Connect with us

CULTURA

Actorul român Sebastian Stan, PREMIAT la Globurile de Aur. Competiția DOMINATĂ de „Emilia Perez” și „The Brutalist”

Publicat


sebastian stan

Actorul român Sebastian Stan a fost premiat la Globurile de Aur pentru rolul din „A Different Man”. „Emilia Perez”, o comedie muzicală neobișnuită despre un lord mexican al drogurilor care își schimbă sexul, „The Brutalist” și drama istorică japoneză „Shogun” au dominat ceremonia Globurilor de Aur din acest an.

Sebastian Stan a fost nominalizat la două categorii distincte pentru cel mai bun actor. Actorul român a dedicat premiul câștigat mamei sale și a avut un mesaj emoționant pentru țara din care a plecat: „România, te iubesc!”.

„Emilia Perez” a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună comedie muzicală, cel mai bun film străin și cel mai bun cântec. În plus, Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, potrivit Sky News.

Actorul român Sebastian Stan, PREMIAT la Globurile de Aur. Competiția DOMINATĂ de „Emilia Perez” și „The Brutalist”

Momentul cel mai emoționant al serii a fost discursul actriței trans Karla Sofía Gascon, care a vorbit despre identitate și rezistență.

La categoria dramă, marele câștigător a fost „The Brutalist”, o poveste despre perioada postbelică, care a obținut trei trofee importante: cel mai bun film dramă, cel mai bun actor (Adrien Brody) și cel mai bun regizor (Brady Corbet).

„Shogun”, serialul dramatic japonez, a dominat categoriile de televiziune cu trei premii de interpretare pentru actorii Hiroyuki Sanada, Anna Sawai și Tadanobu Asano, plus premiul pentru cea mai bună dramă TV.

Un alt serial de succes al serii a fost „Baby Reindeer”, care a câștigat premiul pentru cea mai bună miniserie și a adus un trofeu actriței Jessica Gunning.

„Wicked”, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, deși nu a câștigat premii pentru interpretare, a primit premiul special pentru realizări cinematografice și succes la box office.

Alți actori premiați au fost Demi Moore pentru „The Substance”, Fernanda Torres pentru „I’m Still Here” și Kieran Culkin pentru „A Real Pain”.

Foto: Captură YouTube



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

SONDAJ: În cine au ÎNCREDERE românii? Pompierii conduc clasamentul, politicienii îl ÎNCHEIE

Publicat

fum pompieri

Potrivit unui sondaj IRES publicat la sfârșitul anului trecut, românii au cea mai mare încredere în pompieri, pe ultimul loc situându-se politicienii.

sondaj

Puțin peste jumătate dintre români au multă sau foarte multă încredere în profesori, iar ceilalți – puțină, foarte puțină sau deloc. Nivelul încrederii este ușor în creștere față de 2023, dar păstrează o distanță de câteva puncte procentuale față de cel înregistrat în urmă cu doi ani, când nivelul încrederii în cadrele didactice se apropia de 60%.

SONDAJ: În cine au ÎNCREDERE românii? Pompierii conduc clasamentul, politicienii îl ÎNCHEIE

Astfel, potrivit sondajului publicat de IRES pe 28 decembrie, 54% dintre profesori beneficiau de încredere multă sau foarte multă în rândul românilor, în timp ce 46% dintre respondenți au exprimat încredere puțină, foarte puțină sau deloc.

Sondajul a fost realizat în rândul populației adulte, pe un eșantion de 964 de respondenți, în perioada 17-20 decembrie, eroarea maximă tolerată fiind de +/-3,2%.

„Încrederea în profesori a crescut ușor”

Comparativ, 63% dintre români manifestau încredere multă sau foarte multă în profesia de medic, 55% – în cea de preot, în timp ce 43% exprimau încredere multă/foarte multă în polițiști.

Încrederea în profesori a crescut ușor față de 2023, când 52% dintre respondenți exprimau încredere multă sau foarte multă în aceștia și 48% – puțină, foarte puțină sau deloc.

Dar procentul este în continuare inferior celui din 2022, când 59% dintre români aveau multă sau foarte multă încredere în profesori, iar restul – puțină sau deloc.

O evoluție similară a avut-o încrederea populației în profesia de preot (59% în 2022, 54% în 2023 pentru a ajunge la 55% în 2024), pe când încrederea în profesia de medic a crescut constant, dar foarte ușor în același interval (59% în 2022, 62% în 2023, 63% în 2024).

Sursa: Edupedu

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca: Cererile de parcare pot fi trimise oricând, inclusiv online. 13 ianuarie, prima zi de încasare a taxelor

Publicat

taxe primarie

Cererile de parcare depuse în anul anterior rămân valabile și în 2025, nemaifiind necesară redepunerea documentelor, anunță Primăria Cluj-Napoca. Încasarea taxelor și impozitelor locale începe în 13 ianuarie.

Contribuabilii pot depune cereri pentru locuri de parcare oricând, atât online, cât și fizic, a anunțat Primăria Cluj-Napoca. Totodată, cererile depuse în 2024 care au primit răspuns că rămân în atenția Primăriei vor rămâne valabile până la soluționare, iar clujenii nu vor mai fi nevoiți să depună o nouă cerere.

„Cererile de parcare depuse în anul 2024 pentru care ați primit un răspuns că rămân în atenția noastră sunt valabile în continuare. În acest caz nu mai este necesar să depuneți o nouă cerere în anul 2025.

Pentru a evita aglomerația, cererile pentru locurile de parcare pot fi depuse oricând:

  • ONLINE – direct pe site-ul Primăriei sau
  • FIZIC – la sediile Primăriei, în timpul programului cu publicul.

Abonamentele de riverani pentru zona centrală (zonele 1 și 2), pot fi achitate pentru anul 2025:

  • ONLINE – direct pe site-ul Primăriei (pentru cei care au declarată mașina la Direcția de Taxe si Impozite a Primăriei Cluj-Napoca) sau
  • FIZIC – la sediul Primăriei, str.Moților nr.7”, a anunțat Primăria Cluj-Napoca.

13 ianuarie, prima zi de încasare a taxelor și impozitelor locale

Primăria Cluj-Napoca a anunțat de asemenea că prima zi de încasare a impozitelor/taxelor locale, a ratelor, chiriilor,  a operării de documente și eliberării de certificate de atestare fiscală va fi 13 ianuarie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Zuckerberg, pe urmele lui Musk. Reduce controlul asupra conținutului pe Facebook și Instagram și se apropie de Trump

Publicat

De

Mark Zuckerberg, Meta

Mark Zuckerberg, co-fondatorul Meta, anunță modificări importante pentru Facebook și Instagram în privința moderării conținutului.

Principalele schimbări sunt eliminarea „fact-checkeri”-ilor (supervizori) independenți de fapte, introducerea „notelor comunitare” generate de utilizatori și reducerea semnificativă a filtrării automate a conținutului, arată CNN, citat de Mediafax.

Zuckerberg, pe urmele lui Musk. Reduce controlul asupra conținutului pe Facebook și Instagram

Joel Kaplan, noul șef al departamentului de afaceri globale al Meta, a explicat decizia prin existența unei „părtiniri politice” în verificarea informațiilor.

Astfel, Meta va reduce controlul asupra conținutului, concentrându-se doar pe probleme grave precum terorism, exploatare sexuală, droguri și fraudă.

Meta se apropie de administrația Trump

Schimbarea vine într-un context politic complex. Meta a făcut recent mai multe gesturi care sugerează o apropiere de administrația Trump: numirea lui Dana White (directorul UFC) în consiliul de administrație, donarea a 1 milion de dolari pentru fondul inaugural prezidențial sau declarațiile lui Mark Zuckerberg despre dorința de a fi implicat în politicile tehnologice.

Meta a schimbat radical modul în care gestionează dezinformarea pe platformele sale. De la lansarea în 2016 a unui program de verificare independentă a faptelor, creat pentru a combate influența actorilor străini și răspândirea dezinformării, compania a introdus măsuri precum echipe de siguranță, algoritmi de moderare și „oversight board” pentru decizii de moderare complexe.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Lidl umblă cu capacul vopsit. Clujean: Nu se mai poate citi data de expirare la iaurt și lapte. Nu este permis așa ceva

Publicat

lidl

Un cititor Cluj24 a reclamat soluția lanțului de magazine Lidl prin care, crede acesta, consumatorii sunt fraieriți și cere o soluție de urgență pentru remedierea situației. 

Acesta a constatat că flacoanele de plastic cu iaurt de băut și lapte au capacele albastre schimbate, în sensul că sunt mai închise la culoare astfel că nu se poate citi deloc data de expirare a produselor.

”Ce s-au șmecherit ăștia de la Lidl. Au făcut capacele la lactate, la iaurt de băut și lapte albastru, într-o culoare albastru închis, iar acolo trec și data când expiră produsele. Dar nu se vede dsloc. Lactatele au termen mai scurt de valabilitate, le cumpărăm pe riscul nostru? Nu este permis așa ceva.

Până acum erau capace albastru deschis, acuma e vede clar diferența de culoare ”, a spus clujeanul.

Acesta a prezentat și alte produse similare, de la alți producători, cu capace deschise la culoare pe care se poate citi clar data de expirare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate