Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Adevărul despre COLECTAREA selectivă a DEȘEURILOR la Cluj-Napoca. Șurubaru, city manager: Se face în proporție de 2% la blocuri

Publicat


Cluj-Napoca este „pionier” în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor pe fracții. În zonele de case, clujenii primesc saci pentru a colecta separat hartia, plasticul și metalul, sticla și deșeurile menajere. La blocuri există, de asemenea, tomberoane „colorate”, fiecare pentru o categorie de deșeuri, dar aici lucrurile merg anevoios, potrivit lui Gheorghe Șurubaru, city managerul orașului.

Cluj-Napoca a implementat un proiect pilot în ceea ce privește colectare selectivă a deșeurilor. Aceasta merge, însă, greu, în special în zona de blocuri, spune Gheorghe Șurubaru.

Asta pentru că deșeurile nu sunt depozitate corespunzător, fie din cauza nepăsării clujenilor, fie din cauza faptului că modul în care se face selectarea nu a fost suficient explicată.

Adevărul despre colectarea selectivă a deșeurilor

Mulți clujeni s-au arătat nemulțumiți și au sesizat Primăria că deșeurile pe care ei se chinuie să le selecteze sunt încărcate în aceeași mașină de transport. De aici și până a le arunca la gunoi unde îi taie capul a fost un singur pas.

„Colectarea selectivă merge bine la case. La blocuri, unde sunt cel puțin 4 containere, însă, nu e același lucru. Din păcate, în acest caz nu se întâmplă decât de foarte puține ori. Am fost diminețile cu cei de la salubtitate, cu mașinile care duc gunoiul, să vedem dacă deșeurile sunt depozitate corespunzător.

Adevărul este că am găsit 1-2%, și e mult spus, cazuri în care gunoiul este colectat și depozitat așa cum trebuie. Fiind amestecat, firma de salubritate îl ia așa, iar apoi lumea vine și spune că e nemulțumită că toate tomberoanele se golesc într-o singură mașină”, a declarat Gheorghe Șurubaru la postul de radio Napoca Live.

Acesta a explicat faptul că, dacă dintr-un bloc cu 50 de familii, 40 aruncă deșeurile așa cum trebuie, iar celelalte nu le selectează, tot procesul este dat peste cap.

Controale și amenzi

Gheorghe Șurubaru a mai spus că atât firmele de salubritate, cât și asociațiile de proprietari sunt interesate ca această colectare să fie făcută cum trebuie.

„Tot ce este reciclabil este valorificat de firmele de salubritate, iar asociațiile de proprietari nu vor mai plăti nimic dacă deșeurile sunt colectate și depozitate corespunzător”, a precizat city managerul orașului.

Acesta a mai spus că Poliția Locală face verificări la asociațiile de proprietari și au fost date avertismente, urmând să aplice și amenzi. Asta pentru că, a mai spus city managerul, și Primăria plătește amenzi la Agenția de Mediu.

Foto: ArhivăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

100 de locuri ”musai de vizitat” în Poarta Transilvaniei. Obiective din Cluj şi din judeţele vecine

Publicat

De

obiective turistice

Judeţul Bistriţa-Năsăud, care se promovează turistic sub brandul Poarta Transilvaniei, are, de luni, o hartă interactivă cu 100 de obiective ”musai de vizitat” de către cei care ajung pe aceste meleaguri, dar şi de bistriţeni.

100 de locuri ”musai de vizitat” în Poarta Transilvaniei

Proiectul a fost implementat cu sprijinul voluntarilor Centrului Europe Direct Bistriţa-Năsăud şi al altor parteneri, iar lansarea oficială a hărţii interactive a avut loc, luni după-masă, la Castelul Teleki din localitatea Posmuş, monument istoric reabilitat anul acesta cu fonduri europene.

”Este vorba despre un proiect pe care l-am început în urmă cu exact un an, este vorba despre cele 100 de locuri musai de vizitat în judeţul Bistriţa-Năsăud, acasă, în Poarta Transilvaniei. Este un proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi implementat prin intermediul Centrului de voluntariat european, care funcţionează în cadrul Europe Direct Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) – extensia Bistriţa, ADI ”Turism în Bistriţa-Năsăud”, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi o serie de cadre didactice”, a declarat coordonatorul Centrului Europe Direct, Elena Bărbos.

Locuri din Cluj şi din judeţele vecine

Descrierea celor 100 de obiective ”musai de vizitat” s-a făcut cu sprijinul studenţilor de la specializarea geografia turismului, care au gândit o punere în valoare în special a obiectivelor aflate pe rutele de acces către Maramureş şi Bucovina, dar şi spre Cluj sau Mureş.

Directorul extensiei Bistriţa a UBB, Andras Barta, a spus că un astfel de proiect era necesar, pentru că, deşi există potenţial turistic, Bistriţa-Năsăud nu a ţinut pasul şi în ceea ce priveşte promovarea în acest domeniu.

”La cererea Consiliului Judeţean şi a Centrului Europe Direct, am contribuit la descrierea celor 100 de obiective din judeţul Bistriţa-Năsăud. De ce nevoia, în anul 2022, de o redescriere a obiectivelor şi de o rearanjare a lor? Noi, ca judeţ, ca microregiune, fiind la interferenţa cu alte două regiuni istorice, Bucovina şi Maramureş, fiind căi de acces prin judeţul nostru către cele două regiuni istorice, am rămas un pic în urmă – nu ca număr de obiective, ca potenţial turistic, am rămas în urmă în promovarea obiectivelor turistice la nivel zonal, regional. Fiind o cale de acces din Transilvania către cele două regiuni istorice, pe acelaşi concept de Poarta Transilvaniei, am ales să delimităm mai multe porţi de acces în judeţul Bistriţa-Năsăud. (…) Am ţinut cont de toate obiectivele turistice, cultural-istorice, cultural-religioase, obiective naturale, deci de întregul potenţial”, a explicat Barta.

În lista celor 100 de obiective care nu trebuie ratate în judeţul Bistriţa-Năsăud se află staţiunile Colibiţa, Băile Figa şi Sângeorz-Băi, centrul istoric al municipiului Bistriţa, care include Biserica Evanghelică veche de aproape opt secole, Turnul Dogarilor şi pasajele şi clădirile medievale, parcurile naţionale din Munţii Rodnei şi Munţii Călimani, Pasul Tihuţa, castelele Teleki de la Posmuş şi Comlod, castelul Bethlen de la Arcalia, ruinele Cetăţii Ciceului, Cascada Cheilor de la Cormaia, mai multe rezervaţii naturale, opt biserici de lemn, 12 mănăstiri, bisericile evanghelice din zonele locuite în trecut de saşi, muzee şi casele memoriale ale lui Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Andrei Mureşanu şi Ion Pop Reteganul, pădurile din jurul municipiului Bistriţa, herghelia Beclean, podurile din lemn de la Coşbuc şi Ilva Mare, precum şi castrul roman de la Ilişua.

Harta interactivă poate fi consultată pe site-ul bnpoartatransilvaniei.ro, fiecare obiectiv având menţionate date legate de localizare, acces şi istoric. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii, așteptați să cânte COLINDE pe scena primului târg de Crăciun de CARTIER, care are loc în IRIS. Ce trebuie să faceți

Publicat

De

colinde

„Colinde meșteșugite pentru inimi topite” este nunele primului mini târg de Crăciun organizat într-un cartier clujean. Iar cei cărora le place să cânte colinde, mari sau mici, sunt așteptrați să o facă chiar pe scenă.

În perioada 6-11 decembrie, Piața Karl Liebknecht din Cluj-Napoca va găzdui un mini târg de Crăciun, primul organizat într-un cartier.

Va fi cel mai frumos loc din cartierul Iris, promit organizatorii.

Clujenii, așteptați să cânte COLINDE pe scena primului târg de Crăciun de cartier

Piața Karl Liebknecht se transformă, pentru șase zile, în cel mai frumos loc din cartier. Între 6 și 11 decembrie, activitatea în târg începe la ora 16:00 și se termină la 21:30.

Vor fi prezenți meșteri populari cu obiecte lucrate manual și bunătăți, iar la scenă se vor desfășura spectacole de colinde, balet și alte surprize atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Citește și: FOTO. Proiect pilot la Cluj-Napoca. Cartierul IRIS va avea propriul „mini” Târg de Crăciun. Brad, colinde și spectacol de balet

„Colinde Meșteșugite pentru Inimi Topite” este evenimentul de Crăciun pregătit pentru locuitorii din cartierul Iris, dar la care sunt așteptați toți clujenii. Astfel, pe scena din cartierul Iris sunt așteptate trupe sau coruri de copii sau adulți din zonă care doresc să cânte colinde.

Cei interesați sunt rugați să contacteze – prin mesaj pe pagina de Facebook – Scena Urbană, pentru a putea fi programată reprezentația.

Acesta este un proiect pilot pentru organizarea de evenimente cu impact pentru comunitățile din cartierele clujene.

Evenimentul este co-finanțat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA, ENI) prin proiectul cu finanțare europeană AGORA, programul Interreg și implementat de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca.

Intrarea la târg este liberă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 100 de ȘOFERI au ajuns PIETONI în minivacanța de 1 decembrie la Cluj. Majoritatea din cauza VITEZEI

Publicat

De

foto acȚiune 3

252 de șoferi au fost amendați de polițiștii clujeni în minivacanța de 1 decembrie pentru că au depășit viteza legală. 82 dintre aceștia au rămas și fără permis de conducere.

Peste 550 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate participanților la trafic, pentru nerespectarea legislației rutiere, în perioada minivacanței de 1 Decembrie, arată polițiștii clujeni.

Peste 100 de șoferi au ajuns pietoni în minivacanța de 1 decembrie la Cluj

Polițiștii rutieri au acționat la nivelul întregului județ, fiind reținute în total 105 permise de conducere, 82 dintre acestea pentru viteză excesivă.

În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, polițiștii clujeni, sub coordonarea Serviciului Rutier au acționat la nivelul întregului județ pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, creșterea gradului de disciplină rutieră și depistarea participanților la trafic care se află sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

În urma abaterilor constatate au fost aplicate 553 de sancţiuni contravenţionale.

Din totalul acestora, 252 au reprezentat depășirea limitei legale de viteză, context în care au fost reținute 82 de permise de conducere.

De asemenea, au fost reţinute 27 de certificate de înmatriculare și depistate 4 infracțiuni flagrante contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Recomandările polițiștilor

Pentru siguranța traficului rutier, în contextul sezonului rece, polițiștii clujeni adresează următoarele recomandări:

  • Recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă pe timp de ceață, să acorde mare atenție tuturor manevrelor pe care le efectuează, să mărească distanţa de siguranță între vehicule, să folosească luminile de ceață şi să evite depășirile periculoase. Dacă se deplasează în zonele de munte, să aibă autovehiculele echipate cu anvelopele de iarnă.
  • Este interzisă conducerea autovehiculelor pe drmurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă!
  • În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiți frâna de motor! Nu bruscați comenzile și păstrați în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Ţineţi cont de faptul că atunci când este ceaţă şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat!
  • Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă! Traversarea drumului trebuie efectuată doar prin locurile premise, după o asigurare temeinică!
  • În condiții de vreme rea, vizibilitatea scade, așadar acordați șoferilor timp suficient pentru vă observa și pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sediul BCR de pe strada Barițiu, cumpărat cu 5,7 milioane de euro de Primăria Cluj-Napoca

Publicat

De

bcr

Sediul BCR de pe strada Barițiu este cumpărat de Primăria Cluj-Napoca pentru suma de 5.780.000 milioane de euro, după ce Consiliul Local a aprobat, luni, tranzacția, iar municipalitatea și-a exercitat dreptul de preempțiune.

Potrivit proiectului de hotărâre, suma inițială, de 6,5 milioane de euro, a fost stabilită de un evaluator autorizat iar cea finală, mai redusă, a fost negociată de o comisie specială, urmând să fie plătită în 5 zile lucrătoare de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Primarul Emil Boc declara, anterior, achiziția ar fi necesară pentru relocarea Centrului pentru cetățeni de pe strada Moților 7, care va fi demolat pentru metrou, dar și pentru relocarea funcționarilor de la Direcția de Impozite și Taxe de pe Bulevardul Eroilor, în condițiile în care clădirea trebuie să fie reabilitată.

Clădirea are o suprafață la sol de peste 1000 mp și o înălțime de 7 etaje, având și demisol. De asemenea, are, în total, peste 100 de încăperi.

Imobilul a fost finalizat în anul 1997.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax