime de evenimente. Programul oficial urmează să fie anunțat, dar Primăria asigură că nu vor lipsi show-ul de drone, video mapping, bineînțeles concertele, activitățile pentru copii și pentru cei mari, arta și sportul.

Cum deveniți voluntari la Zilele Clujului

Înscrierile se fac online, anunță reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Formularul de înscriere poate fi completat direct pe site-ul Primăriei sau accesând acest LINK.

În 2023, peste 100 de voluntari au dat culoare și energie celor peste 100 de evenimente și activități dedicate orașului, pentru ca totul să se desfășoare conform așteptărilor și exigențelor publicului.

Peste 300.000 clujeni și vizitatori au participat anul trecut la evenimentele organizate de zilele orașului.

Condiții pentru înscriere:

  • să ai 18 ani împliniți cu cel puțin o zi înainte de eveniment;
  • să fii o persoană responsabilă, adaptabilă, implicată și descurcăreaţă;
  • disponibilitate în perioada evenimentului.

Formularul de înscriere este disponibil și la Centrul de Informare pentru Cetăţeni al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca – Registratura Primăriei, Calea Moţilor nr. 7. Fiecare aplicație va fi însoțită de o poză portret.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax