Connect with us

EVENIMENT

Activități RECREATIVE, consiliere PSIHOLOGICE și profesionale pentru refugiații UCRAINENI ajunși la Cluj, GRATUIT

Publicat


289724214 5181505311932548 8543244698315496381 n

Asociația 11even vine în sprijinul refugiaților ucraineni și persoanelor migrante prin intermediul unor abordări pluridisciplinare, dezvoltate în cadrul proiectului Cluj for Ukraine, alături de cei de la În Stare de Bine și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

„În prezent, orașul Cluj-Napoca găzduiește aproximativ 1000 de refugiați din Ucraina, cărora li se adaugă alte zeci de persoane migrante care tranzitează orașul.

Pe parcursul următoarelor 10 luni, cel puțin 500 de persoane refugiate aflate în tranzit sau stabilite în județul Cluj vor fi implicate în mai multe tipuri de activități individuale și de grup, gândite să stimuleze crearea unei autonomii emoționale și sociale, atât de necesare în situații vulnerabile de criză”, se arată într-un anunț al ONG-ului În Stare de Bine.

289471658 5181503225266090 1093819012232480907 n

Activitățile vor cuprinde următoarele:

 • Consiliere psihologică și managementul emoțional al traumei pentru adulții și copiii ucraineni refugiați din calea războiului
 • Acces la experți și instrumente adecvate pentru stimularea integrării refugiaților în comunitatea locală, prin intermediul unor sesiuni de informare, sesiuni practice de consiliere juridică, dar și prin acces la programe de educație pentru copiii și adolescenții refugiați, acces la programe de învățare a limbii române, sesiuni de informare cu privire la ocuparea unui loc de muncă și acces la alte tipuri de servicii care răspund altor nevoi specifice, punctuale
 • Acces la evenimente recreative în aer liber și la câteva întâlniri gastronomice cu specific ucrainean și românesc, dar și la evenimente sportive și culturale găzduite de Treepi, un loc aflat la aproape 1000 m altitudine și la mai puțin de o oră de Cluj-Napoca

289831824 5181504671932612 1780120761987394750 n

„Pornind de la aceste nevoi, oferim încă din luna martie, prin intermediul unor psihoterapeuți specializați, sesiuni gratuite de terapie pentru femei și copii și, pe de altă parte, creăm contexte sociale în care comunitatea de ucraineni stabilită în Cluj să se integreze cât mai bine în societatea clujeană.

De asemenea, lucrăm activ în a-i ajuta pe ucrainenii adulți să devină autonomi și să-și găsească un loc de muncă, conectându-i cu oferte locale în diferite domenii.

Atât din relatărilor psihoterapeuților, cât și a beneficiarilor, observăm schimbări în nivelul de încredere al femeilor care au trebuit să-și lase în urmă viața normală de dinaintea războiului. Încep să privească cu optimism către viitor și multe dintre aceastea simt că fac parte deja din comunitatea care-i găzduiește.

Suntem abia la un semi-început de drum, pentru că ne-am propus să facem mult mai mult bine, în special pentru femeile și copiii ucraineni, lucruri despre care vă vom ține la curent”, precizează cei de la Asociația 11even.

Proiectul Cluj for Ukraine este derulat în perioada iunie 2022 – martie 2023 de către Asociația 11even, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

sursa foto: Asociația 11even – Facebook

289666725 5181503375266075 173063342816766449 nDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un nou scandal pe strada Piezișă. Doi tineri din Florești, care au bătut un bărbat, au fost reținuți de polițiști

Publicat

Strada Piezișă din Cluj-Napoca

Scandal și bătaie pe strada Piezișă din Cluj-Napoca. Doi tineri de 21 de ani, ambii din Florești, au ajuns pentru 24 de ore după gratii.

Aceștia au bătut un bărbat de 44 de ani, care a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Un nou scandal pe strada Piezișă. Doi tineri din Florești, care au bătut un bărbat, au fost reținuți de polițiști

Doi tineri de 21 de ani, din comuna clujeană Florești au fost reținuți de polișiști în, fiind acuzați de loviri sau alte violențe și lovire, dar și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Potrivit polițiștilor clujeni, oamenii legii au fost sesizați despre faptul că pe strada Piezișă a avut loc o stare conflictuală spontană în care au fost implicați trei bărbați.

Citește și: VIDEO. Prins cu un PISTOL de tip airsoft pe strada Piezișă din Cluj-Napoca. Polițiștii au confiscat arma

Din cercetări a reieșit că cei doi tineri de 21 de ani, ar fi agresat fizic un bărbat de 44 de ani, din Cluj-Napoca, acesta din urmă necesitând ulterior îngrijiri medicale.

În urma investigațiilor desfășurate, în cursul aceeiași zile, polițiștii i-au identificat pe cei doi tineri bănuiți de comiterea infracțiunilor, iar față de aceștia au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore.

Cei doi tineri au fost conduși într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.

Cercetările sunt continuate de polițiști sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Două case din Turda au luat FOC. O persoană a suferit un atac de PANICĂ

Publicat

pompieri 7

Un incendiu a izbucnit, marți la două case din Turda. Pompierii au intervenit cu 4 autospeciale. O persoană a suferit un atac de panică.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care a cuprins două case de locuit, învecinate, pe strada Racului din Turda. Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 200 de mp, iar echipajele noastre lucrează pentru localizarea flăcărilor, respectiv pentru protejarea imobilelor din vecinătate.

VIDEO. Două case din Turda au luat FOC. O persoană a suferit un atac de PANICĂ

O persoană care a suferit un atac de panică a fost evaluată de echipajul medical. Au intervenit 3 autospeciale de la Detașamentul Turda, forțele fiind suplimentate cu o autospecială de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca.

Incendiul a fost lichidat. Pompierii înlătură efectele negative ale acestuia și caută posibile focare ascunse”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a MODIFICAT programul Superligii din cauza caniculei. Vezi când JOACĂ echipele clujene

Publicat

minge

Canicula schimbă orele de disputare ale meciurilor din etapa a 2-a. Liga Profesionistă de Fotbal și deținătorii de drepturi TV au anunțat că partidele din etapa a doua a Superligii se vor juca de la 19:00 și de la 22:00, după ce jucătorii și staff-urile au acuzat că este prea cald.

Prima etapă din Superliga a avut meciuri care s-au disputat de la 17:00 și de la 18:30 pe o vreme caniculară. Unele partide s-au jucat și la 40 de grade Celsius, scrie GSP.

S-a MODIFICAT programul Superligii din cauza caniculei. Vezi când JOACĂ echipele clujene

„Liga Profesionistă de Fotbal și deținătorul drepturilor tv au modificat orele de disputare ale partidelor contând pentru etapa a doua a Campionatului Național SuperLiga României.

La baza acestei decizii comune au stat prognozele meteo, care indică temperaturi ridicate la finalul acestei săptămâni.

Programul complet al etapei a doua:

Vineri, 19 iulie: Ora 19.00 Politehnica Iași – FC Botoșani / Ora 22.00 Unirea Slobozia – FCSB

Sâmbătă, 20 iulie: Ora 19.00 Universitatea Craiova – UTA Arad / Ora 22.00 FC Rapid 1923 – CFR 1907 Cluj

Duminică, 21 iulie: Ora 19.00 Universitatea Cluj – FC Hermannstadt / Ora 22.00 Dinamo București – Petrolul Ploiești

Luni, 22 iulie Ora 19.00 Gloria Buzău – Sepsi OSK Sf. Gheorghe / Ora 22.00 Oțelul Galați – Farul Constanța”, au transmis cei de LPF.

Citește mai departe

EDUCATIE

10 LICEE din județul Cluj au promovabilitate de 100% la examenul de BACALAUREAT. Câte au ajuns la peste 90%

Publicat

De

Licee Cluj

Elevii clujeni au obținut cele mai bune rezultate din țară la prima sesiune a examenului de Bacalaureat. 10 licee din județ au promovabilitate de 100%.

Rata de promovare la BAC în județ a fost de peste 90%, rezultat „fabulos”, conform șefei Inspectoratului Școlar Cluj. 4 elevi clujeni, au obținut media generală 10.

10 LICEE din județul Cluj au promovabilitate de 100% la examenul de BACALAUREAT. Câte au ajuns la peste 90%

„Ecourile” după afișarea rezultatelor la Bacalaureat s-au stins, absolvenții clujeni se pregătesc de admiterea la facultate, iar cei care nu au trecut examenul sau nu l-au dat încă se pregătesc pentru a doua sesiune, cea de toamnă.

Dar cei care s-au prezentat la examen au reuștit să aducă o promovabilitate totală, de 100% în 10 licee. Este vorba de medii de 6 și peste. Iar numărul școlilor din județul Cluj cu o promovabilitate de peste 90% este de 27.

Cu alte cuvine, în 37 de licee din 63 câte sunt în județ, promovabilitatea a fost între 90 și 100%.

Liceele din Cluj cu promovabilitate de 100%

Potrivit Inspectoratului Școlar Cluj, liceele unde toți elevii care s-au prezentat au trecut BAC-ul sunt:

 • Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca

Citește și: FOTO. A doua elevă din Cluj cu 10 la Bacalaureat: Am avut profesori foarte buni la clasă și am fost atentă la ore

 • Colegiul Național „Mihai Viteazul” Turda
 • Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca
 • Liceul Teologic Reformat Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic „Elf” Cluj-Napoca – privat
 • Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic „Victor Babeș” Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic Creștin „Pro Deo” Cluj-Napoca – privat
 • Liceul Unitarian „Janos Zsigmond” Cluj-Napoca.

Care sunt liceele din județ cu promovabilitate de până la 99%

În 27 de licee din Cluj promovabilitatea la BAC a fost între 90 și puțin peste 99%.

Aceste sunt:

 • Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca – 99,16%
 • Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – 98,92%
 • Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca – 98,90

Citește și: FOTO. Eleva de 10 la Bacalaureat de la Colegiul ”Emil Racoviță” Cluj: E un rezultat pentru care am muncit mult în ultimii 12 ani

 • Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos” Cluj-Napoca – 98,82%
 • Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu” Turda – 98,55%
 • Liceul Teoretic „Eugen Pora” Cluj-Napoca – 98,36%
 • Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca – 98,29%

Citește și: O elevă de la Liceul „Onisifor Ghibu” a obținut media 10 la Bacalaureat, după contestații. Vrea să dea la Medicină la UMFIH Cluj

 • Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca – 98,21%
 • Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Cluj-Napoca – 98%
 • Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca – 97,96%
 • Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca – 97,85%
 • Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca – 97,14%
 • Colegiul De Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca – 96,77%
 • Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla – 96,72%
 • Liceul Tehnologic Gherla – 96,55%
 • Colegiul Tehnic De Comunicații „Augustin Maior” Cluj-Napoca – 96,36%
 • Liceul Teoretic „Horea Cloșca și Crișan” Cluj-Napoca – 95,24%
 • Liceul Teoretic „Pavel Dan” Câmpia Turzii – 94,50%
 • Colegiul Tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca – 94,34%
 • Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej – 94,07%
 • Colegiul Ortodox Mitropolitul „Nicolae Colan” Cluj-Napoca – 93,90%
 • Colegiul „Emil Negruțiu” Turda – 93,75%
 • Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej – 92,97%

Citește și: Ștefana Trifan de la Colegiul Andrei Mureșanu din Dej a obținut media 10 la BAC: Am învățat constant și nu am făcut meditații

 • Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca – 92,73%
 • Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău – 92,59%
 • Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” Cluj-Napoca – 92,31%
 • Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca – 91,49%.

În județ, liceele tehnologice sunt cele care au avut o promovabilitate mai mică de 50%.

Foto: Arhivă

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax